Майчинството счетоводно-82

• 36 075
  • 758
  •   1
Отговори
# 315
  • София-Младост
Частта за м.09 ще ви бъде изплатена в началото на октомври.

# 316
  • София
И 15 август не е национален празник

# 317
Здравейте имам следния въпрос имам болничен от 22.08.19 до 20.09.19.Първата част от болничния ми е изплатена,а втората полвина за месец септември я няма и нищо не излиза за нея.Ходих три пъти в НОИ от там,така компетентните служителки ми заявяват,че нямало проблем.Но за мен си има предния месец (август)имах сходен случей,отново така не ми излизаше болничния отидох в НОИ,и жената там ми обясни,че когато има национален празник системата го спира и трябва собственно ръчна да се оправят и даже ми се извини за неудобството.Понеже,аз съм от Варна и 15 август е празника на Варна.Обаче сега не мога да попадна на тази жена да ми го оправи.Идеи към кого трябва да се обърна?Вчера от НОИ госпожата съвсем спокойно си ми обяснява,че всичко било наред и нямало проблем и как така при положение,че от пет месеца насам парите са ми по едно и също време по сметката ,което следва начало на месец и края на месец.Тя ми обеснява ,че  щели да дойдат средата на октомври,едва ли не ще се застъпят с другия болничен.😡😡😡😡😡😡😡😡
Добре де,Вие като получавате заплата първо Ви плащат или първо си изработвате дните и тогава получавате заплащане?
Същото е с болничния.Не може да очаквате пари преди да са изтекли дните .Болничния Ви е бил до 20.09 включително.21,22 и 23.09 са почивни дни.Парите ще ги получите до 5 число на другия месец.Има си срокове за изплащането на болничните.И този срок не е изтекъл.И правилно са Ви обяснили,че проблем няма.Това за празниците са глупости.15 август не е национален празник-не се излагайте.Празника на Варна не засяга системата на НОИ по абсолютно никакъв начин.
Моя болничен беше до 16.09 и днес си получих частта за септември.При положение,че Вашия е до 20.09,съвсем нормално е да бъде изплатен по-късно.

# 318
  • София-Младост
Здравейте !

Извинявам се предварително ако въпросът ми се повтаря, прегледах цялата тема, но не открих отговор на въпроса си.

Днес си взех болничния от ЛЛ на детето, като в него е вписано, че е до 24.11.2019г., след това какво трябва да направя и какъв документ трябва да взема за влизане в майчинство ? Какви документи е необходимо също да предам на работодателя си ?

Благодаря предварително !
http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13
т.5а

# 319
Аз също съм към НОИ гр. Варна и съм с непрекъснати болнични.
Август е с 22 работни дни, но са ми изплатили 21 заради 15 август, защото той се води официален неработрн ден за града. Дори и там, където гледам осигуровките /справка за осигурителен стаж и доход за пенсиониране/ също ми пише 21 дена...Не знам. А относно превода, аз днес получих частта до 07.09. Simple Smile

# 320
Аз също съм към НОИ гр. Варна и съм с непрекъснати болнични.
Август е с 22 работни дни, но са ми изплатили 21 заради 15 август, защото той се води официален неработрн ден за града. Дори и там, където гледам осигуровките /справка за осигурителен стаж и доход за пенсиониране/ също ми пише 21 дена...Не знам. А относно превода, аз днес получих частта до 07.09. Simple Smile

Той може да е неработен ден във Варна,но не е никакъв национален празник.Болничния й не зависи от този ден.Има си срокове за изплащането на обезщетенията,но някои си мислят,че НОИ са длъжни да им изплатят всичко на секундата и стоят и чакат,та чак и ходят да се карат на място,което е смешно.

# 321
Никъде не съм казала,че е национален прозник,а че е празник на Варна и е от значение.От НОИ ми го обясниха и днес ходих и ми го оправиха.Извинявайте ,но когато не сте запозната в дадена ситуация,като в случея не си позволявайте така да критикувате.И само да допълня,че всичко свързано с НОИ е със система и тя обработва всичко и както в моя случей,системата изчислява,че са 15 дни,НО заради 6 септември стават 14 и в системата се получава грешка и спира обработката.Вече шест месеца подред съм с непрекъснат болничен и досега винаги са ми ги превеждали на време.Като под време имам предвид,периода обхваща два месеца,като в случея.За месец 8 ми ги превеждат началото на 9 ти месец и съответно за 9 ти накрая на месеца.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 14:50 от AnMary

# 322
Скрит текст:
Здравейте имам следния въпрос имам болничен от 22.08.19 до 20.09.19.Първата част от болничния ми е изплатена,а втората полвина за месец септември я няма и нищо не излиза за нея.Ходих три пъти в НОИ от там,така компетентните служителки ми заявяват,че нямало проблем.Но за мен си има предния месец (август)имах сходен случей,отново така не ми излизаше болничния отидох в НОИ,и жената там ми обясни,че когато има национален празник системата го спира и трябва собственно ръчна да се оправят и даже ми се извини за неудобството.Понеже,аз съм от Варна и 15 август е празника на Варна.Обаче сега не мога да попадна на тази жена да ми го оправи.Идеи към кого трябва да се обърна?Вчера от НОИ госпожата съвсем спокойно си ми обяснява,че всичко било наред и нямало проблем и как така при положение,че от пет месеца насам парите са ми по едно и също време по сметката ,което следва начало на месец и края на месец.Тя ми обеснява ,че  щели да дойдат средата на октомври,едва ли не ще се застъпят с другия болничен.😡😡
Добре де,Вие като получавате заплата първо Ви плащат или първо си изработвате дните и тогава получавате заплащане?
Същото е с болничния.Не може да очаквате пари преди да са изтекли дните .Болничния Ви е бил до 20.09 включително.21,22 и 23.09 са почивни дни.Парите ще ги получите до 5 число на другия месец.Има си срокове за изплащането на болничните.И този срок не е изтекъл.И правилно са Ви обяснили,че проблем няма.Това за празниците са глупости.15 август не е национален празник-не се излагайте.Празника на Варна не засяга системата на НОИ по абсолютно никакъв начин.
Моя болничен беше до 17.09 и днес си получих частта за септември.При положение,че Вашия е до 20.09,съвсем нормално е да бъде изплатен по-късно.
Никъде не съм казала,че е национален прозник,а че е празник на Варна и е от значение.От НОИ ми го обясниха и днес ходих и ми го оправиха.Извинявайте ,но когато не сте запозната в дадена ситуация,като в случея не си позволявайте така да критикувате.И само да допълня,че всичко свързано с НОИ е със система и тя обработва всичко и както в моя случей,системата изчислява,че са 15 дни,НО заради 6 септември стават 14 и в системата се получава грешка и спира обработката.Вече шест месеца подред съм с непрекъснат болничен и досега винаги са ми ги превеждали на време.Като под време имам предвид,периода обхваща два месеца,като в случея.За месец 8 ми ги превеждат началото на 9 ти месец и съответно за 9 ти накрая на месеца.
Ами със сигурност съм по-запозната от Вас.Аз също съм в болничен от няколко месеца и никакво значение няма дали има празник или не.Системата си го изчислява автоматично и абсолютно никъде не се е налагало да ходя.Системата съвсем сама си изчислява работните дни в месеца или си мислите,че някой ръчно седи и оправя празничните дни на стотици хиляди граждани?Що за нелепости пишете?Да не мислите,че само Вие сте в болничен на 6 септември?И моя болничен е за август и септември.Парите за септември ми дойдоха днес (като болничния ми беше до 17 септември включително).Запознайте се със сроковете на изплащане на обезщетенията.След като болничничния Ви е до 20.09 никой няма да Ви преведе пари предварително.Срока е до 5 число на другия месец (октомври).И представете си системата си е изчислила сама работните дни за септември,без да ходя до НОИ и да ставам за смях,че е минала датата пък аз нямам пари преведени.[/spoiler]

И само за информация,ако от счетоводството Ви подадат документите към НОИ в последния момент,който е 10-то число на месеца ,следващ месеца в който сте им го дали( и след това НОИ имат още 10 работни дни,в които да ви преведат парите),та Вие ще оревете форума и НОИ как нямате пари за август даже.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 14:49 от Анонимен

# 323
  • София
Цяла бременност бях болнични и никога нищо не ми е прекъсвало въпреки празниците. Още по-малко поради празник на града.

# 324
Цяла бременност бях болнични и никога нищо не ми е прекъсвало въпреки празниците. Още по-малко поради празник на града.
Дебора Миланова 625456 Е изключение.На нея й се налага на всеки празник да ходи в НОИ,че системата не й обработва болничния 😁Голяма мъка,че са минали 2 работни дни след изтичане на болничния,а превод няма.

# 325
Здравейте предварително се извинявям ако повтарям въпроса ...Първа бременност ми е и съм в болнични от 2.09.
Получих предния смс със заплата на 23 .08 (цял август бях в платен отпуск)и тези дни 25.09 получавам смс с някакви 86 лв .....въпроса ми е парите от болничния за 09м.през октомври ли да ги чакам (държавна работа е )

# 326
Здравейте предварително се извинявям ако повтарям въпроса ...Първа бременност ми е и съм в болнични от 2.09.
Получих предния смс със заплата на 23 .08 (цял август бях в платен отпуск)и тези дни 25.09 получавам смс с някакви 86 лв .....въпроса ми е парите от болничния за 09м.през октомври ли да ги чакам (държавна работа е )
Болничния ти е първичен и първите 3 дни са за сметка на работодателя (ако е болничен от ЛКК,а не 45-дневния).Тези 86 лв може би са за тези 3 дни-ти трябва да знаеш долу горе каква сума ще получаваш.
Болничния за септември ще получиш през октомври.Срока за подаването му към НОИ от счетоводството е 10-то число на месеца,следващ месеца в който си им го дала (тоест 10.10).От там НОИ имат още 10 работни дни,в които трябва да ти го изплатят.
Ако го предадат веднага в НОИ,съответно ще получиш превод по-рано за частта от септември (до 10 работни дни след подаването му).Частта за октомври ще получиш до 5 число на ноември.
Може да си вземеш код от НОИ и да си следиш кога ти входират болничния,кога ще имаш превод,за колко дни и т.н.

# 327
Със сигурност тази сума е от заплата, която държ.служители получават около 25-то число

# 328
Забравих да си подам декларация образец 1 в срок (25-то число). Сега какво следва? Ще ме глобят ли? Пробвах да я подам днеска с ПИК и системата ми я прие. Обаче не ми дава възможност за извършване на плащане по електронен път. Ако подам декларация с код корекция дали няма да има още 7 дневен срок за подаването й? Ако отида до НАП ли ще ме глобят или ако не отида?

# 329
  • София
Здравейте,
Имам следния казус:
В болничен съм от 05.09. до 07.10. (Общо заболяване - бременна съм в 4 месец). От работодателя си получих плащането на 3-те дни за септември. Но има забавяне с осигуровките и не съм сигурна дали ще си получа навреме парите от НОИ за септември. В момента имам забавяне с 1 месец на осигуровките. Това ако остане така или не внесат за още 1 месец ще попречи ли на изплащането на болничните?

Общи условия

Активация на акаунт