Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Откога сами навън (към училище, по улиците и т.н)?

 • 81 982
 • 339
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 45 991
Предполагам има основни положения. Например едно е да оставиш дете извън града само и да иде на училище през 2 блока в оживен квартал.

# 16
 • Sofia
 • Мнения: 9 775
От 7-годишни ги пускам до магазина, но той е залепен за входа. Даже на тротоара не слизат. От тази година ги пускам и до магазина до площадката, който е на съседния ъгъл и няма видимост. Пресичат малка квартална уличка с оскъдно движение. За сега толкоз. А, освен това вече когато сме на площадката си позволявам да си отклонявам погледа от тях за повече от няколко секунди. Преди не смеех да ги изпусна от поглед за секунда.
На училище не знам кога ще ги пусна сами. Няма да е скоро. Не е много близо нашето, въпреки че не се пресичат големи булеварди. И от коли ме е страх, но повече ме е страх от крадци на деца. А деца се крадат, нищо че някои не вярват и твърдят, че съм луда.
По-важно ми е кога ще мога да ги оставя в къщи сами. За сега съм ги оставяла за 10-15 мин, повече не смея.  newsm78

# 17
 • Мнения: 4 099
А кой определя дали се създава такава опасност   Rolling Eyes
Принципно закрила на детето и социалните .Обикновено по сигнал на загрижени граждани.
Като се замислиш  има огромно поле за злоупотреби. Rolling Eyes

# 18
 • Мнения: 873
От миналото лято, когато живеехме в началото на парка, започнах да я пускам сама в парка и на английски в школата, която е от другата страна на парка, след една пресечка. Тази година закупихме апартамент на друго място, но не далече от парка и се налага да пресече на две места, за да стигне там. Ходи с колелото. По улиците, които пресича, се движи градски транспорт, коли, под наклон са, едната завива под почти прав ъгъл. Проблемите в Търново са именно улиците под наклон и като се засили някой да качва баира, хич не му се спира на пешеходна пътека. Освен това, често се паркира неправилно на пешеходните пътеки и автобусните спирки и се създава проблем с видимостта на останалите шофьори. Детето ми е на 9 години и с приятелчето и са си измислили някакви маршрути, така че да не пресичат на повече места. И все пак се беше намерило едно келешче, което я беше засякло с колелото си на тротоара, тя беше паднала и дойде вкъщи ревяща и цялата в кръв   ooooh!
Освен от шофьорите, ме е страх и от разни психично болни хора, които се разхождат по улиците, крещят, ритат кошчета за боклук и ровят в контейнерите. Тук има доста такива, защото Психоболницата е пред фалит и там лежат само най-тежките случаи. Другите маат гащи по улиците. Другите, от които ме е страх, са една група неудачници, които се събират на беседка пред блока, цял ден играят карти и пият бири, а вече пушат тревица и не знам още какво правят. Вдигат шум до късно през нощта, подавани са жалби, идвала е полиция 1-2 пъти и толкова. Никаква промяна. Съпругът ми смята, че може и да продават трева или някаква дрога, защото наистина не ходят на работа, пък все толкова имат някакви пари за бира, цигари, гориво и т.н. Вчера жестоко се сбиха едни 12-14-години байкърчета на детската площадка пред блока, никой от тези "мъже" не реагира. Само аз се намесих, а те се млатиха доста ожесточено. Пак въпросните байкърчета са самички цяло лято. Родителите им са на работа, те са сами-пред блока са или обикалят града.
Въпреки че имаме детска площадка пред блока, не съм си позволявала да делегирам малката на голямата, докато аз готвя, примерно. Страх ме е, пък и не смятам, че трябва да натоварвам каката с такава отговорност.  Peace
Един наш приятел придружаваше дъщеря си навсякъде, докато не завърши гимназия. Водеше я и я взимаше от училище, езици, тренировки, рождени дни, партита. Ако тя ходеше на РД или парти, които са след 18ч. и са в заведение, той си паркираше колата пред кръчмата и я чакаше. Така решиха, след като нейна съученичка стана жертва на тормоз и преследване от някакъв уж тийнейджър, с който се беше запознала в нета и на който беше пращала голи снимки. Той я заплашваше, че ще ги публикува в публичното пространство, ако те не му извършва определен вид услуги.
Така че, мисля че тепърва ще установяваме баланса между самостоятелността и безопасността  Peace

# 19
 • Бургас
 • Мнения: 6 446
Аз навремето  Mr. Green стоях сама вкъщи от първи клас /от шестгодишните съм  Mr. Green /, пак оттогава ходех и сама на училище /то е на съседната улица, но все пак/.
Синът ми в момента е в 5-ти клас /скоро става на 11г/, седял е сам вкъщи, случвало се е да ходи и да се прибира сам от училище, английски, тренировки, но като цяло предпочитам ако е възможно някой да го придружава. Зависи от детето до голяма степен ... той е ужасно разсеян, наскоро питах в друга тема точно същото /откога сами навън и вкъщи/... Не знам дали скоро ще дойде момент, в който той да е сам навън и аз да съм спокойна.

# 20
 • Мнения: 3 991
До края на 6-ти клас сме го водили и взимали отвсякъде. В седми клас започна да се прибира сам от училище, да ходи понякога сам на курс. От миналата година, осми клас, ходи напълно самостоятелно до училище и обратно с ГТ, пращам го до магазина, сам на тренировка и където още се налага.
Малката е втори клас и засега не се предвижда самостоятелно придвижване докъдето и да било, независимо, че училището е на 2 квартални преки и му виждаме покрива от балкона. Работя на график месец за месец и имам доста дни, в които съм вкъщи през деня. Когато не съм, бабата се включва и така засега се справяме.

# 21
 • София
 • Мнения: 36 535
От миналото лято /4 за 5 клас/. В смисъл да се шматкат по цял ден из квартала. От началото на 5 клас ходи съвсем сама и се прибира от училище.

# 22
 • Мнения: 6 361
Един наш приятел придружаваше дъщеря си навсякъде, докато не завърши гимназия. Водеше я и я взимаше от училище, езици, тренировки, рождени дни, партита. Ако тя ходеше на РД или парти, които са след 18ч. и са в заведение, той си паркираше колата пред кръчмата и я чакаше. Така решиха, след като нейна съученичка стана жертва на тормоз и преследване от някакъв уж тийнейджър, с който се беше запознала в нета и на който беше пращала голи снимки. Той я заплашваше, че ще ги публикува в публичното пространство, ако те не му извършва определен вид услуги.
подозирам, че и моят мъж ще постъпва така с дъщеря ни. смята, че агресията между децата е много подценявана и че могат да се случат ужасни неща, ако детето е оставено по-самостоятелно. тя още е малка, но той много говори с нея как да се защитава, как не бива да прави нищо, което не иска, да не се оставя да я изнудват. особено след клипа, който се завъртя вчера по новините за момиченцето, което съблякоха голо...  Rolling Eyes
не знам дали бих я пуснала сама преди 12 години. мои приятелки се комбинират помежду си и една винаги присъства на срещите на децата. напр. ако са в мола и гледат кино, тя пие кафе отвън или се мотае по магазините, след това ги изчаква, ако ще хапват или пийват шейкове и се грижи да се приберат у дома. доста контролират и ходенето по купони - къде, на кого, държат да говорят лично с родителите на организатора или да имат техен телефон. децата са на 12-14 години.

# 23
 • Мнения: 5 139
ЗНам, че е страшно, че има всякакви откачалки по улиците, че колкото и да изглеждат големи все пак са си деца, но от моя печален опит си мисля, че е по-добре сами да си изграждат имунитет, сами да решават как да се оправят в някои ситуации и да не разчитат, че винаги някой ще ги спаси  Rolling Eyes
Аз бях такова дете, гледано в саксия, ходех сама на училище и у приятелки, но така да си обикалям свободно улиците, да ходя по центъра, камо ли на дискотека - не, и така до 17-18 г. Тогава изведнъж пораснах  Shocked и за малко да си изпатя , не че психически не се сринах, но оттогава си мисля, че децата трябва да имат малко повече свобода, да могат да решават, да се научат сами да се пазят, да знаят как да реагират и към кого да се обърнат. Защото съм убедена, че много пазените деца по-често стават жертва на тормоз и други гадости  Confused
Мъжът ми пък иска да ги държим по-изкъсо, защото той не е имал никакъв контрол и се е забърквал в доста неприятности, така че май няма еднозначно правилно решение  Rolling Eyes

# 24
 • Мнения: 3 991
Какъв клип? Това съм го пропуснала.

# 25
 • Мнения: 5 139
Не гледаш новини сигурно Simple Smile Много ме отврати честно казано, не знам ако се случи на моето дете, даже и да от другата страна, на насилничките, защото никой не е застрахован, какво бих правила  Rolling Eyes

# 26
 • Мнения: X
Дъщеря ми е на 8 години и тази година за първи път съм я пуснала сама да отиде до нон стопа до нас да си купи нещо .Като през цялото време имам видимост и казвам кога да пресече .Виждам я когато си взима нещата .И тя ме вижда .Като се връща казвам отново кога да пресече и и давам възможност и сама да прецени а аз само казвам да може Simple Smile .Улицата която пресича е малка и рядко се движдат коли по нея , но от време на време минават.
Когато сме на гости при баба и в друг град играе пред блока с още няколко деца.Самички са.Отново с видимост и се виждаме през цялото време и ги чуваме.
Така си мисли ,че е сама , но и се чувства сигурна защото знае ,че я гледаме.
Не бих се съгласила да я пусна някъде без да я виждам да си ходи из квартала където и видят очите/има такива нейни съученици /

# 27
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 889
Аз като едно от момичетата по-горе бях непрекъснато под надзор и това много ме тормозеше. Затова съм решила живот и здраве, ако ни е близко училището да го пускам и да вървя на 100м зад него, колкото ако стане нещо да помогна и да се уверя, че се оглежда и пресича безопасно. Също съм за, ако излизат групичка от 5-6 деца да ги пусна заедно, дори и на по-далечно разстояние. Знам какво е да те ограничават, а всички други да имат някаква привилегия и как в следващия момент, когато получиш свободата се завърта една лавина от глупости и бъркотии.  bowuu

# 28
 • Mars Hotel
 • Мнения: 4 719
Дъщеря ми е на 8 и засега не смятам да я пускам сама навън. Дори до магазина не я пращам, защото нямам пряка видимост към него, макар че е на 20-30 метра от входа ни. Училището й не е близо и трябва да ходи с градски транспорт, така че в близките 2-3 години е изключено да се прибира сама.


По-важно ми е кога ще мога да ги оставя в къщи сами. За сега съм ги оставяла за 10-15 мин, повече не смея.  newsm78
Случвало ми се е да я оставя сама вкъщи за по 2-3 часа, ако нямам друг начин, но съм на тръни непрекъснато и й се обаждам на всеки 20-30 минути.

При родителите ми (в малък областен град) я пускам да излиза сама, но при условие да не се отдалечава, така че да мога да я виждам къде е.

# 29
 • Мнения: 4 974
А кой определя дали се създава такава опасност  newsm78 Абе всичко е "мижи да те лажа"  Rolling Eyes
да точно така е
Моята играе сама на тротоара пред нас със съседчетата ,но живеем в къща , тротоара ни е много широк и вратата на двора е отворена за да виждам дали са там .Втори клас е и я водя и вземам от училище  ,защото ме е страх да я пусна сама .Масово деца на нейната възраст и по-малки играят сами из квартала .Да обясня ,че не живеем в столицата , но и не сме в малък град .
На времето от първи клас ходех сама на училище ,че и прибирах брат си и сестра си от детска градина .
Това лято детето ми много често оставаше само по цял ден вкъщи със заключена врата и включен скайп за да я виждам докато съм на работа .  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт