Брекети – къде, какви, за колко? -тема 17

• 26 054
  • 558
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Благодаря, Соник! Ще се радвам да споделиш още впечатления след консултацията, включително за цени. Аз хич не обичам да обикалям по различни кабинети и рядко търся второ мнение, ако имам доверие на лекаря, а в случая са ми доста препоръчани. Но пък ако разликата е двойна, може би бих потърсила, само че не знам къде. Simple Smile

На моя син също е тясна челюстта и върви доста назад със смяната на зъбите (на 8,5 е и не са му паднали горните зъби) - нашият зъболекар от малък ни е предупредил, че ще трябва да се разширява, за да не са му криви зъбите, а сега подозира, че забавянето може да е пак заради това.

# 16
Ако челюстта е малка моят съвет е да се спрете на лечение с разширяване на челюстта. Предполагам не всеки ще предложи този вариант, а детето е в подходяща възраст.

# 17
  • София
А какви са другите варианти? Ние с моя зъболекар точно това обсъждахме, но не знам ортодонтът какво ще предложи. Племенникът ми също носи някакви шини за разширяване на челюстта, доколкото знам.

# 18
Ами друг вариант може да е директно брекети/алайнери без разширяване на челюстта.

# 19
  • при моите любими
Направете консултацията и те ще ви кажат. При моето дете имаше нужда от разширяване, има много големи зъби и нямаше място за всички. Кучешките бяха излязли над основния ред на горната челюст. На 11 години започна да носи шина, но беше непостоянна, като в махнеше през деня и не се сещаше да я слага. Нямаше много ефект при нея и преди няколко месеца сложи брекети. Сега е на 16. Вижда се вече доста голяма промяна и са слезли на мястото си. Тогава бяха категорични, че е рано за брекети, защото челюстта расте и трябва да се види дали само с шини във времето ще се наместят. Най-добре ще ви кажат на място.

# 20
  • София
При подрастващите зъбната дъга си се разширява с брекетите, особено ако се сложат навреме в активния им период на растеж. За момичета са ми казвали, че най-добрия вариант е до 14, за момчета до 16.
От опита със сина ми мисля, че е хубаво всички млечни да са паднали (или да е на финала на смяната). Така или иначе има голяма вероятност новите да не пораснат  в правилна позиция и трябва да се наместят с брекети, а носенето им в един момент става много отегчително ако процесът се проточи.

# 21
  • София
Значи днес минахме консултацията във Валор, бяхме при д-р Мутафчиев-младши. Отново много подробно ни обясни точно какви са проблемите със зъбите на сина ми, показа ни различните снимки, отливката, някакви измервания, които са направили и накрая ни даде програмата за лечение и цената. Не съм ходила на други места и не знам как се случват нещата, но тук всичко ми се стори много професионално.
Накрая попитах на какво се дължи разликата в цените на различните клиники. Докторът съвсем чистосърдечно си каза, че е основно заради експертизата на хората, които работят в клиниката. Не мога да кажа в случая дали тази разлика е оправдана, но ми направи добро впечатление, че не се опита да ме баламосва, че изполват хипер-мега качествени материали, невиждани на пазара и т.н.
Ценовата оферта, която ни дадоха, е валидна 6 месеца, така че предстои да го помислим дали да започнем лечението там или да търсим друг ортодонт за втора оферта. Защото единственото, което не ми харесва там, е цената, от всичко друго съм очарована.

# 22
Ще откача и се надявам някой да може да ми помогне със съвет или поне да ме успокои.
Детето носи от много години нощем шина - първо беше такава, която да държи място свободно понеже имаше преждевременно извадени млечни зъби. След това ортодонта каза, че има неправилно преглъщане и избутва с език зъбите напред. Сложиха шина с преграда за езика. Преместихме се в Германия. Немският ортодонт каза, че само с шина няма да стане и започна да ходи на логопед за са се оправи първо езика и преглъщането. Като завърши лечението при логопеда изписа брекети. Нищо не каза обаче трябва ли или не трябва да носи още тази сваляща се шина. Дойде ваканцията, тръгнахме за българия и забравихме шината в Германия … като се прибрахме беше болна, хрема, гърло … пак не слага шината и сега вече не може да я сложи изобщо.
Отделно мисля, че е имала скок в растежа, защото е пораснала на височина. Часът ни за брекетите е чак началото на ноември. Дадоха ни го края на юни. Утре естествено, че ще се обадя в кабинета и ще попитам, но не издържам от напрежение. Дали е много лошо, че не носи шината? Така или иначе ще слага брекети.
Дописвам за позицията на езика, видях, че е коментирана от etaniel
Говорете с логопед. На нас ни обясниха, че се нарича инфантилно преглъщане. Езикът просто нито се движи правилно при преглъщане, нито стои правилно в спокойно състояние. Логопедката обясни, че около 80те години са разбрали, че това е причината за изкривяване на захапката в напреднала възраст и за избутване напред. Никой не може да каже защо някои деца избутват напред. Тя твърди обаче, че ако детето избутва вероятността да е наследствено е голяма. Прави най-различни упражнение. Повечето е трудно да се опишат. С много тънко маркуче (вътрешен диаметър 1 мм или 1,5 мм пие вода от чаша. Със срязан биберон имаше, да си прокарва езика през една прегъната сламка, да надува от онези парти-свирки и още и още … Накрая държеше едно много фино малко ластиче с върха на езика към небцето. След това я накара да залепи едни червени точки на много места в къщата, различни помещения и да се концентрира там, където често ходи. Примерно имаше на каната за вода, до телевизора … всеки път като види такава точка да провери дали езика е горе, където трябва да бъде. Продължи повече от 6 месеца. Веднъж в седмицата 45 минути в кабинета и ежедневни упражнения с различна продължителност. Сега казва, че от време на време проверява и уж било ок. Според логопедката умението като се усвои остава за цял живот.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 15:11 от Di Soleil

# 23
Страхотно е, че в Германия са обърнали внимание на позицията на езика, тук изобщо не е толкова разпространено да не кажа никак.

А за шината, вие сама си знаете, че не е ок да сте токова безотговорни с носенето на шината. Не е фатално, но не е и добре. Всяко отлагане на лечението във възрастта на растежа не е ок.

Тук може да се видят част от упражненията за инфантилно преглъщане и трениране на мускулите на устата, бузите, устните итн.
https://myaligners.net/2024/05/miofunkcionalna-terapiq/

# 24
Тя завърши лечение при логопед за позицията на езика.
Относно шината - тя е за държане на езика зад преградата, но както казах - направи вече курс при логопед. На последния преглед не я носехме, ортодонта изобщо ни я спомена и не каза нищо за нея. Поводът на срещата беше да ни се обяснят видовете брекети и да изберем. Да, можеше да не я забравяме, но за да не излезе, че сме безотговорни родители … детето носи такава шина вече 6 години. Всяка вечер. След като се разбрахме за брекетите някак всички се успокоихме, че минава на брекети и тази шина остава на заден план…
Да дам обратна връзка: дадоха ни час за другата седмица. Тази е невъзможно.

# 25
Бихте ли споделили колко време отнема анализът на зъбните отпечатъци, ортопантомо- и телерентгенографията за целите на туи животно ортодонтско лечение?
(на мен казаха след 1 месец, а сякаш не мога да го дочакам)

# 26
  • София
Бихте ли споделили колко време отнема анализът на зъбните отпечатъци, ортопантомо- и телерентгенографията за целите на туи животно ортодонтско лечение?
(на мен казаха след 1 месец, а сякаш не мога да го дочакам)
Здравей, според мен 1 месец е много време. От моята ортодонтка знам, че моделите се изработват в рамките на 3 работни дни от зъботехниците. След като ѝ бъдат доставени, тя започва да пише анализи, като същите отнемат различно време в зависимост от сложността на случая.

# 27
  • София
Ние бяхме на 4-ти на консултация със снимки и отпечатъци и имаме час да обсъдим резултатите на 30-ти. Като мисля, че може и по-рано, но просто лекарят нямаше свободни часове преди това. Та явно 1 месец не е необичайно.

# 28
На нас също ни дадоха 3 седмици като време за изготвяне на анализа и плана на лечение. Беше готов и го получих за по-малко от седмица. Но ортодонтското лечение не е спешно и нищо не налага да се изготви същия ден.

# 29
Здравейте, момичета. Някой дали може да ми каже ориентировъчни и все пак актуални цени при д-р Надя Белчева. Благодаря!

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 14:45 от Maraya.11

Общи условия

Активация на акаунт