Пазарът на недвижими имоти във Варна - какво се случва реално? - 4

• 38 390
  • 744
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Да, но трябва да сложиш и пропуснати ползи за 3-4г., например ако го вземеш сега за 40 000 евро и след 4 г. за 32 000 разлика няма защото би давал под наем през тези години и би взел приблизително 8000 евро. Тоест същата работа. Въпроса е май, че и за 40 000 сега не можеш да намериш нещо хубаво, на хубав етаж примерно.

# 391
Аз също бях там днес. Казаха ми А - 15 пролетта на 2022 г., А -16 до 4 месеца след това - което прави по мои сметки 3 години, считано от сега. Да не би да са ме смотали нещо?

# 392
  • Варна
С толкова много жилища си мисля, че работата с наема изобщо няма да е сигурна
А сега за 40к - ще намериш панел във Възраждане за тотал ремонт. Поне в началото на миналата година ситуацията беше такава, сега не вярвам да се много по-различно.

Иначе и аз мисля, че 4 години са много, да, сега е 2019та, но е вече в последна четвърт /е добре де, след няколко дни/, а тоя проект си мисля, че трябва да е готов преди 2022, което и за мен са си 3 години, които също не са малко време...

# 393
Аз също бях там днес. Казаха ми А - 15 пролетта на 2022 г., А -16 до 4 месеца след това - което прави по мои сметки 3 години, считано от сега. Да не би да са ме смотали нещо?
След разрешително залагат 24м +8. Ако го вземат пролетта на 2020, значи срока е така 2022 акт 15. Живот и здраве.
Ти резервира ли нещо?

Скрит текст:
Да, но трябва да сложиш и пропуснати ползи за 3-4г., например ако го вземеш сега за 40 000 евро и след 4 г. за 32 000 разлика няма защото би давал под наем през тези години и би взел приблизително 8000 евро. Тоест същата работа.
Въпроса е май, че и за 40 000 сега не можеш да намериш нещо хубаво, на хубав етаж примерно.
Много е сложно с наемите. За да взимаш свестен наем, трябва да вложиш поне 50-60 сега.

А за инвестиция не знам дали Фемили Гардън ще е ОК, понеже има и такса поддръжка и май затворените комплекси не са търсени за квартири...

# 394
Не, чудя се още. На мен казаха, че ще заложат в договора срок от 24 месеца, след което, при забава, имало неустойки. За тези + 8 месеца нищо не споменаха Simple Smile

# 395
Чак пък свеж капитал..., има схеми 20/80 с 80% след акт 16. Относно пренасищането на пазара също много може да се каже и пак няма да познаем какво ще се случи. Може да паднат цените, може и да се качат още. Ето например аз търся да купя, отварям тук и так и гледам тавани, партери, панели, ремонти, ателиета и всякакви ужасии, а което не е, то или вече е продадено или струва майка си и баща си. Може би и затова се разпродават тези жилища така.
Има схеми с 20/80, но има и обратните с 80/20. Ако на строителя не му трябва финансиране и е абсолютно сигурен, че пазара след 2-3 години ще е същият никога няма да продава преди акт 14 или даже акт 16. При комплекс с 50 000 РЗП разлика от 200 евро за м2 прави 10 000 000 евро печалба. Дори и за големите фирми близо 20 000 000 лева си е сериозна печалба и няма да я пропуснат ако няма обективни причини.

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 20:04 от Анонимен

# 396
На всеки строител му трябват свежи пари. Все пак в момента строителството върви и е в техен интерес да започват следващи строежи. Освен това си играят на сигурни пускаш продажбите и в различните етапи си идват парите. Няма как да знаеш какво ще е след 2-3 години.

# 397
  • Варна
На мен ми обясниха, че това с договорите за поддръжка е фиксирано за някакъв период, но тъй като собствениците на земята ще са живущите, те могат да решат да наемат който искат за поддръжката. Няма да е точно затворен тип. Поне аз така разбрах.

А за наем, защо? Аз примерно в момента търся нещо до 300лв за човек с трудно придвижване и такива апартаменти заминават като топъл хляб. Ако взема гарсониера там например не бих търсил повече от 350лв наем, а поддръжката е 90лв годишно.

# 398
Силно учудена съм от развитието около Фемили гардън и така бързо разпродаване на имоти. Ако пък и е вярно, че на пролет ще получат разрешително.... Като цяло ми харесва проекта им, ако оставят и озеленяването в същите  квадрати обаче. Но, продажби в този етап, колкото и да сигурен строителя, не знам ....

Относно бъдещия проект на Червенков - https://mait.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f … 0%ba%d1%82%d0%b8/
Ще бъде на ул. Ал. Батенберг - само това се изпуснаха Simple Smile, не на Цар Асен. Не бяха много любезни и отзивчиви Simple Smile, казаха да следя на сайта им, там ще описват по-подробно за този и другите им проекти Simple Smile.
Аз знам от друго място, за един парцел/стара къща ъглова на Батенберг в близост до тунела Шипка, че ще се събаря и строи, като това го знам от две години. И рендера пасва на това място.  Може и да се лъжа, но че ще се строи там е сигурно, дали Червенков или някой друг. Сега трябва да чакам някоя друга "птичка" с информация за Цар Асен Simple Smile, че те не се издават Simple Smile

На Цар Асен има ли разрешително за строеж? Миналото лято точно срещу руското консулство на Македония бяха оградили един парцел. Там има ли някакво раздвижване? Oт Явлена миналото лято ми казаха че се очаква някакъв голям проект в района на общината но цените май ще са високи от порядъка на 1500 евро.

# 399
На Цар Асен има ли разрешително за строеж?
Преди година и нещо събориха тази ъглова къща:
https://www.google.com/maps/@43.209584,27.9171375,3a,75y,59.13h, … e0!7i13312!8i6656
Скрит текст:
Тази ъглова също е съборена:
https://www.google.com/maps/@43.2084032,27.9155935,3a,90y,142.66 … e0!7i13312!8i6656
Скрит текст:
Миналото лято точно срещу руското консулство на Македония бяха оградили един парцел. Там има ли някакво раздвижване?
Няма, ако питате за тук:
https://www.google.com/maps/@43.2099314,27.9188987,3a,75y,44.13h … e0!7i13312!8i6656
На "Г.С. Раковски" (зад Община) събарят това:
https://www.google.com/maps/@43.2086949,27.9168554,3a,75y,213.32 … e0!7i13312!8i6656
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 11:13 от Анонимен

# 400
На мен ми обясниха, че това с договорите за поддръжка е фиксирано за някакъв период, но тъй като собствениците на земята ще са живущите, те могат да решат да наемат който искат за поддръжката. Няма да е точно затворен тип. Поне аз така разбрах.

5 години е срока в който Явор ще стопанисва зеления двор. Толкова е и гаранцията на сградата.

# 401
Силно учудена съм от развитието около Фемили гардън и така бързо разпродаване на имоти. Ако пък и е вярно, че на пролет ще получат разрешително.... Като цяло ми харесва проекта им, ако оставят и озеленяването в същите  квадрати обаче. Но, продажби в този етап, колкото и да сигурен строителя, не знам ....

Относно бъдещия проект на Червенков - https://mait.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f … 0%ba%d1%82%d0%b8/
Ще бъде на ул. Ал. Батенберг - само това се изпуснаха Simple Smile, не на Цар Асен. Не бяха много любезни и отзивчиви Simple Smile, казаха да следя на сайта им, там ще описват по-подробно за този и другите им проекти Simple Smile.
Аз знам от друго място, за един парцел/стара къща ъглова на Батенберг в близост до тунела Шипка, че ще се събаря и строи, като това го знам от две години. И рендера пасва на това място.  Може и да се лъжа, но че ще се строи там е сигурно, дали Червенков или някой друг. Сега трябва да чакам някоя друга "птичка" с информация за Цар Асен Simple Smile, че те не се издават Simple Smile

Жалко че Ал. Батенберг е доста тясна и мърлява улица. Гледката най- вероятно ще е отсрещна сграда което си е малко депресиращо. Като сградата на Металекс на Иван Шишман която всички агенции рекламират че е с уникална панорама, но за да видя панорамата трябва да изляза на балкона и погледна остро по-диагонал. Доста време им отне да я продадат и по едно време даже предлагаха 7% отстъпка.

# 402
  • Варна
Строежът до Курортна поликлиника

# 403
При комплекс с 50 000 РЗП разлика от 200 евро за м2 прави 10 000 000 евро печалба. Дори и за големите фирми близо 20 000 000 лева си е сериозна печалба и няма да я пропуснат ако няма обективни причини.
По принцип разсъждаваш правилно, но има и друг момент.
Парите в джоба ти сега, са по добри от парите ти на по късен етап. Защото тези в джоба можеш веднага да ги реинвестираш и пренасочиш, а другите, макар и повече не са ти ликвидни днес.

# 404
  • Варна
А, някой да знае какво се случва срещу Алати? Има активност от няколко дни.Виждам,че има и машина за набиване на пилоти.Вчера дочух,че щяло да бъде пак някакъв комплекс от 5 блока по 10-12 етажа,но не намирам никаква информация?

Еdit: Намерих номера на парцела в кадастъра, и по разрешителни за строеж излиза това:

КОМПЛЕКС ЗА ОБИТАВАНЕ С ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ и ограда, находящ се в УПИ ХVІ-590, /с идентификатор 10135.73.590/, кв.1, по плана на Промишлена зона „Планова“, гр.Варна

Извинявам се,че се самоцитирам.
Вчера познат брокер ми твърдеше,че във въпросния имот наистина се строи комплекс от 250 жилища,няколко високи блока,като долу ще има ресторант,който вече е купен от "Гюрлата". Явно това ще е сградата за "Обществено обслужване".

Общи условия

Активация на акаунт