15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 34 980
  • 335
  •   1
Отговори
# 315
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Качествен мултикукър с избор на нива на налягане, избор на температури, възможности за бавно готвене, печене на долен реотан, капак за air fry, хубава купа, възможност за докупуване на втора купа, на купа от инокс е безценен. Моят е на 12г, само с една купа, но с дръжки, само една температура за печене, но нищо по-ценно нямам в кухнята, което да ми пести време, но и да не се налага да претоплям. Като ядем в различно време, слагам сърми, примерно и като са готови, си ги държи топли 2, 3 или колкото искам часа, така че децата ми да се туткат колкото искат, да си досипват и да не си мръдвам пръста. Като е горещо пече кекс без да баялдисваме в апартамента. Нямам горен капак за печене. Допичам горна кора на горен газов грил и става дума за 2, 3 или 5 минутки, а може и да не се допече. Супер уред се оказа за пестене на време.

Има и air fryer-и с функция да държат топло, но не са често срещани май, а и не знам доколко е безопасно дете да бърка в чекмедже, което си има горещ метал.

Микровълновата също ми е огромна помощ, ако и да не са на мода в момента. Всякакъв сос - бешамел, сладкарски, английски за под 5 минути и преобразява и най-безвкусната риба или месо. Roux, халва от брашно в половин доза за 15-20 мин без непрекъснато бъркане. Спагети за двама за 12 минути, ориз за двама за 12 мин + 15 да се запари. Чак съжалявам, че живях 13г без микровълнова, че уж вредно.

natka, моят допотопен мултикукър няма програма слоу. Запържвам каквото трябва, вдигам налягане 1 ако нещо трябва да ври, като червен боб, например, добавям всичко останало, разбърква и към 9 вечерта слагам на "Дръж топло" и в 12 на обяд на другия ден имам супер slow cooked шедьовър. На 54°С е програмиран да държи храната топла. Става във всеки уред, който държи топла храната над 12ч. Cookeo е само час и не става.

Ако утре се развали микровълновата, вдругиден купувам нова. Ако се развали мултикукъра ще има рев и година траур. Може и паметник да му вдигна.

За хора без време вечер, мултикукъри или уред за бавно готвене може да са голяма помощ, защото позволяват да се ядат качествени ястия от бобови и твърди меса без нужда да се чака. Зарежда се сутринта и вечерта като се приберете е готово. Даже от предната вечер може да се зареди, но новите май готвят на висока температура и 24ч ще е много.

# 316
  • Мнения: 24 548
Сегашните май все имат и бавно готвене. Баш слоукукърите са с керамичен съд но не съм убедена че чак толкова страда манджата ако е в стоманената тенджера на мултикукъра ми а не в такава. Има за всеки вкус и кухня - различни размери, капаци и щуротии, аз се бях замаяла като си купувах моя от голям избор.

Помощници са си и пестят време и работа - това е важното. Че друго може да отложиш за по друго време, но храната няма как че трябва да се яде... Теб или мен няма да ни уплаши някое пропуснато хранене, но не е масовият случай това Grinning

# 317
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Има и мултикукъри, за които има керамичен съд за слоу. Разбира се, в него не може да се пече или пържи и ако нещо ще се пържи, става в отделен тиган.

# 318
  • Мнения: 10 801
Бела, не виждам да съм писала, че някой иска останало или че готвя едно ядене например за 3 дни. Това, което съм писала се отнася за 4
човека, от които 2 големи деца (не бебета или такива, които се хранят в детската градина) в нормална средна тава (не каца). Също зависи колко от тези 4 са мъже или големи момчета, а като е много вкусно пък съвсем няма как да остане. Не готвя просто проформа да има някакво ядене, което да разделя строго на 4 порции. Не стоя постоянно до фурната (ако някой го прави нямам нищо против), аз лично имам таймер и различни функции за всякакви видове яденета.
И при нас е така 4 човека , от които 2 пораснали момчета за деца Simple Smile Благодарение на именно на мултикукъра не стоя цял ден в кухнята и пак има за всеки по нещо, колкото и да е незавързано . Порциите стигат. Аз съм доволна. Но изобщо не ми пречи , че някой си ползва фурната. Супер. Ако успява в нея да прави неща за по 15 мин. Защото нали такава е темата.
Да, имам слоукукинг на нинджата, тенджерата си е същата, има си тавички отделно и кошнички и пр. неща. Всичко си ползва. Но слоукукъра ми е с керамичен съд.

# 319
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 526
Да, да не обръщаме темата за поредната за уредите, дайте рецептите за 15 минути.
Казах ли за моя крем карамел в кукъра, 12 минути мисля беше. Това нещо във фурна посмъртно няма как да се случи.

# 320
  • Бургас
  • Мнения: 7 668
Да не говорим, че става и по-хубав от на фурна, няма шупли, но както и да е. Всеки се решава. Сега в момента има такъв избор, че и аз още се лутам  какво да взема в замяна на стария мултикукър.

# 321
  • Мнения: 10 801
Тарталета не написа нищо за крем карамела. Аз днес обаче смятам с едно готово бутер тесто да имайсторя Simple Smile едни бутерки като разстилам листа и от края започвам да редя ред от останала ми шунка или саламчеъа марязани на ленти и отгоре кашкавал, завивам, отрязвам рулото и нарязвам на малки ... и така цялото го нареждам плътно в тавичката с един лист хартия за печене отдолу (това за да извадя лесно бутерките да не ми се чупят докато са топли). после още 10 мин. в еърфрай . Друго гениално за 15 мин още не съм измислила за деня, освен може би да запека хубаво на свекито кюфтетата и да затопля към тях малко грах.

# 322
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 687
Ето рецепти за крем карамел в мултикукъри; някои го правят в купички, бурканчета или шоли, други в голяма купа. Аз правя направо в голяма 20см купа. Рецептите са за различни instant pot, защото моят е такъв и в такава група чета. Като правя, сменям двата капака, за налягане и запичане. Става за под 20 минути.

"Крем карамел в Ултимейт:
1л мляко
10яйца
250г захар
100гр захар за карамела+ 1ч.л.масло
2 ампули ванилия.
500мл вода в основния съд върху скаричка 2см.покрит с алуминиево фолио
8мин. на ВН, 10мин.естествено освобождаване на налягането и накрая бързо освобождаване."

"Крем карамел в Instant pot Pro crisp air fryer
6 яйца, 600 мл прясно мляко, 6 с.л. захар, ванилия.
Пекох на два пъти, в два различни съда, като предварително направих карамела на дъното.
В основния съд сипах 500мл вода и поставих решетка на ниското ниво.
Приготвих на Pressure cook, високо налягане, седем минути, и изчаках само да спадне налягането."

"Крем карамел във Вортекс на Bake 150°35 мин. Рецептата видях при Валерия Христова - 500мл мляко, 4 яйца, 4л.захар (при нея 150гр)
Реших да пека на 150°, за да не стане на шупли. Въпреки това имаше шупли, но много мънички.Следващия път ще пробвам още да намаля температурата."

"крем карамел в IP duo crisps and air fryer.
Крем карамел
4 яйца
500мл прясно мляко
1чч захар
1 ванилия
За карамела
3 супени лъжици захар(прочетох в групата,че една дама го е приготвила на микровълнова). Ами пробвах се и аз. За около 10 Мин се получи. Разбърквах през 1 минута.
Сложих карамела в купата на Кауфланд.
След като поизстина сложих и сместа (ама голямо прецеждане беше, защото се беше получила много пяна)
На Pressure cook за 7 Мин.
После смених капака и пуснах Bake за 10 Мин."

# 323
  • Мнения: 10 801
Значи под налягане? Правиш ли кафявата коричка отгоре ?
Аз ще пробвам. Сега ми дойде идеята да пробвам и мляко с ориз.
В мирковълновата до сега не съм успяла да сготвя нищо, освен филийки с разтопен кашкавал. Само за топлене я ползвам .

# 324
  • Мнения: 21 752
Интересно, изобщо не съм се сещала да сложа скаричката, когато правя крем карамел във фреара. Слагам вода, де. Довечера ще пробвам със скаричката.

# 325
  • Мнения: 10 801
тя пише под налягае или аз разбирам погрешно.

# 326
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 23 687
Първо под налягане, за да се сготви, после със запичащ капак за коричка. Видях че има хора, които в еърфрайер направо само на bake го правят и пак става.

# 327
  • Paris, France
  • Мнения: 17 436
Крем-карамел правя в микровълновата и никъде другаде. Няма покриване с фолио, вадене от дълбок съд. Тази рецепта е сполучлива, но 14 минути за 900W са много и ще стане на ужасни шупли. В книжката на моята 900W микровълнова пишеше да се сложи за 2 минути на пълна мощност и след това да се намали мощността на 200-300W и да се пуснат за още 7 минути. Всяка микровълнова е различна и първият път трябва да се следи. Също, в силикон веднъж станаха на шупли. Явно пирексът е поемал част от топлината, а тънкият силикон не. След края на програмата може да ги качите на поставила под гриша, ако микровълновата има такъв и да им направите горна кора:

https://receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0 … D0%BE%D0%B2%D0%B0

Мoля, не ги оставяйте 14 минути на 900W! Ще изгорят. Намалете или времето, или мощността! Слаба мощност ако не искате шупли.

Ще ида да намеря японския крем-карамел на съквартирантката ми. Правеше го в буркан в микровълновата и на сутринта си го взимаме от хладилника за десерт на обедното хранене. Не е сладък колкото европейския. Пурим се казва, от пудинг на английски. Тази рецепта е бърза и става в тиган с капак, микровълнова и под налягане. Под налягане покривате чашките с фолио, 200мл вода на дъното, ниско налягане и като се затвори клапата изключвате котлона и ги оставяте вътре 10 минути. В микровълнова е 30-45 сек на мощност 300, една по една, в средата на въртящата се чиния:

https://www.chopstickchronicles.com/purin-custard-pudding/

Off, но крем карамел не е за мене 15 минутно ястие, защото му трябва хладилник преди да може да се яде и поне час.

# 328
  • София
  • Мнения: 20 713
Крем-карамел правя в микровълновата и никъде другаде. Няма покриване с фолио, вадене от дълбок съд. Тази рецепта е сполучлива, но 14 минути за 900W са много и ще стане на ужасни шупли.
Кажи точно колко време и на колко вата, че аз опитвах няколко пъти тази рецепта, но само 2 чашки и успя да заври, т.е. да клокне. МВ ми е 800 вата макс, другите опции са 100, 180, 300, 450, 600.

В МВ правя бял ориз, в съотношение 1:2 с водата. НО за да се готви захлупен, без да изври, трябва да бъде или в доста дълбок съд, или на макс. 600 В. Колко пъти съм бърсала изврялата вода...
Правя цели картофи, само трябва да се надупчат на няколко места. Може и нарязани и захлупени с мазнина, също се пекат добре патладжан и цвекло, захлупени и БЕЗ  вода.
Обаче има един момент, че при по-голямо количество МВ вече не пести време в сравнение с печката.
Не отговарям за аурата на храната Simple Smile, чела съм мнения, че МВ я разваляла.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 16:10 от Cuckoo

# 329
  • Мнения: 10 801
Още нещо от днес на за обяд картофена салата. Картофите под налягане на 1 мин. ПРез това време миене , рязане на магданоз , пресен лук и чесън . КАртофи белене, рязане на едро , бъркане със зеленините, подправки , маслини без костилка; бъркам и готово Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт