Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 авг. 2019, 15:16 ч.

Медицина стъпка по стъпка

 • 833
 • 22
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 225
Две години са достатъчни за подготовка .На мен поне ми бяха достатъчно .Повече от това е безмислено.При това ходех само на химия.Биологията сама си я научих.

# 16
 • София
 • Мнения: 3 422
Дъщеря ми е лекар, но завърши в чужбина, така че на голяма част от зададените въпроси не мога да отговоря.
Но имах същите притеснения относно професионалния й избор, фен е на Анатомията на Грей. Simple Smile
Помолих нашия ЛЛ да я вземе за 2 седмици през лятната ваканция като помощник в кабинета, за да са сблъска челно с реалността. Беше доста полезно и отрезвяващо, но не се отказа от  желанието си да следва медицина.
Успех!

# 17
 • Мнения: 424
Не бързайте с уроците още.
Сегашните 10класници (ако не бъркам) са по новата учебна програма с матури след 10 клас. Изчакайте първо информация от училището и от съответните университети - тези оценки от първи гимназиален етап ще влизат ли в балообразуването за Медицина, от кои класове, ще искат ли оценки от втори гимназиален етап.
Това важи не само за медицина. Изобщо побъркаха децата с тези промени.

Плюс това, че сега и учебниците са различни. Вероятно за вашият випуск може да сменят форматите на изпитите по химия и биология. Нищо не е ясно на този етап.

# 18
 • Мнения: 1 180
Дъщеря ми е лекар, но завърши в чужбина, така че на голяма част от зададените въпроси не мога да отговоря.
Но имах същите притеснения относно професионалния й избор, фен е на Анатомията на Грей. Simple Smile
Помолих нашия ЛЛ да я вземе за 2 седмици през лятната ваканция като помощник в кабинета, за да са сблъска челно с реалността. Беше доста полезно и отрезвяващо, но не се отказа от  желанието си да следва медицина.
Успех!


А как стана това с личния лекар? Официално ли или просто седеше в кабинета?

# 19
 • София
 • Мнения: 3 422
Неофициално, помагаше в административните дейности и само наблюдаваше. ЛЛ ни е много близка.

# 20
 • Мнения: 2
Здравей,
аз съм майка на две студентки по медицина. Едната е трета година, а другата сега ще бъде първа година. Не ми се мисли как ще ги издържам, но ще направя всичко възможно да завършат.
До колкото знам от каката обучението е шест години, след това трябва да имаш някакъв стаж и може да кандидатстваш специализация, като се явяваш на конкурс за обявени места и специалности. Пътят за децата ни, а и за нас родителите не е лек, но вярвам, че ще си заслужава. Със сигурност знам , че първата и втората година нямаш възможност да работиш, защото ученето е много. След втората година може да се работи или като санитар, или в аптека, като в аптеката заплатата не е съвсем лоша. Не се притеснявайте, няма да го издържате до 35 годишнина, може би финансово може да се наложи да го подпомагате, но той като завърши ще работи на една не лоша заплата. Ако сте от провинцията, може да изкара стажа в местната болница и така ще спестите пари от храна и жилище, а вече като специализира ще получава и заплата/поне аз така си обяснявам нещата/. ако има желание не го разубеждавайте, медицината е призвание, а не печелбарство. много зависи какви са мотивите му да учи Simple Smile

# 21
 • Мнения: 1 817
А фишът на стар лекар със специалност изглежда така::

(кат.пенсия:3) (За облагане:1139.83)
Възнаграждение м.Август.2019 г (раб.дни:22)
 Основна заплата 1000.00                                   Данък общ доход 113.98
 Допл.прод.работа% 26.00% 260.00                   ПКБ - лично 0.40% 5.29
.Бърза мед.помощ / 30.00                                    Лична вн.'Пенсии' 6.58% 85.67
 СБКМ / 20.00                                                          Лична вн.'Общо з 1.400% 18.51
 Храна / 12.00                                                          Чл.вн.БЛС 8.00
                                                                                                  .Лична вноска-ЗОК 3.20% 42.30
                                                                                                   Лична вн.-соц.раз 6.58% 1.32
                                                                                                   Лична вн.УНИ_ФОН 2.200% 29.08
Дебитни карти др.банки 1017.85

# 22
 • Мнения: 3
Няма да е лесно, но ако момчето е достатъчно мотивирано и знае защо учи медицина, си заслужава. Може да изкарва пари и докато следва-стипендии, работа в някои частни болници. След като завърши идва по-трудната част, ще му трябва подпомагане, но, както някой беше написал преди мен, може и на две места да се работи временно, да се съчетаят графиците. Медицината е дълъг път, призвание, само то може да създаде един лекар. Прекрасно е, че проявява интерес от сега. Рано е според мен за уроци, тъй като е само девети клас, засега може да си чете за удоволствие и последните две години от гимназията да се готви. Плюс това може и да си промени мнението до тогава. Трябва да знае, че за да се реализира и за да си върши работата качествено ще му трябва много упоритост и отдаденост, да влага сърцето си. Така ще има и доволни пациенти. Ще я има и другата страна на монетата, но ако е влюбен в идеята да помага, ще има мигове на щастие, заради които си струва всичко.

Общи условия

Активация на акаунт