Замира ли институцията брак?

• 19 176
  • 624
  •   1
Отговори
# 195
Есме, не мисля, че за лечение на човек в кома се иска съгласие на близък. Не съм срещала такова правило. Няма как, не мога да си го представя, да питат дори майка ми, да не говорим за мъжа ми (с брак, примерно) дали да ме лекуват. Това е безумно. Нито пък да питат примерно мен дали да лекуват майка ми. Има си стандарти кога какво се прави, кога е спешно, кога се чака да излезе от комата и пр. Не се пита близкият дали иска.
Може би за нещо друго е ставало дума - преместване в друга болница или нещо друго извън стандартната схема. И пак повтарям, по повод други теми тук съм търсила такова правило за съгласие на близък в Закона за здравето и нормативната уредба около него - без да твърдя, че принципно не е възможно да пропусна нещо, не съм открила.
Отдавна ми го разказваха и подробности не помня. Предполагам само, че е бил в кома, щом сам не е можел да даде позволение за лечение. Поне си мисля, че ставаше въпрос за лечение, от което му зависи живота и сестра му не е искала да подписва.

# 196
А има и един друг момент,който бракозастъпващите се не споменават,не знам защо.
Освен,че брака ти е един вид защита и сигурност, то може да наследиш и дългове.
Ако мъжът ти стане комарджия,наркоман или алкохолик(защото тези неща понякога идват най-неочаквано),познайте кой ще опере целия пешкир с всички борчове?Защото е точно така както казвате-всичко взето от тук натам е вече общо и притежание и на двамата с равни права.Включително и задълженията Wink

# 197
Затова има и развод, не само брак Simple Smile

# 198
Затова има и развод, не само брак Simple Smile

мхм,само че ако искаш да се откажеш от задълженията при развода,трябва да се откажеш и от облагите.И пак стигаме до извода,че значение дали си в брак или не...няма.

# 199
  • Пловдив
В момента при всеки заем на мъжа ми мен ме викат в банката да подписвам, без мен не го отпускат. Мисля, че има някакъв размер на заема при който отпускат без съгласието на съпруга/съпругата.

Замислих се, че може да е презастраховане от страна на банката. Нямам идея.

# 200
# 201
  • Пловдив
Може. Те не питат дали да го лекуват принципно.

# 202
  • Пловдив
"В завещанието има т.нар. запазени дялове за наследство и не можеш да лишиш току така някой, за сметка на друг."
Всяко завещание може да бъде оспорено от законните наследници. Ако пък това е бивша или свекърва,която не те харесва става чудно. И това защото си се запънал да туриш един подпис за да си уредиш нещата, когато си в състояние да преценяваш и да направиш така, както искаш да бъде и да си спокоен, както и човека до теб. А това, че си поискал жената до теб да стане твоя съпруга, заявил си го категорично пред нея и обществото си е признание и аз не се сещам какво друго може да се сравни с това. От страна на жената пък най-голямото признание е да реши да роди дете точно от теб. Говоря за осъзнати избори, за взаимни решения, които са важни за едно семейство и  реализирани така, че да удовлетворяват и двамата. Да-компромиси трябва да се правят и от двамата в една връзка, но нека те да са за малките неща.

И да нещата могат да се уредят донякъде без брак, чрез други документи, пълномощни, договори, завещания и т.н.... и се разделяте. Какво следва? Една камара бумащина да си обвържете отношенията без брак да си дадете някакви права един над друг/децата, после трябва да си ги разделите също толкова сложно. Все пак бракът не е свършекът на света, след като можеш да се разведеш. Ако имате имоти с разделен режим си ги разпределяте предварително.
Бракът е нож с две остриета. Нощите тук едни казуси. Ама да ви подхвърля и аз един.
Двойка сключва брак, жената от материален интерес, мъжът не държи на брака, но отстъпва пред нея. Той има хубаво жилище в София от родителите си, земеделски земи в провинцията и дялове от голяма къща и от апартамента на родителите си, тъй като баща му е починал. Има и тлъста застраховка живот, както и много хубава работа. Всичко е добре, ражда им се дете, само че няколко години след това с мъжът се случва инцидент. Той умира, жена му наследява всичко, като с цялата си наглост има претенции и към съсобствените имоти със свекърва си. Съсипа я горката женица, остана без сина си без пари, сама на стари години, даже внучето не вижда. А жената на покойния бързо друг си намери има няма година и малко.

# 203
Както и спането в отделни легла, така и тук. Няма нужда от заедност, разделността не пречи. Всеки за себе си, уж заедно, ама на хартия няма нужда, ще пречи.

# 204
  • Бистрица
"Двойка сключва брак, жената от материален интерес, мъжът не държи на брака, но отстъпва пред нея. Той има хубаво жилище в София от родителите си, земеделски земи в провинцията и дялове от голяма къща и от апартамента на родителите си, тъй като баща му е починал. Има и тлъста застраховка живот, както и много хубава работа."
С режим на разделност или предбрачен договор тези казуси могат да се решат предварително.
А в случай,че човекът до теб задлъжнее дали имате или нямате брак, ако имате общо имущество положението се утежнява.
Ето пример. Купувате жилище с приятеля ти като съдлъжници и се пише и на двамата в нот.акт. Обаче единия умира. С неговата част се разпореждат други хора-наследниците, те могат да се откажат от наследство, заради дълговете и с половината ти дом ще дойдат да се разпореждат други хора-банки, съдии-изпълнители и т.н.
Друг вариант- наследниците наследяват жилището и какво го правят? Изплащат го, за да си живееш ти в него-едва ли? Най-добре човек ако прави крупни покупки или има задължения да си направи и застраховка живот, но със сумата от нея могат да решат какво да правят само наследниците, които не е задължително да имат с него общо имущество и вероятно ще направят каквото тях ги устройва, а не теб, освен ако не става дума за близки и разумни хора,които сте в добри отношения и са ви приели като дъщеря, независимо,че нямате брак.

# 205
  • София
А има и един друг момент,който бракозастъпващите се не споменават,не знам защо.
Освен,че брака ти е един вид защита и сигурност, то може да наследиш и дългове.
Ако мъжът ти стане комарджия,наркоман или алкохолик(защото тези неща понякога идват най-неочаквано),познайте кой ще опере целия пешкир с всички борчове?Защото е точно така както казвате-всичко взето от тук натам е вече общо и притежание и на двамата с равни права.Включително и задълженията Wink

Имаш право да се откажеш от наследството.

# 206
  • София
И такива неща се случват, но ако не бяха женени, пак майката щеше да задвижи нещата и пак до същия резултат да се стигне.

# 207
  • някъде в орбита...
Страхотен завой направи темата.
За всичките години живот заедно без брак, и за годините с брак, аз разлика не виждам, и ползи за сега не отчитам. Единствено при евентуална раздяла, сега ще се занимавам документално, до като преди това просто щях да опаковам. Така че всичко е въпрос на лични предпочитания. Който го кефи - се жени. Който не го кефи - не се.
Нямах проблем да получавам информация за лечението му, нито той за мен. Изрично навсякъде като лице за контакт и поемащ отговорност се пишехме взаимно още от първата година заедно, и никога до сега не ни се е случвало някой да не уважи това. В работата също, при проблем сме си лице за контакт, и на всички застраховки обезщетенията са отново поименни. След брака не се наложи поне с тези неща да се занимаваме. Всичката собственост ни е разделена както сме искали да е, този въпрос също го решихме доста рано и се знаеше кой какво от кого наследява.

# 208
Страхотен завой направи темата.
За всичките години живот заедно без брак, и за годините с брак, аз разлика не виждам, и ползи за сега не отчитам. Единствено при евентуална раздяла, сега ще се занимавам документално, до като преди това просто щях да опаковам. Така че всичко е въпрос на лични предпочитания. Който го кефи - се жени. Който не го кефи - не се.
Нямах проблем да получавам информация за лечението му, нито той за мен. Изрично навсякъде като лице за контакт и поемащ отговорност се пишехме взаимно още от първата година заедно, и никога до сега не ни се е случвало някой да не уважи това. В работата също, при проблем сме си лице за контакт, и на всички застраховки обезщетенията са отново поименни. След брака не се наложи поне с тези неща да се занимаваме. Всичката собственост ни е разделена както сме искали да е, този въпрос също го решихме доста рано и се знаеше кой какво от кого наследява.

Как решихте въпроса с наследството?Може ли малко повече информация? Simple Smile

# 209
Е как да го решат освен чрез завещание? Само дето завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част на наследници с право на такова.

Общи условия

Активация на акаунт