Осми клас 2019/2020 Щастлив и смел полет на младите птици!

• 52 146
  • 726
  •   1
Отговори
# 345
  • софия
От друга страна, при две дати за матури ми се струва, че винаги едната ще е по-лесна и децата, явили се на нея ще са по-облагодетелствани. Ще се вземат фалшиви болнични за първата дата, за да се вият задачите и трудността им или за да се удължи подготовката с още 2-3 седмици. Няма идеално решение, уви.
Каква е гаранцията, че на втората дата детето няма наистина да е болно?
Колко още можеш да научиш за още 2-3 седмици?
Каква е гаранцията, че знаейки приблизителната трудност, ще можеш да се справиш? Много деца ходят на ПИ, имат добри резултати и част от тях не успяват да се справят по същия начин на НВО.
Как може в 12ти клас да има 2 дати и ученикът да избира с оценката от кое явяване да кандидатства, т.е. предполага се, че "науката за тестовете" (каквато и да е тази наука според "експертка" от МОН) е успяла да изпродуцира 2 еднакви теста, а за НВО "науката за тестовете" не може да направи това?
Като родител на седмокласник, не бих рискувала и удължавала агонията, ако детето ми е здраво на първата дата.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 12:33 от zvаnchе

# 346
Държавните зрелостни изпити от години се провеждат в две сесии. Резултатите от тях участват във формирането на общия успех в дипломата за средно образование. Има университети, в които тези оценки участват в балообразуването с по-голяма или по-малка тежест. Как при тях е възможно да бъдат създадени условия на равнопоставеност, а при външното оценяване това се оказва проблем?

# 347
  • София
32-ро направиха класирането съвсем прозрачно, доказвайки че 4-тото класиране е въпрос на бал и КЪСМЕТ. Всички освободени в хода на кампанията места са заети от следващите по бал кандидати. Е, не всички са "маскари", нали?

# 348
galimar,

По повод на написаното от теб да споделя какво ми се върти на мен от известно време. Струва ми се, че би било добре и след 7 клас децата да имат възможност, при желание, да се явяват на предварителни матури, аналогично на пробните изпити след 12 клас, дори и срещу някакво заплащане. Идеята ми е децата да могат да се явяват на по два идентични изпита по БЕЛ и Мат и да участват в класиранията с по-високите оценки от всеки от тях.
Твърде хазартно е някакви си два дни след 7 клас да дават посоката на следващите 5 години от съзнателния живот на децата ни.

Докато изпратя писанието си и се оказва, че тук темата се е завъртяла в посоката на моите разсъждения Simple Smile

# 349
Как си представяте във времето вторите дати?
При УНИ предварителните изпити се случват по време на учебната година. При НВО няма как да стане. То е оценяване в края на образователен етап.
След втори дати, да не вземе да се мрънка, че много се чака с проверки и излизане на резултати.
Не че не съм за резервна дата, но времево не си го представям. Предварително да се заяви кой няма да се яви на първа дата? Колко предварително, като се обсъжда разболяване в деня на НВО ...

# 350
При УНИ предварителните изпити се случват по време на учебната година. При НВО няма как да стане. То е оценяване в края на образователен етап.
След втори дати, да не вземе да се мрънка, че много се чака с проверки и излизане на резултати.
Не че не съм за резервна дата, но времево не си го представям. Предварително да се заяви кой няма да се яви на първа дата? Колко предварително, като се обсъжда разболяване в деня на НВО ...

Писмото ни започва с точно такова предложение. Цитирам части от него, касаещи предложения от МОН график:
"В проект за промяна на Наредба №11 чл.49 (4) се дава възможност НВО да бъдат провеждани не по-рано от три седмици преди края на съответната учебна година и предложените от Вас дати за НВО 7. клас са съобразени с това предложение. При така предложените дати се дава възможност да се определят допълнителни дати за НВО по БЕЛ и математика за 7.клас (например 22.06.2020г. и 24.06.2020г.), с което ще гарантирате възможност на учениците от седми клас, които поради заболяване или други форсмажорни обстоятелства няма да могат да се явят на НВО на 09.06.2020г. и/или на 11.06.2020г.
...
На двете допълнителни дати може да се организира провеждане на НВО в 7. клас само в едно училище (например начално, в което няма да има образователен процес на посочените дати) за всеки регион от страната, тъй като на тези дати ще се явят само ученици, които наистина са били в невъзможност да се явят на датите 09.06.2020г. и/или 11.06.2020г.
...
Времето за оценяване на изпитните работи може да се промени от 12-23.06.2020г. на 12-26.06.2020г., а резултатите да бъдат обявени до 28.06.2020г. или други, каквито прецените за реални."

# 351

От опит, от тази учебна година, към края на май школите въртяха само пробни изпити, а в училище правеха преговори. Отделно, че след матурата по Мат вече си беше направо излишно ходенето на училище и рано-рано децата си предадоха и учебниците.
В тази връзка аз си представям "предварителни" матури към края на май.

# 352
  • В средата на времето
32-ро направиха класирането съвсем прозрачно, доказвайки че 4-тото класиране е въпрос на бал и КЪСМЕТ. Всички освободени в хода на кампанията места са заети от следващите по бал кандидати. Е, не всички са "маскари", нали?

Да, голямо Браво за 32-ро. Simple Smile Съвсем сериозно имат голяма червена точка от мен.

При така предложените дати се дава възможност да се определят допълнителни дати за НВО по БЕЛ и математика за 7.клас (например 22.06.2020г. и 24.06.2020г.), с което
...
Времето за оценяване на изпитните работи може да се промени от 12-23.06.2020г. на 12-26.06.2020г., а резултатите да бъдат обявени до 28.06.2020г. или други, каквито прецените за реални."

Не им ли давате много малко време за проверка и оценяване на работите след вторите дати? Или изхождате от факта, че няма да има голям брой деца възползващи се от допълнителните дати?

# 353
Много по-малък брой деца, работите така или иначе няма да се проверяват по региони, както беше досега, спокойно могат да участват достатъчно голям брой проверители.
Между другото, ако се утвърдят допълнителни дати, на тях може да явят и десетокласници, които не са успели да го направят на редовните такива ( пак по уважителни причини, да не обяснявам какви), тъй като е възможно НВО в десети клас да се окаже по-важно, отколкото предполагахме.

# 354
galimar,

По повод на написаното от теб да споделя какво ми се върти на мен от известно време. Струва ми се, че би било добре и след 7 клас децата да имат възможност, при желание, да се явяват на предварителни матури, аналогично на пробните изпити след 12 клас, дори и срещу някакво заплащане. Идеята ми е децата да могат да се явяват на по два идентични изпита по БЕЛ и Мат и да участват в класиранията с по-високите оценки от всеки от тях.
Твърде хазартно е някакви си два дни след 7 клас да дават посоката на следващите 5 години от съзнателния живот на децата ни.

Докато изпратя писанието си и се оказва, че тук темата се е завъртяла в посоката на моите разсъждения Simple Smile
Болднатото не може да стане законно. Стараем се да даваме само предложения, които не изискват промяна на закони и наредби. Освен това да бъдат финансово щадящи и за държавата, както и психически щадящи децата. Мисля, че се обединихме около най-компромисния вариант и за двете страни, но и той не е предмет на "обмисляне" от МОН Sad

# 355
Някой знае ли какво се случи с момчето от СМГ с анулирана работа по математика?

# 356
Това с допълнителните дати само за децата пропуснали първите дати по обективни причини не е добра идея. Още отсега мога да си представя колко дискусии и недоволство ще предизвика:

1. Различното ниво на трудност, дори и реално да няма разлика в трудността. На индивидуално ниво усещането ще го има (все ще има някоя позната задача в единия тест и непозната в другия да речем, или лесна за дадено дете, трудна за друго и т.н.).
2. Различното време за подготовка на децата, ясно е, че явяващите се на 2-рата дата ще имат предимство.
3. Допълнителния материал за подготовка на явяващите се на 2-рата дата, мога да си представя какво ще се случи, ако примерно на 2-рата дата се паднат няколко сходни задачи с тези от първата.

Всичко това може да се избегне, ако се даде възможност, по избор, на всеки който иска да се яви и на втората дата и после се вземе по-високия резултат от явяванията. По обясними причини едва ли много деца ще се възползват от тази опция. Времево всичко може да се вмести в периода 15 май - 15 юни, тази година НВО-то беше излишно разточено във времето, според мен с единствената идея за осигуряване на 1 допълнителен месец за бизнеса с школи и частни уроци.

# 357
По наредба НВО се провеждат не по-рано от две седмици преди края на учебния срок, в който приключва изучаването на съответния учебен предмет в съответната учебна година. Има предложен проект, съгласно който изпитите при националните външни оценявания се провеждат не по-рано от три седмици преди края на съответната учебна година. На базата на този проект и на проектографика се търси  решение от родителите за тази година. За повече в момента няма време.

# 358
  • sofia

Аз съм със собствено мнение по въпроса.

# 359
Rumen_s, обсъждахме това в шестокласната тема. Както казва Дидева, няма време за по-големи промени.
Лошото е, че няма никакво желание от страна на МОН за обсъждане на въпроса.
Според зам. министъра няма фактори, които драстично да влияят. Туй явяване, неявяване, нали всички ще учат някъде.

Мисля, че ако на втора дата могат да се явят всички, но с отказване от първата оценка (при вземане на по-висока всички ще се чувстват притиснати да се явяват) ще се осигури възможност здравите на първите дати да не се чувстват прецакани от болните и в същото време няма да има навалица.

От друга страна, тази възможност ще свали голямото напрежение от децата съм убедена. Не мисля, че ще е много посетена.

Общи условия

Активация на акаунт