Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Помощ!!! Въпрос за ФМИ

 • 1 557
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 12
Имам въпрос.. За специалността софтуерно инженерство трябва ли да излизаме с матура по математика задължително. На кратко съм с матура по английски, но искам да кандидатсвам в ФМИ. Какви изпити трябва да държа. Може ли да вляза само с матура по математика. Надявам се някой да отговори. Благодаря предварително

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 780
Погледна ли в сайта на университета?Там обикновено е написано за коя специалност с какво се кандидатства.

# 2
 • Мнения: 860
Тази година се е кандидатствало с ИЗПИТ по математика. Предполагам, че и догодина ще е така, но все пак трябва да се изчака до началото на следващата година, когато ще си обявят правилника.
В сайта им пише: "Приемът в тази степен за обучение се извършва въз основа на Правилник, който се приема всяка година от Академичния Съвет на СУ и се публикува на Уеб портала на СУ (около месец Март). В този Правилник се уточняват стъпките, сроковете, необходимите документи и такси и всякакви други детайли."

# 3
 • Добрич
 • Мнения: 780
Сега прочетох на сайта на ФМИ на СУ (дано за него питаш),че се кандидатства с изпит по математика 1 и 2.Мат.1 е същия формат като матурата.
Сега предполагам,че ако си бил/ла с матура по математика те освобождават от Мат.1 и държиш Мат 2.При тебе обаче трябва да са и двете.

# 4
 • Мнения: 107
Всяка година е възможно да има промени в условията, както тази година вдигнаха коефициента на матурата и математика I от 2 на 2,5 , но предполагам, че няма да има някаква драстична промяна за следващата кандидатстудентска кампания.

Тази година изпитите бяха 2:
Математика I - форматът ѝ е като на матурата, но е с малко по-завишена трудност, т.е. добра подготовка за изпита би било решаването на примерни матури и задължително на третите модули, както и комбинирането с базисни задачи от профилирана подготовка по математика(т.е. второ равнище за гимназиите). Умножава се по 2,5.
Математика II - 8 задачи с трудност профилирана подготовка. За тях се изисква усилено решаване на конкретни типове задачи, които обикновено дават на изпитите. Умножава се по 3.

Възможно е да се кандидатства с матура, като тя се умножава отново с коефициент 2,5. Не е задължително да държиш ДЗИ по математика, за да кандидатстваш, дори в някои случаи е за предпочитане да се държи ДЗИ по друг предмет, за да не се разваля оценката от дипломата(при посочен втори ДЗИ математика задължително се взима оценката от ДЗИ, независимо дали е по-висока, или по-ниска от оценката ти от ЗП в дипломата). Ако си достатъчно уверена в знанията си и смяташ, че ДЗИ за теб няма да е проблем, тогава се подготви добре и се яви, ако имаш съмнения обаче, се застраховай с ДЗИ по английски език и се яви на четирите изпита(двата предварителни и двата редовни) и нека успехът бъде с теб!

# 5
 • Мнения: 12
Благодаря ви много за отговорите. Ще се подготвя за приемните изпити по математика. Дано се справя добре наистина искам да вляза в СУ.

# 6
 • Мнения: 15
Миналата година тегловните коефициенти бяха 3.0 за мат.II и 2.0 за мат.I, което означаваше, че ако имаш 6.0 на мат.I бала се равняваше на 4.0 на мат.II (което е много висока оценка за задачи, които се изучават само в МГ и специализираните курсове в СУ).
Тази година коефициентите ги промениха на 3.0 / 2.5, като дадоха възможност на кандидати без тези познания да влязат в ИТ специалностите. Това означаваше, че ако имаш 4.80 на мат.I (или матура) бала се равнява на 4.00 на мат.II. И все пак не забравяйте, че както и да си влязал в ИТ специалностите, не можеш да избегнеш сложната математика през курса на обучение. Програмирането не е използване на вече създадени игри. Програмирането е 60% математика. На Балканския п-ов най-много математика се учи във ФМИ - направете си хубаво сметката дали учите математиката с желание или по задължение! В Информатика има студенти, които влачат изпити още от първия семестър. Влизането е трудно, излизането още по-трудно.

# 7
 • София
 • Мнения: 110
Оказа се, че матурата по математика е безсмислена за ФМИ - само ти намалява бала. Взимат оценката от матурата, ако е математика или оценката от дипломата, ако си се явил на друга матура. А вероятността да изкараш 6 на матурата, колкото може би имаш от учебните години, е много малка.
Препоръчвам подготвителните курсове към самия факултет.
Успех! 

# 8
 • Мнения: 1
Аз съм първи курс във ФМИ със специалност Софтуерно инженерство. Учих в езикова гимназия и следователно подготовката ми в училище не беше много добра. Явявах се на Матвматика 1 два пъти, но кандидатствах с матура. Въпреки че имах 5,98 на матурата и имах почти максималния бал, който дава Математика 1, бях една от последните приети. Софтуерно инженерство е специалността с един от най-високите балове, така че си помисли дали да държиш матура математика, тъй като си е риск, ако не изкараш 6,00. Препоръчвам ти да пробваш със задачите от Математика 2.

# 9
 • Мнения: 26
Здравей, помниш ли какви бяха минималните балове  за софтуерно инженерство миналата година?

Общи условия

Активация на акаунт