Замира ли институцията брак?

• 19 019
  • 624
  •   1
Отговори
# 465
  • Пловдив
Да не забравяме, че бракът си го има при по-високото социо-икономическо положение. От брак бяга простолюдието и бедните, а и не може да си позволи.
О, свещена простота!

# 466
  • Пловдив
Ау, тук на простолюдие и аристокрация се делим вече (ами - вече!).  Sunglasses
И естествено, че българинът не е нито имотен, нито образован. В световен план даже. Нищо, което звучи положително, не може да се каже за българина.

Невена, колкото и да ти е странно, в малките градове е пълно със съжителстващи със свекъри/тъстове млади семейства, обикновено в наследствени къщи. Имаме имот в неголям областен град и това ми е впечатлението.
Мъжът ми е от неголям областен град и поне неговите приятели, които са още там, не живеят с родители. Някои имат семейства или партньорки, други са сами (за един ерген и един разведен със син тийнейджър се сещам). Сетих се за още един разведен, той ходи при майка си и баща си, които живеят отделно един от друг, но си има и собствена, купена от него къща в близко село и си стои повече там.
Май само собственият му брат живее с майка си, той обаче е ерген.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 11:05 от Магдена

# 467
Магдена, не виждам защо се сърдиш.
Браковете се сключват често за узаконяване на семейната връзка, тъй като си има доста удобства, особено ако човек е имотен. Бедният човечец тоз проблем го няма. У нас младите фертилни двойки най-често не са много имотни. Не виждам що за мотив е това човек да се цупи. Факт просто.
Има и такива бракове, които се сключват по традиция, но у нас е рядкост сред българския етнос тази причина вече от доста години.
Има и брак по религиозни причини - да не живеят хората в грях.
Често се сключва и просто защото това е желанието на тези, които ще съжителстват занапред заедно, а бракът е официален обет за вярност.
Конкубинатнто съжителство си е познато на хората по-отдавна и единствената форма за съжителство при някои животни, които създават двойки. Бракът е новото за човека.

Конкретики всеки има най-разнообразни край себе си. В доста малки градове у нас през последните 10-20 години си е налице безбрачно съжителство на двойката - било самостоятелно, било при нечии роднини. Но това не е никаква обективна статистика, а просто единични случаи, от които, ако не се направи по-широко мащабно проучване, човек не следва никакви изводи да си прави.

Дадох официална статистика по области, за която вече писах, че не ни предоставя информацията, която би била интересна.
Дадох и такава, според която у нас специално браковете се увеличават, а не намаляват, от 2015 г. насам.

# 468
  • Пловдив
Не, харесва ми как едни наричат други простолюдие. А простолюдие по принцип би следвало да означава всички онези, които не спадат към аристокрацията и богатата буржоазия / търговска класа.
Имотен и образован са неща с малко неясни критерии, но в световен мащаб определено не мисля, че българинът е прост и безимотен.

# 469
Не, харесва ми как едни наричат други простолюдие.
И аз не знаех, че в България има аристокрация ?!? Освен Денди😂
След Освобождението сме аграрна държава с 90% селско население.
Откъде ли е дошло това "висше общество", внос от Германия по линия на Кобургите ли ?

# 470
В България няма обособено много класово общество, доскоро повечето хора имаха горе-долу еднакви възможности и светоглед. Но вече се заражда нова прослойка - дали ще е уайт траш, дали ще ги наречеш градски бедни. И то не е само до бедност, а и защото като го няма строят да ги строява, си изпадат до нивото. Може да не си много умен или способен, ама ако някой те строи и ограничи откъм пороци, ще постигнеш нещо.

От друга страна ако няма граници, всичко е позволено, да, появява се прослойка без перспективи.

В България аристокрация няма, но ако се позволи, веднага се появява стратифициране по "сой" и се появяват разлики в бит, култура, перспективи и цели в живота.

# 471

Натиск от роднини в България отдавна почти няма, а и сега е лесно човек просто да се премести другаде и да не им види сурата.

Невена, пишеш почти винаги много интересни неща, но правиш заключения за България, които не са верни.

Защо изобщо да вдигам сватба без подпис?

Плюс това мнението на другите у нас е все още по-важно от нашето собствено.

# 472

Защо изобщо да вдигам сватба без подпис?

Защото си против системата, защото може да са ти набили в главата, че подписът съсипва връзката и води до раздяла, защото един от двамата може още да е женен... Много причини може да има. Най-вече защото в девет от десет случая жената иска сватба, а мъжът - не, и трябва да намерят някакво споразумение посредата Grinning
А ако се опъва твърде много, се изчаква кръщенето на първото дете и то се прави като сватба и половина Grinning

# 473
Освен това има балкан разлика между това дали решението да няма брак е прагматично и взаимно, или жената много иска, а мъжът много се дърпа. Ако мъжът много се дърпа - има нещо съмнително.

# 474
Браковете се сключват често за узаконяване на семейната връзка, тъй като си има доста удобства, особено ако човек е имотен. Бедният човечец тоз проблем го няма.
Джуди , интересно ми е кои точно удобства за  имотни хора визираш. Именно когато имаш имоти и инвестираш в такива по време на брака, при евентуален развод си в по-неизгодна позиция. Бракът дава сигурност най-вече на жените, които могат да останат в семейното жилище с децата при евентуален развод и да получат реално по-голям дял от общи активи, отколкото  е приносът им като доход при евентуална делба.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 12:03 от TafTaf

# 475

Защото си против системата, защото може да са ти набили в главата, че подписът съсипва връзката и води до раздяла, защото един от двамата може още да е женен... Много причини може да има. Най-вече защото в девет от десет случая жената иска сватба, а мъжът - не, и трябва да намерят някакво споразумение посредата Grinning
А ако се опъва твърде много, се изчаква кръщенето на първото дете и то се прави като сватба и половина Grinning

Може, но аз не бих дала и пет лева да каня и изхранвам гости, ако ще се правя, че се омъжвам.

# 476
Не, харесва ми как едни наричат други простолюдие. А простолюдие по принцип би следвало да означава всички онези, които не спадат към аристокрацията и богатата буржоазия / търговска класа.
Имотен и образован са неща с малко неясни критерии, но в световен мащаб определено не мисля, че българинът е прост и безимотен.

Ами то си е вярно - тук всички сме си "простолюдие" - не прости, сиреч глупави, а обикновени хора. Тези, които формират някаква висша класа са малцина и не ние не сме от тях. Едва ли повечето списващи тук са "богата буржоазия" също. На това и акцентирах и аз - повечето хора у нас, млади, които могат и искат да имат деца, определено са си простолюдие - бачкат срещу заплата за някого, без да имат възможност да заделят някакви съществени спестявания или да направят финансови вложения. Това не е обидно. Факт е.
В световен мащаб също българинът не е цъфнал финансово. Нищо, че повечето хора имат по 1-2 панелки или тухли някъде. Това не е показател за финансово благополучие и стабилност на фона на несигурното му цялостно финансово състояние. А и умен не е. Не се извинявам, за мен масата не блести с интелект ни най-малко.

Таф, Таф, мисля, че възрастните хора са наясно с удобствата, затова и няма причина да ги поясняваме тук нашироко.
Пример ще дам пресен, от миналата седмица. Познати мои, млади хора, бяха съвместно няколко години. Жената купи автомобил на името на мъжа, понеже той щял да го води по прегледи, да го кара и т.н. Парите - нейни. Тя финансира ремонтите му, данъците, винетките и т.н. Нагърби се да накупи доста вещи също. Накрая се сдърпаха и всичко си е при него. Той си кара кола, ползва си плеъра и всичко останало. Тя пи една студена вода.
Само пример, не ми се изнасят лекции по семейно, още по-малко по наследствено право, понеже и там има значение. Има най-разнообразните ситуации, при които брачната връзка те облекчава, в ситуации при водене на съдебни дела, представителство, родителство.

Последна редакция: чт, 28 ное 2019, 15:40 от Judy

# 477
Имаме тъничка, леко новобогаташка (то кой ли не е новобогаташ след няколко големи финансови сътресения и хиперинфлации) класа с надежди за повече. Креативна класа, свободни професии, не знам дали стигат до богата буржоазия, може би на второ-трето поколение ще стигнат.

Макар че в съвременния свят класите са 2: едни, на които изкуственият интелект ще казва какво да правят и други, които казват на изкуствения интелект какво да прави.

# 478
  • Paris, France
Магдена, българинът е и образован, и имотен по световния стандарт и това отдавна. В световен мащаб е по-богати от 45-50% от населението и много, много по-имотен от повечето хора. Най-имотните в света са румънците. Ниската раждаемост от поколения е помогнала българина често да се ражда с готово, празно жилище някъде, при това с канализация и течаща вода. Е, с канализацията малко куцат нещата, но има големи градове в богати държави които още не са канализирани. Рияд допреди 10 години нямаше канализация и лайната от големите, лъскави блокове се събираха в помийна яма отдолу и извозваха с камиони.

тайничка, познавам много българи, които са организирали сватбата и купили роклята, но като си идат се оказва, че не може да подпишат в даден ден, защото няма място или се изискват купища документи.

Нов позната, която живее тук това лято вдигна пищна сватба за сина си в България, като двойката изобщо не е подписала. Било начин да се видят и запознаят с родата на момичето. Родителите на момичето не искаха подпис, защото са сложили доста имоти на нейно име и ако нещо се случи с нея ще загубят.

Нашите родители нямаха нищо против сватба без брак. Майка ми и баба и дядо приемат без проблем безбрачно връзки, защото баба и дядо бяха прогресивни, не религиозни, а майка ми е минала през дълъг, тежък и скъп за нея развод. За родителите на мъжа ми, вярващи и практикуващи католици, нашите сватби и подписвания бяха лишени от духовен смисъл, но нищо не са казали, защото доста са пътували и знаят, че не е лесно да се организират такива тържества.

Тенденцията да не се сключва брак не е само в България, а в целия свят.

# 479
Един си харесва сватба без брак, друг прави обратното. Даже последните 20 години имам повече познати от втория вид - отиват и подписват в тесен кръг и заемат една маса в ресторанта да го отпразнуват.
Аз статистики цитирам само, когато имам такива. Вече пуснах едни. Ако някой не е съгласен с тях, нека постне такива, които друго показват.

Ето, например, една за БВП по държави в Европа:
https://www.nsi.bg/bg/content/11470/%D0%B1%D0%B2%D0%BF-%D0%BD%D0 … D0%BE%D1%81%D1%82

Ето една за потреблението от 2018 г.:
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/ECP_G … inPPS_2018-fe.pdf

https://www.nsi.bg/bg/content/17325/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1% … D0%B0%D1%82%D0%B0

Общи условия

Активация на акаунт