Колко пари харчите на месец за храна

• 95 993
  • 2 236
  •   2
Отговори
# 1 695
Тва с хормоните са  оправдания. Ако е от хормони, защо едно време имаше по едно пълничко момиче в клас, а сега е масово. Хормоните са същите.

За съжаление не са същите, храната не е същата, която ядяхме и ние .. Но виж хранене и спорт наистина е истината!
Едно време не можеше да си вземеш дюнер и пица от заведение срещу училището. Влизаш в стола или ядеш сандвич от вкъщи.
В стола порциона беше съобразен с възрастта. Сладкишите бяха рядкост, защото струваха пари. Аз харесвах само една паста, която струваше 39ст, колкото един хляб.. та не си я позволявах рядко.

Имаше някакъв режим на хранене и почивка, а сега това при младите просто липсва и още по-зле ако някой си носи храна е обект на присмех
Не знам, аз явно съм била в някакво изключение на у-ще.

Продаваха всякакви милинки, банички с мая, козуначени кифли,  банички, пастички, кренвиршки в лавката в у-ще, а около у-ще на 2мин разстояние имаше заведения за палачинки, гофрети, сандвичи грил, катми и сладкарница с торти и пасти.

Пред самото у-ще продаваха на сергия всякаки меденки, вафли и подобни, а точно зад у-щето имаше частна малка сладкарница будка където продаваха захарни петлета и карамелизирани ябълки.

В самото у-ще имаше и заведение на у-щето с бози, сокове, сладкиши, кафе и безалкохолни. Малко по настрани на 5мин вървене пеш бяха други кафета с кроасани и прочие.
Масово не се ядеше на стола, а се купуваха от тези неща всеки ден.

Имахме 1-2 по-пълни деца в класа.
Аз бях слаба и висока винаги, а не спортувах, четях си по цял ден  и летата спях през деня, а вечер четях.

# 1 696
Ми не, не си единтвената, по-скоро авторката на твърдението е единствена хем аз съм и наборка.

# 1 697
Идеализиране на миналото Wink Аз съм +50 годишна и помня как в лафката се продаваха кифли с мармалад, кифли осморки, козуначени кифли, банички... да не ти разказвам колко хляб с лютеница и колко обикновени вафли сме издумкали... И пак да имаше, да нямаше по 1-2 дебели деца в клас. Просто растяхме на улицата и по цял ден имаше някакви игри, 5, 6 или 7 часа търчане са си сериозна активност.
Вярно е това. Аз гоня 50-те и помня същото. Но мисля, че има и нещо друго. Голяма част от храната, която се продава масово в момента не е точно храна. По-скоро е нещо като фураж за хора. И този фураж яко прецаква обмяната на веществата, че и други здравословни проблеми докарва.

# 1 698
Има истина в това, сега се измислиха много консерванти основно и заместващи продукти (палмово масло) , но и някога не е било здравословен рай. Нитрати никога не са се контролирали, нито в зеленчуците, нито в колбасите, захарта не се жалеше (един компот има 5 супени лъжици с връх захар), бялото брашно, свинската мас, маргаринът...

# 1 699
Има истина в това, сега се измислиха много консерванти основно и заместващи продукти (палмово масло) , но и някога не е било здравословен рай. Нитрати никога не са се контролирали, нито в зеленчуците, нито в колбасите, захарта не се жалеше (един компот има 5 супени лъжици с връх захар), бялото брашно, свинската мас, маргаринът...
Именно.
Просто сега се купуват друг тип боклучави храни, не по-малко вредни от тези на предишното поколение.

# 1 700
Навремето не се мислеше толкова за вредата от торове, храни, съставки. Бабите по селата хвърляха амониева селитра в градините и се раваха на богата реколта. Между друго и сега се тори, защото иначе трябва да се купува - а това в магазина също не е гледано само с вода и слънце.
За храната - ако помните, важното беше една рецепта да е питателна - не ще щадяха яйца, захар, масло, не се брояха калории. Сега с лесния достъп до всякаква храна и с обездвижването вече се гледат други неща. Аз съм писала, че сега правя компоти без захар, но помня времето на лъжиците с връх Simple Smile

# 1 701
Оооо да, компотите си бяха класика. Яко захар и никаква полезна стойност, но домашно Simple Smile. Маргарин не сме яли, защото баща ми беше по завъртените неща и само масло, зехтин и олио ползвахме.

Но наистина не сме яли такива количества като сега, особено месо.

# 1 702
Навремето не се мислеше толкова за вредата от торове, храни, съставки. Бабите по селата хвърляха амониева селитра в градините и се раваха на богата реколта. Между друго и сега се тори, защото иначе трябва да се купува - а това в магазина също не е гледано само с вода и слънце.
За храната - ако помните, важното беше една рецепта да е питателна - не ще щадяха яйца, захар, масло, не се брояха калории. Сега с лесния достъп до всякаква храна и с обездвижването вече се гледат други неща. Аз съм писала, че сега правя компоти без захар, но помня времето на лъжиците с връх Simple Smile
Да, помним.
Амониева селитра, син камък и какво ли още не.

Консервираните храни бяха на почит цяла есен/зима, а компотите, сладката и захарта се сипеха щедро във всичко.
Онзи ден детето ме питаше дали в Б-я ще има още този десерт, който опита там- мелба  и аз усмихнато й обясних, че мелбата и киселото мляко със сладка и орехи е най-популярният десерт в ресторантите и няма шанс да го няма. Simple Smile Също както бозата и мазните вкусни банички, палачинки с шоколад и  мекици Simple Smile

# 1 703
Синия камък е най-безвредния от повечето препарати с които се пръскат плодове и зеленчуци.Ние пръскаме домата с пр мляко и йод.

# 1 704
  • Буркина Фасо
преди се пръскаше за да си предпазиш продукцията.
сега се пръска за да създаваш продукт. топнат отлежалото месо в някакви разтвори и ние го ядем
със съзнанието, че е от току-що заклано животно.
преди произвеждаха колкото ще им е нужно от сезон до сезон. сега се произвежда много , но се и изхвърля
много. трудът ти отива "на вятъра".

# 1 705
  • Между гори и планини
И аз пръскам с бордолезов разтвор - вар и син камък. Иначе нищо няма да ядем. Торила съм миналата година с оборска тор и още се гърбя да плевя като луда, но имам позната, при това лекар, която пръска с хербициди срещу плевели и сади там, после си го яде. И съседа тори с амониева силитра, аз се каня да си правя мая с вода, но като гледам всичко цъфти и няма нужда. С тежка химия съм пръскала само неща срещу вредители, които не ядем - рози, храсти и др. Дори жасмините ми бяха пълни с въшки , но като видях ларвите на калинките и светулките и ги оставих. Сега са чисти.

# 1 706
Синият камък има карантинен срок 7 дни.
Има биопрепарати с карантинен срок 1-2 дни на доста прилични цени

По другата тема - има голяма разлика между тестяното и компотите от миналото и сегашните всевъзможни обработени храни в един дюнер и вафла. Отделно модифицираната молекула на глутена, която успява да премине през червата и да ни нанася автоимунни вреди.
Храненето на баба ми и дядо ми си беше високовъглехидратно - един хляб на деня заминаваше, сега хлябът е един за седмицата основно на закуска...

# 1 707
  • Буркина Фасо
баба ти и дедо ти бъхтаха на полето. ако бяха в офиса си един хляб също би им стигнал за седмица. Laughing

# 1 708
Хайде сега! Не всички баби и дядовци са бъхтали на полето.

# 1 709
Бъхтането на нивата сме го приключили преди 4-ри поколения. Дядо ми беше данъчен инспектор, брат му лекар,  а баща им е бил полицай.
Жените също с образование и професии, без прабаба ми, тя е била просто домакиня..

И понеже всички обясняват как са се прехранвали с тестяно и преди 30г, остава въпросът - защо сега сме дебели, а тогава не са били

Общи условия

Активация на акаунт