Колко пари харчите на месец за храна

• 95 772
  • 2 236
  •   1
Отговори
# 1 815
  • Mediterraneo
Аз като гледам цените на яйцата и млякото в Бг, ми се реве.
И аз не разбрах. Високи или ниски ти се виждат?

Ами високи. 12 яйца купувам за евро и 20( 2,40 лева), литър прясно мляко за 50 цента( левче)... Заплатите е безсмислено да ги споменаваме.

# 1 816
Като цяло в Лидл плодовете и зеленчуците са най-много под въпрос. Основно плодовете не струват като цяло, но зимата имаха едно домати които бяха може би най-доброто на пазара (залят тогава от пластмаса). Сега лятото пак има същите, ама вече не струват Simple Smile И супер банани имат много често, за разлика от другаде. Но кайсии, праскови и други не стават. Абе, ако човек си пробира е супер да имаш голям магазин наблизо, и да ходиш другаде само за специфични продукти.

# 1 817
  • Буркина Фасо
Аз пазарувам от веригите защото там има голям оборот и нещата са пресни така да се каже.
Случвало се е да купя на детето нещо пакетирано от малко магазинче и да се убедя че е от преди месеци...
Който си държи яйчицата му да са от био ферма и свободни кокошки, разбира се няма да пазарува в лидъл ...
Плодове и зеленчуци само не харесвам от веригите. Скъпи са и пластмасови.
има свръхпроизводство на хр.продукти и те залежават. и къде да се пробутат най-бързо ? - там където
оборота е голям. яйцето ако не е тежко и еднакво да е разпределена тежината му по цялата дължина ...  не ми
го хвали за пресно.  най-малко на 10-на дни е. от една опаковка от 10 яйца  2 до 3 са тежички. останалите са кухи в задната част.

# 1 818
Това ми изглежда крайно нерационално - при опаковането да имат от едната страна пресни яйца, от другата стари и да ги комбинират. Не мога да си го представя в един индустриален птицекомбинат. Иначе вече опакованите да залежат е нормално, ама да са смесени в опаковката просто не виждам как.

# 1 819
  • Буркина Фасо
взимаш и пробваш. това е най-лесното.
даже напоследък ми прави впечатление, че почти във всяка 10-ка може да се намери по 1 спукано яйце.

# 1 820
Едва ли ще отида да купя за проба. Но да попитам нещо - ако приемем, че яйцата в големите магазини са стари, но на вкус им няма нищо и не сме имали здравословни проблеми, то тогава каква е толкова ползата от супер пресни яйца? И каква е разликата за потребителя?

# 1 821
Аз пазарувам от веригите защото там има голям оборот и нещата са пресни така да се каже.
Случвало се е да купя на детето нещо пакетирано от малко магазинче и да се убедя че е от преди месеци...
Който си държи яйчицата му да са от био ферма и свободни кокошки, разбира се няма да пазарува в лидъл ...
Плодове и зеленчуци само не харесвам от веригите. Скъпи са и пластмасови.
има свръхпроизводство на хр.продукти и те залежават. и къде да се пробутат най-бързо ? - там където
оборота е голям. яйцето ако не е тежко и еднакво да е разпределена тежината му по цялата дължина ...  не ми
го хвали за пресно.  най-малко на 10-на дни е. от една опаковка от 10 яйца  2 до 3 са тежички. останалите са кухи в задната част.

Не бе те големите вериги са топ.
Семейството  пазаруваме от малки магазинчета не,че не влизаме в веригите но все по рядко се случва.Предпочитам да си говоря със собствениците и да си давам парите на тях.

# 1 822
Повечето неща пазарувам от веригите. Месо предпочитам да купувам от определени месарници, но и от веригите се случва.
Плодове и зеленчуци също предпочитам от пазари да купувам, макар че и там съм попадала на супер третирани плодове.
Имам едни ябълки, които седят в хладилника от около година. Мъжът ми отхапа една, каза, че на вкус си е ок и я остави. След цял ден, на вън на масата не беше потъмняла. Нямам идея с какво е третирана, но ми е леко плашещо.

# 1 823
Семейството  пазаруваме от малки магазинчета не,че не влизаме в веригите но все по рядко се случва.Предпочитам да си говоря със собствениците и да си давам парите на тях.

Аз пък предпочитам да си избирам стоката, а не тарикатът магазинер да ми дава каквото той реши. И да не ми досажда с разговори.

# 1 824
Повечето неща пазарувам от веригите. Месо предпочитам да купувам от определени месарници, но и от веригите се случва.
Плодове и зеленчуци също предпочитам от пазари да купувам, макар че и там съм попадала на супер третирани плодове.
Имам едни ябълки, които седят в хладилника от около година. Мъжът ми отхапа една, каза, че на вкус си е ок и я остави. След цял ден, на вън на масата не беше потъмняла. Нямам идея с какво е третирана, но ми е леко плашещо.
И със киселото мляко положението е същото.
Отворена кофичка Верея по БДС, след 9 дни не се беше променила нито на вид, нито на вкус.

# 1 825
  • Буркина Фасо
Едва ли ще отида да купя за проба. Но да попитам нещо - ако приемем, че яйцата в големите магазини са стари, но на вкус им няма нищо и не сме имали здравословни проблеми, то тогава каква е толкова ползата от супер пресни яйца? И каква е разликата за потребителя?
не казвам да си купуваш за проба. при покупка просто пробвай и ще се убедиш. говоря за покупка в БГ.
аз ти гарантирам и че след 30 дни от покупката на яйцата няма да им има нищо.  и хранителни проблеми нЕма да имаш. и за к.мляко същото може да се каже.  3 месеца го държа в хладилника и като го отворя още не е станало на кисело. Smiley

# 1 826
Е, щом и след 30 дена им няма нищо, що за зор е яйцата да са на ден или два?

За киселото мляко е факт - много по-трайно е от едно време, несравнимо по-трайно. Но явно не се дължи на консерванти, защото ще ги хванат, ако е така, а не го пише на етикета. Твърдят, че било заради супер хигиена в заводите, ама някой от бранша да каже.

# 1 827
  • Буркина Фасо
Е, щом и след 30 дена им няма нищо, що за зор е яйцата да са на ден или два?
аналогичен е въпросът и за месото. защо да е от току-що заклано животно, като може да е и на 10-20 години от клането.  наскоро чух, че в Германия са "освободили" някакъв 40 год.резерв на месо. потапят го в някакви химикали  и ... само където не грухти или мучи. и на цвят и вкус е идеално.
За киселото мляко е факт - много по-трайно е от едно време, несравнимо по-трайно. Но явно не се дължи на консерванти, защото ще ги хванат, ако е така, а не го пише на етикета. Твърдят, че било заради супер хигиена в заводите, ама някой от бранша да каже.

# 1 828
  • София
Уважавам си веригите, конкретно Лидл и Фантастико. Избирам си стоката, продавачи не ми фамилиарничат, имат пост терминал за плащане. Мога да си избирам черешите една по една, а не търгаша да ми набута гнили. Нямам нищо против вносните стоки, даже ги предпочитам. Българските като цяло не са ми вкусни.
В малки квартални магазинчета ме е гнус да влизам. Не вярвам на уж прясното. А и съм засичала търгашката от съседния блок да граби стоки на прИмоция от верига и после да ги продава с до 50% надценка. За липсата на банково плащане да не издребнявам, но знам защо не го въвеждат.

# 1 829
  • München, Deutschland
1. По отношение на различните яйца - ами то те може да са си различни още при снасянето 😃. Силно допускам, че при производството, т.е. пакетирането на яйцата важи FIFO, знам го за друго хранително производство от първа ръка, то иначе ще е и доста труден контролът. При това положение наистина няма как да се омешат яйцата (стари с нови).

2. Дали има или не счупени яйца в кутийката може да се дължи на множество фактори, в които сега няма да навлизам, но това далеч не говори за качеството на яйцето като такова.

3. В големуте вериги яйцата се проверяват за салмонела и т.н. и производителите дават някакви гаранции, също се следи и supply chain-ът. При кварталните магазинчета не е сигурно кой какво откъде купува.

4. При веригите, просто отварям кутийката и виждам има ли счупено яйце и ако има - взимам съседната кутийка. Пред мен пък на каса се е случвало на 2 пъти да покажат на баба и на една жена, че си е взела кутийка със счупено яйце и я карат да иде да си я смени. Те са длъжни така и така да отворят кутийката на касата, така че ти казват винаги. Често са ми казвали на мен за разкъсана опаковка, смачкан плoд и т.н. Това ще стане в кварталното магазинче или на пазара, ама другия път за напълно случаен човек, който не пязарува всеки ден от тях...

Изобщо, не виждам аргумент, по който кварталното магазинче да печели пред голямата верига. По-горе се спомена само, че на един от нас, тук списващите, му е приятна раздумката с продавача в кварталното - ок, но аз пък искам да си мисля за мои си неща и хич не ми е приятно като започнат едни такива теми да ми подхващат. Тя и целта е ясна - да поостанеш в магазина и да си купиш още нещо, но този маркетингов прийом може единствено да ме отблъсне отдадения магазин мен лично.

Общи условия

Активация на акаунт