Брекети – къде, какви, за колко? -тема 16

 • 58 185
 • 723
 •   1
Отговори
 • Мнения: 46 718
Добре дошли!
Брекети тема 16

Полезно четиво за информиране и ортодонтското лечение

още за брекетите

Старите теми:

10 мита за брекетите
1) Брекетите развалят зъбите
Не, по никакъв начин! Зъбите се развалят от лошата хигиена.
2) Брекетите са само за деца
Няма възрастова граница за лечение с брекети.
3) Не мога да се целувам с брекети
Има ли любов и страст, нищо не може да ви спре.
4) С брекетите ще фъфля
Брекетите се поставят от външната страна на зъбите и затова не пречат на говора.
5) С брекетите ще съм като Грозната Бети
Ако беше с криви, жълти зъби, щеше да е още по-грозна! Всъщност актрисата Америка Ферера е изключително красива и има блестяща усмивка. Всички знаем, че образът й е умишлено преувеличен във всяко отношение.
6) Всички брекети са еднакви
Има различни системи брекети, които се различават по форма, размер, материал и най-важното – по ефекта на крайния резултат.
7) Зъбите са ми криви, значи трябва да извадя зъби
В повечето случаи, за да се наредят струпаните зъбите, не е нужно да се вадят зъби. Това по-често се налага при възрастни пациенти, чийто активен растеж е приключил – когато искаме чрез зъбно преместване да компенсираме челюстно несъответствие и да подобрим външността на лицето.
Sunglasses С брекети не мога да се храня нормарно
Ако беше така, най-вероятно щеше да има верига от ресторанти,  приготвящи храна за хора с брекети. На практика можете да ядете всичко – освен много твърди и лепкави храни.
9) Зъбите се връщат след свалянето на брекетите
При спазване на правилата на лечение и плана за стабилизиране на резултата ефектът от лечението е стабилен – за цял живот.
10) Докато нося брекети, няма да се усмихвам
Дали ще се усмихвате, зависи от Вас, а не от брекетите. С брекети можете да сте много чаровни, стига да пожелаете!


Зъбите трябва да се мият след всяко хранене и да се почистват с конец за зъби поне веднъж на ден. Използването на вода за уста също е от полза. Когато има брекети почистването с четка и конец може да бъде предизвикателство, но е изключително важно да се прави редовно.
1) Почистване с конец
Конецът минава между дъгата и брекетите. Водачът за конец може да бъде полезен при трудните места. Конецът трябва да се движи внимателно около брекетите и около линията на венеца. Конецът трябва да се движи между всеки зъб.


  
2) Четкане на зъбите
Четка се границата зъб-венец. Използват се кръгови, вибриращи движения около венечната линия по 5 сек. на всеки зъб. Четка се бавно всяка дъга и всеки зъб. Четка се отгоре и отдолу на брекетите. За трудно достъпните места е добре да се използват интердентални четки, душове за уста и др.. Препоръчително е използването на звукови четки за зъби.


Снимките и информацията е взаимствана от сайта на стоматологична клиника Фабрика за усмивки usmivki.com, със съгласието на авторите.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 902
Море, при мен първо ми искаха снимки: панорамна (като твоята) и телерентгенография (в профил). Взеха ми отпечатъци, направиха измерванията на база тях, снимките и скенера на зъбите, който се прави при алайнери и чак тогава ми изготвиха възможните начини на лечение!

Относно това с ваденето на зъби, исках да кажа, че и ваденето на мъдреците крие риск! Не е шега работа, още повече когато са в костта! Също така ортодонтът трябва да ти каже след измерванията и изчисленията има ли смисъл да се вадят тези мъдреци при теб! Тъй като са горни, може да са близо до синусите. При евентуална инфекция свежи в болница 1 седмица на антибиотик. Това ми беше казано на мен от д-р Едрев във Варна. Човекът няколко пъти ми каза много добре да си помисля дали да си вадя мъдреците. Затова си сложих главата в торбата и извадих постоянните зъби, а първите си стоят. Реално при мен този, който беше до синуса тръгна да расте, поне е слязъл надолу, тъй като му усещам и аз не знам кое, но проби дори и минимално.

Та настоявай да ти изготвят план на лечение!

# 2
 • Мнения: 1 595
Да не бързам да ходя при хирург, а да чакам 18 и да говоря с Джуркова, така ли? Защото те на 18ти ми записаха час за поставяне, а аз не искам да ми ги слагат, преди да знам какво ще стане! Не да ми свалят брекетите и след 6 месеца да ми се изкривят зъбите, заради въпросните мъдреци, а те да си измият ръцете с мен, че не съм си носила ретайнерите, и за това са се изкривили. Доста се притеснявам, те ми викат, че нямало проблем с мъдреците, без да са видели снимката, без да знаят мъдреците хоризонтално ли са, прави надолу ли са, нищо не знаят, как го сметнаха това! Доста ми е нервно. Не знам какво да правя. И това ми е абсурдното при тези хора, че правят нещата наопаки! Първо взимат отпечатъци и след това същия ден те изпращат с бележка да идеш за рентген. И на 18ти започвало същинското лечени (аз под това разбирам поставянето на брекетите) и ми казаха тогава да си нося и рентгена.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 2 902
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Допълвам: освен че си платила, подписа ли някакъв документ все пак?

# 4
 • Мнения: 1 595
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Допълвам: освен че си платила, подписа ли някакъв документ все пак?
Да, подписах, беше нещо че трябва да следвам указанията на ортодонта за лечение, хигиена и т.н. и че имат право да прекратят лечението, ако съм немарлива и не спазвам насоките за правилно лечение. Дадоха ми го да го подпиша в чакалнята, още преди отпечатъците.

# 5
 • Мнения: 143
Мисля ,че се  започва с плащането след като е направен план за лечение  и пациента се е запознал с него. 
 И да освен рентгенова снимка трябва  и телерентгенография.

# 6
 • Мнения: 1 595
Имам рентгенова снимка в профил, ама не съм я приложила. Ох ще видя, дано притесненията ми са неоснователни и си свършат работата като хората, ще откача!

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 902
Аз платих в деня на слагането на брекетите, но другите неща бяха доста преди това. Даже след като казах, че вадим постоянните зъби около 2 седмици имах между двете вадения, защото вадихме 2 х 2 зъба. После ходих да ми сложат ластиците между 5 и 6, и 6 и 7 зъби горни, за да се пораздалечат и д може да ми се сложат пръстените на 6-тите зъби. Минаха около 10-тина дни и тогава вече ми сложиха горните брекети.

Въобще при теб доста нелогично ми звучи всичко. Искай първо план на лечение след измервания от тяхна страна. Аз даже знам колко място не ми стига горе и долу на челюстите, ако не се вадят никакви зъби въобще! Това няма как да го знам, без да е имало изчисления и измервания!


Има ли нещо написано за връщане на тази първоначална вноска в този документ, без да ти слагат брекети? Все едно се отказваш от лечение при тях.

# 8
 • Мнения: 1 595
Не пише за връщане на вноска, мислех да попитам, но реших, че взети пари няма да ги върнат и се отказах. Всъщност следват начина, описан на сайта им и при мен, но в началото като не се замислих и не ми направи впечатление (просто съм незапозна) ако се откажа ще ми изгорят тези 1000лв сигурно. Ще видя хирург ако каже, че мъдреците не пречат...не знам много объркано става. Ако пречат ще види снимката, ще каже къде са корените и дали е опасно и ще видим. Много е скъпа клиниката, реномирана, имат много успешни лечения, не знам как така действат, наистина! В смисъл аз съм от Пазарджик и половината хора с брекети ходят в Пловдив точно в Арт дент за брекети, освен пловдивчаните. Не очаквах да са такива хаотични и да работят немарливо. Дано като отида да се разберем и притесненията ми да са неоснователни.

# 9
 • Мнения: 454
Море, аз пак ще кажа, на мен и ортодонтът ми и лицево-челюстния казаха, че е хубаво да махна мъдреците (още в зародиш бяха), но поради това че нашите нямаха много пари тогава, не ги махнах. Лицево-челюстният извади 2 здрави зъба, които да освободят място за брекетите. Когато забременях ми избиха и четирите мъдреца и естествено изместиха един зъб и захапката с малко. Ако можеш, махай и дори не се замисляй. Аз дори носех фиксирани ритейнъри и пак ми се изместиха.

# 10
 • Мнения: 117
И аз да кажа, при мен имах само 3 мъдреца но всички ретинирани в костта. 1 горен и два долу. Ортодонтът ми обясни че само 2 от тях имат отношение към лечението и предложи вадене на тях или на един от премоларите. Разбира се проучих и двата варианта и избрах да се извадят 2 ретинирани мъдреца, за мен беше абсурд да се вадят от постоянните зъби. Мъдрецът ми горе беше буквално вертикално върху 7ми зъб, не беше в или дори близо до синуса и стана супер лесно ваденето 25-30 минути. Докато за долните отне около 1 час и нещо отново без никакви усложнения. Говорете първо с ортодонта, може да не се наложи вадене, аз сега останах с 1 ретиниран мъдрец който просто не е нужно да се вади. А с хирурга можете да се консултирате и да обсъдите вашите индивидуални рискове според анатомията ви и процедурата. Някои хора предпочитат да си вадят предните зъби 4ти или 5ти зъб което също крие рискове, в тези случаи се освобождава място и понякога изникват мъдреците но все пак те самите са доста назад и особено ако сте с малка челюст трудно се почиства мястото.

# 11
 • Мнения: 592
Здравейте!
Имам нужда от съвет.
Дъщеря ми ( 12 г) е с липсващ зародиш на горен втори резец. До момента сме направили консултации с 3- ма ортодонта.

1. Д-р Стефания Стоименова
Малко кабинетче, кратък преглед и консултация. Прегледа струваше 10 лв. Преглед силно казано. Предложи вариант за метални брекети на цена 3500 лв , като преди това извади останалите 2 млечни зъба. Предложи да изместим зъбите за да запълнят празното място , защото до 18 г. ще стои дупка там , ако правим място за имплант.

2. д-р Трайко Балабанов
Много чист кабинет, попълних 3 листа въпросник относно детето преди прегледа. Много обстоен преглед и детайлна информация. Отново предложение за лечение с брекети. Само, че тук цената е около 5000 лв. Според него млечните зъби трябва да паднат сами, да ги изчакаме да избият хубаво и тогава да започнем лечение. Също не препоръча да слагаме имплант. Детето няма проблем със захапката, както и нужда от други корекции. Преглед- 60лв.

3. д-р Иванова ( Лозенец)
Също много чист и модерен кабинет. Обстоен преглед  и информация. Тук обаче имаме предложение за лечение с брекети ( около 4000 лв) и лечение с алайнери ( около 5000лв) по много груби сметки. Също не препоръчва слагамето на имплант. Според нея детето има леко дълбока захапка, което обаче с пренареждането на зъбите ще се задълбочи. Също така няма проблем кога ще започнем лечението, може да бъде преди млечните зъби да са паднали. Тоест нито да ги вади , нито да ги чакаме сами да си паднат. Без проблем можем да започнем веднага. Спомена, че симетрията ще се измести , но ако сложим имплант пък той е статичен и при развитие на челюстта ще има несъответствие. Вече за избор между брекети и алайнери каза бие да помислим и изберем. Цена на прегледа- 30 лв.

Тотално се обърках. Единственото общо е, че и тримата не препоръчват имплант.
Как да разберем кой е прав? Някак не ми се иска да вадим млечните зъбки, но дали наистина няма проблем да се сложат брекети при наличието им? И за алайнери предишните двама не споменаха, само д- р Иванова ги предложи.

# 12
 • Мнения: 16 935
И аз в темата!
На 20 ще ми слагат ластиците и 2 седмици по-късно брекети. Много се вълнувам и се страхувам едновременно. Притеснена ми е. Правих 2 вида снимки, отливки и тогава ми изготвиха план за лечение.
За момента съм се спряла на естетични брекети.
В плана за лечение е записано, че се препоръчва ваденето на 2 мъдреца. Може да се направи преди, може и след лечението, според ортодонта.

# 13
 • София
 • Мнения: 492
Според мен след отпечатъци и снимки, но и телерентгенография, се съставя план на лечение, обсъжда се с теб, стигате до някакво решение и тогава се слагат брекетите. Така беше при мен и мисля, че не само при мен! Да кажат и другите, но ми се струва много неправилно това, което пишеш!   И не е насочено към теб, а към ортодонта ти!


Където и да съм ходила - това е подходът. Първоначална консултация - плащаш. Отпечатък, снимки, телерентгенография, план за лечение - плащаш. След това преценяваш - ще правиш или не зъбите си при доктор Х., можеш да станеш негов пациент, може и не. На повечето, смея да твърдя, места именно затова си плащаш снимки и прочее, а после може и да ти се приспада към общата сума за лечение.

Не искам да съм крайна, ама.. ако отсега не си сигурна в доктора си и подхода му, постарай се да си вземеш парите и бягай.

# 14
 • Мнения: 1
Здравейте!

На 28г. съм и ми предстои да слагам брекети. Бюджета няма чак такова значение за мен, особено като повечето предлагат плащане на вноски, но силно се интересувам от качеството на услугата.

Скоро бях на преглед при д-р Стефания Стоименова, като избрах нея тъй като имаше най-висок рейтинг в SuperDoc (не знам до колко това е надеждно). Препоръча ми горни и долни брекети на цена 3500лв - метални и 4500 - сапфирени, като лечението ще продължи година и половина - две.

Друг лекар, който мои приятели ми препоръчаха, е д-р Атанас Пастърмаджиев от клиника НуриДент.

Можете ли да споделите мнение за тези лекари?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт