Какво можем да правим на балкона в собствения си дом?

• 7 819
  • 206
  •   1
Отговори
# 90
Предполагам сутрин стават рано за работа и си пушат с кафето. Вероятно не ги устройства 7 часа. Пак е неприятно за теб, но решение на проблема ти не виждам, след като и с разговори не става.

# 91
  • Другата България
 hahaha И какво общо имат моите мнения с твоите небивалици? Тук става въпрос за съвсем друго нещо, но и не очаквах да ме разбереш. Казах ти и преди-неприятно е, некомфортно се чувстваш, но не можеш да направиш нищо по въпроса освен да се разбереш с въпросните съседи. На добра воля от тяхна страна. Всичко друго е чешане на клавиатура.

Така и не ми отговори консултира ли се с адвокат? Изобщо, предприе ли нещо друго освен пускането на теми тук?

# 92
Всеки се е у дома. Но това не ти дава безкрайни права.

Дава ти право да вършиш всичко, което не е престъпление или нарушаване на обществения ред.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 12:03 от Не се сърди, човече

# 93
В собствен дом можете да правите всичко.
Обаче, погледнете в НА.
Тези балкони са в някакъв%.
Защо ли?
Явяват се и като част от общи площи на сградата.
Та, размишлявайки, общото събрание може да въведе правила,
които добраномерено би трябвало да се спазват.

А, и Общината, в която е градежа би ви нарушила "правата",
с подзаконови актове.
Например такава е наредбата за обществения ред.
ПП И килотите си не мож да простреш, ако са видими.

Позволено е това, което не е забранено.
  Hug
Нормативни актове има бол.

# 94
  • София
Законово нямаш коз
Трябва индивидуален подход
Сподели нещо за тях

Имам, но процедурата е бавна и зависи дали в общината ще попадна на пушач или не. Е разбира се после идва съда. В Германия има доста решени дела в полза на ищците. Така че надежда има. Но исках да попитам други хора с подобен проблем.

Абсолютна смешка - как закона се прилага според предпочитанията на някой си.

# 95
  • София
Цитат
Пак ви казвам аз правя скара у дома под аспиратора...

Тези абсорбатори,аспиратори са голям смях.Откакто имам такъв,от тогава опушвам комшиите, грам не дърпа пушилката, затова я пускам през балкона и всички други прозорци.Преди имах едно мъничко вентилаторче в комина, нямаше дим и пушеци, сложих аспиратор, всичко си остава вътре.И да, в кухнята под него, пуснат да бучи, пека, винаги.

# 96
Примери, колкото искаш. Еднакви казуси - различни решения. Ако си юрист можеш да намериш много такива.

Последна редакция: ср, 14 авг 2019, 12:05 от Не се сърди, човече

# 97
  • София
Успех ти желая. Абсолютно неспасяем случай си Simple Smile

# 98
Имам, но процедурата е бавна...
На кой закон се опираш? Цитирай го.
В малко държави това е регулирано със закон и то важи за отделни сгради. Не искам да те разочаровам, но в останалите няма да се промени или няма да сме живи, за да го видим. Решението е да отидеш в държава в която законите те устройват.

# 99
  • Sofia, Bulgaria
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135659572
Понеже няколко пъти се поиска правилника, който е общодостъпен в интернет.
https://www.lex.bg/laws/ldoc%20/2135489147 - Закон за здравето
Къде се забранява пушенето на открити места:
Скрит текст:
Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Забранява се тютюнопушенето на следните открити обществени места:
1. прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца;
2. площадките за игра;
3. на които са организирани мероприятия за деца и ученици;
4. спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.
Към тези си добави и Вътрешният правилник на сградата.
Надявам се да отговорих на всичките ти въпроси и да ти подсказах начин следващият път като имаш такова питане, къде и как да провериш, преди да пуснеш поредната тема за нещо което те дразни неимоверно много в съседите ти.
Замърсяването от автомобилните изгорели газове е доста по-сериозен проблем от пушенето на терасата. Може улиците и паркингите около блоковете да се забранят, по този повод.
Много пъти срещнах "като живееш в блок". Ми то и в къща да живеете пак съседите шумят и палят барбекюта и пушат.
Истината е, че където и да живееш ако си сред хора има само една думичка ТЪРПИМОСТ. Както те към теб и твоите навици така и ти към тях и техните.
Имам един съвет към авторката на темата. От пуснатите ти теми, разбирам, че съседите те дразнят с доста неща. Помисли да се изнесеш извън града, на спокойно място с голям двор и отдалечени съседи. Най-добре в някоя хижа в планината, където хора около теб няма да има, за да не се дразниш, иначе ще се поболееш от толкова нерви.

# 100
Цитат
Пак ви казвам аз правя скара у дома под аспиратора...

Тези абсорбатори,аспиратори са голям смях.Откакто имам такъв,от тогава опушвам комшиите, грам не дърпа пушилката, затова я пускам през балкона и всички други прозорци.Преди имах едно мъничко вентилаторче в комина, нямаше дим и пушеци, сложих аспиратор, всичко си остава вътре.И да, в кухнята под него, пуснат да бучи, пека, винаги.

Ами за сега нямам проблем със съседите над нас. Питала съм ги и двамата, казват че нищо не се качва при тях. Едва ли ще ме лъжат, ако имат проблем, още повече, че аз ги питам.

# 101
  • Другата България
Безсмислено е всякакво цитиране на правилници, закони и други нормативни документи. Никакъв смисъл няма, случаят е неспасяем. Авторката не чете, не отговаря на въпроси /не на моите, на тях е ясно, че няма да отговори/, повтаря като мантра едно и също и това ще е докато не се заключи и тази тема. Която ще бъде последвана от друга.

# 102
Тези абсорбатори,аспиратори са голям смях.
Абсорбаторите са си "смях", но не и аспиратор,
който е правилно оразмерен и монтиран на правилното място във функционираща(профилактирана) система.

# 103
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135659572
Понеже няколко пъти се поиска правилника, който е общодостъпен в интернет.
https://www.lex.bg/laws/ldoc%20/2135489147 - Закон за здравето
Къде се забранява пушенето на открити места:
Скрит текст:
Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 2010 г., в сила от 02.06.2010 г., изм. - ДВ, бр. 40 от 2012 г., в сила от 01.06.2012 г.) Забранява се тютюнопушенето на следните открити обществени места:
1. прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца;
2. площадките за игра;
3. на които са организирани мероприятия за деца и ученици;
4. спортните обекти, летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.
Към тези си добави и Вътрешният правилник на сградата.
Надявам се да отговорих на всичките ти въпроси и да ти подсказах начин следващият път като имаш такова питане, къде и как да провериш, преди да пуснеш поредната тема за нещо което те дразни неимоверно много в съседите ти.
Замърсяването от автомобилните изгорели газове е доста по-сериозен проблем от пушенето на терасата. Може улиците и паркингите около блоковете да се забранят, по този повод.
Много пъти срещнах "като живееш в блок". Ми то и в къща да живеете пак съседите шумят и палят барбекюта и пушат.
Истината е, че където и да живееш ако си сред хора има само една думичка ТЪРПИМОСТ. Както те към теб и твоите навици така и ти към тях и техните.
Имам един съвет към авторката на темата. От пуснатите ти теми, разбирам, че съседите те дразнят с доста неща. Помисли да се изнесеш извън града, на спокойно място с голям двор и отдалечени съседи. Най-добре в някоя хижа в планината, където хора около теб няма да има, за да не се дразниш, иначе ще се поболееш от толкова нерви.

Благодаря за загрижеността
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135614516
чл.6, ал.1, т.4 и т.11

# 104
  • София
Цитат
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:
...
4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
11. спазват санитарните и хигиенните норми;

Тютюнопушенето на открита тераса на съседите от долния апартамент едва ли се включва в някоя от указаните две хипотези.

Общи условия

Активация на акаунт