Организиране на семейния бюджет

• 36 898
  • 633
  •   1
Отговори
# 600
И аз няма претенции, нашата е с добър език, беше на рецепция в Созопол...! Сега стартира 2 курс...!
Рей, възхищавам се на голямото ти семейство! Аз не бих могла да се справя!

# 601
  • София
Да, то си е изцяло мое предпочитание и виждане (за сервитьорстването). Не обичам да обикалям около хората и някакви дъртаци да ме оглеждат. Характер Simple Smile

# 602
  • София
Скрит текст:
Покрай разходите за бебе - зависи как решите да го гледате. Зави ми се свят като влязох два пъти в големи магазини за бебешки неща. Нямах си и представа колко много дрънкулки могат да се вземат за бебе, и то повечето според мен напълно излишни.

Креватчето го взехме на промоция, ново - излезе ми само малко по-скъпо от тези по обявите на старо. Количка и столче за кола - пак ново ще взема, просто не искам от непознати, да не знам как са ползвани, здрави ли са, удряни ли са и пр. Чаршафи и разни текстилни - не са кой знае какъв разход. Дрешки също. Компенсирала съм ги, защото и без това за себе си дрехи и обувки почти не съм купувала от зимата насам. Но се наложи да забързам ремонта и отидоха доста пари - пак щяха да отидат, вероятно в по-разтеглен срок.

Нямах против да взема от някой познати, но се наложи да купя нови за 0-3 месеца. Просто така се получи, че познатите ми или с второ дете, или с по-големи все момичета и все в розово могат да ми дадат, което не ми върши работа. Но без робуване на марки, плюс, че в големите хипер-бебешки вериги абсолютно същите дрешки ги гледах доста по-скъпи, отколкото в малките магазинчета, откъдето ги купих. А и колкото са по-натруфени, толкова са по-скъпи, съотвено вероятността да са дразнещи от апликации, бродерии и пр. се увеличава, тъй че няма смисъл да давам пари за това. Бели пелени например ми се вижда далеч по-разумно, отколкото да вземам някакви шаренки, които може и да са красиви, но не знам каква боя са ползвали.
Относително е дали ще трябва да се купува мляко или ще се кърми - това се предвижда трудно. През бременността ми паднаха рязко други разходи - за дрехи, за пътувания, работех основно от вкъщи. Голям разход си е, ако искате проследяване и раждане в скъпа частна клиника. Или ако се ходи "за всеки случай" да се проследява при двама лекари.

Бебето може без много неща, но пак зависи какво ще се случи. При първото дете на приятеля ми точно здравословните разходи са били огромно перо, а тях няма как да ги планираш с точност. Детето на брат му е било бебе в трудно за финансите на мама и тате време, изкарало е със стара количка, с почти изцяло ползвани вече неща, на квартира, с кошарка за игра вместо легло и с майка, която е следила и раждала само по здравна каса, без да плати нищо. Живо и здраво е, стъпили са си на краката.

Нещо, на което бих посъветвала да не се разчита - че някой непременно ще ти дава дрешки и принадлежности. Може и да даде, може и да не даде. Ето, едни приятели можеха да ни дадат, но жената забременя отново Simple Smile

Вчера си поръчах нови очила и ако в оптиката не ми бяха казали - нямаше да се сетя, че е по-добре да не са най-скъпите стъкла, понеже не се знае с бебе колко време ще оцелеят. Та, такива разни дреболии има, които трудно ще планираш.
Може да искаш най-скъпите пюрета само, а може бебето да е доволно и на българските, то оценява на вкус, не на цена.
Ами не е баш така, евтините пюрета са със захар и нишесте примерно и за мен не ок да се дава зарахар и н-те на бебе. Вероятно има и си палмово масло. После ама то има проблем с кг - ами ще има. Та понякога скъпите неща си имат причина да са скъпи и не са за подценяване.

# 603
  • София
Бебето няма как да разбере дали харесва българските пюрета, ако не му бъдат дадени. С тази захар естествено, че ще ги харесват.
Не съм давала български заради състава и възможното превишение на нитрати (по наше бебешко време имаше не един случай на изтеглени от магазинната мрежа партиди по тази причина). Купувах Семпер и някои на Хип. През почивните дни, когато не сме били по пътищата и имах време да готвя, давах домашни, но през седмицата нямах време, тъй като се върнах на работа и не исках да занимавам с приготвяне на бебешки пюрета моята майка, а по-късно и детегледачката.
На мнение съм, че ако бюджетът е ограничен, по-добре да се правят домашни бебешки пюрета, отколкото да се купуват евтини с неподходящ състав.

Последна редакция: сб, 05 окт 2019, 12:58 от nati_nat

# 604
  • София
Лошото е, че за някои мами водещото при избор на пюре е цената, а не състава, както и при дрехитте. После ми обясняват - ама то няма нужда от скъпи пюрета - няма, да, ако има кой да прави домашни. Свиването на бюджет за мен си има определени граници.

# 605
Най- доброто решение за пюретата е да не се купуват такива.
Малкия си син го изгледах изцяло на домашно приготвени изцедени сокове ,пюрета ,кисели и всичко ,което е за ядене.
Има толкова книги с рецепти.
Иван Звездев по едно време всяка седмица излъчваше един ден с приготвяне на бебешка кухня.
Един единствен път му купих пюре ,защото не носих и той изобщо не го яде.
Това какво ще яде детето зависи изцяло от вас.
Нито веднъж не му купих каша или разни от сорта.
Когато порасне ,искате не искате ,детето ви ще си купува боклуци.
Но докато порасне ,можете да контролирате това.
Първо излиза много изгодно за бюджета и второ яде здравословна храна.

# 606
Аз нямам лоши спомени от българските пюрета. Чела съм етикетите и всичко си беше ОК. Само ми беше чудно какви гадости (от моя гледна точка) се слагат вътре, а децата ги ядат. Например пюре от риба, тиква и патладжан (не гарантирам, че точно това е била комбинацията).
Що се отнася до нитратите - в много чужбини това изобщо не е параметър за контрол и затова ако на етикета не пише за нитрати това нищо не значи.

# 607
  • София
Аз нямам лоши спомени от българските пюрета. Чела съм етикетите и всичко си беше ОК.
Скрит текст:
Само ми беше чудно какви гадости (от моя гледна точка) се слагат вътре, а децата ги ядат. Например пюре от риба, тиква и патладжан (не гарантирам, че точно това е била комбинацията).
Що се отнася до нитратите - в много чужбини това изобщо не е параметър за контрол и затова ако на етикета не пише за нитрати това нищо не значи.
Ами прочети на сегашните евтини - захар и нишесте.People BabyHands Thumbsdown

# 608
Евтини или български? Аз писах, понеже усетих намек за тъждественост между двете. А евтинджос предполагам има и вносни. Както и не всички български са зле. На времето почти всички пюрета бяха за износ и трудно оставаше за местния пазар. Та не ще да си били толкова лоши.

# 609
  • София
Прочетох етикетите на Ганчев. Всички са с нишесте и сухо мляко.

# 610
  • София
По-евтино и много по-полезно е да се правят домашни храни за бебетата. Никога не ми е било трудно, докато готвя за нас, да сваря и пасирам някой плод или зеленчук. Понякога ми е било по-лесно, отколкото да ходя да купувам готови. Особено при лошо време навън.

# 611
Прочетох етикетите на Ганчев. Всички са с нишесте и сухо мляко.

Пуснах едно търсене в Гугъл и пропуснах всичко, което започваше с "евтини" и производни. Първото без такива е това по-долу. Отворих го и никъде не видях нишесте и захар. Има си списък на съставките и навсякъде, където става дума за захар и сло се уточнава, че това са естествените захари и соли съсъдржащи се в продуктите. Нямам забележки на пръв поглед. И съм сигурна, че има и други такива. Има ги и другите, защото има търсене на евтино, разбира се, но нещата се делята на качествени и не, а не на български и качествени.

http://slantcho.com/produkt-kategoria/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D … D0%B5%D1%82%D0%B0

Съгласна съм с това, че готвенето си е най-добре, но след време на човек му се приисква разнообразие. А да сготвя пюре от елда, телешко и спанак (примерно) едва ли ще ми е много удобно.

# 612
  • София
Специално елда, телешко и спанак не е трудно. Особено в количество за едно бебе, което е такова, че увира бързо, не иска запръжки, подправки, не виждам нищо трудно, освен необходимостта от по-често стоене на печката. За тях разнообразието на менюто не е приоритет, а захранването.
Много по-трудно е да се готви за възрастни, но и това не отнема повече от 10-15 мин. за подготовка на продуктите. После си се готви само. И понеже темата е за бюджета, ако купиш по-голямо количество елда, телешко и спанак и го разделиш за цялото семейство, на цената на няколко готови бурканчета, може да ядете всички вкъщи и то няколко пъти, когато семейството не е голямо.

# 613
Черна станция ,за целта си купих тенджера под налягане и кошница за нея.
Това което си спомням като комбинации горе- долу беше следното...
Картоф ,морков ,Сирене и броколи ,Елда и сирене /елдата става страшно бързо и в обикновена тенджера/ ,червена леща ,зелен боб с картоф и моркови.
Отделно купувах парче телешко и го мелеха на място на кайма.
На мен лично не ми представляваше трудност да готвя пюре ,кисел на бебето и отделно за нас ,плюс сутрешните му закуски.
Спомням си ,че на бебето готвех отделно по 3 неща за деня ,а на нас отделно.
Но с тенджера под налягане ,не отнема кой знае какво време.
Имах време за всичко ,да изляза с бебо на дълги разходки ,да готвя ,да шетам и т.н. Дори мога да кажа ,че имах доста свободно време за себе си.
Дори можех да чета книга /изчетох много книги ,докато бях в майчинство/ ,да дремя в скоро създадения тогава фейсбук и какво ли още не.
Има едно но обаче и това но е ,че обичам да готвя. 🥰

# 614
  • София
Пуснах едно търсене в Гугъл и пропуснах всичко, което започваше с "евтини" и производни.
Скрит текст:
Първото без такива е това по-долу. Отворих го и никъде не видях нишесте и захар. Има си списък на съставките и навсякъде, където става дума за захар и сло се уточнава, че това са естествените захари и соли съсъдржащи се в продуктите. Нямам забележки на пръв поглед. И съм сигурна, че има и други такива. Има ги и другите, защото има търсене на евтино, разбира се, но нещата се делята на качествени и не, а не на български и качествени.

http://slantcho.com/produkt-kategoria/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D … D0%B5%D1%82%D0%B0

Съгласна съм с това, че готвенето си е най-добре, но след време на човек му се приисква разнообразие. А да сготвя пюре от елда, телешко и спанак (примерно) едва ли ще ми е много удобно.
Е да де, ама приказката тръгна от изказване за евтини пюрета и че бебето оценявало на вкус, а не на цена - ами реално - евтините със захар и сухо мляко са доста предпочитани на вкус от бебета и не случайно е така, но пък не са ок като състав за тях.

Общи условия

Активация на акаунт