Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 19 429
  • 421
  •   1
Отговори
Добре дошли!
Брекети тема 17

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!

Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.

2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.

Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

# 1
Ето, нагледно едно видео, колко са важни правилното дишане и позицията на езика.

https://youtu.be/3h0JgmmLj_Q?si=8a2_Vxi5SXwSAe3z

# 2
Здравейте, някой знае ли откъде мога да намеря oral screen? Препоръчаха ми го за детето, тъй като спи с отворена уста, но в нета нищо не намирам.
Ще се радвам и на мнение, ако някой го е ползвал.

# 3
Здравейте, включвам се като начинаещ в темата с директен въпрос как се движат цените през 2024 г.? Ако може да сподели някой, който скоро е правил. Аз бях на изготвяне на план за лечение и сумата беше 7800 лева. Това нормална цена ли е за София в момента? Не става въпрос за особено тежък или специален случай.

# 4
  • при моите любими
На дъщеря ми сложихме преди 3 месеца в ЕО дент и струват 5000 за всичко.

# 5
Здравейте, включвам се като начинаещ в темата с директен въпрос как се движат цените през 2024 г.? Ако може да сподели някой, който скоро е правил. Аз бях на изготвяне на план за лечение и сумата беше 7800 лева. Това нормална цена ли е за София в момента? Не става въпрос за особено тежък или специален случай.

И на мен преди седмица ми оферираха цена от 7 000 лв. за брекети на горните и долните зъби. Ужасно много ми се видя, но клиниката наистина е много добра.

# 6
На дъщеря ми ще излезе около 5000-5500 брекетите+ ритейнърите. Преди това бяхме на консултация във Валор. Цената там беше над 10х, отделно ритейнъри, плюс глоба ако не си мил добре зъбите 50лв на посещение. Отказаха ме тотално, пък нека са много добри.

# 7
  • София
На дъщеря ми 6500.

# 8
Здравейте! Има ли някой при д-р Луис Керио? Доволни ли сте? Как вървят цените при него?
Благодаря предварително!

# 9
Цените са непосилни за повечето хора, които познавам. Миналата година по това време темата ме интересуваше, като ми казаха цена и просто избрах по-бюджетния вариант - коректор Myobrace. И за него цената е нереално завишена, в последствие го намерих в нета 5 пъти по-евтин), но 700 не е като 7000 все пак.

# 10
Цените са непосилни за повечето хора, които познавам. Миналата година по това време темата ме интересуваше, като ми казаха цена и просто избрах по-бюджетния вариант - коректор Myobrace. И за него цената е нереално завишена, в последствие го намерих в нета 5 пъти по-евтин), но 700 не е като 7000 все пак.
Е то и това не е панацея. Радвам се, че е вариант за вас, но това не означава, че при всички ще замести брекетите.

# 11
  • София
Винаги се пита за цена, но реално се заплаща за самото лечение и за постигане на краен резултат, а именно здрава и красива усмивка.

Повечето ортодонти предлагат разсрочено плащане, всичко се описва в документите, които предоставят на пациента. Същият следва да изпълнява насоките на доктора си, защото процесът до постигане на резултат зависи и от пациент и от лекуващ ортодонт.

Д-р Луис Керио е добър ортодонт, едно от големите имена в този бранш. Имам близки, които са били при него - всички дават положителни обратни отзиви за него. Има много случаи зад гърба си, доколкото знам практикува и в чужбина.

Моят съвет е да се направят няколко консултации и съответно тогава да се вземе информирано решение.

# 12
Е то и това не е панацея. Радвам се, че е вариант за вас, но това не означава, че при всички ще замести брекетите.

Не казвам, че е панацея, а и случаи различни. Ортодонтът ми обясни плюсовете и минусите на двата варианта, и след като каза че нещата при дъщеря ми могат да се получат и с този коректор + упражнения, които ѝ показва при всеки контролен преглед, реших че ще избера по-бюджетния вариант. Но за мен цените на брекетите са ненормално високи спрямо стандартът на живот в България и доходите.

# 13
  • София
Здравейте! Започвам да чета назад, защото ще се наложи да проведем ортодонтско лечение на сина ни (почти на 9 години е). Насочиха ни към д-р Гаврилов в клиника Валор и ще се радвам да събера мнение за доктора и клиниката. Прочетох по-нагоре, че са им завишени цените - има ли и други с подобни наблюдения? Имаме час за първоначална консултация, но не знам какво точно ще се случи на нея, какви въпроси да задам, ще ми кажат ли цената тогава.

Също ще ми е полезно, ако препоръчате и други лекари в София, които са добри в работата си и цените им не са изкуствено завишени (да плащаш за име, реклама, локация на кабинета и т.н.).

# 14
  • София
Bordeaux, понеже ми е съвсем прясна първоначалната консултация във Валор, споделям накратко - докторът оглежда хубаво зъбите на детето, обяснява подробно къде какво вижда като проблем сега или потенциален проблем в бъдеще, прави се панорамна снимка на зъбите и, ако се окаже, че наистина е належащо да се започне лечение, правят отливка. След това ще ви запишат час за следващата консултация и на база на отливката ще ви дадат варианти за лечение. Предполагам на този етап вече ще се коментират цените - нашият час е утре и ще мога да кажа по-подробно.
Имай предвид, че може да ви посъветват все още да не започвате лечение, защото детето е малко. Моят син го водих за първи път на 10 г. /при проф.Мутафчиев/ и после на 12 /при д-р Гаврилов/ - и двата пъти ми казаха, че още е рано да се прави каквото и да било, защото при момчетата челюстта пораства чак към 14 г. и зъбите могат да се подредят сами. Пак зависи от проблема разбира се, в нашия случай зъбите се нагъчкват, защото синът ми е с тясна челюст.
Впечатленията ми и от д-р Гаврилов, и от двамата Мутафчиеви са много добри - имат подход към децата, обясняват подробно, на практика не ми се наложи да задавам въпроси, защото ми отговориха на всичко предварително. Цените и на мен ми се струва, че са над средните за пазара, не знам на какво се дължи. Може да е въпрос на използвани материали или пък плащане на име и т.н. Ако утре ми обявят много шокираща сума, може би ще направим допълнителна консултация в друг кабинет.

Общи условия

Активация на акаунт