138-ма гобленарска среща

• 33 113
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
Винаги ми е било интересно защо върху семплерите пишат цифри и азбуката?

# 211
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
винаги съм мислила, че са образци на букви/цифри, с които да си напишеш нещо Simple Smile

# 212
Малко история на семплерите и какво са всъщност  Simple Smile , защото аз също съм им се чудила много и понеже въобще не са моя стил бродерия а много хора пък ги харесват, един път рових да прочета повече за тях.
Скрит текст:
Примитивизмът в изкуството, в частност,в бродерията е обособено отделно и самостоятелно направление. И макар за него да е характерна сравнително несложна техника и опростен стил на изображението, той в никакъв случай не трябва да се приема, като нещо първобитно и просто. Всъщност се съобразяваме с латинския произход на този термин и неговото значение е " основен, базисен, основополагащ".
Основите на примитивизма се поставят от първите преселници в Америка. Това са били бедни жени, които са искали да украсят своя дом, но не са имали особени умения, както и не са разполагали с много качествени материали. Често сюжетът се е измислял на мига, а за основа се е ползвало грубо платно и ръчно- боядисани конци. Тези дизайни се отличавали с простота и обикновеност, а на плата са изобразявани моменти от техните делници и празници. Еволюцията и развитието на обществото водят до усложняване на бродерията и стремеж към повече съвършенство. Грубото платно се заменя от фин лен, а памучните нишки с фини копринени конци. Бродериите от този период всъщност са метод за съхраняване и запазване на информация. До появата на печатните схеми, ушитите дизайни са преминавали от ръка на ръка и са служели за помагало и пример за следващите. Различните мотиви, бодове и шевове, събрани на платното днес наричаме семплери. Естествено, различните географски области и държави са имали свои характерни белези. В Германия това е цветния бордюр, заобикалящ букви, цифри или геометрични фигури. В Англия голямо платно с мотиви, изпълнени с кръстат бод и разноцветни конци, в Испания доминиращи елементи са изображенията на животни и птици, във Франция и Дания семплерите са с квадратна форма. За Италия са характерни различните бодове, с които се изобразяват религиозни сюжети. В 18 век примитивите започват да се поставят в рамка и на тях се гледа, като на художествено произведение. Скъпите материали са свидетелство за благосъстоянието на фамилията, а така също и за грамотността на изпълнителката, както и за бъдещата и роля в семейството.
Днес "примитивизмът" се е развил, като специално направление в бродерията. Много дизайнери разработват "примитивни" дизайни, а една част са реплики на антични семплери от минали столетия.

# 213
Много полезно инфо, благодаря , на мен семплерите ми харесват, може би бих ушила за подарък...

# 214
  • Norge
Самплерът произлиза от френската дума essamplaire, т.е. какъвто и да е тип работа, която да бъде повторена/копирана или имитирана.
Целта на самплерите е и точно такава: парче плат, на което се събират различни бодове, бордюри, букви, стилизирани фигурки и др., които на по-късен етап да послужат при създаването на някаква нова бродерия.
Нещо, подобно на тефтерче с готварски рецепти.
Използването им за украса е дошло на доста по-късен етап.
Преди всичко са били заместител на несъществуващите някога печатни схеми, както и средство, част от  обучението на млади момичета в бродиране.
Още веднъж: парче плат с различни шевове, което е имало място в кошничката за бродерия или в някой шкаф, но не и на стената.
Мога да пусна интересен и по-достоверен линк, но на английски.

Обичам ги, защото при тях с всеки следващ елемент имам усещане, че започвам нова бродерия и това разнообразие ми е приятно.

# 215
Аз пък да се фукна, че току - що си купих още две минита от Ева . Делфин + маймунка. Simple Smile))

# 216
Аз пък да се фукна, че току - що си купих още две минита от Ева . Делфин + маймунка. Simple Smile))

Честито, тя мисля че сега до неделя има някакво намаление в магазина.

# 217

Честито, тя мисля че сега до неделя има някакво намаление в магазина.

Благодаря!
Да , но ако направиш покупка 15 евро и нагоре.  🤗

# 218
Ден за етапи 😀

Делфинчетата

Тази седмица ших и Ангел Хранител на Класик Дизайн. Да повторя ли колко съм възхитена от схемата?

# 219
а аз от резултата. Simple Smile
не съм разбрала за прИмоцията. Simple Smile здраве да е - другият път.
стиснете едно палче довечера. иска ми се да направя едно дребничко за много специална дама, но май няма да ми стигне времето Sad

# 220
Ето ме и мен, дами.

Преди
Скрит текст:
Сега

Още нещо
Скрит текст:

Беше ми интересно да прочета за самплерите. Благодаря.

Butterfly:3, много е сладко еднорогчето!

# 221
  • Пловдив
Здравейте! Етап нямам, защото не съм шила. Случиха се гадни неща и все още ги преодоляваме. Не ми е до шиене.
Страхотни неща показвате, много, много ви се радвам! Доставяйте си удоволствие, защото животът е кратък - не стига за всички намислени гоблени! Wink
Аз не шия, но поне се ровя из нета и си търся схеми. Чакам и моята свекърва на някой празник да ми подари някоя комплектовка. Напоследък все това ми подарява и хич, ама хич не й се сърдя - хем на нея й е лесно, хем аз съм доволна!. Grinning Ама скоро празници нямам... Wink Продължавам да ровичкам.

# 222
страхотен напредък!

# 223
  • Карлово
Почивка без нет и телефон е много разтоварващо, но много съм ви изпуснала. Готвачът е готов от събота и ето напредъка ми по йероглифа на желанията на Panna .

# 224
да не са ви пораснали по още един чифт ръце?

Общи условия

Активация на акаунт