Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза! 2

• 104 749
  • 824
  •   1
Отговори
# 555
Моето беше на 5г.,когато въпреки снимката лекарят се усъмни, че има изкривяване именно заради възрастта. Каза, че може просто позата/стойката му да е била такава в момента на снимката. Извика ни след 6м,лично даде указания за снимката на рентгенолозите и чак тогава прие, че детето наистина има изкривяване, въпреки че е толкова малко.

# 556
Здравейте, какво препоръчвате за Пловдив. Дъщеря ми е на 6 години с лека асиметрия от дясно. Започва от понеделник физиотерапия. При нея има бърз растеж и го отдават на това. Но не са ѝ мерили ъгли, няма и снимка.
Снимка, определяне на точна диагноза и градуси и проследяване на 6 месеца.
Те ще ви кажат, че в тази възраст няма много деца със сколиоза, ще ви препоръчате контролен преглед след 1 година. Ако има сколиоза въобще не ги слушайте, снивка на всеки 6 месеца и търсете добър физиотерапевт. На тази възраст е мъка мъка с шрота, затова е най-добре по възможност индивидуално да се работи с детето.
Дъщеря ми й поставиха диагнозата на 6. Само като я видя ортопеда каза сколиоза, но въпреки това направи снимка, измери градуса (13) и контрола след година.
6 месеца по-късно дъщеря ми беше вече с 26 градуса S образна сколиоза. Не ми се мисли ако просто слушах и изпълнявах и я бях завела на контрола след година.

# 557
За Пловдив Арнаудов, задължително снимка. После в завесимост от градуса той ще ви насочи. Но направете снимка

# 558
Аз в крайна сметка запазих час за Форметрик в София. В началото на август тя вече ще е минала курса физиотерапия и ще е правила упражненията 2 месеца. А прегледа включва и оглед от кинезитерапевт и предписване на гимнастика. Жената по телефона обясни, че при тях идват 90% сколиози и гръбначни изкривявания. Болницата е специализирана. Според нея има и маркери, които разкриват дали ще прогресира. Така че малко се успокоих. Благодаря ви, момичета!

# 559
Здравейте, преди две години, по повод бягане по лекари свързано с други здравословни проблеми, на рентгенова снимка няколко пъти изписваха в допълнение и заключението сколиоза и лордоза. Честно казано тогава не й обърнах много внимание точно заради другите неща, в някакъв момент личен лекар прегледа всичко, но каза, че е много малка степен и не се налага нещо специфично.  Сега обаче от два месеца започнаха да ми се появяват болки и една скованост в областта на гърба 4-5 пръста под плешките. Най-силни са усещанията в някакъв момент по време и непосредствено след ставане от сън, особено ако се завъртя по корем в някакъв момент, когато вече са започнали болките. Изчезват бавно след ставане, в рамките на часове, след обтягане на гръбнака, и изцяло изправена стойка (дали седнала или права). Единствената разлика от преди и сега е, че практикувах йога всеки ден от много години, ходих и да плувам няколко пъти седмично, въобще бях доста активна, а в последните два месеца нямах възможност да продължа тази рутина и физическите упражнения започнаха да се разреждат, направо да липсват с дни. И, другото е, че поради открита алергия към млечни продукти реално не консумирам такива пак долу-горе от същото време. Зачетох се в чичо Гугъл днес и изведнъж ми просветна, че тези болки е възможно да са от тази сколиоза? Имате ли такива болки в тази част на гърба и всъщност от какво се подобряват/влошават? Консултация с какъв лекар е необходимо да направя най-добре, за да проверя дали е възможно да има връзка с това състояние - ортопед, невролог, ревматолог (приемам и предложения за специалист запознат със състоянието като по-лесно ще организирам пътуване в района на Стара Загора, Бургас, в краен случай и Пловдив, София, ако няма човек в тези градове). Не съм запозната изобщо със сколиозата, сега се ядосвам на себе си, че го подминах така с лека ръка, макар и единия лекар от рентгена да ме предупреди да обърна внимание, тъй като това може да окаже влияние върху други функции на тялото с течение на времето (от самата компресия при изкривяването, по спомен както го беше обяснил).

# 560
  • Русе
Крикри07, на колко години сте?

# 561
  • Измир
При дъщеря ми нямаше никакви болки в гърба, но всеки ден я болеше глава. Оперираха я на 14 години с над 40 градуса сколиоза.

# 562
Аз в крайна сметка запазих час за Форметрик в София. В началото на август тя вече ще е минала курса физиотерапия и ще е правила упражненията 2 месеца. А прегледа включва и оглед от кинезитерапевт и предписване на гимнастика. Жената по телефона обясни, че при тях идват 90% сколиози и гръбначни изкривявания. Болницата е специализирана. Според нея има и маркери, които разкриват дали ще прогресира. Така че малко се успокоих. Благодаря ви, момичета!
Амоняк, минахте ли заснемането с форметрик?
Търся отзиви ортопедите смятат ли го за благонадеждна диагностика.

Редактирам се, защото звъннах при Чонгов. Казаха ми, че е сравнително благонадеждно и се прави без записване в Горна баня.

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 14:26 от Дъждец

# 563
Ние бяхме на форметерик преди два дена и мога да дам отзив. Дъщеря ми е с 52 процента изкриваване в горната част и 32 процента в долната. Формвтрик не засече изкривяването горе. При нас е вродено. Физиотерапевта ми обясни обясни, че без рентгенова снимка не може. Обикновено в началото трябва да се направят и двете -форметрик и снимка, а с цел да се избягват снимките на 6 месеца после може да се прави само форметерик и да се сравнява с първоначалната снимка от форметерик.

# 564
  • Бургас
И с какво ще се сравнява като не засича изкривяването?

# 565
Не засече точния процент. При нас както казах е вродено, симетрично и реално като се пусне правата на формвтрик, няма изкривяване към главата. Метода е съвсем различен от рентгенова снимка. Но е полезен, за наблюдение, ако трябва да се прави рентген по-често.

# 566
  • Русе
Eли, дъщеря ви с корсет ли ходи при тези градуси, достичка са си 52 градуса. На колко години е тя и има ли прогрес или регрес на изкривяването й, боли ли я нещо?

# 567
Крикри07, на колко години сте?

39

# 568
Амоняк, минахте ли заснемането с форметрик?
Търся отзиви ортопедите смятат ли го за благонадеждна диагностика.

Редактирам се, защото звъннах при Чонгов. Казаха ми, че е сравнително благонадеждно и се прави без записване в Горна баня.
Не, на 7-ми август е. Ще пиша, когато мине.

# 569
Здравейте! От провинцията сме, но предстои отиване в София по медицински причини. Очевидни са и ортопедични проблеми, които освен изкривявания по гръбнака включват и проблеми с краката. Няма да има възможност да се отиде при повече от един специалист ортопед затова моля да ме насочите към специалист, кокто е добър диагностик не само в областта на гръбначните изкривявания.
В темата давате страхотни отзови за проф. Яблански в Токуда, но предвид темата се коментира работата му с гръбначните изкривявания. Той в това ли се е специализирал или мога да разчитам, че ще обърне внимание и ще може да диагностицира и другите ортопедични проблеми при дете  в тийнейджърска възраст. Ако имате впечатления от други ортопеди в областта на диагностиката моля дайте отзиви и телефон на който може да се запише час за преглед.

Общи условия

Активация на акаунт