Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 103 561
  • 824
  •   1
Отговори
# 795
Можете ли да ми препоръчате колан, който вибрира. Моя син започна мн сериозно да си прави упражненията. Виждам, че мускулатурата му укрепва, но той вече има заучена поза ( кифоза  е, доста изявена). Когато сме заедно постоянно му казвам да се изправи. Трябва нещо да го подсеща да коригира позата, затова се замислих за такъв тип колан. Идеята не е колана да поддържа гръбнака, а да го подсеща да си коригира стойката.

# 796
  • София
Здравейте,
Включвам се в темата след препоръка днес за spinal fusion операция на сина ми, който след 4 месеца ще навърши 18 години.
Миналата година по това време, по време на профилактична кампания в Пирогов,  го диагностицираха със сколиоза, след което ходи 10 дни на рехабилитация там. Казано ни беше, че с упражения състояние му ще се коригира. За съжаление, това диагностициране стана само на база преглед, не и рентгенова снимка. През април правихме проследяване при друг ортопед, който веднага назначи снимка. Оказа се, че изкривяването е 50 градуса. Самата ортопедка беше изумена след като направи замерването, защото синът ми видимо не изглежда да има такова изкривяване. Каза, че при такива градуси се препоръчва хирургично лечение и ни насочи за консултация с проф. Яблански.
Проф. Яблански също доста се озадачи от снимката. Каза, че има 4 кривини - втората е най-голямата, горе между плешките. По неговите думи изглежда балансиран, защото всяка кривина се опитва да компенсира по-горната. В крайна сметка се разбрахме да се видим отново в края на октомври, за да видим дали кривите прогесират. Междувременно направи и ЯМР, но и там не намерихме причина за подобни изкривявания.
Днес бяхме на ново проследяване и последната снимка показва ново прогресиране на най-голямата кривина - според различните замервания на трима специалисти новото увеличение за 6 месеца е между 2-5 градуса, но детето продължава да няма изявена симптоматика като болки например. Видимо изкривяване се вижда, защото знам къде и за какво да гледам. Тъй като за 6 месеца изкривяването е прогресирало до над 52 градуса проф. Яблански каза, че според всички медицински стандарти трябва да ни препоръча spinal fusion, но разбира, че ние като родителите сме много объркани за решението си, особено при положение, че младежът към момента видимо няма дискомфорт. Препоръча ни да направим и консултация с неврохирург.
Междувременно синът ни има две програми с упражнения, които с неохота прави не особено редовно, тъй като не намира мотивация предвид факта, че няма болки и някакви особени видими проблеми.
От много четене на каква ли не медицинска и немедицинска информация направо вече виждам четворно. Та на въпроса - има ли някой подобен опит на нашия? Чета и за процеса на възстановяване след spinal fusion, което никак не е за подценяване и го дават от 4 до 6 месеца, дори година. Ще се радвам и ако някой ми сподели опит за този период след операция ако има такава.
Благодаря предварително на всички, които биха били полезни с още малко информация.

# 797
green_dawn не мога да ти помогна с опит, но относно липсата на болки мога да кажа, че като човек, който е със сколиоза, болките може да дойдат и доста по-късно.
Аз на 25 разбрах, че съм със сколиоза и то случайно - болки никога не съм имала... И така до около 35, когато започнаха.. Нещата с времето се влошават, сколиозата си прогресира с годините и макар да не е с темповете от детството, то в даден момент започва да се усеща.

# 798
И ние сме в същото положение. При  дъщеря ми-19г  е вродено изкривяване и не и личи много , но градусите са големи. За сега я следим и не смеем да я оперираме, защото няма болки. И ние я водим с годините при Яблански, но честно казано не можем да вземем решение за операция.  Притеснявам се дали може да има някакви последствия в бъдеще. Ще ми е интересно да разбера  , как се развиват нещата с годините след операцията.

# 799
  • Русе
И аз да кажа, че на моята дъщеря й откриха Сколиоза сравнително късно, на 16г., почти 40 градуса изкривяване, което въобще не си личеше, защото има 3 кривини, които се балансират една друга. Тя играеше художествена гимнастика, облечена с трико, косата в кок, тоест би трябвало да се забележи кривината, но никой не я беше забелязал. Сега когато знам за кривината, вече я виждам. Също няма болки и всичко това я демотивира да прави упражнения. Първата година след като откриха Сколиозата все още беше амбицирана и наистина имаше ефект, само с упражнения кривината намаля с 5-6 градуса и въпреки този положителен резултат вече не иска и да чуе за упражнения.
Доколкото знам операцията за Сколиоза е безплатна до 18-годишна възраст. След това се плаща и май е много скъпа, така че за съжаление имате много малко време да мислите.
Във фейсбук също има група за Гръбначни изкривявания, така че и там може да питате.

# 800
  • София
Финансовият фактор при отлагане на операцията никак не е за подценяване, но това, което на този етап ни обърква е, че spinal fusion операцията веднъж направена е необратима, а има и немалък брой случаи, при които се налагат последващи операции, които включват и нови прешлени след първоначалните.
От всичко, което изчетох по наши и чужди сайтове, опитвайки се да отсея научните факти и пропагандата, едно ми направи голямо впечатление - операцията би трябвало да се обсъжда като последна възможност с цел подобряване влошено качество на живот. Синът ми в момента е готов да се подложи на spinal fusion, защото чисто психологически вярва, че тя ще реши един "невидим" към момента проблем и няма да му се налага в бъдеще да мисли за него, което предвид възрастта и опита му е нормално. На този етап обаче дори и с операция никой не може да му гарантира подобно нещо и това се опитваме да му обясним (операцията няма да отмени необходимостта да полага усилия да поддържа мобилността си със съответните упражнения). Отделно от това след няколко месеца дори и формално решенията за себе си трябва да взима той, а не ние.  
Намерихме информация за друг тип операция, който е сравнително нов - Anterior Scoliosis Correction. Операцията отново си е тежка, но няма фиксация на прешлени. Решихме да изпратим документацията му до най-близкия център, където се извъшва подобна операция в Милано.
Имам сериозна вътрешна дилема дали човек, който изглежда видимо здрав и без болки, трябва да се подлага на толкова тежка операция с цел превенция на болки и бъдещи състояния.
В същото време съм наясно, че направена сега, в това му състояние, с голяма вероятност възстановяването му ще бъде по-бързо и лесно, отколкото ако се направи на 30-40 години.

# 801
  • Измир
Green dawn, прегръщам те силно.
Като те чета все едно се върнах 5 години назад.
Преди 4,5 години оперираха  дъщеря ми. Тогава беше на 14,5 години. Има 21 “пирона” на 11 прешлена. При нея сколиозата беше S образна с ротация. Точно заради завъртането операцията беше наложителна, защото след време ребрата ще оказват натиск на органите.
Оперирахме я в Турция. На следващия ден стана да ходи, на 12 ден летяхме със самолет. Възстановяването мина много по-лесно от колкото си мислехме. Важно е детето да е съгласно

# 802
  • Русе
Olgarita, ако е удобно, може ли да споделиш с колко градуса е била преди операцията? Сега как е толкова години след операцията? Прави ли някакви упражнения?

# 803
И аз от лекарите ни знам, че ротацията е опасна, защото може да се отрази на органите.
При моята дъщеря има ротация и ако се наложи операция няма много да се замислям по въпроса. Все пак в България имаме щастието да имаме един чудесен, доказал се специалист в тази област.

# 804
  • Русе
Как е името на този доказал се специалист?

# 805
Как е името на този доказал се специалист?
Професор Яблански.

# 806
Моля да препоръчате ортопед и клиника, където може да се направи ясна снимка , по която да се измери ъгъла. Става въпрос за възрастен човек. Не е необходимо лечение.

# 807
По-горе в темата писаха за Пирогов и знам от тази тема, че проф. д-р Васил Яблански е най-добрият ортопед в България. Тясно специлизаран в сколиоза и кифоза.

# 808
  • Измир
Olgarita, ако е удобно, може ли да споделиш с колко градуса е била преди операцията? Сега как е толкова години след операцията? Прави ли някакви упражнения?
Чувства се много добре. Ходи на реформър пилатес за поддържане на цялата фигура. Инструкторката е физио терапевт и знае, че е оперирана.
Д-р Яблански наистина е доказан специалист, но за съжаление работи в една от най-скъпите частни болници.  Преди операцията и от него взехме мнение. Само заради цената оперирахме в Измир Турция. София 22 000 евро, Измир 8 000 евро.
На първа страница има закачен мой пост.

# 809
  • Русе
Olgarita, операциите на децата до 18г. възраст не са ли безплатни? Пишеш, че ъщеря ти по време на операцията е била на 14.5 г.

Общи условия

Активация на акаунт