Майчинството счетоводно-82

• 36 082
  • 758
  •   1
Отговори
# 300
  • БГ
Здравейте, болничния за втората година (Заявление-декл по чл.53 от КСО) е входиран в НОИ на 05.09. и още е със статус "обработва се". Срока не беше ли 10 работни дни Confused

# 301
  • София-Младост
Здравейте, болничния за втората година (Заявление-декл по чл.53 от КСО) е входиран в НОИ на 05.09. и още е със статус "обработва се". Срока не беше ли 10 работни дни Confused
Това не е болничен. Да, толкова  е срока, точно са минали 10 работни дни, така че ако всичко е наред, днес или в четвъртък ще имате превод.

# 302
6 и 23 септ бяха неработни дни.Реално днес е 10-ия ден.Вероятно в четвъртък ще имате превод.

# 303
  • БГ
Благодаря Ви

# 304
Здравейте. 45 дневния ми болничен беше до 07.09, а родих на 02.09. Сега виждам, че за болничния от 02.09-13.10 за септември ще ми платят 15 работни дни, т.е не се включват дублираните дни. Да считам ли , че вече са изравнени? Мислех, че болничния от педиатърът ги изравнява.

# 305
Няма как да ти се плати два пъти за едни и същи дни. Правилно си разбрала изравняването става с болничния от личния лекар. Вместо за 48 дни болничният ще е за 54 /ще бъдат добавени тези 6 дни 2-7/за да станат общо 135.

# 306
  • София
Здравейте, родих на 14.10 м.г., терминът ми беше 23.10. Налага се да ползвам част от 2та година майчинство. Въпросът Ми е до кога всъщност е т.нар. първа година на по-високо обезщетение, до 14 или 23.10.? Втората година може ли да се прекъсне по всяко време и какъв е редът да това?
Благодаря Ви!

# 307
Здравейте, не съм много наясно, но когато излезна в болничен поради бременност след това когато се изчислява първата година от майчинството ми това влияе ли или смятат от преди да се излезе в болничен?
Благодаря Ви!

# 308
  • София
Здравейте, родих на 14.10 м.г., терминът ми беше 23.10. Налага се да ползвам част от 2та година майчинство. Въпросът Ми е до кога всъщност е т.нар. първа година на по-високо обезщетение, до 14 или 23.10.? Втората година може ли да се прекъсне по всяко време и какъв е редът да това?
Благодаря Ви!
Първаа година е до датата на термина. Във вашия случай 23.10.
Да, може да се прекъсне по всяко време, подавате декларация за промяна в обстоятелствата.

Здравейте, не съм много наясно, но когато излезна в болничен поради бременност след това когато се изчислява първата година от майчинството ми това влияе ли или смятат от преди да се излезе в болничен?
Благодаря Ви!

Всичко преди болничния за бременност и раждане, който започва 45 дни преди термина влиза в изчисленията. Болничните до 45 дни преди термина са болнични за общо заболяване и влизат в изчисленията за майчинство.

# 309
Няма как да ти се плати два пъти за едни и същи дни. Правилно си разбрала изравняването става с болничния от личния лекар. Вместо за 48 дни болничният ще е за 54 /ще бъдат добавени тези 6 дни 2-7/за да станат общо 135.
Ама те до 07.09 са ми платени още с 45 дневния, защо да се добавят.Извинявам се, просто явно не схващам логиката ...

# 310
  • София-Младост
Ама те до 07.09 са ми платени още с 45 дневния, защо да се добавят.Извинявам се, просто явно не схващам логиката ...
Защото общо дните по трите болнични (без застъпване) трябва да са 135.
А ако не се добавят, защото сте родила преди термин, ще аса по малко. Седнете и преброите Simple Smile

# 311
Здравейте 45дни преди термин как се изчисляват - от официалната дата на термин по последна менструация ли? Ако АГ сметне за необходимо да измести термина  това взима ли се предвид?

# 312
  • София-Младост
Здравейте 45дни преди термин как се изчисляват - от официалната дата на термин по последна менструация ли? Ако АГ сметне за необходимо да измести термина  това взима ли се предвид?
Терминът ти го смята АГ...а после е лесно да се върнат 45 дни назад.
Ако термина се премести, мести се и началото на болничния 45 дни.

# 313
  • Благоевград
Здравейте !

Извинявам се предварително ако въпросът ми се повтаря, прегледах цялата тема, но не открих отговор на въпроса си.

Днес си взех болничния от ЛЛ на детето, като в него е вписано, че е до 24.11.2019г., след това какво трябва да направя и какъв документ трябва да взема за влизане в майчинство ? Какви документи е необходимо също да предам на работодателя си ?

Благодаря предварително !

# 314
Здравейте имам следния въпрос имам болничен от 22.08.19 до 20.09.19.Първата част от болничния ми е изплатена,а втората полвина за месец септември я няма и нищо не излиза за нея.Ходих три пъти в НОИ от там,така компетентните служителки ми заявяват,че нямало проблем.Но за мен си има предния месец (август)имах сходен случей,отново така не ми излизаше болничния отидох в НОИ,и жената там ми обясни,че когато има национален празник системата го спира и трябва собственно ръчна да се оправят и даже ми се извини за неудобството.Понеже,аз съм от Варна и 15 август е празника на Варна.Обаче сега не мога да попадна на тази жена да ми го оправи.Идеи към кого трябва да се обърна?Вчера от НОИ госпожата съвсем спокойно си ми обяснява,че всичко било наред и нямало проблем и как така при положение,че от пет месеца насам парите са ми по едно и също време по сметката ,което следва начало на месец и края на месец.Тя ми обеснява ,че  щели да дойдат средата на октомври,едва ли не ще се застъпят с другия болничен.😡😡😡😡😡😡😡😡

Общи условия

Активация на акаунт