Майчинство в Англия/ България

• 2 756
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте!
Имам запитване относно майчинството в Англия. Ще се радвам, ако има някоя от вас, която е била в моето положение да сподели опит. Simple Smile
 Близо 4 години живях и работих в Лондон.
С течение на времето смених работата и можах да си позволя да се прибера в България и да работя дистанционно от вкъщи за английска фирма. Съответно, здравните осигуровки ми се внасят в Англия.
Преди около 2 месеца рабрах прекрасната новина, че съм бременна.
След голямата еуфория и емоции дойде момента да се действа ( от далеко, да ти е леко, както са казали)
Според вас, мога ли да получа майчинство от Англия, като предоставя съответните документи от акушер-гинеколог(от България), потвърждаващи бременността и термина, като съответно легализирам и преведа документите на английски език?
Или, имам ли право на майчинство в България, имайки предвид, че плащам осигуровки в друга държава членка на ЕС и евентуално какви са процедурите?

Ще се радвам, ако някоя от вас сподели опит Simple Smile

Хубав ден от мен 💐

# 1
Не мога да помогна, но аз мисля, че ще може след като има внасяно по нина.
Но дали ще ви е по-изгодно майчинството в Англия? Плаща се само 9 месеца и сумата не е кой знае каква.

# 2
Здравей, Ronka12.
Благодаря за включването!
Посъветвах се със счетоводителя ми, мога да взимам майчинство от Англия на стойност около £6200 за тези 9 месеца.
Колкото до това в България, от НОИ ми казаха, че не мога да взимам майчинство, освен ако някой не ме назначи на договор в българска фирма.
Дори и това да стане, ще взимам 90% от минамалната заплата, защото последните 18 месеца стаж, които гледат, са ми в друга държава и в Бг го зачитат като минималната, а не на колко си се осигурявал в съответната държава.
С две думи, ако получа майчинство от тук, то ще е за не повече от 10 000лв за 2 години.
Друг е и въпроса, че в Англия ти се изплаща още преди да се е родило бебчето, докато в Бг нещата са доста по-сложни, с една дума ПРИКЛЮЧЕНИЕ...

# 3
Здравейте имам много важен въпрос относно майчинство ми.
Искам да родя в Англия от 3 години съм в тук, но не съм сигурна на какво майчинство имам право.
Четох из сайтове и форуми, но се обърках вече искам някои с опит да ми обясни кога и как имам право на майчинство? 2 години работех, като employed и прекъснах поради причини след това започнах, като self employed около 7 месеца, но в 5-тия месец от работа ми като self employed разбрах че съм бременна работех така до 3-тия месец защото ми се налагаше да патуваме до България имахме причина която планувахме дълго време а именно да сключим брак с партньора ми доста време се задържахме в България около 3 месеца и в момента съм в 6 месец скоро влизам в 7 преди да замина в България водех бременността ми в Англия предупредих ги, че ще ходя в България и те ми казаха, че няма проблем стига да ходя на определените седмици на прегледи и после да им ги предоставя за да видят как се е развивал плода и така, сега немога да разбера, като имам 2 години на договор и 7 месеца, като самоусигуряваща имам ли право на майчинство и кои вид майчинство този които е за self employed или?

# 4
Здравейте искам да попитам като съм бремена 21 седмица трябва да работия за един и същт работодател до 26 та седмица за да получа майчинство казаха ми за един сайт но не ми даде много инфорамация моля ви ако знаете как са нещата някой да ми каже няма ли да е проблем ако смениш работат по време на бременост ? Аз съм в Англия

Общи условия

Активация на акаунт