Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 авг. 2019, 18:00 ч.

ДарК ... #2 ...Sic Mundus Creatus Est

 • 1 500
 • 134
 •   1
Отговори
# 30
 • Berlin
 • Мнения: 9 204
На мен и в университета ми го обясняваха + съответните уравнения, ама ... 😄

# 31
 • Мнения: 29 632
Да, като ги пишете тия неща, донякъде ги разбирам. След което веднага ги забравям.

# 32
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Някой викат, че Мързел всъщност не го мързяло, ми си останал на Земята, за да не пропусне Игра на Тронове и ДарК. hahaha


И сега най-интересното е, че когато Пътешественикът се върне на Земята, ще бъде по-млад от Мързела.Ако Пътешественик отиде на посещение на извънземните, които живеят на някаква планета на 15 светлинни години от Земята, и се движи със скорост, почти равна на тази на светлината, когато се върне, нещата ще стоят по следния начин:Защото за всяка година, която Пътешественик прекарва в пътуване в космоса, за Мързел ще минават 7 години на Земята да си гледа серЯли.И сега основният въпрос е, защо, по дяволите, става така.

Тук ще има маааааалко теория.

Едно време, когато Айнщайн се е чудел, какво да прави, или, по-скоро, вместо да ходи по баровете, е решавал някакви уравнения, измислил т.нар. Специална теория на относителността.


Сега, първото нещо, което трябва да се съобрази тук, е, че когато нещо се движи с много голяма скорост, неговата маса се увеличава, т.е. един вид, тежи повече. Пътешественик преживява т.нар. забавяне на времето в Космоса, а самото забавяне е относително към това на Земята, т.е. неговото време ще тече по-бавно от това на Мързела.

Времето е пластично. Във Вселената не съществува универсално време. Времето не е абсолютно, а тече по-бавно там, където гравитацията е по-голяма. Т.е., ако отидем за известно време на някоя по-голяма планета, т.е. с по-голяма гравитация, там часовниците ще тик-так-ат по-бавно.

И понеже, движейки се с голяма скорост, масата става огромна, времето започва да тече по-бавно.


В една черна дупка, например, където гравитацията е безкрайна величина, времето спира. А сигурно покрай черната дупка, времето тече толковааааа бавно, че ако някой мине покрай хоризонта на черната дупка, и се върне на Земята, неговите деца и внуци може вече да са се споминали, а той да си е още млад-зелен.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 21:22 от Eleonora_27

# 33
 • Мнения: 15 261
Това пътуване във времето ми изглежда инцидентно, подобно на това, което се извършва през човешкия живот Simple Smile

# 34
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Да, това с близнаците, всъщност е някакво квази-пътуване във времето. Не е истинско. От гледна точка на Пътешесвеник е нещо като пътуване във Времето, защото той, връщайки се на Земята, ще попадне в бъдещето, т.е. на Земята може да са минали и 200 години, а за него само 2 години, еле ако е бил някъде близо до Черна дупка:

# 35
 • Мнения: 15 261
Точно като във филма Интерстелар Simple Smile

# 36
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Точно като във филма Интерстелар Simple Smile

Да, Нолан е използвал точно тази теория в Интерстелар.

Това на практика означава, че ако някой от нас падне в Черна Дупка, времето за него ще спре от гледна точка на някой, който е извън Черната Дупка (егати ...).

Но пък сега, момичета, се сещам, за ония, дето прекарват години в Космическите станции. Ми те би трябвало да остаряват много бързо, нали?


Освен това, в повечето истории с пътуване в космоса, това нещо не се съблюдава. Т.е. не се отчита това, че времето на онези, които пътуват с космически кораби, ще тече по различен начин, от времето на онези, които остават на планетите, което, от своя страна, означава, че ще остаряват по съвсем различен начин.


Принципно, предположението е, че в Черната Дупка времето спира, а така също ... времето спира тогава, когато се движим със скорост, равна на тази на светлината, защото едва ли не ... масата ни става безкрайна величина.

Сега тука бааааааааавно ... Времето спира, тогава когато се движим със скорост, равна на тази на светлината ..., което означава (поне логически), че, ако се движим със скорост, по-голяма от тази на светлината, времето ще се върне назад.


С една дума, дори да си нямаме Червеева дупка (най-добре да си имаме де ...), можем да се върнем назад във времето, ако има начин за няколко наши минути да се движим със скорост, по-висока от тази на светлината.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 19:07 от Eleonora_27

# 37
 • Мнения: 29 632
Това как се връзва с Дарк? С прохода примерно. Или с момчетата. Или това са просто официални теории за пътуване във времето

# 38
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Проходът е Червеева дупка Grinning

Това са абсолютно официални теории за пътуване във времето, съобразени с разни уравнения и изчисления ... и дори с някои експерименти, свързани с изобретяването на атомния часовник.


Проблемът е, че, за да задвижим нещо, което има някаква маса, и да го приведем в движение със скорост, по-голяма от тази на светлината (, което, според Айнщайн, е невъзможно), ще ни трябва огромно огромно количество енергия.


Ами как тогава???

Остава ни да огънем време-пространството по някакъв начин. Ама как?


И сега пак следва малко теория тука ... пак Айнщайн, но не Специалната теория на относителността, а другата теория - Обща теория на относителността:P.S. Забелязвам, че, поради някакви неведоми за мен причини, пиша Ейнщайн вместо Айнщан, за което се моля да ме извините.


Тъййййй ... Според Общата Теория за Относителността, гравитацията не е нищо друго, освен геометрия на пространство-времето.

Има едно нещо, което се нарича Цилиндър на Типлър ... Това е Хипотетичната Машина на Времето на Айнщайн.

Идеята е, че тоя цилиндър се върти толкова бързо, че огъва пространство-времето ... и ни връща в миналото (или ни праща в бъдещето).

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 21:25 от Eleonora_27

# 39
 • Мнения: 29 632
Прохода е червеева дупка, ок, а енергията идва от радиоактивните отпадъци, АЕЦ или там каквото е
Тогава момчетата какво са, експеримента с близнаците ли?

# 40
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Прохода е червеева дупка, ок, а енергията идва от радиоактивните отпадъци, АЕЦ или там каквото е
Тогава момчетата какво са, експеримента с близнаците ли?

Ще стигнем дотам.

Това с близнаците бе само пледоария ... за това, доколко е теоретизирано пътуването във времето, и доколко е фантастика от книгите и сериалите. Излиза, че си има стабилни теории за пътуването във времето.


Стигнахме до Цилиндъра на Типлер, който трябва да се върти толкова бързо, че да прати обектите, които са около него в друго време:Защото всъщност тоя цилиндър огъва простанство-времето чрез въртенето си. Защото създава гравитация (въртене с много висока скорост), която, както казахме, представлява геометрията на пространство-времето.


Както споменахме по-рано, Хокинг е разбрал, че, за да бачка тоя цилиндър и за да ни прати в друго време, той трябва да е много много дълъг, или пък ..., ще ни трябва в допълнение и материя, която има негативна маса.

Коя материя има негативна маса?Още по-гадното е, че дори да пробием Червеева дупка, тя ще е нестабилна ... И за да я стабилизираме, пак ще ни трябва материя с негативна маса / енергия.

С една дума ... все стигаме до нуждата от материята с негативна енергия. Откъдето и да го подхванем ...

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 19:40 от Eleonora_27

# 41
 • Мнения: 15 261
Нещо като антиматерия ли?

# 42
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Нещо като антиматерия ли?

Jep ... тъмна материя, черна материя ... Това ни трябва. Защото има негативна енергия.

# 43
 • Мнения: 29 632
Във варелите значи антиматерия ли има, или просто гориво за "пещерата". А сферата в дупка ли, или антиматерия

# 44
 • Чужбина
 • Мнения: 9 348
Във варелите значи антиматерия ли има, или просто гориво за "пещерата". А сферата в дупка ли, или антиматерия

Това е въпросът.

И това са сравнително нови открития във физиката. Има нещо, което са го нарекли dark fluid (тъмна течност) във физиката. То има отрицателна енергия. Може сценаристите това да взели за сценария.

Ще го разконспирираме. Но като цяло, сценарият е съобразен с теорията. Не е някаква измислица-премислица.


Аз сега се замислих, че във Вселената 85% от материята била тъмна материя. Представяте ли си, за какво фиаско на времето става въпрос - напред-назад ... напред-назад ... hahaha hahaha hahaha

А сферата в дупка ли, или антиматерия
В момента ми е мъгла разликата м/у тъмна материя, антиматерия, тъмна течност ...

Ще потърся инфо ...


Накрая италианският квантов физик Карло Ровели ще се окаже прав ..., че нямало такова чудо като минало, настояще и бъдеще ... и че всичко се случвало едновременно.

Последна редакция: пт, 23 авг 2019, 20:04 от Eleonora_27

Общи условия

Активация на акаунт