Отговори
# 660
Скрит текст:
Judy, не обичам, когато хората, притежаващи дадена образователна степен и съответните познания в дадена област да се правят на "велики" и респ. другите колко са тъпи ... разбираш ли...
....
Joy
Когато свършат доводите почват с личните нападки. Човещинка, но без мен. Ниска е топката. Бях запитана какъв професионален опит имам изрично - споделих. Учтив човек съм, отговарям, като ме питат.
Който не ще да чете или не му понася - не чете, но моля да не взима тогава и отношение по непрочетено и неразбрано.  Stop Останалото за "тъпи", "велики" и т.н. - нека да го оставим за детската градина или максимум за начална степен в училище. Обидно е възрастен човек да се занимава с това. Поне за мен е ниско ниво. С подобна терминология не си служа. Е, ако на вас ви харесва - добре, но издиша доста тук.
И няма как да водим подобна комуникация. Големи са разликите.
Ако нещо по същество кажеш - бих го прочела. Но в подобни общения не ми се губи време да влизам. Виж потърси някое друго другарче за това.

Ето, тука другата дама се засегна, че я питам каква е тая работа "по същество" и "не по същество" - понеже такова официално деление няма, та да поясни. Човешки въпрос задавам, тя тропа и се цупи. Като няма отговор - няма. Ясно.

Пак го поствам в скрит текст, че е по детински реплики.

Добре, де, и аз не съм юрист, но не разбирам защо да няма юристи, които да не работят „по същество”. Явно има нужда и от такива, да я вършат тази работа. Предполагам, че и на доходите им се отразява. По същия начин Ежко се дразни на „кодерчетата”. Ами сигурно има нужда и от такива хора, да вършат по-хамалската работа. Не може всички да са мениджъри, иноватори или супер специалисти. Както се казва „на всеки докъдето му стигат силите”.
Няма "по същество" и "не посъщество" работа. Да, от всяка работа има нужда, щом някой има нужда такава да се свърши и наема хора за това. Така си е. Всеки адвокат, съдия, прокурор върши купища скучна работа, като писане и четене на купища документи, за да извлече от тях нещо важно и относимо например. Работа има чисто административна също. Отчетна. Не разбрах - това е ли по "същество" или не е? И какво общо има с различните университети съвсем не е ясно.
Само да маркирам - ако има отговори "по същество" на това питане - ще ги прочета и ще вземая отношение и аз "по същество".
Скрит текст:
Плява от личен характер обикновено пропускам, вече споменах в скрития текст. За нея - вижте там из по-детските форуми.  Тук ми е безинтересна.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 11:42 от Judy

# 661
Виж, аз все още не се съмнявам в твоята интелигентност и твърдо вярвам, че прекрасно разбираш какво точно казвам. Защото, ако греша в това ще е безсмислено изобщо да продължавам. Wink

# 662
Judy, очевидно тук става въпрос за "класа". Част от класата и доброто възпитание е да не държиш на всяка цена да си кората на .... и последната дума да е твоя.  Също така част от доброто възпитание и класата е да не обиждаш и ако можеш да премълчиш, когато е възможно. Ти продължаваш да чуруликаш. Очевидно имаш още какво да учиш в този живот. Но в крайна сметка затова сме се и родили - да си научим уроците...
Толкова по въпроса. Отделих ти безкрайно много минути от този тъй драгоценен ресурс - времето.
Пак казвам - това е форум и всеки има право да споделя мнение. И по деЦки казано: не е гот да се правим на велики.... Тъпо е

# 663
Скрит текст:
По същество какво пишете?
 Joy
Много моля, уведомете ме, ако започнете.

# 664
  • София
А, моля, моля, тук е говорилня. Точно затова е отделна тема за флууд, а не тема по същество.

# 665
А, моля, моля, тук е говорилня. Точно затова е отделна тема за флууд, а не тема по същество.
Peace
Затова и аз моля - "не по съществото" и личните драми и нападки - в скрит текст или на лични съобщения, че и на мен ми е досадно да се чудя как да ги пропускам и да чета по диагонал, че ако белким има нещо съществено - все пак да не го пропусна.

# 666
По същия начин Ежко се дразни на „кодерчетата”. Ами сигурно има нужда и от такива хора, да вършат по-хамалската работа. Не може всички да са мениджъри, иноватори или супер специалисти. Както се казва „на всеки докъдето му стигат силите”.

Ежко не се дразни на кодерчетата. Но бълва огън, когато вижда как правят от СМГ техникум за кодерчета.
"Догодина цели проводници"Rage

Навремето (много отдавна), бях единствения техник в група инженери в дън гори тилилейски на обект. Местното население ме прие за баш шефа на групата. Защото инженери там не бяха виждали и чували, но единственият завършил техникум в региона беше общинския кмет. Техник за тях звучеше недостижимо. А инженер - непознато.
Хората бяха трудови, нямаха време за науки - простено им е. Но когато видя образован човек да прилага подобен подход и да гледа на кодерството като на върховно достижение.....

А иначе отдавна са известни напъните на медицински сестри, сержанти, техници и кодери да доказват, че лекарите, офицерите, инженерите и ИТ архитектите не стават за нищо.
Последният хит:
Обява за мияч на чинии съ заплата 500лв. бруто във фейса.
Възмутен отговор: "Не ви ли е срам!!! Един програмист, дето чаша не може да измие, взема 3000 нето"

# 667
Хихи, Амели, това не го разбрах. Ти да не би да си кодер? Grinning
Между другото, да не би да е лесно да се пишат програми?
Хич не е лесно.

# 668
  • София
А аз не разбирам и написаното от Ежко. Защо СМГ да се превръща в "техникум за кодерчета"? Имат желание да се профилират в програмиране ли? Или децата разчитат само с едно СМГ да могат да си намерят работа като програмисти?

# 669
Е, айде сега. Имаше там една революционерка Мавродиева, която беше нещо гневна на СМГ, че не толерирали отсъствията на сина и заради Телерик академията. Близка с другия торпедоносец Бояджиев. Та Ежко, явно от другата страна недоволстват, че ги ограничават.

# 670
  • София
Джуди, аз затова писах за професионалните и академичните среди, а не ЕЖК. Знаеш за какво говоря, ти също знаеш за какво говоря. Преподавателите и водещите специалисти в областта често съчетават науката, обучението на студенти и клиничната практика, тези хора се събират по разни форуми, знаят си програмите, знаят си силните и слабите страни , познават се. В твоя бранш е същото - няма нужда от числа, просто си знаете коя школа в кой университет накъде клони, какво е обучението и къде доброволно, къде с половин уста признават кои програми в кой университет са на най-добро ниво към момента. Да се правиш, че няма такова нещо е нереално, във всеки бранш е така, независимо дали става въпрос за право, икономика, психология, програмиране или медицина. Обективните критерии в професионалните среди не са числа, а качествени показатели.

Относно терапиите в психологията и сродните науки - през обучението си човек се запознава с различните терапии и подходи и започва да се специализира, а не да прави всичко. В психолофията има фройдисти, последователи на когнитивно-поведенческия подход и т.н. Не е нужно един терапевт да владее всички подходи еднакво дълбоко, също както всеки юрист не владее всеки клон от правото еднакво, защото в един момент и при вас става специализация според това юриста накъде го тегли - някои са по семейно право, други търговски и т.н. Аз като един потенциален клиент няма да отида при специалист по търговско право, ако ще се развеждам, а ще отида при такъв, който се е специализирал именно в този клон на правото. Същото е и в терапията - още на втората среща се разбира кой накъде клони и е напълно възможно терапевт и пациент да не са един за друг.
Аз примерно, съм запозната с повечето клонове и клончета на терапии и подходи, но също се специализирам и рядко работя с възрастни с дегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и т.н., но работя с хора след инсулт, но пък основно работя с деца и то пак не с всички диагнози. Но когато кажа, че съм от школата на НБУ се знае, че тя е клинично ориентирана и много се набляга на диагностичната и медицинска част от нещата и е про-западно ориентирана, докато в СУ повече наблягат на педагогическия подход и са про-руски ориентирани.

# 671
Тези "професионални и академични среди" са доста имагинерно понятие. Тяхното становище е изцяло неподлежащо на проверка. Затова и за мен тежестта му е колкото на ЕЖК.
И в "моя бранш", стига човек да е обективен, е така - по-добре е да видиш какво предлага специалистът, какви са отзивите от работата му от реални клиенти, примерно или от работодатели негови и колеги, а не кой му е написал, подписал и подпечатал дипломата. Лично аз никога не гледам хартиите, по тази причина. Защото точно у нас завършват всякакви хора къде ли не. Безконтролен прием и още по-безконтролен изход. Особено последните 20-тина години. Заради битката за студенти, която през последните 10 години пък /с отварянето на границата към ЕС/ стана по места чутовищна и епична.   
Скрит текст:
Апропо, имам магистратура и по "Психология" и лично аз пък не съм чула ни в академичните среди, нито сред колеги пък от там, вкл. практикуващи психолози, да се редят университети по качество на услугата "обучение".
Чувам го, както и по отношение на други специалности, основно от хора, които просто се увличат по подобни подредби и, както вече упоменах, много желаещи да изтъкнат колко точно техният университет е топ ъф дъ топ.
Да не говорим, че на пазара после се появяват и хора, учили и завършили университети в чужбина, които пък учат по изцяло несравними програми с нашите. И "Право", и "Психология". Упоменавам и двете, т.к. за тях се повдигна въпросът и понеже тези специалности съм завършила и аз, та имам възможно на лични и преки впечатления.
Несериозни са подобни класации. Особено когато не стъпват на обективни и ясни критерии.

Цитат
Не е нужно един терапевт да владее всички подходи еднакво дълбоко...
Никой не твърди противното, но за да избереш коя школа ти пасва, кои методи можеш ти да прилагаш, трябва да се запознаеш. Това само на лекциите по "Психологическо консултиране" или както си води университета съответния предмет, не става.
Разбира се, че ще се специализира човек след като се дипломира, къде не се прави това. Въпросът е, че точно тази специалност не се препоръчва да се работи без терапевтът /консултантът/ сам да е минал през терапия /консултиране/ и обучение в практическа школа. Това всеки един преподавател ни го е казвал, а и практикуващите - също. Все едно юристът да практикува, без да си е положил задължителния стаж. /Отделен е въпросът за неговата чиста формалност по места и напоследък./ Разликата е само, че при юристите имаме задължителност и нормативна регламентация, докато за другото у нас и закон няма - всеки може да си отвори буквално шатра за консултация и да се вихри и по предавания, и книги да издава. В редица държави психологическата помощ си е също така нормативно уредена, обаче.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2019, 13:52 от Judy

# 672
А аз не разбирам и написаното от Ежко. Защо СМГ да се превръща в "техникум за кодерчета"? Имат желание да се профилират в програмиране ли? Или децата разчитат само с едно СМГ да могат да си намерят работа като програмисти?

Като начало, желанията на училището и на децата нямат нищо общо с процеса. На бизнеса трябват определени кадри. Определено не програмисти. Кодери. Веднага. Ако може да почнат работа още докато са в гимназията. Практики ли ще ги наречем, стажове ли...

# 673
  • София
Ами, да си чула! Доколко имаш досег към настоящия момент с академичните и университетските среди точно във връзка с психологията или просто си завършила магистратура психология, колкото да си я имаш? Преподаваш ли? наука ли правиш? Какво правиш с тази психология и среди? Сега няма да си играем на Левски-ЦСКА! Твоята обосновка е точно нула. Опитваш се да дискредитираш това, което пиша, защото това е единствената ти стратегия. Друга нямаш. А ако си име в психологията, може на лични да ми го напишеш, може да се окаже, че ми е познато.
Ако имаш забележки относно статута на професията "психолог", можеш да ги отправиш към съответните институции, които го определят. Мен няма какво да ме държиш отговорна за неща, които нямат нищо общо с мен. ПравИ петиция, давай промени по законите, психолозите си имат браншова организация - обръщай се към тях!

# 674
  • В офиса
Е нали Светлин Наков си направи гимназия. И Софтуни. Там ги търсете кодерите. Нерде СМГ, нерде Софтуни. Разлика Балкан в много неща.

Общи условия

Активация на акаунт