Студенти в Холандия/Нидерландия - 6

• 65 598
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
Искрено се моля синът му да отиде в Харвард... поне.

Ross, ние ползваме  местен превозвач, вози багаж на 70 лева.  По принцип е за 30 кг. колет, но и за повече не ни е правил проблеми.Ако искаш , ще ти дам телефон на лични, ще тръгне в петък, доколкото знам.

# 571
Kod, причините могат да са повече от две.. Давам ти трета, илюстрирана при това баш с твоя пример.
На какво се дължи такава разлика - на  критерии на оценяване, на различни скали. За еднакво справяне на едното място ще имаш 6, на другото- 4,5. Така е и в университетите, на едно място с 60% успеваемост ще минеш, на друго обаче - не.
И точно това според мен се случва в реалност.
Хм, ако това е реалност, това в прав текст означава, че завършилите по-високоизискващия университет - в случая холандски ще имат по-добра академична подготовка от завършилите УК.
Подобни данни няма никъде, помисли дали е реалистична тази реалност?

Да не говорим, че в един университет може директно на изпит да отиваш, а в друг да трябва да покриваш изисквания за редовно предавани домашни, проекти и подобни, които са ти билет за изпита при успеваемост само над определен % или събран брой точки.
Разбира се, аз клоня точно натук в момента и това е втората описана причина.
Проблемът би бил в изискващите прекалено много ако другата система с по-малко стресиращи изисквания дава не по-лош краен резултат, нали така?

Малко галещо егото ми се струва вярването на някои  родители ей така на ангро, че заради принципно по-добро образование и/или по-голям потенциал на приетите във Великобритания деца изкласяват значително повече студенти.
Ама защо? Не виждам място за его тук.
Ако изкласяват повече, то е така! Би било факт, защо набъркваш егото тук? И те изкласяват с не по-лошо образование.
Дали е заради по-добрата система, по-уредения, по-малко стресов живот или по-големия потенциал, няма значение.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 10:08 от kodbg

# 572
G.D.,
Благодаря! Писах ти личен!

Някой да е чувал за строеж на студентски общежития около техния университет.

Намерих, само че Vrije Universiteit Amsterdam са построили през 2019 общежитие 31 000м2 и Кампусът в Venlo имат разширение.
Делфт откриха за миналата уч. година.

Стресиращо е, че заради Брекзита се очаква силен наплив за специалностите с английски, а реално и в момента има проблем с настаняването на студентите, не ми се мисли какво ще стане за следващата уч. година.

Проблемът е, че докато една специалност не бъде обявена за "нумерус фиксус" , не мисля, че има ограничение на бройката за прием ( за холандци, взели си 7-8те матури за съответното ниво със сигурност няма ограничение). Тоест проблема с квартирите може да стане още по-сериозен ( съответно и с цените им).

# 573
  • София
Интересно, Код, как на едро обобщаваш къде академичната подготовка е по-добра или поне в най-лошия случай равна при по-лежерни изисквания  и по-нисък праг на преминаване и за какво има/няма данни...  Поне да говореше в конкретика за някой холандски и някой британски университет, та да може да се прави сравнение, а не така всичко под общ знаменател. А за егото го казах, защото отстрани изглеждаш баш като родители във форума, които със зъби и нокти защитават  като най-добро образованието  в еди-коя си столична гимназия.  И даже тяхното е като че ли с идея по-оправдано, понеже  поне имат деца във въпросното училище. Докато ти  с университетите, британски или холандски,  си още на етап теория/проучвания (макар и сериозни), преки свои впечатления/такива на детето нямаш.

# 574
От душа и сърце се моля Брекзит да няма!
Халал да са им европейските средства, които се изсипват в Ръсел Груп за рисърч. Нека си водят всички класации университетите им. Нека са най-добрите студентите им.

Не мисля, че Холандия е в състояние да поеме, това което ще последва , та тя е на 1/3 от България и е предимно вода. Физически не може да поеме такъв наплив. Ако на Острова има стотици университети, то Холандия има само 13. Хич не им е добро оразованието на холандците. Я колко деца отпадат. Не могат да преподават и това си е.
И ако не си вземеш първата година, не можеш да продължиш. И климатът е по-неприятен от Великобритания, че и от Дания.
В Швеция ти дават пари , за да учиш. Karolinska University , Sweden е един от най-добрите за медицина.
Ужасно е в Холандия.

# 575
А за егото го казах, защото отстрани изглеждаш баш като родители във форума, които със зъби и нокти защитават  като най-добро образованието  в еди-коя си столична гимназия.  И даже тяхното е като че ли с идея по-оправдано, понеже  поне имат деца във въпросното училище. Докато ти  с университетите, британски или холандски,  си още на етап теория/проучвания (макар и сериозни), преки свои впечатления/такива на детето нямаш.

Пххх, хем знаеш, че нямам никакъв допир в момента с която и да е от двете държави, хем за его говориш. Его може да има ако ползвам едното и хваля него (без съответното покритие разбира се, защото тук го има и бумеранга - да изтъкваш очевидно, но да не иска да се приеме в дадена среда, защото... й подкопава егото Simple Smile), в случая не разбирам термина.
А аз... се лутам, изграждам мнение и проучвам.
Но!!! Донякъде се радвам, че отстрани ти изглежда, че защитавам без реални доводи едното, това може би значи, че съм си изградил някакво мнение вече, но още не съм го осъзнал Simple Smile
Защото наистина за момента, не мисля, че имам нещо окончателно като извод.

ПП - Ти имаш реалистичен поглед, погледни и как се скача срещу нещо, развалящо имиджа - ти напр. за Германия, друг за Холандия, трети за УК... Всяко негативно те жегва и при някои... границата на аргументите се размива в желание за защита на избора.
Няма място, където всичко да е мед и рози - и когато има нещо непохвално, дали заради егото не се чувства кой ли не задължен да скочи, без значение доводи и факти Simple Smile.
Та его... бих търсил в по-ангажираните, за мен все още е рано.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 11:31 от kodbg

# 576
Скрит текст:
Kod, причините могат да са повече от две.. Давам ти трета, илюстрирана при това баш с твоя пример.
На какво се дължи такава разлика - на  критерии на оценяване, на различни скали. За еднакво справяне на едното място ще имаш 6, на другото- 4,5. Така е и в университетите, на едно място с 60% успеваемост ще минеш, на друго обаче - не.
И точно това според мен се случва в реалност.
Хм, ако това е реалност, това в прав текст означава, че завършилите по-високоизискващия университет - в случая холандски ще имат по-добра академична подготовка от завършилите УК.
Подобни данни няма никъде, помисли дали е реалистична тази реалност?

Да не говорим, че в един университет може директно на изпит да отиваш, а в друг да трябва да покриваш изисквания за редовно предавани домашни, проекти и подобни, които са ти билет за изпита при успеваемост само над определен % или събран брой точки.
Разбира се, аз клоня точно натук в момента и това е втората описана причина.
Проблемът би бил в изискващите прекалено много ако другата система с по-малко стресиращи изисквания дава не по-лош краен резултат, нали така?

Малко галещо егото ми се струва вярването на някои  родители ей така на ангро, че заради принципно по-добро образование и/или по-голям потенциал на приетите във Великобритания деца изкласяват значително повече студенти.
Ама защо? Не виждам място за его тук.
Ако изкласяват повече, то е така! Би било факт, защо набъркваш егото тук? И те изкласяват с не по-лошо образование.
Дали е заради по-добрата система, по-уредения, по-малко стресов живот или по-големия потенциал, няма значение.

Какво имаш предвид под "по-добра академична подготовка" и как се измерва обективно тя?

# 577
  • София
Извини ме, Код, но аз не скачам, ако се каже нещо за Германия. Още повече пък обобщено, понеже с 3 деца там , в три различни университета с крайно различен подход на оценяване,  с различен брой опити за изпит, с различни проценти за минаване няма как с лека ръка да генерализирам - нещо, което ти правиш, волно или неволно.  Виждам и доста негативи редом с позитивите в Германия, но не им е мястото да ги описвам тук. Ако те интересуват, а явно, че не предвид  споделеното по-назад, заповядай в съответната тема, съвсем детайлно ще ти ги споделя.  Единствено те попитах защо смяташ, че няма добри алтернативи и там,  но това не значи, че скачам в защита. А  иначе всеки прочел мненията ти е  наясно какво си  избрал като по-добро между УК и Холандия. Дано да се получат нещата.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 11:42 от пенсионирана русалка

# 578
Извини ме, Код, но аз не скачам, ако се каже нещо за Германия.

Ама не!!! Разбира се, не съм искал да кажа, че скачаш. Споменах го за жегването и аргументирането после при някои. В никакъв случай не и при теб, сори ако така е прозвучало.

А  иначе всеки прочел мненията ти е  наясно какво си  избрал като по-добро между УК и Холандия. Дано да се получат нещата.
Ок... то и преди години, в 6-ти клас мнозина бяха убедени какво ще е решението на хлапето, пък то какво стана... избра непопулярното Simple Smile
Тъй че, винаги имай едно наум за изненада... аз си пиша нещо, но друг си решава, аз мога само да посъветвам ако има кой да ме слуша...

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 12:02 от kodbg

# 579
ако на някой му е интересно ето един достоверен доклад със статистика относно международността на студентите в Холандия, на стр.11 може да се види къде се намира България сред другите като брой изпратени студенти; повечето данни са за 2018-2019 академична година, нормално - такива изследвания се правят за година назад; за мен специално беше любопитен фактът, че германците са толкова много Simple Smile

https://www.nuffic.nl/documents/971/incoming-degree-student-mobi … ion-2018-2019.pdf

Цитат
The stabilising trend in German and Chinese students has been mostly caused by their
decreasing numbers in Dutch UAS over the past 7 years. While the numbers of German and
Chinese students in research universities steadily increased between 2011-2012 and 2018-
2019, in UAS programmes their numbers decreased over the same period from 14,394 to 9,054
and from 2,197 to 1,102, respectively. In the same timeframe, Bulgaria, in contrast, reached
1,808 students in 2018-2019, rising to 2nd most important country of origin for international
students in UAS programmes, while Romania reached 3rd with 1,329 students.

UAS са приложните университети, бих казала, че тукашните агенции явно си вършат работата доста усърдно

от друга страна, дори и извън Брекзита, като цяло има брожения сред обществеността и дори на парламентарно ниво относно все по-увеличаващия се брой програми, които се предлагат на английски, не само заради housing проблема, а може би и заради това, че качеството неминуемо пада, когато академичните зали са претъпкани (примерно - https://www.studyinternational.com/news/netherlands-internationa … dent-enrollments/)

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 12:04 от antea

# 580
  • Варна
В Англия , като си изтеглил едни 9000 паунда заем за академична година и които стават изискуеми веднага , ако се откажеш / прекъснеш, то много сериозно ще си помислиш, дали да го направиш . Изключвам Шотландия , там заемите стоят по друг начин.

# 581
От душа и сърце се моля Брекзит да няма!
Халал да са им европейските средства, които се изсипват в Ръсел Груп за рисърч. Нека си водят всички класации университетите им. Нека са най-добрите студентите им.

Скрит текст:
Не мисля, че Холандия е в състояние да поеме, това което ще последва , та тя е на 1/3 от България и е предимно вода. Физически не може да поеме такъв наплив. Ако на Острова има стотици университети, то Холандия има само 13. Хич не им е добро оразованието на холандците. Я колко деца отпадат. Не могат да преподават и това си е.
И ако не си вземеш първата година, не можеш да продължиш. И климатът е по-неприятен от Великобритания, че и от Дания.
В Швеция ти дават пари , за да учиш. Karolinska University , Sweden е един от най-добрите за медицина.
Ужасно е в Холандия.
Няма начин, Брекзит ще има, остава да видим как това ще се отрази на приема, таксите и условията за ЕС студенти. От това ще зависи и напливът към Холандия.

# 582
Уффф, за фенове на класации като мен...
Това зле, онова зле, но....

Как да пренебрегнеш това, съчетано с чувствително по-ниски разходи...
Тегав избор....

# 583
  • La casa de Mickey Mouse
Учудвам се от този ранкинг, особено за мястото на Ротердам. Нямам добри отзиви за унито, но може грешката да е в моя телевизор, знам ли....

# 584
Амиии, както казах и по-рано, от какво да се води човек при избора, освен от класации.
тази е фрапантна, но повсеместно, дойде ли реч за икономика - Еразмус и Тилбург изхвърчат.
Ходи да се ориентираш...

Общи условия

Активация на акаунт