Токсична майка

• 6 022
  • 85
  •   1
Отговори
# 75
Причините, поради които не са били "положени финансови усилия", са различни в различните случаи. Тук изложената от автора такава е крайно неизвинителна, според направеното описание. Мека съм в изказа.
Дори по закон никой не е задължен да издържа здрави-прави хора, които просто не желаят да работят и имат и имущество, на това отгоре. А законът е одържавяване на справедливостта и морала.
Да, не е морално да се издържат паразити, направо е негатив за обществото като цяло. Паразитът утре няма да има пари за лекар и пенсия. Тогава всички ние ще трябва да му плащаме поне социална такава и социални помощи. Откъде-накъде?
Всеки е длъжен поне за себе си да се грижи, когато е здравословно в кондиция. И ако не го прави си е негова работа. Тая жена дори не си търси работа.
Чети, бе жена, човекът го е написал какво прави.
...
Идеята е внукът да помага на дядо си, който е очевидно човек в нужда. Но на здрава-права майка, която просто я мързи - не, на нея не следва да се помага.
...
Какви очи, не съм обсъждала 200 лв., защото това е несериозно - за един са много, за друг - малко.
Лично за мен са нищо и не е в сумата въпросът, но не бих ги дала на паразитиращ индивид, за да продължи да паразитира.  Вече писах какво бих направила - ще обгрижа директно дядото с асистент и лекарства и това е.
Чета, жено, обаче няма да има оправия. Асистент няма да му дадат на дядото,внукът освен да си плати на човек да го гледа, което няма да му струва по-малко. Гледането на стар човек варира от 30 до 100 лева на ден. Асистент от държавата се дава на малки деца с увреждания или жив труп с връзки. Просто съм реалист, сори🙂

# 76
Човекът въобще не целИ да се плюе по майка му. Участващите в темата - също.
Търси съвети как да се оттърве от негативното й влияние върху него, а то е определено такова, така, че да не му е съвестно поне за дядото, към когото той очевидно питае положителни чувства.
Твоята намеса е неадекватна точно за това, защото тя представя друга гледна точка /което принципно не е зле/, но върху доста различна ситуация от тази на автора /което вече обезсмился намесата ти/.
...
Вече писах, че на асистента се плаща - да се "наеме" не значи да му работи за без пари. Не четеш, очевидно.
Глупости. В малки населени места и според часовете, с които асистентът е зает /те рядко са 24 часа/, плащането е в рамките на 20-50 лв., като 50 са за цял ден. Ако се наеме човек за месец, му се дава заплата. За малко населено място тя не е висока. "Държавата" предоставя асистент не само когато ковчегът е до вратата. Авторът не е писал подробности колко е болен този дядо и какъв % инвалидност има призната, както и от колко и какви грижи се нуждае, така че е безсмислено да се гадае. А за помощ - ще помогне на него колкото може. То и по закон е така - има си лимити.

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 16:05 от Judy

# 77
Човекът въобще не целИ да се плюе по майка му. Участващите в темата - също.
Търси съвети как да се оттърве от негативното й влияние върху него, а то е определено такова, така, че да не му е съвестно поне за дядото, към когото той очевидно питае положителни чувства.
Твоята намеса е неадекватна точно за това, защото тя представя друга гледна точка /което принципно не е зле/, но върху доста различна ситуация от тази на автора /което вече обезсмился намесата ти/.
Щом съм се намесила, явно съм разпознала майка си по постъпката в разказа му.Предполага се по дефолт,разписвала съм се и в темата за токсичните хора. Тази жена има просто липса на елементарни умения за справяне с живота, токсичност не виждам.

# 78
За страничния наблюдател между твоята и неговата ситуация няма много общо. Затова ти репликират хората.
Не се натискай да се даваш за пример. Или направо пиши медал ли да ти дадем или нещо друго, че да се приключва и да си кара темата по същество след това.
Жената е крайно време да се вземе в ръце и да си научи основните уроци, които очевидно не е научила навреме. За ненуачени уроци се пишат двойки, не се издържа ненаучилият се до живот.
Ако ти имаш мераци да издържаш такъв - твоя си воля. Но това не е нито законово, нито морално задължение на никой човек, вкл. и на обществото като цяло.

# 79
За страничния наблюдател между твоята и неговата ситуация няма много общо. Затова ти репликират хората.
Не се натискай да се даваш за пример. Или направо пиши медал ли да ти дадем или нещо друго, че да се приключва и да си кара темата по същество след това.
Жената е крайно време да се вземе в ръце и да си научи основните уроци, които очевидно не е научила навреме. За ненуачени уроци се пишат двойки, не се издържа човек до живот.
Даммм, не приемаш мнения различно от твоето.Уроци на хора одавна над 7 год? Какво конкретно ще посъветваш да направи автора освен мрънкане, развяване на пръст и самосъжаление.
Хората не виждам да ми репликират😁но със сигурност моето мнение ще ги подразни.

# 80
Че то твоето мнение, както се писа десетина пъти, е различно и касае друга ситуация и други предпоставки - какво да го "приемам" или да не го "приемам", като няма връзка с поставения въпрос от автора за неговата ситуация. Дори няма да го обсъждам, защото е, както писах, неадекватно за случая. Никъде не съм писала, че е неадекватно изобщо. Може да си е добро, за твоята си ситуация. За тази - определено не.
Толкоз от мен, мисля, че за единадесети път няма смисъл да пиша същото. Не вдяваш.

# 81

Avinchi, опитай се да не ставаш герой в чужд роман. Твоята ситуация няма нищо общо /май станаха 12 пъти повторенията?/ със ситуацията на темата.
Искаш одобрение на постъпката си? Отвори си тема за аплодисментите.

# 82
Мне, не търся удобрение, нито аплодисменти,нито пък имам за цел да отместя темата, напротив. По-горе, бях попитана в качеството си на каква коментирам и отговорих конкретно.Толкова и от мен, че стана спам.

# 83
Мне, не търся удобрение, нито аплодисменти,нито пък имам за цел да отместя темата, напротив. По-горе, бях попитана в качеството си на каква коментирам и отговорих конкретно.Толкова и от мен, че стана спам.

Май не сме те питали точно това.
Smiley
Тук всеки обсъжда и пише в качеството си на човек - участник във форум.
И всеки има право да пише като такъв.
На друго ти обърнахме внимание.

# 84
  • София
Че какво общо има вашата ситуация - грижа за неработоспособни възрастни хора, с проблема на автора с неговата млада 45-годишна майка, която нито е болна, нито нещо я спира да работи и да полага грижи за собствения си баща и която пазарува второстепенни неща, вмещо стоки от първа необходимост, въпреки оскъдните си финанси и висене на врата на собственото й дете?

Общото е, че дядото е на 90, има заболявания и изисква непрекъсната грижа. Т. е., майката също не може да работи.
Което не извинява прахосничеството.

# 85
Ми той авторът поради тази й "особеност" се чуди какво да прави. Ако не беше тя, нямаше да я има и темата. Той щеше да помага колкото  може, тя щеше да полага също усилия, колкото може и той нямаше да се чувствата така, както се чувства. За което очевидно има основание.
Понеже да помагаш на нуждаещ се и той сам да си помага е едно, но да помагаш и той да си купува втори телевизор, при наличие на вече един работещ, да си седи вкъщи на компютъра и да си клати краката  - доста по-различно е. Да цедиш собствения си син и да откажеш сам да помогнеш: "Също така потърсих вариант как тя да взима повече пари и да се регистрира като асистент на дядо ми, но тя отказва каквито и да е съвети.",  "да дава на месец по 300 лева за цигари и кафета."  си е направо подигравка с усилията му.
Като е от този модел, нямаш гаранции, че и по 1000 лв. месечно да налееш, а момчето едва ли има такива пари, те ще идат по предназначение.
А да се налита като досадна муха на тоя човек, който пише: "Искам да помогна по друг начин, но тя отказва съвети. Бих помагал на драго сърце само да видя че тя наистина се опитва да направи нещо с живота си. Да драпа да се измъкне от тази ситуация. Но това не е така - тя прекарва цял ден вкъщи лежейки на лап топа си, вместо да проучва дори варианти за надомна или почасова работа.", като се твърди, че мрънка и има за цел да обижда майка си /или че кара другите да я обиждат, което не е вярно/, е нелепо, меко казано.
Лично аз съм убедена, че тукашните кандидати за медал реално няма да тръгнат да наливат средства в бездънна яма и да напояват пясъка в пустинята с детска кофичка за плаж, ползвайки собствените си ограничени наличности вода.
...
Скрит текст:
Имам ситуация, наистина подобна на зададената, с две жени, които бяха същите "хубавици" - синът плащаше какво ли не - телефон на майка си, дърва за зимата, газова бутилка, лекарства, храна - бая пари нариваше всеки месец. Туй хубаво, ама цъфна и младата му работоспособна сестра, майката, апропо, също не е нещо болна, легнаха двете - ни една не работи, само викат "Дай!". Да, ама човек е Дайчо наивний до време, все му иде акълът някога. Предложи им той да се регистрират поне за помощи за отопление като социално слаби. Ония - не, то било излагация. Точно това бе капакът, който го отказа да помага повече, като доля догоре масло в огъня и накара да възври, кипне и прелее и без друго справедливия му гняв.
Ами писна му, оряза си ги накрая и си вдигна дирмите. Да правят каквото щат!
Здрав прав човек да увисне на чужд врат и дори да не иска да опита сам да облекчи положението на тоя, дето го влачи - това ако не е глупост, не знам как да го нарека. Сам да си орежеш клона, на който седиш, си е глупост и нищо друго. Когато човек почне да има нездрави щения и претенции и не се усети, къде е границата на допустимото, рано или късно му иде коледата. 

Последна редакция: пн, 11 ное 2019, 16:12 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт