Организиране на семейния бюджет

• 36 970
  • 633
  •   1
Отговори
# 150
  • В заешката дупка
Има едно всеизвестно правило, че в периоди на инфлация икономически по-изгодно е да се взимат кредити, вместо да се спестява за някаква покупка. И това се доказва с прости математически изчисления.

Нито има такова правило, нито се изчислява толкова просто. Зависи от конкретните стойности на определени показатели и други фактори, които правят изчесленията не толкова прости, и заключенията за икономическата изгодност не толкова категорични.

# 151
Ние сме със сравнително високи приходи, но въпреки всичко не съм спряла да правя разчет на парите през годините.
Е , сега , не отделяме по 40хил. месечно за домакинството , но колкото и пари да имам няма да се разхарча толкоз.

Винаги съм виждала смисъл в това човек да знае къде си харчи парите , но аз примерно не запомням всеки един разход през годините и не се наемам.

Всеки сам решава дали да прави бюджет или не.
За мен като цяло хората , със сходни доходи и нужди (на тези , които не водят бюджет) , които бюджетират ,винаги успяват да оптимизират харчовете , да пренасочат парите си по-правилно и някак да си позволят една идея повече от тези, които не следят къде и какво се плаща..

# 152
Не забелязах някой да е започнал да говори за инвестиции, все за разходи върви темата - за различни видове разходи.  И в темата едва ли пишат хора, които отделят за домакински харчове по 40 000 лева месечно, за да се дава такъв пример.
Ако някой не изпитва нужда да бюджетира и да контролира разходите си, да не го прави. Но да не изкарва хората с необходимата финансова култура бедни и мизерстващи и да не дава неадекватни примери в опит да ги убеди, че е безсмислено да контролират и оптимизират разходите си..

Ами ако не е за инвестиции, а само за разходите, се получава баш това, за което писах - ако разходите за ежедневните харчове са доста по-малки от приходите, няма какво да се води толкова колко месо и колко масло е купено. А ако темата е за пълното "осчетоводяване" на приходите, тогава вече идват и инвестициите.

Като видях това 200 000 не ми хрумна, че е месечно, а го приех за годишно, респективно тези 40 000 са пак годишно. Пояснявам за да има разбиране.

И най-накрая, никого не съм изкарала беден и мизерстващ, това си си го въобразила. За сметка на това ти изкарваш тези, които не си водят сметка колко хляба са купили, че са без финансова култура...

# 153
  • някъде в орбита...
А темата не е за финансите, а за месечния бюджет.
Не по врат, а по шия. Финанси не е синоним на инвестиции, "осчетоводяване" на приходи (защо са кавичките?) не води след себе си автоматично инвестиции, и бюджет не означава ограничаване.
И ако някой го ръчка въпроса колко месо и масло консумира на месец или година, в пълното си право е ако иска и инвентар да си води.

# 154
  • София
ЧеКа, всеобщо правило е, че инфлацията изяжда спестяванията и работи в полза на длъжниците. И сметките са лесни: днес ти трябват 20 хил. за да купиш нещо, кредитен калкулатор ти изчислява (ти дори нищо не смяташ), колко ще върнеш на банката, ако го изплащаш за 5 години. После смяташ тези 20 хил. при някакъв процент годишна инфлация (2-3 %) колко ще се обезценят, и се вижда, че след 5 години за да купиш нещото, което сега струва 20 хил., ти трябват повече пари от тези, които ще върнеш на банката. Наистина не на всички стоки цените растат с еднакви темпове, но правилото е валидно. Да не говорим, че в някои случаи покупката днес води до намаляване на други разходи в бъдеще  (например слагане на изолация и смяна на дограма намалява разходите за отопление), с което се компенсират частично или изцяло лихвите по кредита. За жилищен кредит пък съвсем да не говорим - не само, че парите, които ще върнете на банката ако с кредит за 20 години си купите жилище днес, са по-малко, отколкото ще трябва да спестите за същото жилище на цената му след 20 години, но ще трябва да заделите и още толкова, за да си плащате наема за тези 20 години.
Черна станция, говорим за месечен бюджет, затова реших, че цитираните от тебе 40 хил. са месечно. А ти сега как стигна до заключението, че щом се "осчетоводяват" (и на мене не ми е ясно защо има кавички) приходи в бюджета, това значи инвестиции ? Приходи не е равнозначно на инвестиции, в приходите от работна заплата, и въобще в приходите от труд, къде точно виждаш инвестиции ? Няколко човека вече обясниха каква е целта на бюджета и тя не е да се види колко месо, масло и хляб са купени ..

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 02:31 от nati_nat

# 155
  • София
Определено е така. Наложи се да купим нов климатик на изплащане. Малко преди това имахме парите, обаче нямахме нужда от нов климатик. До края на годината ще го изплатим. А сметката за ток вече е надолу.

Храната расте. Но от храна няма да пестя. Гледам промоциите, но ако няма промоция, а нещо ми се яде, ще си взема.

20 000 са 100 месеца по 200 лв, ако спестяваме. Осем години и половина! Че преди 8 г .... давахме 10 лв за храна на ден, сега са 30. Значи 20000 тогава са 60000 днес. Та какво бих спестила? Едно нищо!

# 156
  • Русе

20 000 са 100 месеца по 200 лв, ако спестяваме. Осем години и половина! Че преди 8 г .... давахме 10 лв за храна на ден, сега са 30. Значи 20000 тогава са 60000 днес. Та какво бих спестила? Едно нищо!

По същата логика спестяваме колкото да стигнат за поредното нещо което трябва да осъществим в рамките на година, година и малко.

Иска ми се още да заделим за старини но колкото по-вече чета по въпроса, толкова по-вече се отчайвам Sad

# 157
  • София
За старини - имот за под наем или някаква подобна инвестиция в бизнес. Нещо, което да движи парите, да не стоят.
Защото, даже в евро да са, ще се обезценят след 20 г.

# 158
  • София
deede, благодаря за линка, който си пуснала към приложението за телефон Money Manager. Страхотно е и спестява всички неудобства от водене на бюджет в ексел. За ексел-а не всяка вечер мога да отворя компютъра, после се събира доста за въвеждане и отнема време. С това приложение за секунди въвеждаш на момента, когато плащаш за нещо и категориите разходи определяш каквито ти трябват на тебе.

# 159
OK, явно имаме различно виждане за темата, явно аз съм малцинство и затова се оттеглям  Peace

А кавичките на осчетоводяване са, понеже физическите лица не водят счетоводство , респективно не осчетоводяват. Нанасянето в таблици е принципно същото, но не е счетоводство.

# 160
Радвам се, че ти харесва nati_nat . За това е темата, да сме си полезни. Наистина ми е много удобно и на мен, не отнема време, има много категории(и могат да се редактират),графики, и още и още. Ако все пак искаш и си свикнала с Ексел, можеш да извлечеш такъв файл за желан от теб период. Често пускат актуализации и добавят много екстри за допълнително улеснение. Мале каква реклама му спретнах, могат да ме вземат на работа направо. Joy
П.п. има и приставка за началният екран, така не е нужно да влизаш в приложението, за да въведеш разход или приход. И става още по-бързо.
п.п.п. Пробвала съм доста такива приложения, но това ми се стори най-функционално, и не е орязана безплатната версия. При другите трябва да се плати за да се ползват всички функции.

# 161
  • София
deede, и експорта в ексел тествах 😀 И той е много полезен. Ако в поле Content въвеждаш вида продукт, защото няма смисъл за всеки отделен продукт да имаш подкатегория (ще трябват хиляди подкатегории, което приложението едва ли ще позволи),  то после в екселския файл с филтър на това поле Content много ясно се вижда за какви точно продукти колко пари отиват, което е добра база за оптимизация. И въвеждането на инфо в това поле е улеснено с автоматично поддържане на списък за избор от веднъж въведените продукти.
Наистина е добро, препоръчвам го.

# 162
Аз не следя абсолютно всяка покупка, не ползвам приложения и не записвам до стотинка. Даже до лев не записвам. Правила съм го за кратко, колкото да видя защо разходите ми са високи. Тогава съм си определила, че еди-кой си разход е за нещо излишно и просто не го повтарям.

Много по-полезно ми е да си имам общ, генерален бюджет за разпределяне - да знам, че Х сума ще ми трябва за кредита, за инвестиция, за сметки, за храна трябва да се вместя в У лв., за по-голяма покупка или ремонт да заделя Х лв. С останалото покривам неналежащи разходи.

А това, че ако някой си записва всичко и си води точни сметки, значи е по-грамотен финансово и се справя по-добре - нищо подобно не е сигурно. Имах съквартирантка, записваше постоянно всяка похарчена стотинка, буквално едно кафе или дъвка да си купи, веднага в тетрадката (тогава нямаше приложения и ексела беше основно за ползване в работа). Правеше си и прогнозни за следващия месец. Е, това момиче години наред не помръдна финансово към по-добро. Само се вторачваше в разходи и гледаше да ги намалява, не изкара шофьорска книжка, защото било разход, не искаше да учи - курс, квалификация, четене..., защото през това време можела да работи и да изкарва пари, за отношението й към малкото мъже, които проявяваха интерес към нея да не говорим.

# 163
Не ми се налага да разпределям каквото и да било и да си цепя стотинката. Но аз и по начало не харча много защото ми е безсмислено да обикалям магазини без конкретна цел или нужда. Тръгна ли иначе, аз съм редкопръста и склонна към безсмислени харчове за кеф. Та се познавам и съм намерила начин да се контролирам.
Преди, когато имах финансови затруднения пак не съм правила бюджети. Принципа ми е първо да платя сметки и неща, които трябва да се платят и после с остатъка все намирам начин да се вместя в него. Много рядко съм се чувствала притисната финансово, но това са случаи когато наистина съм нямала и 50ст за кафе с приятелки или за хляб. Имам вроден усет да боравя с пари и не ми изисква никакви усилия - колкото и малко да имам ще оцелея, просто трябва все пак да е малко, а не съвсем нищо. Иначе който го няма този усет винаги може да си прави месечни разчети и разпределяне на бюджет и да не забравя задължително да пуска по нещо в отделна сметка За всеки случай.

# 164
  • София
Vessela, зависи от целта. Като въведем за какво точно дъщеря ми харчи джобните си пари, веднага се вижда колко пари месечно й отиват за кока-кола. Тази напитка не се толерира у дома, но иди се разправяй с тинейджър. Сега обаче й се показва колко от парите й отиват за нещо вредно, от което след време ще има и неблагоприятни здравословни последици, и й се дава алтернатива ако желае с тези пари на всеки 3-4 месеца да си купува нещо, което й е по-важно - например да добави още един чифт обувки или дреха към тези, които така или иначе ние й купуваме (тя сега е в такъв период, че разнообразието на обувки и тоалети й е най-важно, след време ще е друго ...). Така формираме наченки на лична финансова култура и у нея.
Или за някои неща, които не сме си забранили, но си определяме някакви лимити. Как да следя приближаването до лимита, ако не по този начин, с детайлен бюджет ? Със сигурност не искам да се тормозя и калкулирам наум за кой от лимитираните разходи кога наближаваме лимита.
Приятелката ти, за която говориш е някаква крайност, не е универсален пример за социално поведение, благосъстояние и приоритети на хора, които си водят по-детайлни бюджети.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 15:11 от nati_nat

Общи условия

Активация на акаунт