Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 103 544
  • 824
  •   2
Отговори
# 765
Здравейте и от мен!
Цяло лято чета темите, престраших се и да пиша...

В началото на август месец тази година след направена рентгенова снимка се установи, че детенцето ми е със сколиоза. Той е на 7 години. Градусите бяха измерени 11.

Освен сколиозата, има и плоскостъпие. Първият ортопед, който го прегледа (доктор Кацаров) каза, че има плоскостъпие, кифоза и "обущарски гърди". Да го запишем на спорт и упражнения.

Свързахме се с физиотерапевт, който отказа упражнения без снимка на гръбнака. След направата й лекарят от Пирогов, който разчете резултата, постави диагноза сколиоза, но няма проблеми с кифозата. Нищо не каза за гърдите. Прешлените уж били запазени.

Първо посещение в центъра на г-н Чонгов (при него сме чак през октомври) - потвърдиха плоскостъпие, сколиозата, но казаха, че има ротация на прешлен и не може да се намали сколиозата, а евентуално само да се задържи в по-ниски градуси, нямал обущарски гърди, а асиметрия в гърдите, заради гръбначното изкровяване...

До ден днешен не знам дали детето има обущарски гърди, не знам какво може да се очаква от тази сколиоза и дали може да коригираме/задържим положението... Сърцето ми е свито, а мислите ми са все в сколиозата!

Вече месец всеки ден правим упражнения с детето и физиотерапевт. Опитахме с плуване, но плаче, че му е много студено. От седмица ходи на карате. Не знам дали този спорт е подходящ...

Моят Дечко не е физически активно дете, предпочита тихи и кротки занимания. Няма да обяснявам за мъката да правим упражненията, но поне успях лятото да го държа навън и да играем - колело, топка и т.н.
В началото на годината си счупи крака. Скочи от много високо. Беше 45 дни с гипс, после се пазеше и куцаше. Мисля, че тази травма и слабата мускулатура са основните причина за сколиозата при него, но това са си мои мисли, може да нямат нищо общо с реалността...

Гледам постоянно стари снимки и ми прави впечатление, че асиметрията в гърдите и рамената може би се забелязва от февруари месец тази година. В последната година той порасна много на височина.

Ужасявам се, че е толкова малък, а вече с гръбначно изкривяване.... Чета тук за толкова случаи на бърза прогресия, толкова случаи на стриктно изпълнение на дадено лечение и въпреки това ефектът е обратен?!

От сърце пожелавам на всички вас здраве, търпение, спокойствие на духа, а на дечицата и справяне със сколиозата!

# 766
  • София
За обущарски гърди огледайте и снимки в интернет, за да добиете представа за състоянието. Имайте предвид, че е  добре навреме да се коригира, защото след определена възраст костите се втвърдяват и не подлежат на корекция.
Ако състоянието е слабо изразено, тогава има само козметичен проблем. При силна деформация навътре има опасност от притискане на органи.

https://www.google.com/search?client=ms-android-xiaomi-rvo3&sca_ … &bih=735&dpr=2.75

# 767
Изгледала съм и съм прочела всичко.
Наистина има лека вдлъбнатина в гърдите, но на този етап е почти незабележима. Не знам дали се развива във времето и става по-голяма?! Има и лека асиметрия в горната част на гърдите, предполагам от сколиозата, защото на снимки от миналото лято и като е бил по-малък няма такава. Идеално пропорционален и симетричен е бил.

А за каква корекция говорите за pectus excavatum? Мисля, че ако е голяма деформацията, само операция се прави?

# 768
  • София
Ако е малка деформация, има лечение с вакуумна помпа. Потърсете информация в интернет, защото от телефона не мога да дам линк.
Не съм сигурна, но е възможно деформацията да се увеличава докато костите са меки, ако не се отстрани причината - лоша стойка или нещо друго. Все пак детето ви може да няма този проблем. Дано.

# 769
Ще попитам и Чонгов за мнение - има ли, няма ли. Четох за помпата, но е спорна като резултати... И за нея ще го попитам, защото научих, че в Ортопед я прилагат.

Случайно да има други дечица с "обущарски гърди" , за да споделите дали деформацията става по-голяма с годините или остава сравнително постоянна спрямо тялото?

# 770
Дръжте детето си по-далеч от телефони и таблети или поне ограничете времето му на престой пред тези устройства. От тях се получава сколиозата и кифозата. Карайте го да се движи и да прави 3-4 пъти в седмицата по 10 000 крачки. Карайте го да ви помага. Плюс редовно посещение при физиотерапевт и кинезитерапевт и изпълняване на показаните упражнения поне 1 път в деня. Така ми е казвал на мен кинезитирапевта, че 1 път в деня по 30 -40 мин е напълно достатъчно. Така ще изгради мускултура, която крепи костите и ставите. Детето ви е на 7 години и още са меки костите и може да се оправи напълно тези проблеми. Градусите му не са високи. Добре че сте съвестен и грижовен родител. Знаете ли на колко родители не ги интересува, че детето им има изкривявания, стои в неправилна стойка и му позволяват да седи пред телефона или таблета колкото то иска?!

Последна редакция: пн, 09 сеп 2024, 13:20 от Анонимен_7

# 771
Моето дете не ползва таблет и телефон, но просто не обича физическата активност...
Рисува, строи, изработва керамични фигури, но спортът не го влече.

Надявам се това да се промени и да се "запали", но дотогава ще си правим упражненията... Аз и на карате ходя с него, че без мен не иска, голяма драма е...

Благодаря Ви за думите и успокоението! Мен именно това ме плаши, че детето е малко, а с изкривяване... Чета, че при другите деца обичайно сколиозата се проявява най-рано след десет годишна възраст...

Успех на всички ви желая от сърце!

# 772
Има ли някой, който е опитал и друго освен носене на корсет и шрот/риго гимнастика и да има позитивен резултат? Моля да споделите - боуен, масажи, матраци, възглавници, стойка по време на сън, столове за учене...Какво може да помогне?

# 773
Корсет на ортезиста от Сърбия (Любомир Матич) може да поръчате и в Сколиоза Център на бул. Дондуков, в центъра. Той прави корсетите на повечето деца, с които работят.

Момичета , как става поръчката на корсета при специалиста от Сърбия ? Някой правил ли го е ? Насочиха ни към него . Също така за колко време се носи корсета , как ще ходи с него на училище? Много се ошашках, изкривила е малко и таза Sad . Някой минал ли е през този път ?

# 774
Здравейте,

Да разкажа при нас как се развиват нещата. Направихме консултации с още четирима  ортопеда:
1. Ортопед 1 Горна Баня - не хареса снимката и назначи нова, която направихме в Горна Баня. Според него градусите по Коб са 22, препоръча стелки поради разлика в дължината на краката -1.5см и ортеза за гръдната деформация, както и гимнастика. Насочи ни към Foot care. Не стана дума изобщо за операция.
2. Ортопед 2 Горна Баня - каза, че има скъсени мускули отзад на подбедрицата на единия крак и отпред на другия. Препоръча само плуване, против стелки и дума да не става за ортеза. Като споменахме за насоки за операция, каза че докторът, който ни го е казал, не разбира от гръбнаци.
3. Ортопед 3 - 40 градуса ъгъл по Коб, стелки където искаме, измери 1,5- 2 см.разликя в краката, ортеза във Вип плюс. Сколиозата е във висок гръден отдел на малко разстояние, предполагаше, че има причина за изместване на прешлените. Съмнение за киста, направихме ЯМР,  няма нищо притеснително. Препоръча физиотерапия на краката, според него Шрот няма да помогне, поради факта, че.нява как да се натисне мястото, малко над ключиците. Препоръки за изследване за синдром на Марфан, плуване. Преглед след 6 месеца.
4. Ортопед 4 - никога до момента не е виждал подобен вид сколиоза, 26 градуса, против стелки, ортези. Плуване и да опитаме Шрот. Само той определи костна възраст растер 3-4, младежът е на 15.
Шрот терапевтите са твърдо против стелки, има леко изместване на таза, което води до скъсяване на единия крак, но със стречинг мускулите ще релаксират. Ежедневно прави шрот, от 20 дни физиотерапия и заради болка в задната част на единия крак. Масаж през 1-2 седмици, мануална терапия. Определено мускулатурата се засили за тези почти 3 месеца, но иска време. Говорим много за плуването, на крачка от старта сме. Откриха с  ФИД начална форма на астма. Единно е мнението, че гръдната деформация е само козметична. Понякога се прибира и не личи, друг път се забелязва повече. Продължаваме борбата и вярвам, че ще задържим градусите. Лошото е, че не може да се въздейства с корсет, все още има растеж при 185 см, но пък е към края. Както виждате мнението за градусите са различни, но около  22-28, но не и 40. Изчакваме да минат 6-7 месеца и ще направим нова снимка. Оказа се, че Foot care също е на Д-р Ели Иванова.
Може ли да споделите мнение от къде сте поръчвали шведски стени и огледала,.макар че повечето упражнения са на под. Ще се радвам да споделите опит със стелки заради разлика в дължината на краката поради изместване на таза, не стават ли лениви мускулите с тях, повлияват ли и как корекцията на таза. На този етап реших да не правим, според терапевтът разликата е 0.5см и след терапия се почти еднакви. Пак според него всеки измерва различно. Отделно във физиотерапията му назначиха и изправителни упражнения и терапевтът там също каза и ми показа,че след тях, се коригират значително и че той не би.сложил стелки, ако това е неговото дете. Докторът там също каза, че това не е 40 градуса, а според опита -25.
Продължаваме борбата с вяра и постоянство!

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 17:42 от NELCHO

# 775
Здравейте,

Да разкажа при нас как се развиват нещата. Направихме консултации с още четирима  ортопеда:
1. Ортопед 1 Горна Баня - не хареса снимката и назначи нова, която направихме в Горна Баня. Според него градусите по Коб са 22, препоръча стелки поради разлика в дължината на краката -1.5см и ортеза за гръдната деформация, както и гимнастика. Насочи ни към Foot care. Не стана дума изобщо за операция.
2. Ортопед 2 Горна Баня - каза, че има скъсени мускули отзад на подбедрицата на единия крак и отпред на другия. Препоръча само плуване, против стелки и дума да не става за ортеза. Като споменахме за насоки за операция, каза че докторът, който ни го е казал, не разбира от гръбнаци.
3. Ортопед 3 - 40 градуса ъгъл по Коб, стелки където искаме, измери 1,5- 2 см.разликя в краката, ортеза във Вип плюс. Сколиозата е във висок гръден отдел на малко разстояние, предполагаше, че има причина за изместване на прешлените. Съмнение за киста, направихме ЯМР,  няма нищо притеснително. Препоръча физиотерапия на краката, според него Шрот няма да помогне, поради факта, че.нява как да се натисне мястото, малко над ключиците. Препоръки за изследване за синдром на Марфан, плуване. Преглед след 6 месеца.
4. Ортопед 4 - никога до момента не е виждал подобен вид сколиоза, 26 градуса, против стелки, ортези. Плуване и да опитаме Шрот. Само той определи костна възраст растер 3-4, младежът е на 15.
Шрот терапевтите са твърдо против стелки, има леко изместване на таза, което води до скъсяване на единия крак, но със стречинг мускулите ще релаксират. Ежедневно прави шрот, от 20 дни физиотерапия и заради болка в задната част на единия крак. Масаж през 1-2 седмици, мануална терапия. Определено мускулатурата се засили за тези почти 3 месеца, но иска време. Говорим много за плуването, на крачка от старта сме. Откриха с  ФИД начална форма на астма. Единно е мнението, че гръдната деформация е само козметична. Понякога се прибира и не личи, друг път се забелязва повече. Продължаваме борбата и вярвам, че ще задържим градусите. Лошото е, че не може да се въздейства с корсет, все още има растеж при 185 см, но пък е към края. Както виждате мнението за градусите са различни, но около  22-28, но не и 40. Изчакваме да минат 6-7 месеца и ще направим нова снимка. Оказа се, че Foot care също е на Д-р Ели Иванова.
Може ли да споделите мнение от къде сте поръчвали шведски стени и огледала,.макар че повечето упражнения са на под. Ще се радвам да споделите опит със стелки заради разлика в дължината на краката поради изместване на таза, не стават ли лениви мускулите с тях, повлияват ли и как корекцията на таза. На този етап реших да не правим, според терапевтът разликата е 0.5см и след терапия се почти еднакви. Пак според него всеки измерва различно. Отделно във физиотерапията му назначиха и изправителни упражнения и терапевтът там също каза и ми показа,че след тях, се коригират значително и че той не би.сложил стелки, ако това е неговото дете. Докторът там също каза, че това не е 40 градуса, а според опита -25.
Успех и късмет. Една голяма прегръдка изпращам за вас и детето ви.

# 776
Здравейте,

Толкова много лекари и толкова различни мнения... От сърце пожелавам да не прогресира сколиозата!
Каква деформация има Вашият младеж на гърдите, при моето дете още не са категорични дали е с "обущарски гърди" или лявата половина леко е хлътнала, заради сколиозата...

Моето момче е на 7 години. Мненията и за стелките бяха противоречиви, но реших да сложим. Вече два месеца е стях навън и визуално походката му е по-добре, но не знам дали е заради стелките, защото всеки ден правим упражнения и започна да тренира карате.

# 777

Благодарим сърдечно!

Janie, изпъкнала гръдна кост в лява половина, в същата е и изкривяването. При него е  pectus carinatum или т.нар птичи гърди. Не съм сигурна дали е типичното или лека форма. Тази деформация забелязах през юни, преди това я нямаше. За обущарски гърди има и дихателни упражнения, както и гимнастика. Въздейства се и с т.нар помпа, важно е да не се притискат органи. Дете на моя приятелка посещава кинезитерапевт и има голямо подобрение.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 23:10 от NELCHO

# 778
  • София
Обикновено двете състояния са свързани, но са различни и се третират отделно. Отрезите до към 14-15 годишна възраст вършат много добра работа.
Ето примерна извадка по данни от интернет (превод с Google):
Между 1974 и 1985 г. 461 пациенти с pectus excavatum и 135 пациенти с pectus carinatum са подложени на оперативно възстановяване на деформациите на предната гръдна стена. Двадесет и един процента от пациентите с деформация на предната гръдна стена са имали лека сколиоза при клинично и радиографско изследване. Средната латерална деформация на гръбначния стълб е била 15 градуса (диапазон 6-78 градуса) за пациенти с pectus excavatum и 16 градуса (диапазон 5-57 градуса) за пациенти с pectus carinatum. Осемнадесет процента от пациентите с pectus excavatum със сколиоза и 14% от пациентите с pectus carinatum със сколиоза изискват терапевтична интервенция на скоби и/или артродеза.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 21:43 от Prizma

# 779
Вчера взехме корсета. След първоначалния шок, детето се успокои, особено му помогна да се почувства по-добре самата д-р Иванова в разговора на тръгване. Към миналите по този път - имате ли някакви препоръки относно процеса по първоначалното свикване с корсета с цел да си спестим ненужни  неприятни преживявания?

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 07:21 от Mimimara

Общи условия

Активация на акаунт