НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 130

• 46 583
  • 787
  •   1
Отговори
# 165
  • Across the Multiverse
Не, не са по-добри, създават заблуждаващо усещане за сигурност. Но вярно, някои хора харесват да лъжат себе си, особено зависимите.
В момента, в който осъзнаеш, че си се оттървал от една зависимост, която те разболява, да живот е и още как Simple Smile но го проумяваш, чак след като си прескочил от другата страна. Peace
Аз пък не гледам на сладкото като на хероин и на себе си като зависима. Слава Богу, не съм и болна. Просто мисля, че ако човек иска да възприеме НВ-ВМХ в дългосрочен план трябва да може да си позволи по някой "гъдел" от време на време. Сега, никой не казва да си правим "кето" крем-карамел всеки ден за закуска, но един режим се понася много по-леко психически, ако знаеш, че не ти е забранен Simple Smile
Съгласна съм, че е по-добре истиската торта 5 пъти годишно, отколкото "заместителя" редовно, но някои хора нямат този самоконтрол. Тогава вече си е направо наркомания и няма "Ама само една дозичка ..."

# 166
Тези, които нямат самоконтрол, са зависими... Simple Smile 

# 167
  • Across the Multiverse
Именно Simple Smile

# 168
И аз си мислех че трудно ще се откажа от редица храни и че ще трябва често да прибягвам до ината си, от него поне имам много Grinning
При мен сладките неща и плодовете не са особено изкушаващи де, прияждат ми се толкова рядко че като се случи, си ги хапвам с чиста съвест и си продължавам. Ама тестени, картофи, бира... очаквах да ми е много трудно да стоя настрани от тях в дългосрочен план. Оказа се че хич не било толкова трудно, към тестени вкусът ми се измени много и бързо и вече не ме радват толкова, а бирата и картофите съм ги приела за рядко удоволствие и не се чувствам като да са ми забранени изцяло. Но си е факт че колкото по-често си ги позволявам, толкова по-често ми се приисква пак нещо въглехидратно, така че отначало малко по-стриктно е по-добре. Предполагам че при повечето хора е така.

# 169
Аз пък си признавам, че съм зависима от сладко и изобщо не знам дали ще издържа. Дала съм си срок от 2 седмици за супер стриктно спазване, но ако след втората седмица така откачам за сладко, няма да стане Grinning
Главоболието ми, за щастие, трая само 1 ден, опитвам се да се нагодя към толкова мазно, защото досега не съм яла така, но наистина ми се гади. Вчерашното супер мазно, от което ми се догади е 1 печен патладжан с 50 гр. кашкавал, 1 топка моцарела и 2 лъжици зехтин. Не мога да преценя прекалявам ли с мазнините на хранене, че ми става толкова неприятно?

# 170
  • Пловдив
Това с патладжана можеше да го намажеш на филийка от кашкавал Wink
Пак казвам, че това с прекаленото мазно е явно в главата ти...може би режима не е за теб.

# 171
Да, разбирам, че прекалено мазно може да е в главата ми, но ми се гади съвсем физически Grinning Ще дам още 10-тина дена шанс на организма да се адаптира и ако продължава така, явно това не е моят режим.

# 172
Спирит, сега ти звучи нереално, но вярвай ми, страшно се променя вкуса! Както ти реагираш сега на мазно, аз така реагирам на сладко, съвсем сериозно!
При мисълта за плуваща в захарен сироп толубма или баклава ми става лошо!
Ако хапна такива започва да ми лепне устата и чувствам горчив послевкус, мн гадно усещане.
За мен “сладко” е шоколад 90 % съвсем ясно си усещам сладостта в него.
А преди 5 години съсем не е било така!
Постввй си кратки цели, кажи си например да изкарам тази седмица и ще си хапна Еди какво си, не си казвай аз никога вече няма да ям торта. Настрой се положително, ще започнеш да усещаш промените след месец два, ако свалиш и някое кило в бонус ще се стимулираш.
Каквото и да си говорим захарта и зависимистта към нея са си реален проблем.
Но ако не го осъзнавате няма как да се борите с него.
Мисля че тези, които сме от години на режима сме минали през различни периоди - от кето до либерален режим с 1-2 плода, нормално е.
Въпросът е да се превъзпита вкуса, не черз насилие, а чрез осъзнаване, че правиш за тялото си най- доброто, че му даваш жива, максимално чиста, непакетирана храна, в която няма нищо!

Аз днес ще обядвам зеленчуци задушени в масло ( бая са май 450 гр имат). Десерт малко сметана с какао натурално.

За вечря пъстърва във филио със зехтин, печени тиквички и патладжан със зехтин.

Закуска джанки:) Ленено семе пия на гладно с топла вода.

# 173
Да, разбирам, че прекалено мазно може да е в главата ми, но ми се гади съвсем физически Grinning Ще дам още 10-тина дена шанс на организма да се адаптира и ако продължава така, явно това не е моят режим.
Определено не ядеш твърде мазно, но явно е доста различно от това, с което си свикнала. Имах нужда от известно време да свикна че мазнините не са лошо нещо и не бива да бягам от тях. Преди купувах предимно нискомаслени продукти, щото нали навсякъде пропагандата че те са по-здравословни... Опитай се да не мислиш постоянно неща от рода на "леле, колко много мазно изядох".
То и не е нужно храната ти да има кой знае колко добавена мазнина, просто не бягяй от естествената такава в нея. Примерно пилешко бутче опечено с кожичката, вместо да ядеш пилешко филе на скара. Такова нещо няма ли да ти е вкусно? Или ако готвиш по-постно месо, да му сложиш малко хубава сметана? Вратна пържола, вместо по-сухо парче месо. Яйцата са си много хранителни и те, а също и сравнително мазнички. Зеленчуци, задушени с масло или също с малко сметана. Беконче. Аз наваксвам и с по шепа маслини в салатата, вместо да тръгна да я давя в зехтин че да има мазно. Авокадо, ако го харесваш. Тахан. Маскарпоне. Може до утре да изрежда човек. Каквото на теб ти е вкусно, храни бол. Нито е нужно храната ти да те стресира, нито пък има причина да не ти е вкусно. Примерно аз лично мразя и не ям каквито и да е водни твари. Ами много били полезни, ама аз не ги ям. Мазно кафе пробвах преди време, ами не е моето нещо и го зарязах и него.

Дай си малко време без да се насилваш, но по възможност и без предразсъдъци, преди да решиш дали е за теб или не. Може пък да вземе да ти хареса, кой знае.
Сега поне е пълно в интернет с рецепти, даже доста от тях са си кето, дето е с по-голям превес на мазнините отколкото поддържаме повечето в темата. Обаче ако се загледаш в тях, няма да видиш нищо удавено в мазнина, просто вкусна храна дето няма вътре ориз или картофи и тем подобни. Може да пробваш да прегледаш рецепти и да видиш от тях какво ще ти се стори привлекателно.

# 174
JACKLIN*, като каза за сладкото. Майка ми се оплака онзи ден, че в млякото което си купува, започнали да слагат захар, защото усетила че е сладко, а не било такова преди.  Laughing

Казах ѝ аз че вкусът се променя и тя реши да пробва домашно за сравнение и познай - и то слако  hahaha а със сигурност в домашното не е имало начин да сложат, защото го е взела топло издоено.

Вкусът към мазно се възпитава. Мазнините са изключително важни за това има незаменими мазнини, но не и незаменими въглехидрати. Цял живот като са те възпитавали да се пазиш от мазното, е трудно да се пренастроиш, особено ако не си убеден, че е правилното както ми се струва е случая с Spiritlight.
Отделно дългогодишното хранене с ограничени мазнини, създава проблем след като ги увеличиш драстично в началото. Организмът не е свикнал да обработва толкова много на веднъж и може да се появят храносмилателни неразположения при някои хора. Аз например имах киселини в началото за около 2 седмици, а като пиех рибено масло, започвах да се оригвам на риба. В момента дори на гладно да си изпия омегата, няма и помен от това.

# 175
Благодаря ви за съветите, окуражавате ме. Аз не слагам допълнително мазнина, примерно в патладжана имаше 1-2 лъжици зехтин, да не го пека на сухо и пак ми е супер мазно. Гледам да ям вкусни неща, а не да се мъча насила. Четох много преди да се реша, разбирам, че това е добро за тялото ми, но не предполагах колко ще ми е трудно да поемам такова количество мазнини, при положение, че сега съм била на 1/4 от това... Не се отказвам, може би адаптацията ми се изразява не в главоболие, а в гадене след хранене, знам ли... А за пристрастеността ми към сладкото - знам, че е така, зависима съм. Чак не ми се вярва, че е преодолимо...

# 176
  • На острова
Spiritlight, включвам се само да разкажа и за моят случай (само чета темичката, от както започнах режима преди около месец). Аз го правя не за намаляне на килограмите (имам точно 2 кг излишни до идеалното за мен 55 кг, 168 см), а точно за да се спася от “зависимостта” си към ежедневното ядене на сладко - нещо “здравословно” сладко следобед с кафето и нещо по-шоколадово сладко след вечеря. Задължително. И то в количества. Та аз си ям чисто през повече от времето, но това сладко ме бута много, особено че аз съм от типа “без едно мога, с едно не мога” - не мога да хапна само един бонбон примерно, трябва да са... много.
От както съм на режима и на мен почти след всяко ядене ми става толкова мазно, че даже и не ми се мисли за сладко 😆 Най-мазно ми стана от едно гювече със сирена и яйце, после и на мен ми се гадеше цяла вечер.. как да ти се прияде нещо друго. Та за мен това, на което казваме мазно и догадването, ми помага да не ям сладко. Факт. Не съм си и помисляла за нищо, което да ме изкуши досега. Не сме купували нищо в къщи (и ММ прави режима с мен, а обикновено той е саботьора). Та за този месец единствено прегреших с едно парче домашен гараш, за рожден ден, и после не го мислих , просто продължих. В редки случаи вечер ям кисело мляко с маскарпоне и ягоди/малини, но и от него ми става тежко.
В случая с патладжана - на мен също би ми станало мазно от две лъжици зехтин, а топка моцарела винаги я разделям на две. Аз патладжан правя завит във фолио и на фурна, после го цепя диагонално, намачквам, слагам натрошена фета и малко зехтин.
Играй си с количествата - скоро ще усетиш кое е най-доброто за теб. За мен не винаги целта е да бухам колкото се може повече млечни, да речем. Уча се в движение, де.
Следобедния глад за сладко за сега го боря с парче кашкавал и няколко ореха, но мисля, че трябва да премахна кашкавала и да останат само ядките (много са ми вкусни с кафе).
Мисълта ми е, че могат да се случат нещата, и аз съм един от примерите, че зависимостите се борят. А не съм вярвяла, че няма да ям сладко цял месец. Успех🤞

# 177
Десет дни, само десет дни без сладко ти трябват!Това ти го казва човек, който след 200 г халва си дояждаше с N-морени.
Сега имам крампи в стомаха при вида на тези и подобни неща.
Аз за суровите чушки бях изненадана, че са сладки.
Мазнините могат (а при някои хора трябва) да се увеличават постепенно. Бронираното кафе не е задължително, но ако го пиете не трябва да е с храна. То е за заместване на закуската. Това от мой опит с лош резултат. То аз съм си крива: харесва ми вкуса на бронираното кафе, но моя стомах не признава течна храна. И така за малко да саботирам 5 годишен резултат със закуска бронирано кафе с яйца и кашкавал, а сигурно и студено масло (много обичам) съм слагала на кашкавала.

# 178
На мен също от високомаслени млечни ми се гади, особено ако са претърпяли топлинна обработка. Това маскарпоне,  гауда, чедар, и разни други подобни,  не са за мен. Скоро изхвърлих една моцарела. Хем безсолна,  хем ужасно мазна.  Изобщо не купувам тахива сирена,  никакви заливки не правя с тях. Обачеее,  от мазни свински уши,  сланина, свински крачета и пр. свински мазньочи никакво гадене нямам.

# 179
Опитвам се да не наблягам на млечните, но пък проблемът ми е, че много не обичам месо, никакво, а мазното направо ми е гнусно. Ям, но никога не ми е било любима храна. Оффф, ще ги изкарам тези две седмици, пък ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт