Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2019, 15:16 ч.

Медицина стъпка по стъпка

 • 810
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 173
Здравейте,
Може ли да ме ориентирате малко повече в тази специалност от гл.т. колко години се учи, каква диплома се получава (общопрактикуващ лекар?), кога започва търсете на работа, какви са заплатите на млад лекар, колкото и да е относително, има ли работа, кога се прави специализация, всеки ли може да направи специализация, колко години е специализацията, може ли да се практикува в чужбина (ЕС) и всичко, което прецените, че може да ми е от полза. Става въпрос за младеж, който много иска да учи медицина, но то е на база на филми основно, затова искам да вкарам малко реализъм в главата му. Целта не ми е да го откажа, но поне да има представа с какво се захваща, къде може да работи, колко има да учи и т.н.
Извинявам се за лаишките въпроси, но съм много далече от медицината.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 617
Медицина се учи 6,5 год. Излизаш лекар без специалност. Теоретично можеш да работиш всичко - например като ординатор в болница, под надзора на лекар със специалност, по-трудно в извънболнична помощ. Друг е въпросът дали ще те вземат без специалност и без никакъв опит, но при този глад за лекари е много вероятно да те вземат.
За специализация всяка година се обявяват места и се кандидатства. Ако те приемат специализираш 3 до 5 години, според специалността. През това време получаваш 2 минимални заплати на месец. Поне в момента е така. До тогава може да го променят още 100 пъти. Можеш едновременно да специализираш и да работиш на друго място, повечето места го позволяват като време.
Като вземеш специалност, ако работиш в болница започваш с около 1000 лв и според града, болницата и специалността вървиш нагоре, там разликите са много големи, не мога да кажа таван. В извънболнична помощ печелиш колкото си изкараш, т.е. колкото пациенти имаш. Повечето лекари работят на поне 2 места.
За чужбина нищо не мога да кажа.

# 2
 • Мнения: 1 173
Много благодаря
Ако младият лекар няма специалност, каква е началната (ориентировъчна) заплата?
Накратко-младите лекари нямат проблем да си намерят работа, ако не  ги интересува толкова заплащането?

# 3
 • Мнения: 964
Като начинаещ лекар няма как да получава висока заплата. Работа за лекари все повече ще има в България.

# 4
 • Мнения: 1 173
Питам, защото не бих искала като родител да го издържам до 35-тата му година.  Какво значи невисока заплата за София и за млад лекар?
Специализациите и конкурсите за тях-връзкарство ли е или по-добрият наистина побеждава? (В повечето случаи имам предвид, има ли шанс човек без роднини, контакти и тн., само на база знанията си)

# 5
 • Мнения: 224
Медицината е страхотна специалност .Бих се радвала на ваше място ,а не да разколебавам.Ако има желание ,може да работи и като студент.Не е задължително да го издържате до 35.По време на специализацията ще получава заплата .Стига да го иска ,не виждам причина да го разколебавате .Лекари винаги ще са нужни.Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 173
Не го разколебавам, но не го и окуражавам. Искам да има малко по-реален поглед върху нещата, защоо не всеки лекар е д-р Хаус, не всеки адвокат живее като в книгите на Гришам и не всеки полицай е като в Хаваи 5-0.
А и за себе си исках да знам какво горе-долу го чака като завърши, живот и здраве.

# 7
 • Мнения: 13 525
По време на следването трудно би се издържал сам. Има хора, които вземат стипендии и/или работят като санитари в болниците, но тези средства няма да стигат. Доколкото знам, учебниците са доста скъпи, ученето е много и сложно.
Като специализант смятам, че ще може да се издържа, ако живее по-скромно.

Зависи и каква специалност ще избере. Като цяло не им е лесно, дават дежурства, на повикване и т.н.
И после цял живот трябва да си поддържа и опреснява знанията, което, разбира се, е валидно за всяка професия, ако искаш да си добър специалист. Възможно е и след завършването да помисли за емигриране. Познавам двама лекари /хирург и очен лекар/, които са в чужбина при много добри условия и няма да се върнат.

Виждам по лентичката ти, че е на 15 г. Сега е моментът за курсове по биология и химия. Английският също трябва да му е отличен. Доста от литературата е на английски.

# 8
 • Мнения: 1 173
Той ще бъде 9 клас. Не е ли рано за курсове по биология и химия отсега?
Да, по време на следването ще го издържаме, живот и здраве, но трябва да дойде момент, в който да започне да разчита само на себе си.
За английския нямам притеснения.

# 9
 • Мнения: 13 525
Всъщност не съм сигурна дали е рано. Може да се разровите в интернет, за да видите от кога започват. Мисля, че минимум две години по-рано. Нищо не пречи да си чете отсега по тези предмети дори и без курсове.

# 10
 • София
 • Мнения: 829
Курсове или уроци-от края на 10 търсите и започвате 11 клас.Така има 2 години подготовка.Дъщеря ми толкова се готви и е приета .Успех

# 11
 • Мнения: 1 173
Курсове или уроци-от края на 10 търсите и започвате 11 клас.Така има 2 години подготовка.Дъщеря ми толкова се готви и е приета .Успех

Поздравления!
Ако сте в София, къде се готви дъщеря Ви?
Какви са цените на уроците/курсовете?

# 12
 • София
 • Мнения: 829
Писах ви на лично

# 13
 • Мнения: 139
Наистина е рано от сега да се започват курсове и уроци. Да си чете уроците за училище, за да са му сигурни 6-ците по биология и химия в дипломата, защото са част от балообразуването.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 9 617
До 35 едва ли, но до към 28-30 се подгответе поне да му помагате, ако не изцяло да го издържате. Млад лекар без специалност взема между 600 и 900 лв в София. В провинцията не знам. Много е различно на различните места.
Докато учи може да работи като санитар в 1 и 2 курс, после като сестра на 1/2 длъжност, но това са не повече от 300-400 лв на месец. Трудно ще работи друго учейки медицина. Докато специализира също.
За подготовка за кандидатстудентски изпити му трябват минимум 2 год, така че започвайте да се ориентирате.
Изпитите за специализация не са връзкарство. Всеки може да се класира. Разбира се, за различните специалности напливът е различен и съответно се влиза по-лесно или по-трудно, но не е невъзможно. Има специалности, за които местата са повече от кандидатите.

Общи условия

Активация на акаунт