Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 600
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Т.е. от студента си зависи. Не от баща му😀

# 556
Струва ми се, че до края на първата година ще са отпаднали 40-50%. Май това е и статистиката на UvA за неговата специалност.

и други са споделяли същото  Simple Smile а според него какви са причините за това - много трудни изпити, в смисъл огромен скок спрямо училищното ниво, комбинирано с преобладаващо самостоятелна подготовка за тях /което е характерно за големите потоци студенти/, или нивото на самите студенти е по-скоро по-ниско?

# 557
  • София
Ross, естествено, че има и редица други фактори при изготвяне на клaсациите. Аз затова дадох рисърча за ПРИМЕР, избрах го като един от многото показатели, при това  с много значителен процент (и особеностите на който в държави като Германия води до ниско позициониране на иначе добри университети). Не сметнах за редно да се разпростирам в тази тема и в learning/teaching  environment , research & citations,  international outlook,  industry income, knowledge transfer и съответните им подразделения в %. Избрах най-внушителната част, рисърча. И ако му добавим още едни 30% от citations като research influence..

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 21:35 от пенсионирана русалка

# 558
Русалка... мисля, че подценяваш възможностите ми за бакалски сметки и богатството на информация, която се намира в мрежата и чака да бъде намерена.
И надценяваш качеството на информацията, която може да се добие директно във форума, придавайки повече от необходимата тежест на дадени частни мнения, които в много ситуации могат да бъдат подвеждащи.
И ако е така, тогава защо излагаш размислите си тук?  Очевидно не очакваш да научиш нещо ново.

# 559
G.D.,

Той умело на няколко пъти, чрез всяване на смут в темата, я подхлъзва да се сдобие с разнородна информация, от която да извлече каквото го интересува извън бурканите, паркингите и битовизмите.

Предният път предизвика разгорещени страсти тук по повод Хохетата .

Неприятното е, че винаги е по някакъв груб начин. И най- лошото е, че получава повече отговори, отколкото някой поискал любезно мнение по някакъв въпрос тук.
Явно светът е такъв

# 560
Струва ми се, че до края на първата година ще са отпаднали 40-50%. Май това е и статистиката на UvA за неговата специалност.

и други са споделяли същото  Simple Smile а според него какви са причините за това - много трудни изпити, в смисъл огромен скок спрямо училищното ниво, комбинирано с преобладаващо самостоятелна подготовка за тях /което е характерно за големите потоци студенти/, или нивото на самите студенти е по-скоро по-ниско?
Стила на оценяване е различен и е високо нивото за pass, често липса на навици за обработка на голям обем информация при самоподготовка... Нивото на състудентите той го оценява, като равностойно с Глазгоу, а отпадането е значително (в пъти) по-голямо.

# 561
И ако е така, тогава защо излагаш размислите си тук?  Очевидно не очакваш да научиш нещо ново.
G.D... неуместен въпрос. Показва че не следиш темата, задай го не на мен, а на Русалката.
Това е дискусия - аз питам за нещо съвсем различно и получавам отговори, друг, в случая Русалката ме пита за доводите ми. Съвсем нормално е да й отговоря, как защо излагам размислите си - защото са ми ги поискали, уважавам участниците в темата и е редно да отговоря.

Той умело на няколко пъти, чрез всяване на смут в темата, я подхлъзва да се сдобие с разнородна информация
Оххх, неуморничко и злобничко Simple Smile Много те гризе това, че някой търси информация във форум нали...
Поспри навреме, че пак ще започваш да се излагаш със странни лични нападки, гонещи те от години. И после ще те е срам да влизаш за седмица, две и ще постулираш, че си приключила с участието по темата Simple Smile

Стила на оценяване е различен и е високо нивото за pass, често липса на навици за обработка на голям обем информация при самоподготовка... Нивото на състудентите той го оценява, като равностойно с Глазгоу, а отпадането е значително (в пъти) по-голямо.
Хммм, това е много интересно. Честно казано, бях убеден, че е заради ниската летва на входа и липсата на подбор - тоест, заради нивото на студентите. Ако е заради стила на преподаване / изпитване, не е особено приятен атестат откъдето и да го погледнеш Sad
Единствено... знам ли, Глазгоу е 4 години, не 3 нали? Това да е някакъв довод, но като цяло и в 3-годишни курсове в УК няма информация за подобно поголовно отпадане, напротив, като че ли се стараят да избутат докрая, който е влязъл.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 23:31 от kodbg

# 562
  • София
Не си съвсем честен, Код. Аз лично не съм те нападала никога. Да, остър си, твърде директен понякога, поради което разбирам защо  у някои хора остава  усещането за грубост, но въпреки това съм те чела винаги с интерес. На питането ти защо толкова битовизми се обсъждат в тази тема в сравнение с британската GD даде просто пример с темата за немските унита, в която  битовите дискусии са още по-застъпени. И ти й отговори, че Германия е отпаднала от полезрението ви заради липса на добри алтернативи за икономически специалности. Едва тогава аз ти зададох въпроса си, който не е дошъл от нищото, както ти го изкарваш. След което и ти благодарих за отговора. Не е редно да прехвърляш топката на мен и да ме замесваш. Още повече, че изказването ти за методологията, базирана  на по твои думи  бакалски сметки, много четене в нета, недоверяване на псевдоинформирани форумки и т.н хич не касае в частност немските унита, а всички, които си разглеждал/оценявал.

# 563

И защо?
Аз използвах само изводите си.
Диалог само с изводи, какъвто беше до преди въпроса ти не би довел по никакъв начин до въпроса на G.D., agree?
Размислите, за които G.D. пита (а не изводи)  се появиха вследствие на питането ти, за да дадат основа на преди споменатите изводи.
А сега, ако отговора ми е бил по-обширен и не се е придържал точно в рамките на въпроса ти... прости ми за тази неточност.

# 564
Хммм, това е много интересно. Честно казано, бях убеден, че е заради ниската летва на входа и липсата на подбор - тоест, заради нивото на студентите. Ако е заради стила на преподаване / изпитване, не е особено приятен атестат откъдето и да го погледнеш Sad
Единствено... знам ли, Глазгоу е 4 години, не 3 нали? Това да е някакъв довод, но като цяло и в 3-годишни курсове в УК няма информация за подобно поголовно отпадане, напротив, като че ли се стараят да избутат докрая, който е влязъл.
Разбрал си ме доста наопаки. Нищо не съм казала "заради стил на преподаване и изпитване", казах за "оценяване". Критериите са изключително ясни. Още преди първия тест са информирани кое как и  с каква тежест влиза в успеха. Ако щеш си прави проектите старателно, ако щеш не дей. Просто може да не стигнеш до изпит, ако двата теста/есета или проекта (според специалността), не са над 5. Висока си е летвата за pass, не са "куци" критериите, строги и ясни са.
Глазгоу няма да коментирам в тази тема, писах достатъчно в другата. Hands V

# 565
Разбрал си ме доста наопаки. Нищо не съм казала "заради стил на преподаване и изпитване", казах за "оценяване". Критериите са изключително ясни. Още преди първия тест са информирани кое как и  с каква тежест влиза в успеха. Ако щеш си прави проектите старателно, ако щеш не дей. Просто може да не стигнеш до изпит, ако двата теста/есета или проекта (според специалността), не са над 5. Висока си е летвата за pass, не са "куци" критериите, строги и ясни са.
Глазгоу няма да коментирам в тази тема, писах достатъчно в другата. Hands V

Пенева... изпитване в случая е синоним на оценяване, а преподаването е добавено заради необходимостта от значително повече самоподготовка, за което се знае и го споменаваш, не виждам нищо наопаки.

Има някои неща, които са неоспорими факти:
1. В Холандия отпадат значително повече студенти, отколкото в УК по време на следването.
2. Като изход, накрая на обучението, образованието в Холандия не е по-добро от това в УК.
Базирано на тях, повечето отпадащи могат да се дължат на 2 причини:
1. По-ниско входно ниво и по-лош студентски материал.
2. По-лоша методика на обучение. Тук ако щеш добави и по-лошите битови условия или други странични разсейващи подробности, няма значение - фактори, които при равен старт пречат за равен финал на мнозина незавършили.

Интересно в мнението ти беше, че студентите са на същото ниво на входа, и продължаващите, и отпадащите.
Пренеси го в училищата и образованието в БГ ако е толкова трудно за възприемане - имаш 2 групи от по 100, еднакво будни деца. В едното училище, от 100, 95 получават отлични оценки на НВО, в другата - до НВО стигат само 50.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 06:32 от kodbg

# 566
"Материала" е в два конкретни университета в едни конкретни специалности, не UK vs NL in general!
"Материала" от Bg е силно филтриран на едното място, но UK "материала", не особено. На другото изпит няма,  но оферта не се получава от всеки поискал си я, а в добавка има и matching. Ако прецениш, че можеш - дерзай на твоя отговорност. На финала само можем да гадаем "материала" сравним ли е и по какво.

ПП: Код, хайде успокой тона, а! Стана вече твърде досадно от това изискващо и ръчкащо подмятане на заядливи изказвания. Поне за мен.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 10:09 от peneva_a

# 567
Пенева, дефинирай в конкретика какво те дразни и по какви причини си позволяваш да го дефинираш като... пъчкащо, изискващо, заядливо?
Ако има подобно нещо, не е ли по-добре вместо да го подхвърляш неясно да репортуваш нередното на модератор?

# 568
Отказвам да се занимавам с него.
Похватите му да върти дискусията около , това което го занимава, са ми меко казано неприятни.
(че чак и да изисква да му се отговаря под строй)

Момичета,
Бях писала за едно момче, което се занимава с пренос на багаж от/за Холандия. Даже май сте му сложили тел на първа страница. Но нещо май е вдигнал доста сериозно цените.
Някой да е открил алтернатива? Питам,  за нещо което не се побира в кола.

# 569
  • София
Kod, причините могат да са повече от две.. Давам ти трета, илюстрирана при това баш с твоя пример. Имаш две или три извадки от по 100 много амбициозни и знаещи деца, влезли в три елитни училища с почти еднакви резултати на НВО. На финала 5 години по-късно имат съвсем близки резултати и на ДЗИ по различните предмети, което  предполага аналогично ниво на подготовка и придобити знания. Но идва моментът да сравниш успеха им при завършване извън ДЗИ, на които, добри или лоши, са  били оценявани по единна скала. И тогава се оказва, че на едната извадка средният успех преди  сериозно покачващата го 1/3 тежест от ДЗИ примерно е  5,90, на втората - 5, 70, на третата  - едва към 5,50. На какво се дължи такава разлика - на  критерии на оценяване, на различни скали. За еднакво справяне на едното място ще имаш 6, на другото- 4,5. Така е и в университетите, на едно място с 60% успеваемост ще минеш, на друго обаче - не. И точно това според мен се случва в реалност. Да не говорим, че в един университет може директно на изпит да отиваш, а в друг да трябва да покриваш изисквания за редовно предавани домашни, проекти и подобни, които са ти билет за изпита при успеваемост само над определен % или събран брой точки. Малко галещо егото ми се струва вярването на някои  родители ей така на ангро, че заради принципно по-добро образование и/или по-голям потенциал на приетите във Великобритания деца изкласяват значително повече студенти.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 08:54 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт