Защо няма тема за хакването на личните данни от сървърите на НАП?

• 35 271
  • 923
  •   1
Отговори
# 90
В началото на темата, в темата за имотите на властимащите и къде ли не.

# 91
що договори се сключват в момента само.

# 92
И като смените личната карта, какво ще спечелите толкова?
ЕГН, имена, адреси, месторабота, доходи и т.н. - личните ви данни си остават същите.
Номерът е различен. Не че има значение. Темата за събиране на вземания е пълна с фалшиви договори. И нас ни гониха от Глобул за такъв от името на мъжа ми, при това със старата лична карта. Естествено не можаха да докажат, че го е подписал, защото не е.

...

Тъй де, няма никакво значение различният номер на ЛК.
Ако някой се представи от ваше име със стар документ за самоличност или данни от стар такъв, така или иначе ще оспорвате сделката и основно подписа си. А не вписания номер на документа за самоличност. Той не е индивидуализиращ белег.

# 93
С подобно иронично пренасяне от други теми ми слагаш думи в устата, които никога не съм казвала. Затова ще уточня, че за мен са хакерите са престъпници и трябва да бъдат съдени като такива.
Без значение при кое правителство се случва и в коя държава.

# 94
Престъпника го разбрахме, ок, ама мерките от тук нататък,  какви ще са
Според мен смяната на ЛК е псевдомярка с психологическа роля, нищо повече. На ниво отделен индивид малко може да се направи.
Институциите май нищичко не казват
Приложението на НАП аз лично още не го виждам

# 95
НАП все още разследват какво и как се е случило. После щели да пуснат приложение за да ни каже дали или не данните ни са изтекли. Нещо което всички ние вече знаем. Чак тогава ще пускат други функции във великото приложение, които да ни кажат какви данни за нас са изтекли. А дотогава едно голямо нищо и замитане на темата за отговорността и последствията.
Мен не ме интересува кой е хакнал системата, а защо НАП, МФ и правителството допускат това да е възможно. Интересува ме как ще защитят от тук нататък тези и другите ни данни в тази или друга институция.
... На ниво отделен индивид малко може да се направи.
Точно.

# 96
Вината на държавата, че не е успяла да опази данните е неоспорима...колкото и хакери и заговори да извадят на показ.

# 97
  • София
А възнамерявате ли да пускате жалби до КЗЛН или иск за обезщетение в съда? Или всички чакаме "официалното" приложение на НАП?

# 98
С подобно иронично пренасяне от други теми ми слагаш думи в устата, които никога не съм казвала. Затова ще уточня, че за мен са хакерите са престъпници и трябва да бъдат съдени като такива.
Без значение при кое правителство се случва и в коя държава.

И който е допуснал те да успеят в конкретния случай - също трябва да си понесе последствията. Нали?

# 99
Аз ще изчакам приложението само за да видя официално какво е изтекло. След което ще подам съответните жалби и искове. За целта съхранявам някои изявления на НАП и признания за допуснатия теч.
В нормални държави такъв гаф би довел до незабавни оставки на министър, че дори и правителството. Нашите се занимават с глупости, а ние си траем и търпим. После и ще си ги преизберем.....

Не очаквам чудеса, но трябва ние като граждани на тази държава да заявим позиция, да възразим където трябва и да си търсим правата. Ако това беше теч на данни от някоя фирма, досега да са ги съсипали. НАП обаче си почиват по света и чакат да ни мине ей така.

# 100
Аз не вярвам, че това приложение ще даде пълна и точна информация, защото мисля на НАП им е ясно, че допускайки такава информация, ще има заведени много искове и това може да разклати сериозно държавата. Истината е, че нямам никаква вяра вече в държавата и институциите. И каквото и да изкарат, ще гледам с недоверие.

# 101
Така е. Ние и без детайлна инфо от НАП можем да заведем искове.

# 102
# 103
ОТ Сайта на НАП: " 24.07.2019 г.

Сравняваме незаконно разпространената информация с реалните бази данни

Най-много информация е разкрита за 189 души, от приходната агенция ще се свържат с тях лично

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г.

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията се съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните ни бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация. След приключване на проверките агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени."

Има ли изненадани от подхода на НАП да омаловажат проблема?

# 104
ма то нищо не е станало. /s

Общи условия

Активация на акаунт