Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 19

• 62 023
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
А ако вечеряш само яйца с масло удължаваш фаста. Това според д-р Меркола и се нарича кетоФаст. Малко сметана ИЛИ кокосово масло в кафето не прекъсват фаста, според д-р Фънг.
И като казах д-р Фънг и без да се включвам в изварения спор точно той посочва млечни,риба и червено месо за предизвикващи инсулинов пик. И проблема е точно, че имат много протеин.
Хубавото при д-р Фънг е, че посочва И как да се уравновеси, а именно с добавяне на мазнини и фибри.
Така,  че извара с голяма салата със зехтин е едно, а 200 г само извара или кисело мляко (обичайната вечеря на много жени) е съвсем друго.

# 481
ТаняДими, и аз точно така консумирам изварата- с мазно, със салата. Със сигурност е по-добре, отколкото КМ с овесени ядки или чиста извара. Харесвам го този д-р Фънг, има доста баланс в заключенията му.
А скоро мисля пак да направя три дни на яйчен фаст.
Елора, има и книга за изтегляне, и доста инфо. Свиква се с фаста, стига да си нацелиш подходящия или комбинация някаква- а и да не прекаляваш. 16:8 е доста лесен за спазване.

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 18:31 от dolce miele

# 482
Вечерях преди час една ципура на скара с мариновани зеленчуци, които си имат доста зехтин, а вече умирам от глад. Защо така? И зверски ми се спи освен това. Закуската ми беше както всеки ден, малко плод с овче к.мляко и орехи, нямах  възможност да обядвам и минах с 50 грама микс от ядки - бадеми, лешници, кашу. Дали ми играе нещо захарта/инсулина, или просто съм си недохранена  днес? Пишете за огладняване и приспиване 2-3 часа след хранене че е лош признак, ама аз огладнях след няма и час.

# 483
TaniaDimi, така е. Аз като съм яла извара, винаги и мазнина е имало.
Чист протеин няма как да ям. Никога не съм яла само извара. Гадно ми е. Пробвала съм.
Тоест ако махна салатата,  ще е кетофаст, така ли? А ако я оставя, не.
Трудно е без салатка, трудно. Sad

dolce miele, ще чета. Много инфо има в първия пост.
Надявам се кафето с  кокос да ме държи сита, че аз хич не обичам да съм гладна  Laughing

Бледолилава, ако принципно си обядваш и този път си пропуснала, може би заради това си гладна. Може би просто си недохранена. Случва се, не се плаши. Виж утре как ще си.

# 484
Това за изварата не го знаех.
Преди време се рових за инсулиновия индекс и забелязах, че в различни сайтове са дадени различни стойности. Освен това в някои сайтове препоръчват едни храни за ИР, а в други ги отхвърлят. Ето като изварата например. За нахута също четох, че се препоръчва, а тук е писано многократно за бобовите.
Искам да ви питам яденето на високомазнинно и млечни защо е препоръчително? В книгата, която чета, пише, че млечните са си въглехидрати, а комбинацията В и М знаем, че е най-лоша. Киселото мляко например няма кой знае колко протеини. Плодове не е ли по-добре да се ядат самостоятелно или с ниско мазнинен протеин?

И още един въпрос. Моя позната си пусна КЗ и И на гладно. Захарта е 6.1, а инсулинът 4.97.
Как трябва да се интерпретират тези резултати?
Няма възможност да прави обременяване на този етап, но ще е хубаво да вземе някакви мерки докато го направи. Какво да я посъветвам да яде според вас?

За огладняването не знам колко е показателно. Аз огладнявам бързо след три яйца, ако към тях няма сирене и огромна салата. След свинска пържола също огладнявам. Трябва да е доста стабилна.
Фастове правех по едно време, но след цял ден на вода следващите дни изяждах света. Пробвах 16/8, но не мога да напасна тренировките. Не мога да тренирам на гладно. Час и нещо след тренировка също трябва да ям и някак всичко се въртеше около това ядене и гледане на часовника.
Елора, да не си стресираш организма допълнително. Сега все пак свиква без цигари.  Пробвай по-скоро да се храниш в интервал 16/8.

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 19:30 от stray cat

# 485
Бледолилава , недохранена си и не си свикнала на фаст (принудителен в твоя случай).
Точно така, Елора, махаш салатата и ето ти кетоФаст, но само 2-3 яйца и малко масло. Ако са варени яйцата е лесно без салата, но бъркани или омлет си е мъка .
Аз този номер го правя сутрин и с кафето "минават" и омлети и бъркани.
Ти не бързай. Постепенно изтегляй вечерята ИЛИ избутвай закуската, което ти е по-удобно. Свиква се. Гладът идва на вълни (не е постоянно ), пийваш вода, правиш нещо и минава до следващата вълна. Но не се мъчи и яж в момента в който вече наистина си гладна и нормална порция , не да е двойна за изпуснатото хранене.

# 486
"И още един въпрос. Моя позната си пусна КЗ и И на гладно. Захарта е 6.1, а инсулинът 4.97.
Как трябва да се интерпретират тези резултати?"

Вероятно нарушен глюкозен толеранс.

# 487
Какво значи това? Знам,че е малко насляпо, защото може инсулинът да се качва много на 60’ и 120’.
Ако не се качва обаче, как да свали захарта?
Казах канела на първо време плюс махане не обичайните В.

# 488
stray cat, млечните имат лактоза. Те вдигат всъщност инсулина. Прясното мляко е най-силно. А мазнините забавят този процес доста. Фибрите също.
Да, доста съветват, даже и в Зоната въглехидрат да се съчетава с протеин и с мазнина.
Примерно аз сега закусвам често диня със сирене.
Не че не ям и само плодове. Целта е да не огладнееш, да не предизвика голямо отделяне на инсулин. При всеки е различно, ама щом сме инсулинки и с плодовете трябва да се внимава.
Иначе на мен отдавна ми е омръзнало да гледам индекси. В началото съм получавала вместо съвет да мина на НВ, да гледам индексите. И намалих хляба, но минах на леща и пълнозърнест ориз  Joy

TaniaDimi, не знам кога ще мога да чета. Но мисля така да направя. Вечерям си към 7. Сутринта си ставам когато искам, пия си кафето с кокос, а към 17 хапвам яйца с масло. Бива ли?
То може и със салата, ама ще се опитам кетофаст да спретна.

Florale, че има много лоша ИР. Има лекари над 6 се съмняват за диабет.
Мога само да кажа, че ако са коректни, означава, че инсулина не си върши работата. КЗ е висока, инсулина е нисък и направо ми клони към диабет, но да не се изказвам толкова силно.
Най-добре обременяване да се направи. Защото може на 60 и 120 да е по-ниска кз. Има и такива случаи. Защото може нещо да е яла предишния ден,нещо да е повлияло и всъщност да са други резултатите.

# 489
Не знам в кои книги млечните са въглехидрати. В моите книги сметаната и мазните зрели сирена са мазнини и протеин , а и етикетите гледам. Става въпрос за нормални продукти, а не за обезмаслени/диетични или за тези "млекца", които наричат "млечен продукт" и са без мляко.
Елора, не бързай . Постепенно и се ръководи по тялото си. Яж си яйцата със салатата, ако си гладна . Ако не си много гладна можеш да удължиш с кетоФаст.

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 19:52 от Анонимен

# 490
  • София
Щом мина на "мила" и "драга", явно аргументите са се изчерпали. Аз не се изявявам като експерт, просто чета, чета, чета. И ще продължа да го правя. Но не от една жена в Интернет каза... Източниците, които съм дала, ако не ти говорят нещо, жалко. Ако си решила да оборваш аргументи на световни учени с това, че на английски не всичко е вярно, пак жалко. Ако четеш женско сайтове с популярна наука, още по-жалко.

И последно. Не аз казвам, че изварата не е за хора с ИР. Световно признат учен го казва Simple Smile само че аз нали "идвам" в темата ти и някак не бива да ти противореча. Те затова и четящите хора преди 2 години си тръгнаха от тук. Май ще ги последвам. А за оставащите тук с надявам да подлагат твърденията на "една жена от Интернет" Simple Smile бъдете здрави и се пазете!

Сто процента подкрепям написаното от теб. Всяка дума.
Госпожата е с нагласата "смъкнах 10 кила на собствен ход и съм готова за завеждащ ендокринологията поне в Токуда". Трудна е за четене, още по-трудна за вярване. И аз спирам нотисите за тая тема, и съм чао.

Живи и здрави, всички.

# 491
  А дали е ок за хора с ИР да пият чист зехтин, примерно вечер и/или сутрин, и ако да в какво количество. Сещам, се че зехтинът се пие за чистене за жлъчка и черен дроб. Тепърва се уча, какъв режим трябва да спазвам, и от четенето разбирам, че трябват много мазнини и ми изникна този въпрос.

# 492
От сирене до сирене има разлика, брито което купувам, например, е с 0 вгх. В 2% кисело мляко (по спомен, че в момента нямаме такова вкъщи) имаше повече вгх отколкото белтъчини...Възприемам киселото мляко като белтъчина, но не само и доста ограничавам количеството. И избирам по-маслени.
МариПоп, не точно ти трябват  "много мазнини"- трябват ти полезни мазнини (не всички видове) в подходящо количество (обикновено това е повече от стандартното в нискомазнинна диета). Никой не казва, че трябва да пиеш зехтин от бутилката. При добре овкусени салати, готвене с подходяща мазнина и ядене на месо (не филе), яйца и т. н. не е необходимо да пиеш зехтин, за да си чистиш жлъчката. Даже може и да е лоша идея. Криворазбрано високомазнинно хранене всъщност няма да ти донесе полза и ще се чудиш "защо режимът не работи". Високомазнинно означава, че висок % от калориите от храната трябва да идват от мазнини.

Последна редакция: пт, 30 авг 2019, 20:16 от dolce miele

# 493
Не знам за жлъчката и черният дроб, но зехтин така с лъжицата ще прочисти червата  Laughing

Аз фаствам - правя 48 часови от време на време. Първият едвам го издържах. Започна да ми става трудно да дишам и получих сърцебиене. Това беше сравнително в началото на режима. Следващите два пъти, нямах никакви проблеми.
Отделно съм поне до 14 часа всеки ден само на кафета с масла, чак следобяд ям две яденета в рамките на 4-6 часа. - едно основно с месо и яйца и един "десерт" заквасена сметана 30% с или без орехи и боровинки.
Ако съм навън и нямам възможност нито да ям, нитода пия кафе, си гладувам, но гладът е съвсем поносим и обикновено в рамките на половин час изчезва.
Откакто съм на режим, не съм имала случаи да "умирам от глад".

п.п. да похваля мама, вече е 78кг. Стартира от 92 ноември месец.

# 494
Нещо много загрубя тона на някои в темата, така че дори пропуснах немалко постове. Не съм адвокат на Елора, но тя е от малкото, които успяха дотолкова да си подобрят началните резултати (при нея кошмарни) и спря лекарствата, които в даден момент почнаха да предизвикват сериозни хипогликемии.
Много е лесно да нахлуват в темата и да твърдите, че сте прави. Колко годишен ви е опита с борбата на ИР?
По повод на храненето, моят доста богат опит показва следното - някои толерират плодове и овесени ядки, при мене мене овесените ядки и по-сладките плодове са кошмар! Но за сметка на това понякога похапвам картофи без проблем. Не говоря до килограми и хипогликемии, а за жестоко прилошаване, което може май само да се обясни само с изхвърляне на инсулина до ужасни нива.
За сметка на това нямам проблеми с млечните (почти само добре узряло бяло качествено саламурено сирене).
Така че всеки сам трябва да оцени как му действат отделните типове въглехидрати. При мене има непоносимост към фруктоза, но нямам никакви проблеми с лактозата и понасям известно количество скорбяла от картофите.

Общи условия

Активация на акаунт