15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 977
  • 335
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 10 801
не знам дали маруля или айсберг

# 241
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Тя и Руската салата не е такава, каквато я знаем ние, ама карай.

# 242
  • Мнения: 10 801
май не е и руска

# 243
  • София
  • Мнения: 6 599
Скрит текст:
Снощи правих Huevos rotos - яйца, картофи и хамон. Чудесно испанско ястие за минутки.
Моите картофи бяха замразени и готови за 12 мин. във фраера. Нямах хамон и добавих чоризо.
Сега не е много здравословно, но пък е много вкусно.
Ето в оригинал някъде из Тенерифе

Аз правя Huevos rancheros по вдъхновение от Гладната акула - https://www.hungryshark.eu/2013/12/huevos-rancheros/
Действам според наличностите, но обикновено е:

4-5 яйца
2-3 чушки според наличностите, обикновено имаме предимно зелени у дома
2 домата
Лук и чесън - една глава и поне 4-5 скилидки
Подправки - сол, пипер, лют пипер и кимион. Не понасям кориандър, приятелят ми и той

Всичко това запържвам на смес, подобна на миш-маш, пълня тортила питки, прибавям малко жълто сирене и срирача и това е. Понякога използвам и кайма, но тогава времето за пържене се удължава, а и ястието става по-тежко.
С готовия мексикански микс на Лидъл пък правя бързо чили-кон-карне - бухам микса, кайма, бекон, лук и доматен сос и бъркам до сгъстяване. Няма повече от 20 минути на силен котлон.

# 244
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Тя и Руската салата не е такава, каквато я знаем ние, ама карай.

Точно такава си е и пропорциите и даже съдържанието не са задължителни. Създадена е от родения в Москва готвач от френски и белгийски произход Люсиен Оливие. В Русия се нарича салата Оливие. В Скандинавия я водят италианска салата, в България, Турция, Албания и страните от бивша Югославия - руска, в Холандия хусарска/хазарска, в Румъния говежда. В Югославия ако е без месо и казват френска. Във Франция зеленчуците за руска салата се продават нарязани и замразени и се казват "зеленчуци за Македония". Казват и македонска салата ако е без месо, македонска с еди какво ми месо ако е със, македонска с шунка, примерно.

Каквато и да е, е вкусна и с готова майонеза и замразени зеленчуци се вписва в 15 минутно приготвяне. Даже и майонезата може да се направи в това време.

# 245
  • Мнения: 10 694
Nevena, за джиджавките си права. И аз ги имам точно същите и не мога да живея без тях. Но тая с вървичката ми е направо top of the top. Това да нацъкаш една тенджера таратор за по-малко от 5 мин е върха. И не е настърган, разводнен (че мойте лигльовци, настъргана краставица в таратор не искат). Като нарязана с нож е краставицата. За мен си е открити. А как го пренебрегвах.....

# 246
  • Мнения: 146
 УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА

1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5

# 247
  • Мнения: 24 548
Това последното звучи интересно и си го представям и в еърфраер че би се получило добре, особено ако се омаслят отвън.
За колко голям буркан нахут говорим, че така малко не е точно рецепта? Има различно големи буркани и консерви, разликата може да бъде в пъти като количество нахут.

# 248
  • Мнения: 10 801
добавям принцеси с кайма и принцеси със сирене и яйце ... с по  домат отгоре Simple Smile

# 249
  • Мнения: 453
Включвам се и аз с няколко предложения за спешни случаи.

Спагети или макарони:
1. С бекон, сметана и зеленчуци. Запържвам бекона на кубчета, докато се варят спагетите. За домакинства с по-бавно котлони може да се кипне вода в кана, моят загрява достатъчно бързо. Като спагетите/макароните са почти готови ги добавям към бекона, слагам сметана (не течна, а в кофичка) и добавям вода с черпака до готовност на спагетите. Ако се добавят замразени зеленчуци се добавят със спагетите, ако са от консерва може съвсем накрая.
Може и да се направи само със бекон, сметана,чери домати и 2-3 лъжици зелено песто

2. С песто.
С червено песто просто добавям 1 малко бурканче на 500 грама спагети  и нарязани сирена/кашкавали по избор.
Със зелено песто. Запържвам леко нарязано пушено месо по избор, най-често пилешко. Добавям почти готовите спагети и сметана. Ако е много сухо пак добавям от водата, в която са врели спагетите. Зелено песто на вкус. Може да се поръси с кашкавал/пармезан и пак да се добавят чери домати

Тортили или репове.
Слагам шунка и кашкавал, топено сирене и слагам на тостер или запичвам в тигана.

Навивам на руло със сирена и домат, заливам с доматен сос и кашкавал и запичам, колкото да се разтопят сирената. На повечето им трябват не повече от 5 Мин, иначе изгарят.


Правя си и заготовки от месо. В голяма тенджера сврявам и при нужда обезкостявам месо със сол. Разпределям го с бульона в стъклени тавички с капак и замразявам. В деня, в който ще готвя изкарвам сутринта в хладилника кутията. Вечерта кипвам бульона с месото и добавям ориз за бързо готвене и зеленчуци по избор. Така готвя и грах, добавям само грах и моркови, при желание домати или доматено пюре.

# 250
  • Мнения: 146
Това последното звучи интересно и си го представям и в еърфраер че би се получило добре, особено ако се омаслят отвън.
За колко голям буркан нахут говорим, че така малко не е точно рецепта? Има различно големи буркани и консерви, разликата може да бъде в пъти като количество нахут.

Аз буркани с нахут съм виждала само едни - от високите, тънки, 400 гр изцедени. Консервите, ако не се лъжа, са с 50 гр. по-малко.

# 251
  • Sofia
  • Мнения: 29 069
Тези нахутени кюфтенца не са ли като арабските фалафели?

# 252
  • Мнения: 24 548
Подобни са, според мен ще са различни на вкус.

# 253
  • Мнения: 146
Нямат нищо общо като вкус, иначе да, основната съставка е еднаква. Фалафелите са за мен доста по-сухи, а тези са сочни.

# 254
  • Мнения: X
УНИКАЛНО ВКУСНИ КЮФТЕНЦА
Скрит текст:
1 буркан сварен нахут (може и консерва, но аз не препоръчвам, заради алуминия)
щипка чубрица
1 ч.л сол или на вкус
щипка черен пипер
щипка червен пипер
щипка кимьон
лъжица кетчуп - голяма (има качествени, които са чисти, само домати)
лъжица горчица (и тук следя за качеството, да не е само оцет и синап)
1 с.л. слънчогледови семки - взимам от https://biobliss.bg/produkt/bio-slanchogled/, защото искам да са ми пресни и хрупкави, ако са меки не става
3 с. л. овесени ядки - смлени на прах / или 2 с.л. брашно (пълнозърнесто/спелта/лимец)

Смилям с пасатор или чопър нахута, като може да останат тук таме малки парченца. Добавям всичко останало и разбърквам добре. Ако има нужда, може да се сложат още овесени ядки, но сместа не трябва да е твърде суха. Оформям на тънки кюфтенца с мокри ръце. Запичам с гхи или зехтин на тиган за палачинки, от двете страни, докато не хване хубава коричка. Котлона никога не е на максималното, моя е до 6 степени, готвя ги на 4/5

Благодаря за рецептата, ще се изпробва задължително!

Аз приготвям нахутени кюфтенца от години по указания от един популярен Ютюб канал за готвене, когато имаме желание да разнообразим с veggie ден, стават много вкусни, но съм отворена и да експерментирам с нови неща. Кюфтенца от червена леща с микс арабски подправки също се получават чудесни, с червен сос и спагети е друго любимо вегетарианско ястие.

Общи условия

Активация на акаунт