Отговори
# 495
Prizma,
Скрит текст:
За по-малко от ден бяхме в Амстердам, уникална храна намерихме - картофено пюре, но с пъщърнак, моркови и още някакви подправки... някакво традиционно кюфтеподобно нещо със сос наподобяващ грейви, но по-вкусен. Традиционна супа с грах, мента и бекон... видовете и вкусовете наденички няма да коментирам Relaxed И това някъде по малките улички в квартал близо до гарата, малко след като се измъкнеш от миризливия пушек...
Та храната на запад няма много общо с кой къде и как ще реализира... след държавно или частно училище Smiling Imp да се върнем на темата все пак!

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 10:15 от peneva_a

# 496
Ежко, благодаря! От всичко, кето си изброил, само яйца, бекон и плодове би ял младежът.

Ross, не знаех, че си там в момента. Сега ме хвана яд, че не ти писах! Иначе и до Хаарлем отскочихме, и до мелниците /Z. Sсhans/ , но като не сме знаели какво да гледаме за ядене, навсякъде си отгладувахме.
За гледане:
Ефтелинг:

Aквариума в Хага
Мадуродам

# 497
  • София
За НБУ - зависи от специалността - право, графичен дизайн, психология на английски, психология на български са с най-висок приемем бал, департаментите са силни като преподавателски състав. За другите не мога да кажа, не съм запозната. Колкото и да е подценяван НБУ има много хубава база, контрол върху организацията на учебния процес и се превръща в много желан, но който много хора не могат да си позволят. В него кипи живот, стига студентите да не ги мързи. Трябва да се проучи конкретният факултет и специалност.

# 498
Не всички младежи са авантюристи и искат да си причиняват неудобствата в чужбина.  Да му се не види, не е като да отидат в MIT! Ако ще трябва да работят предпочитам да е тук, за да си направят живота чо-комфортен и да се доказват, отколкото по принуда, за да се изхранят.

Андариел,
Дъщеря ми е работила, докато е учила, за джобните си. Стипендията й включваше храна, но за джобните си трябваше да работи на територията на университета . Когато реши ,че иска да учи две специалности, работеше нощем. Гадно! За мен на хиляди километри от нея още по-гадно. Ще спестя подробностите.
От ден първи имаше лишения- спа без чаршафи и възглавница първата нощ . Това беше през 2013.
Завърши. Работи каквото иска и за късмет ,там където искаше.
Приета е за магистратура в Джорджиа тех, вече без право на стипендия-дохода й не позволява. За краткия период , в който работи извън унито, е успяла ( без лишения, даже с разхищения) да си събере да си го финансира сама

# 499
  • София
Коментарите ми за храната в Холандия бяха не от туристическа гледна точка, а в посока как би могъл един студент да се изхранва там.  Иначе сигурно има много интересни места за разглеждане.

# 500
  • софия
За мен е чудно защо непременно се слага равенство между учене навън и лишения?! Защо е този трагизъм!?

Допълвам:
Призма, с пазаруване и готвене. И понеже не си правя илюзии, че всички започват вкупом да готвят ( при това от раз успешно) вероятно се започва със сандвичи ...
А в нашите общежития студентите как се справят, дори нямат кухня?! Стол?! Да бе да, много малък процент го използват...

Последна редакция: чт, 29 авг 2019, 22:10 от Амели

# 501
  • София
Затова писах, че не всеки е авантюрист, нито е готов да търпи лишения. Затова има личен избор, не въпрос на живот и смърт.

Много от младежите трябва да работят, за да покриват част от разходите и нямат безметежен колежански живот. А ако човек трябва да работи заради разходи, това вече е лишение.

# 502
Коментарите ми за храната в Холандия бяха не от туристическа гледна точка, а в посока как би могъл един студент да се изхранва там.  Иначе сигурно има много интересни места за разглеждане.
Taкa...

Затова писах, че не всеки е авантюрист, нито е готов да търпи лишения. Затова има личен избор, не въпрос на живот и смърт.
Лишенията са свързани с отделянето от мама (докато се осафериш), а не с държавата...

# 503
  • София
Отделянето е първо емоционално и не е нужно да е с лишения. До зрялост е. Светът е пълен с  незрели възраьтни които формално са се отделили от мама, но жените им ги дундуркат или живеят сами.

# 504
  • София
Оф бе Ежкооо - от кой нафталин ги измъкма тия “съвременни жени домакини”.

Андариел, ако за някой наистина е въпрос на живот и смърт, или с цената на всичко, може би наистина е по-добре да не се опитва да ходи в чужбина. Тук все пак става въпрос за хора, които осъзнато и доброволно взимат решение да учат за висше образование в чужбина. Не са хора, неспособни да мислят.

# 505
Светът е пълен с  незрели възраьтни които формално са се отделили от мама, но жените им ги дундуркат или живеят сами.

Колко тактично е заменена думата мъже с възрастни Simple Smile))

Андариел,
Скрит текст:
Извинявай за въпроса, но от известно време се чудя, дали не е техническа грешка на сайта броя на постовете ти?
Ако кажеш, че е нетактично, веднга го трия, но и модераторите май са с около 10к постове и някак не мога да се въздържа да се осветля

# 506
  • софия
Аз мисля, че отделянето е физическо и това е всъщност лесната част. Дори любопитната ( авантюристичната ?) Виж, емоционалното отделяне е по-трудно и едва ли се случва въобще напълно. ( дори и да не става въпрос за следване...)
Сигурно има и такива млади хора, които не искат да се отделят, ама според мен повечето ( да не кажа всички) чакат да драснат напред самостоятелно с двеста..:.

# 507
Аз мисля, че отделянето е физическо и това е всъщност лесната част. Дори любопитната ( авантюристичната ?) Виж, емоционалното отделяне е по-трудно и едва ли се случва въобще напълно. ( дори и да не става въпрос за следване...)
Сигурно има и такива млади хора, които не искат да се отделят, ама според мен повечето ( да не кажа всички) чакат да драснат напред самостоятелно с двеста..:.

На тема отделяне... Докато си малко бодливо е гот мама да те мъкне за ухото. Като пораснеш и натежиш, вече боли. И се ежиш на мама. Типичен тинейджър. На нея и писва и ти бие шута:

# 508
  • София
Ох, досега се въздържах, но холандската майонеза е много яка Simple Smile В Холандия най-много са ми липсвали хубави зеленчуци, иначе имат и вкусни неща. Отделянето от родителите неизменно създава неудобства, независимо дали си оставаш в същата държава или не, но бързо се компенсират от други предимства. Да си организираш сам храненето се научава бързо като повикаш неволята.В този смисъл не бих се притеснявала за това какво ще яде студент в Холандия. Каквото и повечето студенти по света (освен ако не са супер заможни) - каквото дойде Joy Аз като се сетя колко неща проядох точно в студентските години, дето не съм мислела, че някога ще ям и все съм се мръщела като ми ги готвят, ама като си далече от мама и тате да ти угаждат... Simple Smile

# 509
  • София
Анди, не знам защо реши, че е заминала заради родителските амбиции, на живот и смърт.
Всяка ситуация има нюанси, не са в двете крайност. Прекалено крайни изказвания за човек, който няма личен опит със студент в чужбина или греша?
Голямата дъщеря, ако беше специализирала тук, щеше наистина да живее в лишения без чужда финансова помощ.
Малката, ако учеше за бакалавър тук, едва ли щеше да има възможност за стажовете, които направи и опита, който натрупа. Понеже е близо до това, което работя, съм наистина много впечатлена.
Приятелка на дъщеря ми учи графичен дизайн в НБУ, доволна е от програмата, но тя от 12. клас работи това, добре заплатена е. Следването там й позволява да съчетава работата с обучението.

Общи условия

Активация на акаунт