Откога сами навън (към училище, по улиците и т.н)?

 • 82 817
 • 339
 •   2
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 877
Моята е на 10...но така ме е страх от "пешеходните" пътеки, атмосферата в градския транспорт...а и хората не са по - добри...

А във Финландия дечица на 6 са навън сами, към училище, разхождат кучета...видяла го е моя близка. Ех, кога и при нас... Sad

Последна редакция: ср, 14 сеп 2016, 11:59 от ва ни ла

# 1
 • Мнения: 1 459
Големият ми син в края на  90-те години ходеше от първи клас сам на училище и пресичаше сам доста натоварени улици.
Сега в трети клас малкият не го пускаме никъде сам. Вчера на родителската среща само 1 родител от класа поиска да напише декларация за пускане сам след занималнята, но каза, че само в краен случай. Иначе са предвидили да го вземат най-редовно от училище.
Следователно, масово не ги пускат сами.
Имаме в нашия блок една жена алкохоличка с 4 деца, която си пуска децата непрекъснато навън от 5-6 годишни пред блока. Но тя е единствената, която съм виждала да прави така.
Освен това, с тези емигранти, които ни наводняват, става опасно за деца.
Колите форсират и препускат бясно по улиците.  Не е препоръчително никак, въпреки че не е удобно въобще за родителите.

# 2
 • Мнения: 46 350
Няма конкретен отговор, който да важи за всички, зависи от района, детето...

Беше на 8 г., когато започна сама да се прибира от училище. Близо сме, през 1 блок. Пак от тези години играе пред и зад блока с приятели. 1-2 г. по-късно започнахме да я пускаме и без да ни е пред очите, включително на английски ходи с приятелка, пак близо, но се пресича оживено кръстовище.
От 10 обикалят квартала, на 11 стигат в радиус от 2-3 км.
Живеем в оживен район, но в същото време спокоен, денем са само деца, баби и тълпи майки с колички, когато избирахме да купим това беше една от причините.
Винаги ще се притеснявам, но като цяло съм спокойна.

За колите впечатленията ми са обратните. Не че няма идиоти, особено нощем големи състезания стават, но последните години културата на шофьорите се е подобрила, отдавна не ми се е случвало да не ми спрат на пешеходна пътека.

# 3
 • Мнения: 5 243
Нашите от 2 клас се прибират или ходят сами на училище, не сме много близо, пресичат няколко пешеходни пътеки, но се оправят. От тази година 3 клас обикалят с приятели улиците по цял ден ( живеем в центъра), но все пак София не може да се сравнява с Плевен. Въпросът ти предполагам е към родители в столицата  Rolling Eyes

# 4
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 196
Аз бях 3 клас,когато ме блъсна кола ,докато пресичах на пешеходна пътека.Помня ужасът и болката,които изпитвах като се свестих в линейката.
И сега са замислям сериозно как и кога ще пусна дъщеря ми да  излиза сама навън smile3516.Може би като стане поне на 10-11 години...

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 4 726
На 9г. я пусках до магазина до блока, в двора на блока играеха с брат й (тогава на 3), аз можех да ги виждам почти през цялото време от вкъщи. В момента живеем на друго място, синът ми не го пускам навън сам или със сестра му. Тя от 10 годишна (т.е. миналата учебна година) се прибира сама от спирката на училищния автобус до вкъщи или до моя офис - пресичат се големи булеварди или на светофар, или през подлез, може да се разхожда с приятелка в мола (който е залепен до офиса ми). От тази възраст я пускам и сама навън в градинките около блока или до по-далечен магазин, общо взето в радиус от 500м от вкъщи.
Още не мога да се престраша да я пусна сутрин да ходи сама до спирката (по-далеч е от тази на връщане), особено като почне да се съмва по-късно. С градски транспорт също не е пътувала сама.
Някои нейни съученици вече са доста по-самостоятелни, може би и аз трябва да отпускам вече каишката, няма и в гимназията да я водя за ръка.

# 6
 • Мнения: 2 473
Още в 1ви клас ходех сама на училище и на тренировки (за които трябваше и автобус за доста спирки да хващам). Играех сама навън и ходех сама до магазина поне година преди това.  Като ще добавя, че бях от 6-годишните първолаци. От Варна съм, предполагам, че има значение и колко е голям градът. Пък и това се случва 90те години.
Сега живея в София и имам 3-годишно момиченце, та все още имам много време да мисля по въпроса.
Има доста оправни и съобразителни деца, но има и такива, които са разсеяни, невнимателни.. Родителите трябва да преценят от кой тип са техните.
За днешните времена, мисля че като станат към 8-годишни, вече биха могли да се оправят сами навън. Но пак казвам, зависи от детето.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 406
Зависи къде се намира детето, в апартамента в София (където живеем в момента) не смея да я пусна сама да играе с децата пред блока.
Там където строим къща (на 20км от София) не й виждам очите по цял ден играят в нашия в съседния двор ходят само до магазина.

# 8
 • Мнения: 1 622
Много зависи.
В квартала го пускам до магазина от 8 годишен, но няма какво да се пресича.
Когато е при баба си в провинцията, сам ходи до парка, пресича, вижда се с приятели, това някъде от 9 годишен.
В София от 10 годишен пресича сам на светофар и ходи сам на тренировки, но е светофар на едното кръстовище и подлез на другото.
Училището му е на 5 минути през вкъщи, но на много натоварен булевард. Има само пешеходна пътека. Там, срам не срам, до миналата година-11г. съм го превеждала.
 На мен самата много пъти колите не са ми спирали, нищо, че има пешеходна пътека. А откакто прочетох съебното решение, че пешеходецът, преди да стъпи на пешеходна пътека, трябва да прецени дали колата може да спре, станха още по-предпазлива.

# 9
 • Мнения: 9 203

А във Финландия дечица на 6 са навън сами, към училище, разхождат кучета...видяла го е моя близка. Ех, кога и при нас... Sad

Това в Германия се приема за нормално да ходиш сам на училище. Проява на самостоятелност. Но училищата са районирани от 1 до 4 клас и всеки ходи в най-близкото по местоживеене училище. Единица са тези, които ги водят в далечно училище. Освен това детето може само да ходи на училище и да се прибира, но родител трябва да го чака в къщи, не може да седи само цял ден.

# 10
 • Мнения: 365
Аз си пускам детето навън само от 6 г. Живеем във една от няколко г-образни кооперации, които образуват що годе затворен комплекс и пред входовете минават само глухи улици, без изход. Изискването е да мога да го виждам през балкона. Но и много по-далеч ходи сам, когато го изпратя, зависимост от това каква е инфраструктурата. Миналата година тръгна на училище, което беше на 2.5 км от къщи, но пътя минава през подлез(е, опикан и неосветен, но все пак подлез) и има само 2 малки вътрешни улички за пресичане и те са с отлична видимост - съответно ходеше сам. После го преместихме в много по-близко училище, до което обаче единствения път е през булеварда и пешеходна пътека без светофар с копче. Там не го пускам да ходи сам, независимо че е на две крачки от нас. Кога у нас ще може спокойно да си пускаме децата навън сами?..Ами все по-никога..Не само, че инфраструктурата ни е под всякаква критика, ами и културата на хората, особено шофьорската, е ударила отдавна дъното, но сякаш успява и още да потъва с всеки изминал ден..

# 11
 • Мнения: 4 284
Според закона след 12 навършени  smile3502
По местожителство,когато вземе книжка  superuu .

# 12
 • Мнения: 5 243
Този закон нещо не ми е много ясен - ако до 12 г. детето не може да се оправя да отиде до магазина или до училище (ако е наблизо) само, като го пуснеш изведнъж то ще чувства като в небрано лозе  Rolling Eyes А на 12 г. са в 6 клас, нали? Не виждам как някой може да си позволи да седи до детето си до 12 г.  Rolling Eyes Колко човека могат да се похвалят, че работят до 15 ч., да не говорим, че със смените на училищата, които ги няма в другите държави, трябва да работиш от 7 до 13 ч., за да можеш да си прибираш детето от училище, а ако е следобед - от 13 до 18 ч.  Confused В чужбина може би има повече майки домакини или пък имат възможност да си наемат гледачки, но това у нас няма да стане скоро Simple Smile
То по закон май не трябва да има и двусменно обучение и до 7 клас май трябва да са на целодневно обучение, но това е само пожелателно, така че законите са само отбиване на номер  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 46 350
Според закона след 12 навършени  smile3502
(Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2134925825

Т.е. може, при определени условия.

# 14
 • Мнения: 5 243
А кой определя дали се създава такава опасност  newsm78 Абе всичко е "мижи да те лажа"  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт