Колко пари харчите на месец за храна

• 95 971
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 620
Точно почвах да пиша и аз за млякото - купувам фермерско сурово мляко веднъж в седмицата няколко литра/1,20/л/ и си квася. Хем по-вкусно, знаеш кво има вътре Wink, а и излиза по-евтино. От същия производител - уникален кашкавал за 13лв/кг, извара за 3,60кг, масло-17лв/кг и сирене за 8-9лв/кг.
Та може да се купува качествена храна и без да е безумно скъпа. Зависи какво и откъде се купува. Simple Smile
Сподели за млякото от къде, моля Simple Smile Бутилки ти ли си носиш или са наляти (това най-много ме спира да купувам мляко по този начин...)

# 1 621
  • Пловдив
Това е един от тези мобилните млекомати. Всеки ден от седмицата са на различно място в града. Конкретно за този -в събота е срещу Кауфланд на Брезовско, а в сряда - на пазарчето в Гагарин. Имат бутилки, но може и да си носиш твои.

# 1 622
Взимала съм от такива млекомати два пъти, не бих повторила. Доста е далеч от хубаво мляко, който е ял истинско домашно ще направи веднага разлика. Взимаме от много години от един човек от едно село до Самоков. Да, но до преди ковид беше 1,60 лв. плюс пътя до Младост. Но е чудесно мляко.
Според мен не се прави разлика между термините. Това, че някой е плеснал "фермерско" нищо не означава. Лошото е, че не знаеш какво има вътре и можеш само да се надяваш. Хващала съм и издънки на произеодитрли. Тези продукти, които са надеждни, са супер цифра. Чат-пат има по нещо приемливо (например взимам супер телешко от ферма. Но истинска, не някой дядо така да ми твърди). Иначе се научиха да праскат яки цени на "селските" продукти.

# 1 623
  • София
Млечни продукти ядем всеки ден. Кога повече, кога по-малко. Киселото мляко почти винаги остава само за таратор. Кашкавал се яде много малко, предимно за закуска. А сиренето се хапва, като мезе след вечеря или пък за закуска, от време на време се прави и шопска салата.
Не мисля, че супите не са достатъчно хранителни. Всичко зависи от самата супа.
Купуваме си само зехтин елтравърджин от по 5 л., но не от хипермаркет, а от клиент на ММ, който отглежда маслини в Гърция. Купуваме и когато се връщаме от там. Това ни стига за много време. Не го използваме за готвени неща, защото съм чела, че екстравърджин става канцерогенен при топлинна обработка.
А относно месото, не съм усетила нужда от това, да се храним почти непрестанно с него. Дори напротив-усетила съм вредата му, най-вече когато е под печена форма.
Като цяло не си теглим белтъчини, въглехидрати и т.н. и сме здрави, като бикове. Много рядко ни хваща нещо повече от настинка. Около Нова Година всички ни пипна за около месец един остър бронхит. Лекарката беше изненадана.😀

# 1 624
  • ...живея на последния етаж...
Никога не съм смятала колко се харчи вкъщи за храна, сега сериозно се замислих с тези 50 лв. седмично. Кафето екстра ли е, защото на мен ми е закуската. 6 лв. кафе  плюс 2 литра мляко, толкова изпиваме двамата с мъжа ми седмично - 9лв.Поне кило и половина сирене - 15 лв. Маслини половин кг. 4 лв. Хляб основно той яде един черен от Лидъл - 10 лв. средно. Салата всеки ден, като от производители на пазара купувам - 5 кг. домати са около 15 лв. краставици още 3 лв. за 2 кг, лук, чушки, зеле, моркови - ей ти ги още 5 лв.
Сега череши ядем доста,  и те 10 лв да са за седмица ( между 2 и 3 лв. са на пазара). До тук 71 лв. ги изкарах. И нищо съществено за ядене. Даже кило боб не слагам вътре.........

# 1 625
Продължавам нищо конкретно да не виждам, само приказки.

# 1 626
  • Mediterraneo
Какво по- конкретно и от кого го чакаш? Приказки ще са, какво да е друго във форума.

# 1 627
  • München, Deutschland
Ако сиренето е мезе след вечерята, а месо ядат рядко, риба не се споменава, а киселото мляко е за таратор, кашкавалът бил и той много малко, това оставя в уравнението зеленчуци, плодове и варива, т.е. не е хич изключено да са над 50% въглехидрати, както допуснах в началото.

Тарталета, беше помолено да даде примерно меню за 50лв за двама/трима души на седмица с всички хранения (колкото пъти се хранят те в тяхното семейство), за да се види какво е менюто от 50лв, предполагам такава конкретика визира и zenata. Досега и аз не видях нищо конкретно за 7 дни и 50 лв, а пък много потребителки са скептични каква храна и с какво качество, разпределение и количество може да се купи за тези пари.

# 1 628
  • Mediterraneo
Аха, ок, и аз ще чакам тогава.

# 1 629
Странно ми е когато в подобни теми някой току поиска конкретика. Ми това не е въпрос, предразполагащ към конкретика, като "къде да купя това?", "какви функции има онова?" и пр. Това е размита тема. Аз например нямам представа колко ми струва храната на месец, нито пък имаме някакво меню. Ядем каквото ни хрумне, понякога редуваме едни ястия, после ги забравяме за дълго и "на мода" идват други... Докато чета пиша някакви коментари, ако ми хрумне нещо, но конкретика каква да дам?

# 1 630
  • ...живея на последния етаж...
Добре,че беше темата, та да установя, че това, без което не можем, в момента струва 71 лева. Конкретно. Обаче имам две близки семейства, които винаги знаят менюто си за цялата седмица. И ако случайно няма в сряда зелен боб на пазара, настава паника. Щото не може да се замества. Твърдят, че така им е по-лесно. За мен е филм на ужасите.

# 1 631
  • Пловдив
Баба знае две и двеста. Мога само да се моля да не се докарам до там да пазарувам за 50 лева храна за цяла седмица за трима човека хранещи се предимно вкъщи. Разни хора, разни идеали, една позната например много ми се чуди как не съм пускала детето на частна градина и ако не ми стигали парите да спестявам от храна, вместо масло да купувам маргарин, да пазарувам от Кауфланд и Лидъл на промоции, да спестявам от сиренето, кашкавала и млечните като цяло и ето ... хоп съм щяла да спестя за 600-700 лева градина, тя така правила и затова парите им стигали и за почивки в Гърция и за частна градина...... Да ви кажа честно това ми е в ТОП 10 на най-големите глупости, които лично аз съм чувала през живота си.

# 1 632
Темата е колко пари се харчат на месец за храна, не кой се храни най-здавословно (според него) с фазани, глухари, сърни и стриди, и с какъв процент въглехидрати. За здравословното пилците се броят наесен. Много здравословни моди минаха, някои от здравословните гурута измряха съвсем млади, да не предизвикваме съдбата.

# 1 633
Черна станция, не е така. Когато някой се изцепи, че живее разнообразно и сезонно с 50 лв, трябва да го обоснове конкретно. Питаме, не се отговаря. Не е сложно да се изброи дневно меню.
Иначе да, баба знае 2000 и 0.2.
За здравословно по-добре бда не отваряме приказки...

# 1 634
На мен също би ми било интересно примерно меню за тези пари за седмица. Не че е невъзможно, но надали е пълноценно.

Например ако се прави домашен хляб, ако се правят варива, яхнии със сезонни зеленчуци и картофи, но дори и така да е, според мен не се отчитат зимнини или собствена продукция, както и олио, захар, сол, подправки.

Общи условия

Активация на акаунт