Промяна на фамилията след вече сключен граждански брак

• 15 373
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Не е възможна промяна на фамилията след вече издаден акт за граждански брак. Т.е. трябва да се разведете и подпишете наново с нови фамилии. Съответно ще бъде издаден нов документ за гражданско състояние. Имената на дипломи и сертификати също не подлежат на коригиране.
Аз бих си извадила уверение от ЕСГРАО и с него да удостоверявам имена. Ако видите необходимост направете и нотариална заверка на докумта, с цел по-голям авторитет.

Това не е вярно. В момента водя такова дело, да си сменя фамилията с тази на мъжа ми след като вече имаме брак. Подаваш заявление в съда, даваш удостоверението за брак и пишеш, че вече мислите за деца и искаш всички да сте с една фамилия. На мен делото го води свекърва ми. Става без проблем.

# 16
  • Където е сърцето
Малко стара тема,ама ако има някой адвокат да отговори.Ясно е ,че подавам иск в съда и от там,ако реши съдията ще има дело и ще ми върнат фамилията.Въпроса ми е с този иск до съда,имам един в мен от развода и долу горе видях какво да пиша,ама в бракоразводния пише ищец и ответник,а аз тук сама ще си подавам претеньията до съдията,та въпроса ми е трябва ли да пиша ответник бившия ми мъж,изобщо не искам даже да разбира,че ще си връщам фамилията.

# 17
Аз използвах адвокатски услуги, за да си сменя фамилията.

# 18
Здравейте,

Сключихме брак в Англия и съответно не можах да си сменя фамилията там. Водихме дело и излезе решение , в което одобряват смяната на фамилия с тази на съпруга ми.
Някой може ли да каже какво следва. Ясно е че трябва да си подменя личните документи, но какво става с брачното свидетелство, него също ли трябва да го подменим, защото вече ще съм с фамилията на съпруга ми.

Общи условия

Активация на акаунт