Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 636
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря Стефан, задължително ще прочета.
Интересът ми не е чак екзистенциален, по-скоро тривиален - да предложа най-адекватното на детето си.

# 526
Аз го прочетох. Затвърдих си мнението - по възможност може да се учи, за живеене не става.

# 527
Всеки с мнението си, Нотарис. И със собствената си матрица. На мен лично ми допада, бих живял там. Но дъщеря ми, например предпочете да се върне след 4 години там, преди да отиде да работи първо в Италия за малко, а сега в Германия, не пожела да остане, макар че й предлагаха интересна работа с възможности...Според нея не всичко е кариера, трябва и да се чувства на място, а Нидерландия не беше нейното.
Всеки си знае.

# 528
Да е живо и здраво готиното дете. По принцип само тук е наше, за първото поколение навсякъде всичко друго е повече или по-малко чуждо.

# 529
Kod, вероятно не си само ти, доста родители чиито деца са предпочели Нидерландия са в дилема дали младия човек е на най-правилното място , и дали тази програма нямаше да я изучава по-успешно и с повече переспективи в UK. Имайки предвид, че езика и на двете места е английски, дилемата става още по-дълбока.
  В този ред на мисли, ако се зачетеш в немската тема ( едва ли има спор за нивото на обучение в университетите  в Германия) ще четеш на корем  обсъждане на въпроси свързани с общежития, регистрации, и прочие  битовизми.   Според мен не е заради нивото на обучение, а както и други са дискутирали - на острова много от проблемите с които децата се сблъскват са решени и уредени в полза и за улеснение на студента.
Всъщност, ти имаш ли студент в NL, или още сте на етап рисърч ?

# 530
Само проучвам.
Спор за нивото на обучение в Германия ако няма е грешка.
В икономически специалности аз не видях адекватна конкуренция на УК, Холандия и единици в други държави - Бокони, един шведски, един датски.
Това е основната причина Германия да отпадне, не езика.

# 531
  • София
Код,
Скрит текст:
не че нещо, а и определено НЕ защото дъщеря ми следва там  (понеже тя следва  една от двете специалности, които имат по-малко допирни точки с икономиката и не следва да е показател за  каквото и да е), но какво му е на Университет Манхайм за чисто икономически специалности? Целият е само за това (макар да има, както споменах по-горе, 2-3 специалности, които са с много по-голям акцент върху математиката и информатиката, а икономическото е повече за украса). А и в класациите, които ти видимо цениш, също хич не е позициониран зле, в предната петдесетица на европейските университети за икономика е. ТУМ, макар и технически, също е напред с  много добрите  за мен комбинации от икономика и още нещо. Една от тях даже беше, ако нe се лъжа, на английски език още от бакалавърската степен. Та просто ми е интересно изказването ти, не е заяждане.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 08:06 от пенсионирана русалка

# 532
Русалке,

Няма смисъл!
Само погледни колко е закъсала икономиката на горката Германия и ще разбереш колко зле са обучени.
Пък ако ги няма, за да теглят на гърба си половин Европа, не знам какво щеше да се случи със Стария Континент.

Научих се, че не класации на унита са важни, а реалната реализация на студентите след това. Времето, което ти остава, начин на живот, социален статус.
Все неща, за които доста от разумно избралите специалности в Германия, после им се радват.

# 533
Та просто ми е интересно изказването ти, не е заяждане.

Хм... разбира се, че разчитам много на класации, на какво друго да разчитам в момента, без необходимата информация от първа ръка, на БГ мама ли???
Обяснявам как съм си изградил мнението, не държа по никакъв начин че е изцяло вярно и всеки трябва да се ръководи по него, но на база на малкото информация с която разполагам не виждам друг начин.

За мен е важна комбинация от добро позициониране по специалност и добро общо позициониране на университета.
Позицията по специалност дава някаква сигурност, че обучението и знанията ще бъдат на ниво.
Общата позиция дава някаква сигурност за престиж, разпознаваемост и по-лесен старт на кариера.
Нито едното, нито другото е за подценяване. Малък ресърч в икономически форуми дава ясна представа например в точно кои 6 УК университета е добре да се концентрираш ако търсиш реализация в ситито веднага след бакалавър. Грубо, може да се каже, че 80% от младшите служители, които се наемат са завършили точно един от шестте.
И така, да кажем образува се един синтез от 70% тежест от позицията на университета по специалност и 30% от общата му позиция.

Ето данни за позиция по специалност:
1.
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2 … ss-and-economics#!/page/1/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats
Първият немски университет (Манхайм) е на 41-во място.
Пред него са 6 УК и 2 холандски.

2.
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … mics-econometrics
Първият немски университет (Манхайм) е на 44-то място.
Пред него са 6 УК и 1 холандски.

3.
https://www.usnews.com/education/best-global-universities/search … usiness&name=
Първият немски университет (Мюнхен) е на 77-мо място. Манхайм е на 94-то
Пред първия немски са 12 УК и 6 холандски.

4.
http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/economics.html
Първият немски университет (Бон) е на 35-то място. Манхайм е на 76-то+
Пред първия немски са 5 УК и 1 холандски.

4 класации, да кажем достатъчни за да извадиш среден резултат.
Във всяка от тях има достатъчно УК и холандски университети, базирани по-напред от германски.
Отделно, позицията на германските не е постоянна - в различните класации се сменят топ университетите, така че средната им позиция от 4-те още пада.
В УК и Холандия (Ротердам и Тилбург) има повече постоянство.

Към това прибавяш и общата класация - там холандските изостават доста от УК, особено Тилбург, но положението на германските не е по-добро - Манхайм не е сред първите 200 в общия случай.
Правиш една таблица с много цифри, събираш и делиш безпристрастно и... цъфват 2-3 холандски и 5-6 английски университета с определено по-високи очаквания от който и да е германски или друг европейски изкл/чая може би Бокони, но за него по допълнителни данни съм склонен да слагам повече тежест на магистратурата, не на бакалавъра.
Това е... без много философия, само внимателни бакалски сметки.

ПП - Стефан, купих си вчера книжката, ще я прочета тази седмица, още веднъж благодаря.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 08:45 от kodbg

# 534
===
Научих се, че не класации на унита са важни, а реалната реализация на студентите след това. Времето, което ти остава, начин на живот, социален статус.
Все неща, за които доста от разумно избралите специалности в Германия, после им се радват.

Никога не съм мислила обратното. Нагледала съм се на безкрайно много разнообразни случаи, за да знам, че са важни други неща. Най-вече държавата, градът, университетът, специалността и начина на преподаване да допадат на конкретния човек. 
Моят син за сега е изключително доволен от всичко. Но въпреки това не може от сега /втори курс/ да каже, дали се кани да остава или не. То не е и реално възможно. Има пред себе си още години, стажове, обучения. За сега си учи и поработва и му харесва и средата, и обучението. Няма забележки.
...
А иначе в Холандия си има наши студенти, които остават след университета да живят и работят там. Други се връщат тук. Трети избират друго място под слънцето. Както за почти всичко на този свят няма универсални решения и лично аз изобщо нито го мисля от сега, нито пък това, което си мисля, е задължително да стане, тъй като решенията, поне у нас, си ги вземат децата.
...
Имам още едно дете, за което ще се оглеждам също, но има време за него. Нещата са динамични, променливи и от сега е рано. Само наглеждам няколко теми тук, да съм информирана що-годе за след пет години.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 10:52 от Judy

# 535
  • La casa de Mickey Mouse
Скрит текст:
Та просто ми е интересно изказването ти, не е заяждане.

Хм... разбира се, че разчитам много на класации, на какво друго да разчитам в момента, без необходимата информация от първа ръка, на БГ мама ли???
Обяснявам как съм си изградил мнението, не държа по никакъв начин че е изцяло вярно и всеки трябва да се ръководи по него, но на база на малкото информация с която разполагам не виждам друг начин.

За мен е важна комбинация от добро позициониране по специалност и добро общо позициониране на университета.
Позицията по специалност дава някаква сигурност, че обучението и знанията ще бъдат на ниво.
Общата позиция дава някаква сигурност за престиж, разпознаваемост и по-лесен старт на кариера.
Нито едното, нито другото е за подценяване. Малък ресърч в икономически форуми дава ясна представа например в точно кои 6 УК университета е добре да се концентрираш ако търсиш реализация в ситито веднага след бакалавър. Грубо, може да се каже, че 80% от младшите служители, които се наемат са завършили точно един от шестте.
И така, да кажем образува се един синтез от 70% тежест от позицията на университета по специалност и 30% от общата му позиция.

Ето данни за позиция по специалност:
1.
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2 … ss-and-economics#!/page/1/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats
Първият немски университет (Манхайм) е на 41-во място.
Пред него са 6 УК и 2 холандски.

2.
https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … mics-econometrics
Първият немски университет (Манхайм) е на 44-то място.
Пред него са 6 УК и 1 холандски.

3.
https://www.usnews.com/education/best-global-universities/search … usiness&name=
Първият немски университет (Мюнхен) е на 77-мо място. Манхайм е на 94-то
Пред първия немски са 12 УК и 6 холандски.

4.
http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/economics.html
Първият немски университет (Бон) е на 35-то място. Манхайм е на 76-то+
Пред първия немски са 5 УК и 1 холандски.

4 класации, да кажем достатъчни за да извадиш среден резултат.
Във всяка от тях има достатъчно УК и холандски университети, базирани по-напред от германски.
Отделно, позицията на германските не е постоянна - в различните класации се сменят топ университетите, така че средната им позиция от 4-те още пада.
В УК и Холандия (Ротердам и Тилбург) има повече постоянство.

Към това прибавяш и общата класация - там холандските изостават доста от УК, особено Тилбург, но положението на германските не е по-добро - Манхайм не е сред първите 200 в общия случай.
Правиш една таблица с много цифри, събираш и делиш безпристрастно и... цъфват 2-3 холандски и 5-6 английски университета с определено по-високи очаквания от който и да е германски или друг европейски изкл/чая може би Бокони, но за него по допълнителни данни съм склонен да слагам повече тежест на магистратурата, не на бакалавъра.
Това е... без много философия, само внимателни бакалски сметки.

ПП - Стефан, купих си вчера книжката, ще я прочета тази седмица, още веднъж благодаря.
От една страна съм съгласна, от друга не. За мен класацита както на унито, така и на специалността е много важна, тя е така да се каже основата, но ако студента не е активен извън унито и не изкара едни много добри стажове и магистратура след това, не виждам смисъл от добрия университет. За мен мастера е много по - важен от бакалавъра, бих избрала един сравнително добър бакалавър (не е нужно да е топ) и един наистина топ мастер, с поне -3 топ стажа, ето ти после най-желаното работно място. Моето уни е някъде на опашката в класацийте, но специаността ми е динствена в Европа, та това ме прави супер тесен специалист, с 3 стажа на топ места, сега имам доста добра позиция. Та помислете и върху това. За високи позиции задължително трябва мастер и то от най-добрите унита и задължително трябва добро СВ - т.е. стажове, но не какви да е, а най-добрите.

# 536
Само проучвам.
Спор за нивото на обучение в Германия ако няма е грешка.
В икономически специалности аз не видях адекватна конкуренция на УК, Холандия и единици в други държави - Бокони, един шведски, един датски.
Това е основната причина Германия да отпадне, не езика.

При такъв поглед над нещата, не зная защо изобщо се разпиляваш в проучвания и писаници по форуми. Оксфорд или Кейнбридж - това е вашия вариант.

# 537
А самия кандидат-студент участва ли изобщо в избора?
За мен това е фактор от топ значение, но не фигурира в нито една статистика.

# 538
Mini Mouse, разбира се, всичко описано от теб е така. Но това са действия и развитие на по-късен етап, по никакъв начин не влияят на решения на текущия етап, освен презумпцията, че по-престижен уни за бакалавър може да улесни вход в по-престижен уни за мастър или по-добър стаж. В смисъл, разсъжденията ми по никакъв начин не вредят на необходимите бъдещи планове.

При такъв поглед над нещата, не зная защо изобщо се разпиляваш в проучвания и писаници по форуми. Оксфорд или Кейнбридж - това е вашия вариант.
1. Не твърдя, че приемът в Оксбридж е изключително труден, но все пак е далеч от гарантиран... Няма никаква гаранция за него, това не е Холандия. И желанията е изключително възможно да не съвпаднат с действителността.
2. Не съм убеден изцяло - в Оксбридж се учи много обща икономика, малко ми прилича на специалист по всичко. За сметка на това, в UCL, Единбург и особено в холандските университети има тясна специализация към желаната специалност още от 1ви курс. Това не е маловажно, много трудно става за преценка и сравнение тясна специализация от добър университет срещу обща подготовка от Оксбридж.

При такъв поглед над нещата...
А какъв друг поглед може да има?

А самия кандидат-студент участва ли изобщо в избора?
За мен това е фактор от топ значение, но не фигурира в нито една статистика.
? Даже не схващам въпроса. Освен кандидат студента, никой друг не участва в избора. Най-малкото, никой не беше чувал желаната специалност преди това, че да участва с нещо друго освен със събиране на статистика в избора...      

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 11:00 от kodbg

# 539

При такъв поглед над нещата...
А какъв друг поглед може да има?

Визирах изключването на немски университети и разсъжденията ти в търсене на   top of the top университет.
Та нали затова инициираш дискусия - за да получиш отговори.

Общи условия

Активация на акаунт