Да преправим старите мебели с любов - тема 35

• 70 558
  • 745
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте мили дами! Извинявам се предварително, сигурно е писано много пъти, но аз съм абсолютен лаик в това и исках да пусна конкретни снимки.
Сдобихме се с къща на село, в която не е живяно 15 години. Всички мебели, ламперии и прозорци са от естествено дърво, което е минавано предполагам с нещо като безир и сега е в някакъв оранжев нюанс. Искам да мина всичко отново и моля за конкретни препоръки на лак или боя за  вътре и вън.
А има и ъглови легла, на които дървото не е минавано с нищо, така сурово е. Тях трябва ли първо да ги минавам с нещо предварително?
Извинявам се, но темите са толкова обширни и не мога да намеря точните отговори сама.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 05 мар 2020, 11:30 от XS

# 556
Вероятно е обработено с безир, само предполагам. И  са спорни мненията може или не да се лакира върху безир. Дано се включи някой спец, а на мен просто много ми хареса, обичам дърво и много хубаво звучи  - селска къща, в която всичко е от естествено дърво.Ще ви е приятно в нея. Simple Smile

# 557
И аз не бих ги пребоядисвала в какъвто и да било цвят. Така натурално дървото е супер уютно, особено в селска къща.

# 558
Благодаря ви, и аз не искам никакъв цвят. Забравих да  уточня, че искам да е безцветен лак, но какъв трябва да е - на водна основа, лазурен, яхтен... Трябва да ги мина, защото на места по прозорците всичко е изгоряло,  на леглата няма никакво покритие, а мебелите са на петна.

# 559
С масло става най-красиво, защото подчертава текстурата на дървото и е лесно за поддръжка.

# 560
  • Бургас
Ако са на петна според мен първо с някаква основа (от тези прозрачните) за уеднаквяване на цвета е добре да минеш и после, ако ще слагаш лак да слагаш такъв...
Последно преди 10на години се занимавах с дърво, скоро не съм и не съм наясно с материалите на пазара, но ако ще слагаш и основа и лак, по спомен трябваше май да са на една основа..
Даже преди доста години на чисто необработено дърво бяг пробвала техника с разреден латекс (мажеш и забърсваш после) за открояване на шарката и имаше и лек ефект върху оранжевото на дървото (тушираше)
Ако намеря клипче нещо ще постна...

# 561
  • Варна
Иглолистната дървесина с течение на годините си червенее, може би е от това.

# 562
С масло става най-красиво, защото подчертава текстурата на дървото и е лесно за поддръжка.
Но ако покритието е безир става ли да намажа директно с масло?

# 563
  • Бургас
До колкото знам безира и импрегнира, което поне за мен означава, че задържа течностите далеч от дървото, тоест намалява пропоскливостта на дървесината, та в тоя ред на мисли, не знам доколко ще пропусне маслото за да си свърши ефективно работата....
 Въпреки че в някой безири има и масла, но ако са на основата и на смоли....
Едва ли знаете какъв безир е ползвано, щом е стара къща, варианта е проба на малки повърхности които не се виждат, гърбове, вътрешна страна на шкафове...

# 564
Благодаря, ще го мислим и разпитвам още.

# 565
  • Sofia
И ще сме ви много благодарни,ако измислите и пробвате нещо да споделите тук резултата Simple Smile И мен ме чака лятото подобно начинание. Ако покажа на мъжа ми снимки,може би  ще успея да го убедя да запазим ламперията на подобна стара къща.

# 566
Разбира се, само да намеря правилния начин и започвам!

# 567
  • София
Сигурна ли си, че са с безир? Той май по-често се е ползвал за дървесина, която е навън.

... Кантове на челата задължително, за да не се вижда структурата на ПДЧ-то /0.20 до 0.40лв за метър, лепи се с ютия/.
Другият вариант е да ги китосате, прецизно да изшкурите и да боядисате отново. Ето как изглежда.
Не на последно място прецизно отсичана на границата между двата цвята в случай, че все пак я оставите в подобен вид...
Ако не сте сигурни, че ще се справите с отсичането, можете да направите омбере с гъбичка или да залепите някаква декорация.

# 568
Помня, че едно време се грундираше дървото с безир, за да се боядиса с блажна боя или с лак отгоре. Безира служеше като грунд. Според мен безирът също е масло. Мисля, че ако зашкуриш леко повърхностите, може да ги намажеш с някакъв грунд и лак. Предполагам, че в магазин за бояджийски материали могат да те насочат. (Исках лятото да си направя една стара масичка с безир. Питах една приятелка дали се продава, тя ми се изсмя с глас. Каза, че има такива страхотни материали сега, че трябва да съм луда да ползвам безир. Така и не стигнах до масичката, но ако реша, бих питала в магазина)

# 569
спомням си как миришеше безирът  Scream
лично на мен,този оранжев отенък ми докарва тих ужас
куде-къде по-добри вариантни има,и даже са безвредни
eto,например ,цветовата гама на osmo

сигурна съм,че има и други алтернативи

Общи условия

Активация на акаунт