Хитринки за всякакъв случай - 21

• 48 376
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Трябва да поясня, че от няколко дни съм с диария поради чревен вирус. Искам да дезинфекцирам еднократно преди да си прибера децата вкъщи.
Кое да дизенфекцираш?

# 166
  • Пазарджик
При диария и подобни у нас сме си напълнили половин буркан с чиста бяла вар (тази в пликове). Допълваме с вода, разджуркваме и като преседи водичката се избистря. По една две глъдки и забравяш за този досаден проблем.
Преди години възрастен билкар ни го каза и на кой ли не сме споделяли.
На тригодишния ми син също давам глътка.

# 167
Едни пият вар, други белина. Думи нямам.

# 168
  • Пазарджик
Едни пият вар, други белина. Думи нямам.
А трети урина или газ Wink

# 169
😂 Чета, че и кислородната вода се намества в списъка с любими "хитри" напитки. 🤓

# 170
Моля ви, как ще пиете варна вода? Че и на дете? Такава вода се ползва само при варене на конфитюри и то пак плодовете се премиват.

За дезинфекция на под, повърхности и текстил след съмнения за тежка чревна инфекция съм ползвала:

Чист етилов спирт, големите шишета от аптеката, които са за професионална употреба. Чиста както обикновено, после поливам на места плочките и разнасям. Оставя се да съхне и за минути не остава ни миризма, ни следа. Става за повърхности, които няма да се повредят от спирта. Леко разреден и без директно наливане става и за ламината, но се пробва предварително.

За текстил - дезинфектант при всяко пране за известно време, пране при максимална възможна температура. Може да се ползва и за обувки. Важното е да не се ползва постоянно, а само при нужда. От антибактериален сапун и препарати според мен няма нужда, само премиват и предизвикват алергии и обриви.

# 171
Благодаря на тези, които се отзоваха на запитването ми.
Имам чист спирт  у дома, ще го използвам.

# 172
Само да ви кажа, че спиртът, етанол 70 градуса, е по-добър дезинфектант от чистият спирт 96 градуса. Използвайте него при нужда.

# 173
В ДМ продават дезинфектант за около 3лв. Чудесен е! Става за всякакви повърхности и  за обувки, дрехи...

# 174
Само да ви кажа, че спиртът, етанол 70 градуса, е по-добър дезинфектант от чистият спирт 96 градуса. Използвайте него при нужда.
Наистина ли, защо така?

# 175
Няма нито истина, нито логика в това твърдение. Просто, ако се ползва концентриран спирт без разреждане с вода, 96% спирт се изпарява по-бързо от 70%.
95–96% етанол се използва за стерилизиране на хирургически инструменти.
Преди операция раните, ръцете на хирурга и части от тялото на пациента се третират със 70% спирт, тъй като 96%-ния ще денатурира протеините в повърхностния слой на кожата твърде бързо. Поради това той прониква по-лошо в дълбоките пори, където микроорганизмите могат да останат. Всеки дезинфектант навлиза в микробната клетка и влиза в химична реакция с протеините, което води до денатурацията им и клетъчната смърт. Денатурацията е загубата на протеин, на неговата естествена структура и свойства в резултат на външни фактори. Най-простият пример за денатурация е процесът, който се случва при варене или пържене на яйце, когато протеинът стане плътен и непрозрачен.
По принцип алкохолът има дезинфекционен ефект до концентрация от 50%. Спирт под 40% и над 95% нямат добър дезинфекционен ефект, те се прилагат като кожни антисептици.

# 176
Добре, нали за хирургически инструменти ползват 95%? 🤔 Нещо се обърках, каква концентрация да ползвам за дезинфекция на тоалетната седалка и каква за кожата ми?

# 177
Ако искате да сте стерилна и на кожата си ползвате 96 градусов спирт, не знам кожата ви колко време ще остане върху вас и в какъв вид...
За тоалетната седалка, най-просто казано, разредете един обем спирт от 96 градуса със същото количество вода и дезинфекцирайте повърхността.

# 178
  • Велико Търново
Момичета, извадих чанта дрехи, които съм прибрала в гаража преди около година. Мухлясали😶🙄Има и кърпа вътре, може да е била лека влажна, не си обяснявам иначе защо се е получило🙄 Едната блуза направо е на петна. Трябваше първо да питам преди да ги пусна в пералнята 😟 Сега чета, че ако веднъж са изпрани, нямат оправяне и че ако им е сменен цветът на дрехите са опасни за здравето. Сега ги извадих и прострях, миришат още естествено. Да ги изхвърлям ли или може да се направи нещо?

# 179
Нищо добро не мога да кажа за дрехи, стояли толкова време с мухъл...
Така казват и в първия сайт, в който прочетох за премахване на миризма на мухъл от дрехи като потърсих инфо
https://www.edna.bg/kak-da/kak-da-premahnete-mirizma-na-muhyl-ot-drehite-4638298
Според мен трябва да пуснеш и една празна пералня с препарат за дезинфекция на перални, на високи градуси, преди да переш отново.

Общи условия

Активация на акаунт