Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 646
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
Стефане, ти си я изял тая Холандия с парцалите, бе😀

Поздрави и спорна 2020 година!

Най-добри пожелания и за теб и успехи с девойката!

Не, просто от 2008 до 2013 ми беше акуална покрай голямата щерка и няколко пъти и аз ползвах кола под наем, два-три пъти ходих и с наша кола, а сега от миналата година и малката е там, а голямата е вече в Германия, та не е като да не съм пътувал изобщо по Европа, а и работата ни е такава, все сме напред-назад с жена ми. Пък и като ходя винаги използвам да мръдна нанякъде из ниските земи, въпреки гадното време ми е много приятно, едно ущтно, мъничко и подредено, и там и в белгия, изобщо по цялото Pays Bas.
Но най-добре могат да ориентират живеещите в Холандия, разбира се.
Макар че, като знае човек език, а в нашия случай по три езика, в сферата на нета всичко е на един клик....

# 511

Ако решите с влак, ще си купите ОВ чип карта и само я зареждате на автомата с кредитна или дебитна карта, но грубо ще изхарчите не по-малко от 200 евро на човек по този маршрут -триъгълника Айндховен-Енсхенде-Висинген, далече са едно от друго....

Нещо не разбрах или си гледал двупосочни цени, а на тях не им трябват двупосочни.
Айндховен- Енсхеде с влак 27 евро
Енесхеде - Флисинген с влак 30
Флисинген- Айндховен с влак 24 евро
И някакви билети за рейс и стават 100, но 200 са много

*Ако нямате опит с шофиране в чужбина, няма да ви е много леко.
За пример ще дам: магистрала 6 платна и 4-ри от тях завиват на дясно, още в завоя две продължават направо другите две завиват още по-надясно. Ако не си в правилната лента, си хванал за някъде другаде
На кръгово горе имате табели в кое платно да карате ,ако продължавате в кръговото или излизате на първа възможност, може даже лентите да са със светофар за такова кръгово. И ако си застанал в грешна лента и те пусне светофара, няма как.
Беше си ми стресиращо в началото, особено ако навигацията късно те уведомява накъде си.

Последна редакция: пт, 10 яну 2020, 16:07 от rosss

# 512
  • София
Съгласна съм с rosss за възможността да се объркаш. Техните пътни възли са сложни, многоетажни, трябва си навигатор, но и шофьорът трябва да е в час. И ако решите да наемете кола, много внимавайте за скоростта, миналата година платихме 60 евро глоба за превишение само от 8 км/ч над позволената скорост. Даже и не сме усетили кога е станало, но дойде честитка Simple Smile Колкото до паркирането, погледнете преди да тръгнете в интернет схема на града със зони за паркиране. Има ги за всеки град и можете да се ориентирате къде колко ще струва.

# 513
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Предполагам, тъй като не съм им клиент, че в макета на нареждането в електронното банкиране има падащо меню за вид превод , от където следва да се избере СЕПА за да мине по тънката цена на превода, ако не го направи, ще плати 40 лв....
П.С. Блумнайсер, кацелирането или поправка на вече наредения превод ще ви струва скромната сума от 60 левчета, справка първия линк... Така че, по-добре , ако е неправилно нареден, си платете таксата, освен ако не искате да пускате жалба, но пак ще я платите в крайна сметка, но след време, след като си скъсате нервите.
Все пак намалените такси трябва да се компенсират отнякъде, нали..
Днес разглеждах онлайн банкирането. Има няколко линка за възможни преводи, в лева, swift, sepa. Той явно е избрал swift. Ако ме беше питал какво да избере, щях да се сетя, че трябва да сепа /нищо не е по подразбиране/.
Направих превод към него през правилното място и таксата е точно 0.90лв. Явно е на принципа- който се усети и ориентира.

# 514
Важен въпрос, може да звучи като някакъв вид заяждане, но повярвайте не е, а правилният му отговор ще е в полза не само за мен.

Следя 2 теми - университети в УК и тази.
Защо има такова огромно разминаване в тематиката?
50+% от тази тема е за битовизми, не за образование. Квартири, паркинги, разходи, банки? Голяма част от същите дребни проблеми са мъка и в УК темата. Но никой не занимава аудиторията с подобни болежки?
Подобни неща в УК темата са рядкост.
Защо се получава така?
Има ли разлика между хората, изпращащи децата си в УК или Холандия?

# 515
Скрит текст:
И аз съм си го мислила.

# 516
Направих си труда да прочета първите 4 страници от последната тема за UK, и честно казано не открих никаква разлика.
Финансиране, заеми, полети, как се пътува до Абърдийн..Повече не ми се чете от тема, която НЕ ме интересува никак, тъй като имам студент само в NL.
Ако искате на заден план да пуснете мисълта че родителите на студенти в УК са по-извисени над тези в NL , за мен не “работи” тази теза на база на прочетеното.
Приятен ден!

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 08:46 от second

# 517
Ако искате на заден план да пуснете мисълта че родителите на студенти в УК са по-извисени над тези в NL , за мен не “работи” тази теза на база на прочетеното.
Приятен ден!

Това даже не схванах какво трябва да значи (извисени ?!@№?), но както написах в поста - не, няма заден или страничен план.
Просто наблюдение, което ме озадачава. А 4 страници явно не са достатъчни за добиване на релевантна представа.

# 518
На мен темата ми харесва точно такава, каквато е в момента. Дъщеря ми е студентка в Амстердам, но успява да се справя сама. В темата намирам доста интересни съвети, свързани точно с битовите въпроси.
Стефан и в тази тема е много полезен.

# 519
  • Стрелбище-в пряк и преносен см
Важен въпрос, може да звучи като някакъв вид заяждане, но повярвайте не е, а правилният му отговор ще е в полза не само за мен.

50+% от тази тема е за битовизми, не за образование. Квартири, паркинги, разходи, банки? Голяма част от същите дребни проблеми са мъка и в УК темата. Но никой не занимава аудиторията с подобни болежки?
Защо се получава така?
Ще ти отговоря каква е разликата от моята гледна точка. Имам деца и на двете места и база за сравнение. Разликата е по- голяма, отколкото си мислех и аз в началото. Темата за УК вече по- рядко следя, защото тамошното завърши и вече други теми я вълнуват.
Относно битовизмите, в УК /или поне в Шотландия, където имам наблюдения/ са по- улеснени и уредени нещата, отколкото в Нидерландия. В УК има достатъчно общежития с лесен достъп за кандидатстване и отговорници в тях, към които можеш да се обърнеш за всяко нещо. В Нидерландия на повечето места всеки се оправя сам с квартири, има недостиг и това налага хората да търсят информация и да си помагат. Здравни застраховки в УК няма смисъл да се правят, изборът на ЛК лесен, няма какво толкова да се коментира. Видовете заеми там са по- малко и с по- малко условности, цялата информация си е на английски и всеки лесно се ориентира, отколкото в НЛ. При мен има и субективен фактор- в УК имам момиче, което определено е по- оправно от младежа ми, който е в НЛ. Дотук с битовизмите.
Иначе и тук се дискутират доста теми свързани с програмите и обучението в университетите, ако се зачетете по- сериозно ще го забележите. Децата си се занимават с науките и какво пише в учебниците чак няма смисъл да дискутираме.
В крайна сметка, форумът е да се споделя, но и да си помагаме за това, което създава най- много притеснения, а в НЛ това са по- скоро административните и битовите моменти. Децата ни, които са се насочили да учат и в двете страни са умни и мотивирани и няма смисъл да правим сравнения, каквито навежда поста ви Simple Smile

# 520

Защо се получава така?
Ще ти отговоря каква е разликата от моята гледна точка. Имам деца и на двете места и база за сравнение. Разликата е по- голяма, отколкото си мислех и аз в началото. Темата за УК вече по- рядко следя, защото тамошното завърши и вече други теми я вълнуват.
Относно битовизмите, в УК /или поне в Шотландия, където имам наблюдения/ са по- улеснени и уредени нещата, отколкото в Нидерландия. В УК има достатъчно общежития с лесен достъп за кандидатстване и отговорници в тях, към които можеш да се обърнеш за всяко нещо. В Нидерландия на повечето места всеки се оправя сам с квартири, има недостиг и това налага хората да търсят информация и да си помагат. Здравни застраховки в УК няма смисъл да се правят, изборът на ЛК лесен, няма какво толкова да се коментира. Видовете заеми там са по- малко и с по- малко условности, цялата информация си е на английски и всеки лесно се ориентира, отколкото в НЛ. При мен има и субективен фактор- в УК имам момиче, което определено е по- оправно от младежа ми, който е в НЛ. Дотук с битовизмите....
Аз бях в онази тема, сега съм в тази с едно и също дете. Абсолютно същото мисля и аз Hands V Решаването на битовите въпроси там е една идея по-лесно. Преводите не са към Евро сметка, т.е новите промени не ги касаят... а имаше преди време тема в която сигурно 10 страници бяха за това кое е по-удобно - Transferwise, paypal или други за плащането на таксата. В UK всички студенти са здравно осигурени, няма я практиката на застраховка Гражданска отговорност за всички и за всичко...
Програмите за обучение - и тук се коментира разликата между приложни и академични университети и там се коментира разлика между конкретни, НО... Всичко е въпрос на интереси и възможности на конкретното дете/младеж студент или кандидатстудент. Аз програми не съм разглеждала и не съм сравнявала, негова работа си е. Коментирам с него, ако има някакви питания и иска да прочета и да дам мнение. Това което е подходящо за моето дете и за нашето семейство не е приложимо за друго дете и за друго семейство, та относно програмите ей така на гьотере аз мнение не давам. Явно не само аз, та битовизмите са това, което можем да обсъдим (общоприложимата липса на квартири например) и често търсим съвет Simple Smile

# 521
  • София
Ние като родители, можем тук да си помагаме много повече с битовите проблеми на децата си и съответно на тях да помагаме, отколкото да се задълбаваме в това какво и как учат, програми, изпити и система на обучение.  Освен това всеки от тях е в различна област и специалност и това, което ги обединява всичките са точно битовите и социалните условия. То е най-добре и с това сами да се оправят де, но предпочитам ако трябва с нещо да помагам, то да бъде с информация от бита.
Всъщност всичко, което се обсъжда тук ми е интересно, дори и някои въпроси вече да не ни касаят.

# 522
Здравейте!
Присъединявам се към полезната тема. Смятам да се върна назад в темите и сериозно да почета . Синът ми и неговата приятелка са се насочили към Грьонинген за следване, специално синът ми има намерение да изучава биология. Имат доста неща още да свършат, но се надявам накрая да има добър финал.

# 523
... Отделете си повече време за кандидатстване в Грьонинген.
От 9 университета, с които имам пряк досег тази година, 5 във Великобритания и 4 в Холандия, Грьонинген определено са в дъното по отношение на организация и администрация.
Все нещо не разбрали, все някакъв проблем. Малоумни искания, грешни мейли, последвани от извинения.
Това са бели кахъри и нямат връзка с нивото на обучение, но са сигнална лапичка относно нивото на администрация в университета...
В нашия случай бяха зачеркнати като възможен избор в стюдилинк, но това не пречи да продължават да спамят с някакви искания за допълнителна информация.
Последните два от тази седмица - единият с линк и покана за регистрация в rug.nl платформата им за студенти, не за кандидатстуденти и втория с обяснения, че регистрация в тази секция е възможна само за записани студенти.... Simple Smile

# 524

Защо се получава така?

Код, разлика между хората, естествено, че има, по-нормално от това аз не мога да се сетя.
Но причината, според мен са не толкова различните българи, изпращащи студенти, колкото различните места - двете кралства и преградите, които българчето следва да преодолее за да се впише (или да се опита да се впише) в живота там.
По изброените от други, по-горе причини, Холандия е като че ли по-голямо предизвикателство и не като академично ниво, там като цяло, Англия е призната за Мека, макар с това да се абсолютизира, тъй като всички знаем че има и две и двеста, а по-скоро с битовизмите и различния от нашия манталитет, по-неинтуитивен за едни българин, от английския.
Всъщност тя е предизвикатеклство не само за българи, а за всеки нехоландец.
Прочее, излезе наскоро книжка от един именно англичанин - Бон Коутс "Това е Нидерландия или защо лалетата са различни" - прегледай я, ако така те вълнува този екзистенциален въпрос, интересна е, точно поглед какво отразява един англичанин като забележително и различно в холандците.
Дет се вика - ще пиеш от извора.

Общи условия

Активация на акаунт