Майчинството счетоводно-82

• 35 889
  • 758
  •   1
Отговори
# 690
Сега погледнах и всъщност не е линк само с документите, а относно целия проект е описано всичко. Ето го - https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/
Отдолу има някакви файлове, но нямах време да ги прегледам. Писали са ми също и, че на място в БТ може да се вземат документи.
Благодаря!

# 691
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте. Детето ми сега навършва две години. Ще тръгва и на ясла скоро. С работодателя ми искам да приключим взаимоотношения по взаимно съгласие и да ми изплати отпуските назад. Мисля че така трябва? Но всъщност мога ли да излезна в неплатен отпуск и колко дълго?
Но да речем ,че напусна сега, може ли все пак да се запиша в бюрото по труда ( така или иначе ще си търся работа)? Ще ми се води ли някакъв трудов стаж? И в месеците,които не работя -трябва да си плащам здравни  осигуровки,за да не загубя здравно осигуряване и тн?
Малко объркано стана...Но ми трябват няколко месеца ,в които да завърша магистратура и детето да свикне с яслата и не знам как да процедирам през това време? Съвети!?Благодаря!
Ако напуснеш по твое желание, няма да можеш да ползваш борсата. По-добре да е по взаимно съгласие. Ако си на борсата, НОИ ще ти плащат осигуровките и няма да е нужно ти да си ги плащаш.
Не  е вярно това, няма значение дали правоотношението е прекратено по неино желание или по взаимно съгласие. И в двата случая обезщетението е 4 месеца, минимален размер.
Благодаря за информацията! Последно- колко е това минимално обезщетение през 4-те месеца...И по-важното ми е те броят ли се за трудов стаж?. ( Надявам се и да ми помогнат да си намеря работа де Simple Smile  )

Към момента минималното обещетение е 9,20лв...Периодът на БТ се признава за трудов стаж.
https://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/1855-ostaj13

# 692
здр, можете ли да ми кажете кога ви изплатиха болничния , който е 45 дни преди термина ? И не един път ли изплатиха сумата или на два пъти

# 693
  • София
10 дни след като беше предаден в НОИ. Няма как да го изплатят на веднъж, защото обхваща 2 месеца.

# 694
Аз излизам от 20.11.19 до 04.01.2020г
Следователно в началото на декември ще ми бъдат изплатени само тези 7 дни от ноември,така ли? Simple Smile

# 695
  • София
Да. И то в случай, че работодателя предате болничния веднага, защото срока за предаване е до 10.12. Ако чака този срок парите за тези 7 дни ще ги вземете края на декември

# 696
Кодекс на труда Чл. 177. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 177, изм., бр. 108 от 2008 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
За да може след като ти се актуализира заплатата да ти се изплаща следващия месец отпускът на база по-високата заплата.
Ами ако съм болничен по време на тези 10 дни ще се актуализира ли заплатата.

# 697
  • София
Болничните не са отработени дни

# 698
  • София
Здравейте,
В НОИ ми излиза следната информация:

Началото на октомври излизах болничен, заради дребния - там са изчислени 2 дни за пащане., там съм ок.
След това от 18.10 до 24.10 имам първичен от АГ, поради заплашващ аборт. Той не е обработен.
и продължението от ЛКК , което е от 25.10 до 23.11., което е обработено.
Въпроса ми е : като е продължение пак ли първите 3 дни са от работодателя или това ще се коригира при обработката на първичния? Трябва ли да се обърна към някого или да си изчакам? Обработените са с Дата на ведомост днес, не знам дали има значение.
Благодаря предварително.

# 699
  • София-Младост
Втория трябва да е продължение, т.е. без 3 работни дни от работодателя...проверете в счетоводството как е подаден. но пък щом ще има плащане, значи в НОИ са ок с подадените данни.
Странното е, че се бави обработката на предходния.

# 700
Здравейте в 4 месец съм и работя като сервитьор разбрала съм се шефа ми да работя  до края на този месец и ще започна с болничните защото малко или много ще започне да си личи и няма да ми е лесно искам да знам от кого трябва да взема болничен от джипито или от гинеколога и дали изобщо ще ми дадат имам работено само на това място 2 години благодаря предварително 😊

# 701
Здравейте в 4 месец съм и работя като сервитьор разбрала съм се шефа ми да работя  до края на този месец и ще започна с болничните защото малко или много ще започне да си личи и няма да ми е лесно искам да знам от кого трябва да взема болничен от джипито или от гинеколога и дали изобщо ще ми дадат имам работено само на това място 2 години благодаря предварително 😊
Джипито или Аг имат право да ри дадат само 14 дни болничен.Вземаш си направление от Аг и отиваш на ЛКК.Там ти издават болничен за 30 дни.И така всеки месец ,докато не ти издадат 45-дневния преди раждане.В частните болници,където има комисия не ти трябва направление,а си плащаш за болничния.Вече си зависи ти къде ще отидеш.За да ти се плаща болничния трябва да имаш 6 месеца стаж общо(през целия си живот),така,че няма да имаш проблем с това.Изчислява се на база 80% за 18 месеца назад.

# 702
  • София
Втория трябва да е продължение, т.е. без 3 работни дни от работодателя...проверете в счетоводството как е подаден. но пък щом ще има плащане, значи в НОИ са ок с подадените данни.
Странното е, че се бави обработката на предходния.

Благодаря, и на мен ми се стори странно, но реших първо да питам тук.
След като ми потвърди, че не е нормално, звъннах в НОИ, където казаха, че номера на болничния е объркан и работодателя трябва да го заличи и подаде нов. След това трябва да подам сигнал в НОИ , за да извърат доплащане и на продължението. Описвам, ако на някой му се случи подобно Simple Smile
Хубав ден.

# 703
Аз искам да попитам следното: работя в 1 фирма от 1 година и вероятно скоро ще излеза в болнични та така до края ба бременността. 2 години няма да ги докарам без прекъсване, но тези да кажем 7 месеца ще ми се броят ли също като стаж, въпреки че ще съм в болнични? За майчинство ме интересува. Благодаря предварително.

# 704
  • София
Да

Общи условия

Активация на акаунт