Така че по отношение на облеклото - човек, който сам по себе си притежава знания, умения, ценности и нагласа няма как на всички интервюта, на които се яви да е неадекватно облечен и никъде да не бъде приет единствено и само по тази причина. В крайна сметка интервюто не е само ревю - ако не си спазил дрескода да те върнат от вратата без да те изслушат.
Кандидатстваш за работа, за която имаш квалификация и умения, но нямаш нито една подходяща дреха в гардероба. Ами като те вземат какво ще правиш - ще ходиш една година с подарения костюм ли? Как си придобил квалификацията - като си ходил на курсове с неподходящо облекло ли?
Тази инициатива лееееко поизсмукана от пръстите ми се струва. Малко в стил "Ще ви подарим костюм, но трябва да се явите на поне три интервюта за работа" ...
Аз не знам вече на какви езици трябва да се пуска информация за какво точно е инициативата - български, английски и руски, явно не работят. Има си ясно и точно обяснено, пак измислици и собствени интерпретации се правят. 🙄
Никой не е казал, че благодарение САМО на едното облекло ще се избира човекът за работа, това е допълнение. Като ще леем мъдрости : "По дрехите посрещат, по ума изпращат".
Аз инициативата я виждам подходяща за няколко вида ситуации :
1. Ако си млад, идваш от скромно семейство, успял си да придобиеш образование и квалификация, но нямаш възможност да забелиш средства за гардероб за начален старт на работа. За учене не се изисква облекло, че да си имал. Доста често случай.
2. Дълго време си била по майчинство или заета с друг вид грижа (за болен роднина, стар човек) и си напуснала работа. Връщайки се след време се изисква нов дрескод, старите дрехи са в лошо състояние или вече не ти стават, нямаш възможност да си позволиш нови.
Сигурно има и други, аз за това се сещам в момента. И шепа хора да са това пак заслужават шанс и се радвам, че
го получават. Както по-назад се натърти не е само до материалното, моралната подкрепа в случая е в пъти по-важна.