Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 авг. 2019, 15:16 ч.

Организиране на семейния бюджет

  • 28 154
  • 626
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 2 152
Не знам кой и защо реши да слага пълна тъждественост между "евтино" и "пълно с нишесте" и пр. От известно време гледам състава и си купувам понякога за мен плодови пюрета. На Ганчев имат малко нишесте и захар, но и много скъпи имат пълнители. На Слънчо са ми фаворит, особено плодови - няма нишесте, няма добавки. Въобще няма връзка с цената. Отварям напосоки зеленчуково пюре на Хип - съдържа рапично масло. Не съм сигурна, че е най-доброто за бебе. Имайте предвид, че за много стоки се плаща и голяма надценка за марката.

Както например едно време в магазините на Био фреш (български производител от Пловдив) си купувах за 15 лв. крем за лице, произвеждан иначе за френска марка. В онлайн магазина на френската марка същият надминаваше 30 евро.
Това важи за всяка стока - плащане за марка, вместо за качество.

# 616
  • София
  • Мнения: 8 539
Не излиза ли много по- евтино да се правят пюретата у дома?

# 617
  • Мнения: 1 720
Не излиза ли много по- евтино да се правят пюретата у дома?
Излиза, но не може да се осигури достатъчно разнообразие. Няма никакъв смисъл да се купуват пюрета от картоф, морков, тиква (ако е сезона), ябълка, круша. Само че, като захранваш с месо,  например пащърнак със заешко/ пуешко и др. такива, е трудно да си направиш сам. Освен това, децата изяждат в началото по половин бурканче и е досадно да правиш 3-4 различни неща в малки количества в един ден.

Последна редакция: пн, 07 окт 2019, 15:36 от TafTaf

# 618
  • София
  • Мнения: 8 539
Ясно, схванах, мерси Simple Smile

# 619
  • нейде там, където ....
  • Мнения: 4 790
Не излиза ли много по- евтино да се правят пюретата у дома?
Излиза, но не може да се осигури достатъчно разнообразие. Нява.никакъв смисъл да се купуват пюрета от картоф, морков, тиква (ако е сезона), ябълка, круша. Само че, като захранваш с месо,  например пащърнак със заешко/ пуешко и др. такива е трудно да си направиш сам. Освен това, децата изяждат в началото по половин бурканче и е досадно да правиш 3-4 различни неща в малки количества в един ден.

Може да се направят за 3-4 дни наведнъж. Например, на пара се сваряват 5-6-7+ зеленчука, според наличието и предпочитанията. Смесват се в различни комбинации, пасират се и се сипва горещото пюре в бурканчета (масло, сирене/извара и др. също се добавят, според възрастта на бебето и желанието на родителя). Като изстинат могат да се приберат в хладилник. Най-малките бурканчета от горчица са много удобни за началото. Месото може да се свари отделно и да се направи с консистенция на пастет. Част от него отива в бебешките пюрета, а остатъкът може да се оползотвори и от големите.
Когато позволява, може да се пасира малко от храната на възрастните, преди да се подправи, с картоф/ориз или друго за сгъстяване, ако има нужда.

# 620
  • София
  • Мнения: 10 089
Може да се готви за повече от веднъж и после - във фризера или стерилизирано за бъдещи периоди.

# 621
  • София
  • Мнения: 1 991
Аз с първото бях голям ентусиаст, правех, замаразявах и пр. Обаче то злоядо говедото, не искаше да яде. Почнах купешки и тях не ги ядеше. ПОсле я записах на кухня и нея не ядеше. Като се роди малкия нямах никакво време да правя (породени деца, кое от кое по-ревливо), та директно си карахме на купешки. И по-евтини съм купувала и по-скъпи, следях състава. Има нелоши като състав на bebevita и от DM.

# 622
  • Мнения: 45
Аз до голяма степен правех пюретата сама и гледах да го комбинирам с готвенето - каквито зеленчуци използвам за пюрето, такива и за някаква манджичка за нас. Месо взимах от един био-магазин до нас и винаги ползвах една част за пюре, другата част за готвене за мен и мъжа ми.

# 623
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 7 912
Моето диване беше супер злоядо. Никакви пюрета освен плодови за десерт не ядеше. Направо на кухня минахме на времето и не съм се занимавала. Това е егати и пипкавата работа и отнема много време.

# 624
  • Мнения: 17 412
И аз рядко купувах пюрета, основно за навън, иначе правех у нас! Кеф ми беше, ама и моята си ядеше така хубаво с кеф да буташ лъжицата в устата! Помня, че пасирах месо с малко бульон и във формата за лед замразявах, и всеки ден вадех по едно две кубчета! Simple Smile

# 625
  • Мнения: 31 717
То пък голяма работа като не е яло пащърнак, елда и други нетипични.
Аз също си правех сама пюрета, нищо ѝ няма на дъщеря ми.
А аз и до ден днешен не съм яла пащърнак. Нямам и намерение.

# 626
  • София
  • Мнения: 1 239
Тези пюрета понякога се доближават до цена на обедно меню за възрастен, пълно безумие е. Сумарно съм купила 20-тина бурканчета в много крайни случаи като навърши година, дори мега мързел като мен може да сготви за дете на годинка. Пасирано месо във форми за лед, няколко зеленчука, ориз/елда/други екзотики, нищо особено не беше като усилие.
След домашните манджи пюретата нямаха никакъв успех с моя син, плюеше ги като за световно. Явно има разлика и във вкуса.

Общи условия

Активация на акаунт