15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 152
  • 335
  •   1
Отговори
# 330
  • Paris, France
  • Мнения: 17 074
Cuckoo, всяка микровълнова е различна, а и зависи на каква температура е крема и колко чашки се слагат наведнъж. Честно казано, трябва да се нацели поне веднъж. Японската ми съквартиранта слагаше всяка чашка отделно, точно в средата на чинията и им даваше около минутка на 300 или 400 вата. Около 200мл крем в чашата. Аз слагам по 4 заедно и за 4 минути на 400W в сегашната ми микровълнова. Правила съм си като съм по хотели, малки дози. Еми във всяка микровълнова беше различно, дори и на същата мощност пусната. Не знам защо. Трябва да нацелиш времето веднъж.

Пак от японската съквартирантка трик - слагаш чашките, купичките или бурканите в съд, наливаш вода, така че да е над крема и тогава пускаш на максимална мощност. По-дълго е, но няма шупли и клокване. Забравила съм времената, но като измериш 90°С на водата, кремът е готов. След 5тата минута трябва да отваряш и мериш.

Ориз в малки количества, до 2 порции или 90мл сух ориз правя в микровълновата. Даже имам японски глинен съд, с два капака, от Донабе глина, скъп подарък от моята японска съквартирантка. Никъде не ме подведе. За 2 порции ориз е, една мерителна чашка (1 го = 180мл) сух ориз. Ето по-голяма:



Нещо подобно е моята:

https://www.amazon.com/Donabe-Microwave-Cooker-500ml-Random/dp/B08J88P8PK

Не се мие в съдомиялна, нито с препарат. Накисва се с малко оцет и се бърше с мека гъба. Не се загрява бързо. 600W максимум пише за моята.

Оризът издава бели мехури когато не е измит добре. В поне 3-4 води мият азиатците, в 9 мият белия ориз японците или поне това съм видяла. Миенето е не просто плакнене, а с ръка се преструват добре зърната да се махне полепналото нишесте. После се отцежда много, много добре, залива се с точното количество вода, което е:

180-200 мл за 180 мл за бял жасминов ориз или 1-1.2 чашки вода на чаша измит и добре отцеден ориз.
200мл вода за 180мл японски бял за суши
270мл вода за бял басмати

Кисне се докато спрете да чувате пукане. Няма точно време. Пресен ориз може и за 20 мин да е готов, а на стар да му трябват часове. Виждала съм и сутринта да го накисват за да го готвят вечерта. Аз все забравям или нямам време.

Слага се в микровълновата и за една чаша ориз се пуска 5 минути на 600W или 6 минути на 500W. След това още 6 минути на 300W и се оставя в съда 15 минути да се запари. Глината е поела топлина и я отдава. Отваряте, разбърквате и е готов за консумация.

Аз го правя във висок съд от Pyrex. Слагам 6 мин на 800W ако е чашка ориз, 8 ако са две, след това време покриваме с обърната дуралексова чиния и още 8 минути на 300W и чакам още 10 минути. Нищо не излиза от каната, нищо не капе.

Откакто почнах да мия и кисна ориза, нямам фал и в тенджера и не ползвам оризоварка.

За тези с две леви ръце или за ориз за мочи - около 30-45 минути на пара. Пак се измива, разбира се, но се кисне 12 часа.  Във Varoma на Thermomix go правя. 1500мл вода в каната и 40 мин програма Varoma. От 30 минута почвам да тествам. Ако става на каша между пръстите е готов.

https://youtu.be/SWyANJthkz4?si=ELjllFNjcOhOupZR

Има специални оризоварки за микровълнова. С по 2 капака са. Пускат ги в Lidl понякога. Tupperware, Sistema и много други марки.



# 331
  • Мнения: 23 513
За микровълнова има много голямо значение съдът какъв е - от какъв материал и колко дебел - това може доста да повлияе на времето за приготвяне така че проби му е майката, няма как. И като вече си нацелиш както ти харесва - все в същия съд действаш, иначе пак почват експерименти Grinning

# 332
  • Мнения: 2 836
Здравейте, търся рецепта за бяло патешко месо ( ще го хапват и деца)
Моля за съвет в коя тема да попитам, че едва ли ще се сготви за 15 минути😁😉
Благодаря предварително!

# 333
  • Мнения: 1 467
Бързите кулинарни въпроси и отговори.

# 334
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 509
Ако имаш някой от уредите за бързи готвене - нинджа, инстант пот - ще се сготви за под 15 минути. Но ако е част от манджа, не просто варене, ще е повече, разбира се.

# 335
  • Мнения: 10 501
може наситно за да стане набързо в тиган или фрайър и после с чили сос и боб в wrap

Общи условия

Активация на акаунт