Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарна оценка на имот за продажба

 • 4 339
 • 94
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 326
Здравейте,

Имам къща до София, която искам да продам и разбрах, че първо трябва да си направя пазарна оценка. Разгледах сайтовете, които предлагат такава услуга,но не знам кои оценители са добри.

Освен това един познат ми каза, че за къщи било добре да имам оценки от поне три места, защото давали много различни цени.

Моля за съвет от тези, които са минали през продажба на имот - как процедирахте? Когато дадете на брокер да продава, те ли правят оценките, вие ли ги заплащате? Правили ли сте си отделно оценка?

Също, ако някой има контактите на коректни оценители, също ще съм благодарна да ми ги пратите.

Засега направих експресна оценка в един сайт (по мое описание и снимки) и ми дадоха цена, която явно е сравнително ниска, защото веднага след като я казах на познати, се появиха купувачи, които искат да купят имота дори без да го погледнат.

Благодаря предварително на отзовалите се!

# 1
 • Мнения: 943
Въпросът с правилната оценка на имот, особено на къща, при това при динамичен пазар не трябва да е така лаишки. Това го правят за банките, имат си оценители, като логиката е да не се мине банката с това, което се ипотекира.
За да може да се направи добра оценка трябва оценителят да знае поне 3 еквивалентни имота, които са се продали последно време. За апартаменти има някакви усреднени показатели и голяма агенция може да разполага с подобна база данни.
Та, според мен оценител няма да свърши работата. Не и това, от което се нуждаете – число, при което да не се минете, в същото време имотът да не залежи на пазара.

# 2
 • София
 • Мнения: 326
Честно казано, не съм изобщо запозната с продажбите. Четох из форума и нета,  говорих с познат брокер, който ми каза, че ми трябва пазарна оценка и, че е най-добре да се иска от няколко фирми, които се занимават с това и че първо се прави оглед и тогава св дава цената. Също, че оценката е около 200-300 лв.

Тогава кое е най-доброто решение? Да се даде на брокер и те да се занимаят с това? А тогава има ли възможност да се даде на няколко различни фирми за продажба. Винаги съм мислела, че аз казвам цената на брокерите, а те се опитват да го продадат. 😁

Банките не правят ли данъчна оценка за кредит, а не пазарна при продажба? Аз не би трябвало да имам общо с тях даже.

# 3
 • Сф
 • Мнения: 3 390
Пазарна оценка през оценител обикновено искат банките, когато отпускат ипотечен кредит и вие сте купувача.
На вас ви трябва ориентировъчно реална пазарна цена, на която да продадете и да не се чувствате прецакани.
Може да разгледате сайтовете за имоти, за да добиете представа подобни къщи на какви цени вървят.
Може да се обърнете към по- голяма агенция за недвижими имоти да ви посъветва, но е много вероятно те да се опитат да ви вържат да ви представляват и да ви кажат по-ниска цена, за да се реализира по- бързо сделка и да си вземат комисионна.

# 4
 • София
 • Мнения: 326
Вече сме разгледали сайтовете за продажби, има и други имоти в населеното място, които се продават, но всички са безкрайно различни.

Лошото е, че при къщите е доста сложно - канализация, дворно място, положение, допълнителни постройки. Има разлики в това дали разгърната площ е на два етажа, на един, на три. Трудно се ориентираме сами в реалната или дори средната цена (имайте предвид, че за имоти, които според мен си приличат, цените са от 50 до 100 хиляди). И в случая трябва да се прецени и цената на самата земя каква е, отделно от тази на строежите на нея. Още повече, че в имота не се живее и малко или много е занемарен, което също влие на цената. Затова търся експертна оценка, която да ни даде някаква реална представа.

Затова и ми се иска някой експерт, който си разбира от работата, да се захване с това. Имам вече контактите на адвокат по имотно право, но той е необходим на по-късен етап.

# 5
 • София
 • Мнения: 29 473
Ние разгледахме сайтовете, посъветвахме се с агенции и пуснахме имота на леко по-ниска цена. Продадохме го за три месеца.
Обаче при нас беше стандартна панелка.

# 6
 • София
 • Мнения: 326
Ние разгледахме сайтовете, посъветвахме се с агенции и пуснахме имота на леко по-ниска цена. Продадохме го за три месеца.
Обаче при нас беше стандартна панелка.

При апартаменти е доста по-лесно. Никога не ми се е налагало да се занимавам с къща, а търсене има. Няколко души вече питат няма ли да я продаваме, защото търсят.

Пратих запитвания до няколко агенции, ще видим какво ще кажат.

# 7
 • Мнения: 3 204
Аз не съм чувала на продавач да му трябва оценка. Те са суууупер ниски и нереални. Оценката трябва за банката и я "поръчва" купувача.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 791
Цената е тази, на която купувачите са склонни да купят. Огледайте сходни имоти (в същото населено място и подобни), със сходни екстри, подобрения, тръгнете от по-висока цена, която може да коригирате, ако видите, че няма интерес.
Пазарна оценка като документ не ви е необходима. Тя се изисква от купувача, ако се финансира с ипотечен кредит. По-полезно ще е да се консултирате с брокери на недвижими имоти, които са запознати с предлагането наоколо.

# 9
 • София
 • Мнения: 326
Мисля, че не съм се изразила правилно. Не ми трябва пазарна оценка като документ, не ми трябва и такава, която изискват банките.  Като документ ще имам единствено оценка на къщата от конструктор за състоянието на самото жилище.

Искам някой експерт да дойде, да огледа имота и да каже: 
"Пазарната цена на този имот е толкова и толкова, защото имате тези плюсове и тези минуси. В този район други подобни се продават за толкова и толкова пари, затова и вие можете да го продадете като максимално толкова, като минимално, толкова"

И ми се щеше това да бъде човек, който е независим, а не част от агенцията, която ще продава този имот.

С други думи - вместо аз да се занимавам и да гледам подобни обяви, да звъня по агенции, да идват брокери и да ми дават цени, да платя на експерт и той да свърши това вместо мен.

В нета намерих доста фирми, които правят такива оценки - при продажба, при наем и т.н. Явно обаче не ги ползват много хора, защото не мога да намеря мнения. Явно всеки предпочита това да свърши сам или с брокер. Simple Smile

# 10
 • София
 • Мнения: 29 473
И аз това щях да кажа - брокер ще ти свърши работа.

# 11
 • София
 • Мнения: 326
В крайна сметка намерих точната терминология:  "Експертна пазарна цена" - това търся.

Не ми се щеше да чакам на брокерите да ми кажат за какви пари ще го продават, исках да си имам нагледно всичко и защо е такава цената, но явно на нашия пазар те са вещите лица. Simple Smile

# 12
 • Сф
 • Мнения: 3 390
И аз мисля, че кадърен брокер ще ти свърши работа.
Обикновено точно тези фирми за оценки, които си гледала, са същите, които банките наемат. А банковите оценка са пълна парлама за мен. С някакви коефиценти (за изложение, канализация и т .н)  + сравняване на 3 оферти от някой сайт за имоти,  ти "изчисляват" и твоята цена.
Та или голяма агенция, или препоръчан агент. В темата за имотите във форума има една агентка, може нея да питаш за съвет, доста е отзивчива.

# 13
# 14
 • Мнения: 3 204
И аз мисля, че кадърен брокер ще ти свърши работа.
Обикновено точно тези фирми за оценки, които си гледала, са същите, които банките наемат. А банковите оценка са пълна парлама за мен. С някакви коефиценти (за изложение, канализация и т .н)  + сравняване на 3 оферти от някой сайт за имоти,  ти "изчисляват" и твоята цена.
Та или голяма агенция, или препоръчан агент. В темата за имотите във форума има една агентка, може нея да питаш за съвет, доста е отзивчива.
Между другото заради тези "3 оферти" има страшно много фалшиви обяви. Все пак масово оценката се прави на база "колко ви трябва", но трябва и да изглежда правдоподобно черно на бяло. Два пъти сме пускали такава оценка и О, Чудо, и двата пъти беше с 1 000 - 3 000лв над това, което ни трябваше.
Аз не бих се занимавала с оценител и не бих си пуснала апартамента да се продава на цена, казана от оценител.

Общи условия

Активация на акаунт