Майчинството счетоводно-82

• 36 092
  • 758
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте! Бих искала да знам какво се поема от работодателя за болничен по време на бременност и за майчинство? Разбрах, че първите три дни се поемат, а плаща ли се пълна осигуровка (от порядъка на 150/200лв) или пак е нещо еднократно ? Всеки месец ли се поема нещо, или само по време на болничните ?
Плащат се единствено здравни осигуровки,които са 20,40лв на месец.Майчинството се изчислява на база 90% от средно дневното брутно трудово възнаграждение за 24 месеца назад.Ако през тези 24 месеца има месеци,в които не си осигурявана се смята МРЗ за страната.
Благодаря Ви за отговора. Тази сума се плаща еднократно всеки месеци от започването на болничния и докрая на майчинството (за две години), така ли?

# 256
Здравейте! Бих искала да знам какво се поема от работодателя за болничен по време на бременност и за майчинство? Разбрах, че първите три дни се поемат, а плаща ли се пълна осигуровка (от порядъка на 150/200лв) или пак е нещо еднократно ? Всеки месец ли се поема нещо, или само по време на болничните ?
Плащат се единствено здравни осигуровки,които са 20,40лв на месец.Майчинството се изчислява на база 90% от средно дневното брутно трудово възнаграждение за 24 месеца назад.Ако през тези 24 месеца има месеци,в които не си осигурявана се смята МРЗ за страната.
Благодаря Ви за отговора. Тази сума се плаща еднократно всеки месеци от започването на болничния и докрая на майчинството (за две години), така ли?
Всеки месец се плащат по 20,40лв.

# 257
Всеки месец се плащат по 20,40лв.
Благодаря Ви Simple Smile

# 258
Здравейте, искам да ви попитам колко болнични мога да ползвам?, вземала съм от ЛЛ 10 дни януари а след това лежах март в болница заради алергичен пристъп 26 дни което прави 36, но 26те дни са от ллк, днес отидох до ЛЛ да искам отново защото работата ми е физическа и тя каза че може само 4 дни да ми даде до края на годината.., от кого да искам болничен в този случай и какво да правя на работа не искат да ме върнат защото вдигаме доста кг на ден. Благодаря

# 259
Здравейте, искам да ви попитам колко болнични мога да ползвам?, вземала съм от ЛЛ 10 дни януари а след това лежах март в болница заради алергичен пристъп 26 дни което прави 36, но 26те дни са от ллк, днес отидох до ЛЛ да искам отново защото работата ми е физическа и тя каза че може само 4 дни да ми даде до края на годината.., от кого да искам болничен в този случай и какво да правя на работа не искат да ме върнат защото вдигаме доста кг на ден. Благодаря
А защо искаш от личната?Следящ АГ нямаш ли?От него може да вземеш 14 дни и след това да те праща на ЛКК.От там ще ти дават за 30 дни до издаването на 45-дневния болничен.

# 260
Защото все още не се знае дали ще я бъде бременността и той не иска да ми даде, заради това искам от ЛЛ

# 261
Здравейте! Имам следното питане: документите ми за втората година майчинство са подадени в НОИ и датата на вх.# е 05.09. От тогава все пише, че се обработват. Термина ми беше 5ти август, т.е. от счетоводството са ги подали по-късно явно. Та кога мога да очаквам да ми се приведе майчинство?

# 262
  • София-Младост
Здравейте! Имам следното питане: документите ми за втората година майчинство са подадени в НОИ и датата на вх.# е 05.09. От тогава все пише, че се обработват. Термина ми беше 5ти август, т.е. от счетоводството са ги подали по-късно явно. Та кога мога да очаквам да ми се приведе майчинство?
Ако не днес или утре, то началото на др.седмица трябва да имаш превод вече.

# 263
Благодаря Flowers Bouquet

# 264
Здравейте,
От 9 г.с. съм в непрекъснат болничен(сега съм 12та),като искам да преценя дали финансово ще е много по-добре да се върна на работа за следващите 3 месеца (ако изобщо мога) или разликата(отражението) ще е незначително,за което Ви моля за помощ🙏🏼
Приложих справката от НОИ за прогноза за майчинство,но не знам какво да попълня за брутно и нетно за следващите месеци,в случай че до края съм в болничен🤔
Също така моля за мнение/съвет: до края на годината имам още 22 дни платен отпуск,като за следващата мога да прехвърля само 10 или? И ако съм в болничен до края ще загубя ли тези 12 дни?
Предварително Ви благодаря за отделеното време и помощта🙏🏼🍀🌹

В справката се слага за бруто базата, от която е изчислен болничния.Ако няма големи амплитуди в дохода, болничния няма да окаже влияние.
Ако си в болничен, цялата отпуска няма да се изгуби по давност.

[/quote]
Благодаря ти🙏🏼
Бях пропуснала да прикача файла от нои🥴 сега поправих грешката.
Правилно ли е да гледам бруто и нето за 8ми месец и да нанеса същите стойности за останалите месеци в случай,че не докрая съм в болничен?
Моля те да погледнеш таблицата в предишния ми пост🙏🏼🙏🏼
И вярно ли е,че ако сега прекъсна с болничните ще ми падне облагаемия доход🙄
Благодаря,още веднъж и простете невежеството ми🌹

# 265
Здравейте,

Извинявам се ако казусът ми е коментиран, но не намерих информация.

Така, бременна съм във втори месец и съотвенто не съобщавам все още на работодател. Проблемът ми е, че той всяка година си сменя фирмата. Стажът ми е непрекъснат, но в различни фирми. Това знам, че няма значение за майчинство. Но това, което не ми е много ясно е, че всеки договор е безсрочен, но има 6 месеца изпитателен срок. Т. е. питането ми е дали сега ако пак ме прехвърли на друга фирма и аз след месец кажа бременна съм, може ли да ми прекрати договора след като пак ще го пусне по шаблон безсрочен със 6 месеца изпитателен срок.

Надявам се съм била ясна. Благодаря 😊

# 266
  • София
Здравейте,
Бременна съм е 14 седмица. Бях в болница с повръщане и от там ми издадоха болничен за 30 дни.
Осигуряват ме на пълна заплата. Нямам прекъсване на осигуровките си. Ако се върна на работа след края на болничния как би ми се отразило на майчинството след това? Или е по добре да си продължа болничния?

# 267
  • София
Здравейте,

Така, бременна съм във втори месец и съотвенто не съобщавам все още на работодател. Проблемът ми е, че той всяка година си сменя фирмата. Стажът ми е непрекъснат, но в различни фирми. Това знам, че няма значение за майчинство. Но това, което не ми е много ясно е, че всеки договор е безсрочен, но има 6 месеца изпитателен срок. Т. е. питането ми е дали сега ако пак ме прехвърли на друга фирма и аз след месец кажа бременна съм, може ли да ми прекрати договора след като пак ще го пусне по шаблон безсрочен със 6 месеца изпитателен срок.

Когато си в изпитателен срок, може да ти прекратят договора по всяко време

# 268
Здравейте,

Когато си в изпитателен срок, може да ти прекратят договора по всяко време

Благодаря за отговора. В такъв случай бихте ли ме посъветвали да забравя суеверието и да кажа сега, преди да ме е прехвърлил на новата фирма. Защото на стария догов съм повече от 6 месеца. Така какви са му опциите?

# 269
  • София
Това с прехвърлянито на фирми хич не ми е ясно. Някой по-запознат ще трябва да се вкючи.
Знам, че за да те защитава закона, информирането на работодателя трябва да е писмено, иначе винагш могат да кажат “не знаехме”

Общи условия

Активация на акаунт