Отговори
# 390
Извън форсмажорните обстоятелства са налице и най-обикновени, злободневни, ежедневни, дребни, обективни и много често също непредвидими обстоятелства, които играят постоянно роля в живота на човека, изменяйки битието и плановете му.
Заради което младежта следва да е научена (помеждудругото) що е ценностна система (и как да построят тяхната), как се целеполага, как се вземат решения, как се планира и работи с планове, за да може да оперира сама при достигане на пълнолетие, без да затъва в битовизми и да губи посоката.
Нещо, което програмата в ДУ не предлага, даже в розовите сънища на авторите и ползувателите и.
И нещо, което съм виждал в действие в поне 5 от частните гимназии.

# 391
Може ли частните 5 гимназии поименно?

# 392
Баш по тия въпроси не разчитам ни на ДУ, ни на ЧУ.
И в двете хора работят - с всичките им позитиви и негативи.
Това и други житейски мъдрости и умения, не се сподобива с учебна програма, а се предава от подходящи хора. Ценностната система се гради първом в дома. Ако седна на школото да разчитам за туй - пиши ме тотално объркана.
Ако имах гаранция, че някой ще ми научи децата на най-важните житейски опитности, вместо на академична теоретична поотлежала завехнала салата, то да го ползвам, но за сега не мисля, че това се гарантира някъде.
Гледам поне да не се обръща толкова внимание на тая манджа, че да не се излъжат чаветата, че им е с нещо много потребна. Хубаво и от полза е минимизирането на вредите, принесени от излишната плява поне. Да имат време да се поогледат и да поработят по пълнежа, който е нужен.
...
И да не се губи посока е добре, както и да се улавя кога е нужна смяна на курса. Че инатът е присъщ и характерен за едни други животни.

# 393
  • Русе

Заради което младежта следва да е научена (помеждудругото) що е ценностна система
  Претендираш че има единна такава ли. Аз още я търся, хем анализирам и мисля по въпроса от най-ранна възраст,щот съм си аналитична от малка, както и доста литература прехвърлих и опит понатрупах.

# 394
Не знам дали ще ми трябва АI или каквото там му викате, за да направя добре обосновани предположения за бъдещето на детето ми, ама съм сто процента сигурен, че от тези американците нито един не е богат и не е евреин.

# 395
  • в страната на чудесата
И не знае руски! Пфу!

# 396

Заради което младежта следва да е научена (помеждудругото) що е ценностна система
  Претендираш че има единна такава ли. Аз още я търся, хем анализирам и мисля по въпроса от най-ранна възраст,щот съм си аналитична от малка, както и доста литература прехвърлих и опит понатрупах.

Но не знаеш дефиниция за ценностна система? Например:
"A value system is a set of consistent values used for the purpose of ethical or ideological integrity. "

"A value system in its own right is internally consistent when"
- its values do not contradict each other and
- its exceptions are or could be abstract enough to be used in all situations and
- consistently applied."

После следва "как да изградят своя такава, която да е вътрешно непротиворечива".

Може ли частните 5 гимназии поименно?
АК, Златарски, ПЧМГ, Дорис Тенеди, Иван Апостолов.

# 397
Руският пък какво общо има, нещо сте се бъгнали.

Дорис Тенеди .....   или добро, или нищо.

ПП Някой чувал ли е отзиви за детска градина и център за развитие Бобче Топче.

# 398
  • Русе

Дефиницията не е отговор,а координатна система, която е относителна. Много споря с моето дете и разбрах само, че много стойности не са винаги такива,в каквито съм вярвала и се налага да преосмислям всеки ден.

# 399
Той изобщо не разбра какво му казваш май. Естествено, че няма една всеобщо приета за правилна ценностна система, която да се формира само и единствено в АК. В самия АК различните ученици и преподаватели имат различни ценностни системи.

Ти му задаваш конкретен въпрос, а той ти отговаря с Ленин и международното положение (дефиниции от Интернет).
В по-добрия случай отговаря с въпрос. Стил, братче... сигурно така ги учат в Колежа, няма съмнение.

# 400

Дефиницията не е отговор,а координатна система, която е относителна. Много споря с моето дете и разбрах само, че много стойности не са винаги такива,в каквито съм вярвала и се налага да преосмислям всеки ден.

Идеята, Амбър, е да можеш да си построиш ценностна система, която да не се срути под собствената си тежест или да я отвее вятъра, а не да копираш готов пример. А за целта трябва да познаваш методите за такова строителство, както и предимствата и недостатъците на по-важните конструкции, градени досега.
А, да - и такава, която да съответства най-пълно на личността ти.

# 401

[/quote]
АК, Златарски, ПЧМГ, Дорис Тенеди, Иван Апостолов.

[/quote]

Хахахаха, за всичките 5 си 100% убеден, че учат на "що е ценностна система (и как да построят тяхната), как се целеполага, как се вземат решения, как се планира и работи с планове, за да може да оперира сама при достигане на пълнолетие, без да затъва в битовизми и да губи посоката.
Нещо, което програмата в ДУ не предлага, даже в розовите сънища на авторите и ползувателите и.
И нещо, което съм виждал в действие в поне 5 от частните гимназии."

Сериозно ли толкова много си вярваш?
Златарски? Дорис Тенеди? Хахахахаха

# 402
  • Русе
Ezhko, излизаме от концепцията на темата. Но това , за което говориш се гради цял живот и е резултат от времето и мястото като цяло. В контекста на темата образователната система няма такваз амбициозна цел, доколкото не отчита индивидуалността, а напротив има усреднена програма.Ако настояваш че има училища, които наблягат и развиват инндивидуалност, ще ти възразя, че това противоречи пак на идеята. Индивидуалността се изгражда понякога по-добре в конфликт със средата. Освен това, до определена възраст децата още не са определени. До края на гимназията, още от невръстна възраст бях твърдо уверена, че моята страст ,професия и мечта е една. Четях, развивах се и се готвех  в тази насока. Оказа се, че тръгнах по друг път, за който не съжалявам

# 403
  • София

Добрите анализатори в темата много бързо само по външни белези ме разпознаха. Wink
Скрит текст:
Не, че се крия. Стилът ми трудно би бил сбъркан.   

Абслютно вярно! Един-два поста са достатъчни. Wink

Продължавате да ме изумявате с търсенето на конкретика от Ежко. Joy До такава почти никога не се стига, а в редките изключения - ей, на - Дорис Тенеди и Иван Апостолов учат как се строи ценностна система. 'Ми, така ви се пада, щом настоявате. Joy

# 404
В това общество днес тук и с оглед обсъжданите теми на високо интелектуално, корпоративно и международно ниво, взех да се чувствам недообразован и ограничен. И колко малко знам и правя за децата си. Отивам да пия една бира. Докато изясните какво са ценности и как да ги набием в главите на чаветата.

Общи условия

Активация на акаунт