Отговори
# 645
Скрит текст:
А ти оспорваш моята теза, която не е, че на първо ниво подбор приемат CV-та само от СУ. А, че накрая, след всички кръгове при подбора някак си все така се получава, че назначават от изброените от мен по горе университети. Редно е и ти да прочетеш и следваш собствените си очаквания за темата. И коментирам само места за юристи, където се работи по съществоShocked Shocked ShockedА не там където бичат едно и също до припадък и принизяват нивото до чиста бюрокращина и чиновничество.

Rolling Eyes
А коя ти е тезата, която оспорвам?
Аз си пиша моето мнение по въпроса и вече три пъти написах ясно /и бавно/, че не оспорвам правото всеки да си пише каквото си ще по въпроса - дали обучението в университета Х е най-добро или по-малко най-добро от това в У и дали това му гарантира успех - на годината, на десетилетието или на века. Защото това не е състезание по вдигане на тежести, където е ясно кой какви ги е вдигнал. /Даже и при ясните състезания имат съмнения, за допинг, примерно.  Laughing

"А, че накрая, след всички кръгове при подбора някак си все така се получава, че назначават от изброените от мен по горе университети."
Ето, жив пример, точно такова едно всеки може да си го напише за който си поиска университет.

Да питам, че ми е неясно - къде "юристите работят по същество" и къде - "по форма" /примерно, понеже не знам какво имаш предвид/? Не работят ли по същество в съда, в прокуратурата, в адвокатурата, в предприятията като юристи/адвокати или работят тъй "съществено" само ако са завършили Х-ския университет?

Надявам се - ясно е защо го пиша в скрит текст - тук дискусията заби в глупости.  Simple Smile Особено с работата по същество.

# 646
На всичките си въпроси можеш да получиш отговори в предишните ми постове.

# 647
  • София
Вярно е, че сред всеки бранш и между университетите има мнение за качеството на определени програми.  В момента програмите във факултета по когнитивна наука и психология, както и праогамите по логопедия в НБУсе смятат за най-добрите в нашенските университети. Това го признават хора от академичните среди и работещите в бранша. Следващата силна логопедична школа е в Благоевград. За психологията СУ изостава значително, там и логопедията е педагогически ориентирана, а В НБУ е повече с клиничен уклон, повече лекари като преподаватели.

# 648
  • София
  Точно в НБУ една позната завърши "Психология", като специално ѝ направиха програма за 1.5 години вместо за 4. Седя домакиня до 40+ и се втурна да учи, ама нямала време да се занимава с всички глупости, които учат младите, щото тя повече ги разбирала нещата. Това са нейни думи, тя всъщност се хвалеше.  ooooh! Та плати си за 8 семестъра, пък ѝ "сбиха" програмата за 3. Вече работи като психолог в някакво НПО, че и интервюта по някакви сайтове дава.
  Добре, че в НБУ няма медицина и стоматология, че ще стане страшно! Simple Smile

# 649
Браво. На жените и година им стига за психология.

И зарежете това право. Безинтересна тема. Като шофирането е, или го носиш в себе си, или не. Университетът няма голямо значение.

# 650
  • София
  Както казва един приятел: "Най-добрият адвокат е този, на когото делата му изобщо не влизат в съда."
  Цинично доста, ама...

# 651
  • София
Това е конкретен случай, който не мога да коментирам. Коментирам програмите. Може да се е явила на изпити и да е доказала, че покрива изискванията.
Теб кое точно те дразни - че е седяла домакиня, че си е платила 8 семестъра, че е минала на индивидуален план или какво? Познаваш ли я като професионалист, познаваш ли хора, които са се обръщали към нея и какви отзиви има за нея професионално или от колеги?  Определено не е самата програма, защото нито познаваш програмата, нито знаеш какво се учи. Аз също мога да дам тонове примери във всяка посока, но има ли смисъл? Можем да се замерваме с негативни примери до утре, защото такива навсякъде ги има. Аз лично познавам хора, които са завършили моята специалност и се чудя как са де промъкнали до дипломиране, но навсякъде има фира, това е положението.
Няма да се изненадам и ако в един момент направят медицина и стоматология, защото при тези темпове, само база трябва да направят като гледам колко усилено се развиват. Тогава по ирония може да се окаже, че децата или внуците ти се запишат там и ще се посмеем дружно. Wink

# 652
  • София
  А, чак пък да ме дразни!  Joy Смешно ми е. Ти ми дай пример за лекар или инженер, завършил 8 за 3. Или ако искаш, дай ми пример за някой, завършил каквото и да е, дори психология, по такава схема, но в истински ВУЗ, не в НБУ, БСУ, Пернишки нещо-си.
  Пък въпросната и като човек я познавам, и като професионалист, и с НПО-то се срещнах. И други психолози познавам... Wink
  А ти що така се засегна?  hahaha

# 653
  • София
е, добре де, трябва от един човек да генерализираме ли?
Това, което виждам е, че изначално имаш лошо мнение за НБУ и услужливо си спомняш само отрицателни примери, които да потвърдят тезата ти, че НБУ не е университет. Не те интересуват други примери. Аз говоря за това, което зная и познавам като факултети и специалности - и преподаватели, и студенти и т.н. Можеш спокойно да отхвърлиш това, което пиша, примерно защото и за мен имаш отрицателно мнение. Като стана въпрос за психология - ето ти психология - обосновано по съвсем научен начин (мога и учебника да цитирам) как първоначалното мнение, основано на комплект от емоционални, ирационални и рационални усещания и примери се защитава на всяка цена и по магичен път изскачат само примери, подкрепящи това първоначално мнение.  Simple Smile

# 654
За специалност "Психология" съвсем бих се отказала от дори прогнозно подреждане на програмите по университети. На каква база ще се прави това подреждане? По кой критерий или критерии? Няма ли конкретни база и критерии, които да са обективно измерими, по-добре е да не си играем с класирания. Просто е напълно излишно, освен ако на човек просто не му е забавно да си играе.
Психолог се става не само със завършване на степен в университет по специалността. Това е минимума, но с него човек не може да си отвори кабинет или аз не бих препоръчала да ходите да си давате парите на такъв човек. Който желае, разбира се, може да дава пари за нищо - лично решение. Пак стигаме до зелника. След дипломирането се прави терапиране /лично/, което е винаги към някаква психологическа школа, практическо обучение /без него тази и доста други специалности е нула, голата теория е само първо стъпало/, като препоръките са да се проведе такова обучение в поне 2-3 различни, защото днес рядко се прилагат методите само на една. Хората са различни и им влияят различни подходи, поради което път отдавна, дори у нас, си е пробил съчетания метод на консултиране и терапия. Който, за да бъде приложен, първо трябва да са изучени и упражнявани поне няколко различни школи. Те нямат нищо общо с който и да било университет. Освен че някои преподаватели са и практици /и това е голям позитив, те са най-полезни за студентите/ и могат най-общо да запознаят учащите с тяхната школа. Но то и без друго си има предмет, който дава бегла представа за видовете школи и основноти методи на работа, което само дава общи насоки. С него и с цялото обучение  човек не може да практикува ефективно. Все едно лекар да ви лекува, който само учебници е чел и не е влизал в стаж и практика в реален кабинет или зала.

Иначе от отделни примери наистина човек никакви общи заключения не може да си прави.
За НБУ за икономическа специалност имам най-негативната представа от случай, при който на роднинско дете му признаха като положени изпити... държани предмети от гимназията. Това за мен е дъно.
За сметка на това други две момичета изкара "Право" и моден дизайн, програмите бяха интересни, доволни бяха и сега си работят по специалността съвсем прилично. Както вече споделих преди доста години мой друг роднина завърши "Право" също там и се справя съвсем добре като адвокат.
Аз на тази база мога да си направя само един извод - обобщенията за добър/лош университет като цяло са и погрешни, и излишни.

Скрит текст:
На всичките си въпроси можеш да получиш отговори в предишните ми постове.

О, да, особено по така "интересния" въпрос с юридическата работа "по същество". Ако не друго вчера наистина се посмях. Благодаря най-сърдечно, за което.

# 655
Judy, не обичам, когато хората, притежаващи дадена образователна степен и съответните познания в дадена област да се правят на "велики" и респ. другите колко са тъпи ... разбираш ли...
Разбрахме, че си юрист, с N години практика и определен опит /голям/ на различни позиции. Заяждането, което демонстрираш не те прави по-убедителна в общуването.
Това, което Фенси, която ако правилно съм разбрала не е юрист по образование, иска да каже е, че "юридическата работа "по същество"" е работа, свързана с процесуално представителство, изготвяне на договори, "творенето" на правила, процедури или нормотворчеството, изготвянето на спогодби, нотариалното производство.
А сега ще ти дам пример за юридическата работа " не по същество".... В една голяма застрахователна компания седи един на позиция гл. специалист!!!! /дори не и експерт/, който се занимава с обществените поръчки - по цял ден бъцка декларацийки по ЗОП и ППЗОП, попълва формулярчета и подготвя ЕЕДОП. Нищо друго!!!  И това е юрист!
Та затова става дума тук.
И ти много добре разбираш какво иска Фенси да ти каже, но изписваш един тон мастило и разтягаш локуми без изобщо да е нужно. Но пък ние ще видим ти как ги разбираш работите. Да, разбираш ги, но натрапено по този начин не е ОК.
Никой не говори за класации на университетите, защото за БГ това е смешно /а и не само за БГ/. Никой не оспорва факторите: умения, знания и т.н. Ние просто споделяме нашите наблюдения какво показват при изборите на определени кадри.
Затова е форум. А не съдебна зала.

# 656
Няма какво да допълня!
Всъщност имам както аз се изразявам "обща култура" и имам право да работя като юрисконсулт. Wink. Което никога не се е случвало и няма да се случи. По простата причина, че професията ми е икономическа, а правото го учих за да знам юристите, работещи не по същество Wink къде издишат. И да знам до къде може да се стигне с правилния юрист по даден казус. Отделно, имам вече 25 години трудов стаж в големи, големи частни финансови институции от целия спектър. На нива, които не касаят обсъждане на поредния потребителски кредит или стандартно дело по гражданска. Т.е. налага ми се да контактувам много близо с читави юристи по казуси, които съвсем не се срещат всеки ден. И мога да продължа още. Та поне малка представа имам от това за което пиша. Ааааа и познавам юристи от държавния сектор. Simple Smile И правя сравнение с адвокати от 3 от обслужващите ни големи кантори. Дори стажантите във вторите мислят 300 пъти по-разчупено от първите.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 09:52 от .♥.Fancy.♥.

# 657
  • София
Добре, де, и аз не съм юрист, но не разбирам защо да няма юристи, които да не работят „по същество”. Явно има нужда и от такива, да я вършат тази работа. Предполагам, че и на доходите им се отразява. По същия начин Ежко се дразни на „кодерчетата”. Ами сигурно има нужда и от такива хора, да вършат по-хамалската работа. Не може всички да са мениджъри, иноватори или супер специалисти. Както се казва „на всеки докъдето му стигат силите”.

# 658

И ти много добре разбираш какво иска Фенси да ти каже, но изписваш един тон мастило и разтягаш локуми без изобщо да е нужно.
Това е запазена марка на Judy във всякакви спорове. Като ѝ свършат аргументите, се започва с локумите и питането за очевадни неща Joy
Няма никакъв смисъл да продължавате.

# 659
Добре, де, и аз не съм юрист, но не разбирам защо да няма юристи, които да не работят „по същество”. Явно има нужда и от такива, да я вършат тази работа. Предполагам, че и на доходите им се отразява. По същия начин Ежко се дразни на „кодерчетата”. Ами сигурно има нужда и от такива хора, да вършат по-хамалската работа. Не може всички да са мениджъри, иноватори или супер специалисти. Както се казва „на всеки докъдето му стигат силите”.

Просто в контекста на основния разговор за това кое учебно заведение дава най-добри знания и умения по специалността право е всичко по- горе. Както във всяка професия и в правото има "касти". Мое лично мнение е, че всеки средно интелигентен човек без тапия от юридически факултет ще се справи с работата на юристите - не по същество. И от там тръгна поста ми за това, че в крайна сметка на местата където работата изисква друго ниво на владеене на знанията и професията, някак си така накрая винаги назначават деца от СУ ( с малки изключения).

Общи условия

Активация на акаунт