СЕДМИ КЛАС. Смелите - на трето, другите са на морето

• 49 259
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Въпросът не е защо го публикуват. Могат и четири профилиращи да обявят, не е проблем.
Въпросът е защо не се спазва утвърден със заповед на началника на РУО държавен план-прием. Децата са приети с три профилиращи предмета. Има заповед. Аз, ако бях родител, щях сериозно да се поинтересувам какво може да се направи по въпроса.
В ЕГ, визирам специално 73. СУ децата се приемат само с два профила - първи и втори чужд език. (това е от миналата учебна година). Третият и четвърти профил ще се определят при втори гимназиален етап.  И това трябва да е за всички ЕГ.

# 481
Благодаря Дидева.

Прецедент ли ще е, ако не се запише девойката? Алгоритъмът не ни класира по желание. Ние пък няма да запишем по нежелание.  Няма да запишем в22ро, на, да се чудят и маят в руото. Ще мисля алтернативи.

# 482
Прецедент ли ще е, ако не се запише девойката? Алгоритъмът не ни класира по желание. Ние пък няма да запишем по нежелание.  Няма да запишем в22ро, на, да се чудят и маят в руото. Ще мисля алтернативи.
Не. Ще ви погнат по механизма за превенция на отпадането. Вече съм ти го казвала, няма те да се чудят и маят. Ще ви санкционират. Проблемите ще са единствено за вас.

# 483
Пак благодаря Дидева. Аз искам да я запиша, но няма къде. Да я запишат те. Глобата ще си я платя, даже за рушвет съм отделила. Мхахххххъъърцт.

# 484
  • София
Skulpture, убиваш ме човек! Joy Изобщо няма да се чудят и маят - имат си процедура, както каза Дидева. Те със сигурност ще я запишат по нежелание. Алтернативата може да е частно училище.

# 485
Въпросът не е защо го публикуват. Могат и четири профилиращи да обявят, не е проблем.
Въпросът е защо не се спазва утвърден със заповед на началника на РУО държавен план-прием. Децата са приети с три профилиращи предмета. Има заповед. Аз, ако бях родител, щях сериозно да се поинтересувам какво може да се направи по въпроса.
В ЕГ, визирам специално 73. СУ децата се приемат само с два профила - първи и втори чужд език. (това е от миналата учебна година). Третият и четвърти профил ще се определят при втори гимназиален етап.  И това трябва да е за всички ЕГ.
Може би не си спомняш някои дебати от преди две години в една ФБ група. Simple Smile Когато аз обяснявах за двата задължителни  предмета на национално ниво, а други хора твърдяха, че не съм права. И не, не е за всички езикови гимназии, да не говорим, че " Владислав Граматик" е средно училище, а не гимназия. Да, наредбата дава възможност училищните учебни планове да се приемат година за година. Но не е задължително. Да не говорим, че иновативните училища имат още по-голяма свобода на избор.
Държавният план-прием от 2017 още може да се намери в нета и всеки може да види какво пише там.

# 486

От миналата да, но по-миналата (2017-2018, първите с двата етапа) с три. И регламентът с НВО и др.изпити за вътрешно преразпределяне в неясно вече какъв дори само трети профилиращ предмет, ги засяга.

# 487
В 22ро също има два езика, 1 и 2 профил. За 3 и 4 не са чували. Да не би да има разлика от СОУ до ЕГ. Да оставим, че от два дни не мога да вляза в профила им. Бил бъгнат. Имало проблем, ми, мерси.

# 488
Skulptute, от мината година минаха на 2 профила, за да имат време да измислят стратегии, а деца и родители да не знаят с какво ще им запълнят 20 часа седмично в 11 и 12 клас.

# 489
  • София
Ей, няма угодия!
Там където са определени с приема, що профилират децата толкова рано, там където няма профил, що няма! Joy
Аз съм ЗА профилирането, лични мотиви и предпочитания имам и истински съчувствам на тези, които ще трябва да минават през още една цедка, след 2-3 години!
Но мисля, че в ЕГ това ще стане практика. Много е удобно да започнат с двата езика, пък после каквото дойде и каквото и колкото могат.

# 490
Skulptute, от мината година минаха на 2 профила, за да имат време да измислят стратегии, а деца и родители да не знаят с какво ще им запълнят 20 часа седмично в 11 и 12 клас.

Е, как да запиша детето си в това училище? Никой, нищо не знаЕ. На всеки въпрос, вдигат рамене. Да ви приличам на боядисана гугутка??

# 491
  • столицата
Като започнем оттам, че гроздето май е кисело и че за да бъде записано детето в дадено училище следва първо да е покрило бала да прием, преминем през факта,че съм представител на 'основната конкуренция"😁,  за мен 73-то е едно от най-добрите училища. Харесва ми, че в него се мисли дългосрочно и дори критикуваните правила за профилиране след 10 клас са някакъв опит за внасяне на яснота сред ученици и родители и то достатъчно рано, за да може всеки да се подготви. Де да можеше и МОН- човците да мислят и действат така, а не напр. да се чудим каква е стойността на НВО след 10 клас 😎
А за предпочитането на 35-то пред 73-то, определено не го вярвам. Но пък от друга страна при стотици некласирани деца и след третото класиране , дали не се касае за сериозна родителска незаинтересованост и небрежност.

# 492
  • Sofia
Снощи бяхме на гости, да не ме мислите защо мълча! Simple Smile Липсата на места в 73-то изстрадах един ден по-рано, след информацията от ganis, та когато днес прочетох натрупаните нови отговори, бях подготвена.

Jiema, jenap, вие си знаете Revolving Hearts

# 493
  • София

Но мисля, че в ЕГ това ще стане практика. Много е удобно да започнат с двата езика, пък после каквото дойде и каквото и колкото могат.

Ми удобно е, да. Не само за училищата, обаче, а и за децата. И по старата система НЕГ беше така, само с двата езика, даже на практика с единия, понеже вторият също подлежи на избор след приема..Никога не е било каквото дойде и за каквото имат учители. В края на 10-ти от години се избира, поне от 15, една от трите опции, математика-информатика, биология-химия, литература-история. Според мен  с тези 3 обхващат палитрата от хора, имащи интерес към математико-технически специалности, към по--хуманитарни и към природонаучни. Да, съществува опасността да не могат всички да идат в желания профил. И какво от това?  Вероятно не са за там. Дори по старата система в НЕГ имаше условие за най-желаната комбинация от математика и информатика, от която дежурно има  3 от 5 класа, ученикът да има до момента минимум петици по предмета. Пишеше се и второ желание. Логично е да приемем все пак, че човек, имащ 6 четворки по математика до момента, е по-неподходящ за борба с профилирана математика от други.  Щяло да има цедка, ами това не е толкова лошо, хайде да не вменяваме, че ще е някаква истерия като  кандидатстването след 7 клас. Предостатъчно е само навреме да се дефинират съвсем ясно изискванията и условията за прием в паралелката с всяка комбинация. Пък който иска, ще си ги гони. Който не, ще се окаже в профила, който му отреди цдеката. За другаде не знам, но  за НЕГ съм почти сигурна, че и при новите условия ще запазят тези 3 варианта. Времето е доказало, че обхващат всички интереси. Там проблем прогнозирам по-скоро с качването на информация на неподдържания им сайт.

Последна редакция: чт, 01 авг 2019, 07:19 от пенсионирана русалка

# 494
Във втора АЕГ има по три, че и четири профила. Значи може да се окаже, че сме си ги избрали само за парлама.
Ние на принцип местоживеене кандидатствахме само за втора, защото сме до нея. За първа АЕГ щеше да й стигне бала за повечето паралелки. Два часа на ден, спестени от път, при равностойни училища.

Общи условия

Активация на акаунт